KOSGEB, fabrika açıp yeni işyeri kurmak isteyen girişimcilere ve yenilikçi fikirlere sahip girişimcilere teşvik ve destek sağlamaya devam ediyor. Yeni fabrika ve işyeri açıp işletecek girişimcilere verilen destek, işsizliği önlemeyi, ekonomiyi harekete geçirmeyi ve yerli üretimi artırmayı amaçlıyor.
- KOSGEB Girişimci Destek Programları
- Devlet Destekli Nasıl Fabrika Kurulur?
- Sıfırdan Fabrika Kurmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- KOSGEB Fabrika Desteği Nasıl Alınır?
- KOSGEB ARGE ve KOBİ Fabrika Açma Destekleri
- KOSGEB Hibe Destekleri Nasıl Alınır?
- KOSGEB Tarafından Denetleme Yapılır mı?
- Anahtar Teslim Fabrika Kurulumu Desteği
Bu destekleri arayan vatandaşlara yönelik girişimci destek programları, sıfırdan fabrika kurmak için nereden destek alabilirim, Ar-Ge ve KOBİ fabrika açılış desteği, hibe desteği nasıl alabilirim? Yatırım teşvik belgesi nasıl alınır? Anahtar teslim fabrika kuruluş desteği nedir? Yeni girişimcilerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu konularda detaylı bilgi Devlet Destekli Fabrika Nasıl Kurulur? Yazımızın devamında bulabilirsiniz.
KOSGEB Girişimci Destek Programları
KOSGEB yeni girişimci programı, yeni kurulan işletmelerin hayatta kalmasını sağlamak için destek sağlar. Ülkedeki girişimci sayısını artırmak ve kendi işyerine sahip olmak isteyen girişimci adaylarını desteklemek için yapılan programlardır. Girişimciler öncelikle kuracağınız işletmenin KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmelidir.
Girişimci programı için e-Devlet üzerinden katılacağınız eğitim programı zorunludur. Eğitimler online olacağı için herhangi bir süre sınırlaması yoktur, dilediğiniz zaman siteye giriş yapabilir ve eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.
Gelişmiş girişimci programı ile ihracat yapabilen ve marka olabilen yenilikçi firmaların sayısının artırılması hedefleniyor. KOSGEB her kurulan işyerini desteklememektedir, desteklediğimiz işyerlerine vermiş olduğumuz linkten ulaşabilir ve kurmak istediğiniz işyerinin “NACE” kodunun bu listede olup olmadığını kontrol edebilir ve iş fikrinin sektör analizinin yapılması gerekir. sektörler bölümünde yapılacaktır.
Burada ana sektör ile birlikte alt sektörler, müşteri potansiyeli, girdiler, pazar durumu ve müşteri analizleri de bu bölümde belirtilmiştir. Kime ve ne satacaksınız, neden sizden alacaklar, ürün veya hizmetlerinizi tercih edecek müşterilerin özellikleri nelerdir gibi sorular bu bölümde cevaplanmaktadır. Boş bir projede sıfırdan yazabilir veya örneklerden faydalanabilirsiniz.
- Bilgi ve İletişim
- Madencilik
- İlaç
- Tarım
- İmalat
- Gıda
- İnşaat
- Kozmetik
- Giyim
- Ulaştırma ve Konaklama
- Gıda ve Yiyecek
- Elektronik Alet Onarımı, Araç Bakım ve Onarımı
- Kültür, Eğlence, Sanat, Spor
- Diğer Hizmet Faaliyetleri araştırılıp girişimcinin kendisine en uygun görüp yapabileceğini düşündüğü meslek dalını seçmesi gerekmektedir.
Devlet Destekli Nasıl Fabrika Kurulur?
Devlet destekli fabrika kurmak için yatırım gerektiren tüm büyük işyerlerinde girişimcilerin yapması gereken ilk iş bir iş planı yapmak ve ardından faaliyet alanını belirlemektir.
Açılacak fabrika için gerekli hammaddelerin nereden temin edileceği, üretimde ne kadar kullanılması gerektiği ve işyerinde kaç personel istihdam edileceği gibi detayları araştırmalı ve düşünmelisiniz. Daha sonra finansal kaynaklar ortaya konulmalı ve fizibilite çalışması yapılmalıdır.
Maliyet, kar oranları ve fiyat hesaplamaları yapıldıktan sonra işletme için bir proje hazırlanması gerekmektedir. Fabrikanın işletilmesi için gerekli kurumlardan izin alınacak konular araştırılıp tüm detaylar göz önünde bulundurularak düşünülen proje hayata geçirilmelidir. Üretimin sürekli olması için bir sonraki plan her zaman olmalı ve herhangi bir arıza durumunda nasıl düzeltileceği her zaman düşünülmelidir.
Sıfırdan Fabrika Kurmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Fabrika kurulumunda dikkat edilmesi gerekenler;
- Üretim ve işletme alanındaki talepler doğrultusunda işyeri açmak,
- Farklı yatırım alanlarını araştırmak ve en uygun yatırım türünü seçmek,
- Fabrika inşa edilirken sonradan kiralanabilecek bir yapı oluşturmak,
- Yerleşim planına azami özen gösterilmesi,
- Yatırım için yapılan fabrikaların istenilen sektöre uygun olarak inşa edilmesi,
- Fabrika kurulmadan önce kosgeb girişimcilik eğitimine katılmış olmanız önemli bir husustur,
- Su ve elektrik faturalarının verilmesi,
- Fabrika üretim yaparken çevre sağlığına zarar verilmeyeceğine dair temiz belgesi alınması,
- Fabrika, belediye ve doluluk yönetmeliklerine uygun olmalıdır.
KOSGEB Fabrika Desteği Nasıl Alınır?
Kosgeb desteğiyle fabrika açmak ve işyeri sahibi olmak isteyenlerin öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmaları, eğitimlerini tamamlamaları ve gerekli olan vergi dairesi ve oda kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra bu belgelerle KOSGEB’e kayıt yaptırmaları gerekmektedir. işletmenin resmi kuruluşu için. Kayıt olduktan sonra yeni girişimci desteğine başvurabilir, başvurunuz uygun görüldüğünde makine, ekipman ve yazılım desteği için erken ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
Geleneksel girişimci desteğinde gerekli olmadığı için erken ödeme talep edemezsiniz. İleri girişimcilik desteğinde başvurunuzu değerlendirecek olan komitenin toplantısı ve size iletilecek karar ortalama 3 ay sürmektedir. Bu 3 aylık süre içerisinde, eğer personeliniz varsa, kira ve diğer giderlerinizi yönetebilecek bir sermayenizin olması gerekmektedir.
Projeniz onaylandıktan sonra alacağınız erken ödemenin %50’si size verilir, makine, ekipman kurulumu ve yazılım desteği için ayrılmış bir sermayenizin olması gerekir. Girişimcilere verilen bu desteğin amacı, girişimciler tarafından kurulacak yeni işletmelerin uzun vadede ayakta kalabilmesidir. KOSGEB’in sıfırdan fabrika kuranlara sağladığı toplam makine, teçhizat ve yazılım desteği tutarı 300 bin TL’dir.
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği Miktarları aşağıdaki gibidir:
- Düşük-orta düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere: 100.000 TL
- Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere: 200.000 TL
- Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere: 300.000 TL
- Böylece yüksek teknolojili bir fabrika açacak olanlar Kosgeb’ten 370 bin lira hibe desteği alabilirler.
KOSGEB ARGE ve KOBİ Fabrika Açma Destekleri
KOSGEB tarafından sağlanan faizsiz kredi ve hibeler çeşitli programlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Birçok girişimci, iş kurma hibeleri ile kendi işlerini kurdu. Ayrıca iş kurma, fabrika açma, üretim atölyesi açma gibi birçok faaliyet alanında esnaf, KOBİ ve firmalara Ar-Ge desteği sağlamaktadır.
Destekle üretim atölyesi ve işletme açabilirsiniz. KOSGEB işletmesi açmak için hibe desteğinden yararlanma şartlarını yerine getiren her girişimci, desteklerden kolaylıkla faydalanabilir.
- Girişimcilik sertifikası alabilmek için öncelikle uygun girişimcilik eğitimlerine katılmak ve sertifikaya sahip olmak,
- İşyeri açma, KOSGEB veri tabanlarına kayıt olma ve KOBİ beyannamesi doldurma,
- Derste öğretilen bilgilerle iş projesi oluşturma,
- Bu projenin KOSGEB yetkilileri tarafından kabul edilmesini sağlamak.
Tüm bu şartları yerine getiren girişimciler, iş kurma desteği olarak 60 bin liraya kadar hibe alabiliyor.
Devlet tarafından elektrik üretimine verilen destekler bulunuyor. Elektrik Üretimine Devlet Destekleri hakkında detaylı bilgileri içeriğimizden alabilirsiniz.
KOSGEB Hibe Destekleri Nasıl Alınır?
İş sahibi olmak isteyen girişimcilerin öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimine katılarak eğitimlerini tamamlamaları ve şirketin resmi kuruluşu için vergi dairesi ve ticaret odası kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra bu belgeleri KOSGEB’e kaydettirmeleri gerekmektedir.
İş kurmak isteyen girişimciler uygulamalı eğitim programına katıldıklarında online olarak aldıkları eğitim online yapılır. Online eğitimleri alırken ise bir iş planı hazırlamak ve projesini KOSGEB’deki yönetim kuruluna anlatmak zorundadır.
Proje onayı alındığı zaman girişimciler Proje çağrısı ile işletme başına;
- 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz
- 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli
- Toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilecektir.
Hibe ve kredi desteklerinden yararlanabilmeniz için işletme sahibi veya başka bir şirkete ortak olmamanız gerekmektedir. Şirket son 1 yıl içinde açılmamış veya kapatılmamış olmalıdır. Bu şekilde hem KOSGEB desteğinden faydalanmak hem de başka bir şirkette işçi olarak çalışmak mümkün değildir. Girişimci, tahvil primlerini kurduğu şirket aracılığıyla ödemek zorundadır.
KOSGEB Tarafından Denetleme Yapılır mı?
KOSGEB tarafından girişimcilere verilen desteğin ardından, destek alan girişimciler KOSGEB yetkilileri tarafından uygulanan programda 2 yıl süreyle denetleniyor.
İflas gibi olağanüstü durumlar dışında, KOSGEB’den yasadışı yollardan kredi ile satın alınan malzemelerin satışı, kötüye kullanılması veya benzeri kötü niyetli davranışlarının girişimci tarafından tespit edilmesi halinde, girişimciye verilen hibe tutarının tamamı 2 yıl boyunca gönüllü olarak kapatılamaz. faiziyle ödenir. girişimci ile birlikte geri alınır. Bu paranın geri ödenmemesi halinde icra takibi yapılır.
Anahtar Teslim Fabrika Kurulumu Desteği
KOSGEB hibeleri ve faizsiz kredi destekleri ile fabrika kurmak isteyenlerin dışında Bilim ve Sanayi Bakanlığı yeni işyeri açmak isteyenlere Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın verdiği hizmetle fabrika açabilir. Bakanlık, Organize Sanayi Bölgelerinde fabrika, açık iş yeri ve açık tesis kurmak isteyenler için anahtar teslim fabrikalar kuracaklarını ve bu hizmeti yüksek istihdam yaratan sektörlerdeki girişimcilere vereceklerini belirtti.
Devlet tarafından sağlanacak olan bu desteğin, daha önce tüm esnaf, çiftçi ve özel sektör çalışanlarına verilen diğer destekler arasında yer alacağı ve bu hibe kredisi projesinin taleplere göre değerlendirilerek, ihtiyaçlara uygun hale getirileceği belirtildi. hizmetten yararlanmak isteyen girişimciler ve yüksek istihdam sağlayacak bir iş kurmak isteyenler yararlanabilir.
Bu sayede organize sanayi bölgesinde devletin kuracağı anahtar teslim fabrikalarda çok sayıda işçinin istihdam edileceği sektörlerde faaliyet gösterilmesi ve bu sayede daha fazla kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir.
Devlet destekli fabrika sübvansiyonlarının temel amacı, işsiz vatandaşların sayısını azaltmaktır. Ekonomiyi hareketlendirme ve yerli üretimi artırma hedefine destek veren girişimciler, hazırladıkları projelerden faydalanabilecekler.
Bu amaçlarla hazırlanan iş projesi karşılığında fabrika kurma ve iş kurma konusunda destek isteyen girişimcilere sağlanacağı belirtiliyor.
Yem fabrikası için ne kadar kredi verebiliyorsunuz