KOSGEB Kredisi

300 Koyun Projesi Tarla İpoteği ve Geri Ödeme Planı (15 Ay Sonra)

23.12.2019
10

300 koyun projesi desteğinin şartları neler, hangi illerimizi kapsıyor, kaç dönüm tarla gerekiyor, kimlere verilecek, başvurular ne zaman yapılacak, sonuçlar ne zaman açıklanacak, geri ödeme sistemi nasıl ve kaç taksitte geri ödenecek gibi sorular henüz net cevap bulmaz iken, tahmini veriler içeriğimiz de..

300 Koyun Projesinin Şartları Nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığının öne sürdüğü bu projede her aileye 300 koyun verilmesi ve bununla birlikte 300 koyun haricinde çiftçilere maaş, yem desteği veteriner ve aşı desteği verildi. Bunun için büyük miktarda bir bütçe ayrılmıştır.

Ortalama bir hesaplama yapılması gerekirse 300 koyun verilen bir Çiftçi’nin koyun başına 1.000 TL tutar hesaplandığında sadece koyunlar 300.000 TL tutmaktadır. Bunun haricinde çiftçiye devlet tarafından asgari ücret maaş ödemesi yapılması söz konusu olduğunda 2020 yılında brüt asgari ücretin 2,943 TL civarında olduğu düşünüldüğünde, çiftçimize en az 12 ay boyunca asgari ücret maaşı ödenecektir. Bu dada 2.943 TL X 12 olarak hesaplandığında 35.316 TL. bir senelik çiftçi maaşı ortaya çıkmaktadır.

300 Koyun Hibe Şartları Nelerdir? Asgari Ücret Maaş Desteği  yılında nasıl başvuru yapılacağını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Yani devlet 300 bin lira koyun desteği verdiği çiftçiye bir yıllık asgari ücret maaş karşılığı da 35.316 Türk Lirası ödeyecektir. Tarım ve Orman Bakanının belirttiği üzere destek bununla da bitmiyor. Hayvanların yem giderleri için destek talep eden çiftçimize yem parası 300 koyunun bakımı için veteriner ücreti ve aşı ücretleri de devlet tarafından karşılanacaktır. Devlet destekleme ödemeleri kapsamında zira şuan veterinerde aşı hizmetleri devlet tarafından karşılandığı varsayılır ise ortaya sadece yem parası kalmaktadır. Köyde çiftçilik yapan kendi kendine ekip biçen buğday, arpa, yonca gibi ürünleri yetiştiren çiftçi için yem giderleri çok tutmasa da herhangi bir çiftçilik faaliyeti bulunmayan bir çiftçi için yem giderleri çok yüksek olacaktır.

300 koyun projesi

300 koyun projesinde verilecek hayvanlar için tedarik ve tenin süreci başlamıştır.

Köye dönüş yapan bir çiftçi samanı ve balyeyi dahi satın al alır ise bu işin üstesinden gelemeyecektir. Bu kapsamda devlet tarafından çiftçilerimize yani gideri olarak da yıllık en az 20 bin TL civarında bir ödeme yapılması gerekmektedir.

300 Koyun Desteği Şartları ve Asgari Ücret Maaş Prosedürü hakkında güncel net bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

300 koyuna ilaveten çiftçiye ödenen 1 yıllık asgari ücret maaşı ile birlikte yem parası da ilave edildiğinde ortalama her aile için 400 bin lira civarında bir bütçe ayrılması gerekmektedir. Bu projede 10 aileye 4.000.000 TL, verildiğinde 100 aileye 40.000.000 TL. 1000 aileye 400.000.000 TL. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden ödenek ayrılması gerekir. Bu tutar ise Bakanlığın tarım ve hayvancılığa ayırabileceği bütçe imkanının üzerinde olduğu değerlendirilmektedir.

300 koyun projesine bir de çiftçi yönünden bakalım. Büyükşehirler de ikamet eden ve iş sahibi olmayan memleketinde tarlası ve arazisi bulunan çiftçilerin hayvancılık ile iş sahibi olmaları ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amaçlanıyor. 300 koyun verilecek çiftçilerimiz den çiftçi kayıt sistemine Kayıtlı olmak gibi şartlar haricinde en önemli şart 300 koyunun değerinde arazi ve tarla ipotek ettirilmesi öne sürülüyor. Az önce yaptığımız hesaplamaya göre çiftçinin 300 koyun alabilmesi için devletten 400 bin TL civarında bir bütçe ihtiyaç olduğunu hesaplamıştık.

Bu kapsamda Çiftçi’nin bu destekten faydalanması için 400 bin TL eksper değeri olan tarla arazi veya evini ipotek ettirmesi gerekiyor. Burada çiftçilerimizin soracağı en önemli soru 400 bin lira tutarında taşınmaz malı olan zaten devletin herhangi bir destek beklemez. Burada yapılmak istenen istihdam imkanı sağlamak ise, devlet desteği ile küçükbaş hayvancılığa başlayacak Çiftçilere teşvik sağlanması ise bu sadece arazi sahipleri için yarar sağlayabilecektir. Bu destek görüşümüzce istihdama fayda sağlayamayacağı gibi arazisi olan Çiftçi’nin hayvan sahibi olmasına fayda sağlayacaktır.

300 koyun desteği

300 koyun desteği verilmiştir.

Ancak Bakanlığın küçükbaş hayvan sayısını arttırma düşüncesi ve yurt dışından et ithalatının azaltma çabası yerindedir. Çünkü bu sayede yıllar önce memleketinden büyükşehire göçmüş olan ve halen memleketinde tarlası tokatı bulunan Çiftçi’nin köye dönüş yaparak 300 hayvan ile küçükbaş hayvancılığa başlamasını sağlayabilir. Ancak köyde halen hayvancılık ile uğraşan ipotek ettirecek arazisi olmayan 50 veya 100 koyun ile geçimini sağlamaya çalışan çiftçilerimize Bu proje hiçbir fayda sağlamayacağı görüşündeyiz.

Hayvancılık yatırımlarında önemli bir konu ise halen hayvancılık ile uğraşan ve bu işi yapan çiftçilerimize destek olmasıdır. Bu kapsamda proje de teşviğin araç içi olan çiftçiye değil küçük aile işletmelerinin sürü sayısının çoğaltılmasına yönelik verilmesinin daha uygun olacağı değerlendirilmektedir. Genç Çiftçi projesinde verilecek olan 30 bin lira hibenin ise 50.000 liraya çıkarılacağı duyma alınmıştır  bu tutarın 50.000 liraya çıkarılması yerinde bir karardır.  

Ziraat KOSGEB tarafından esnaflara verilen hibe desteği de 50 bin liradır. Genç Çiftçi projesinde yapılmasının uygun olacağını düşündüğümüz bir husus ise köye dönüş yapan Çiftçinin 50 bin lira hibe ile hayvancılığa başlaması sonrasında belirli bir süre para kazanması söz konusu olmadığından Çiftçinin sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışma özgürlüğünün engellenmesi yönündedir. Burada her ne kadar Bakanlık tarafından hibenin gerçek kişilere verilmesi amaçlanmış ise de 50.000 liraya köye dönüş yapıp 50 koyun alan bir çiftçi ahırı arazisi yemi tarlası geçirme maaşı sigortası olmadan ailesinin idamesini yerine getiremez. Bu kapsamda Genç Çiftçi projesinin de uzmanlar tarafından yenilen değerlendirilmesine daha önce hibe verilen çiftçinin geri dönüşlerinin incelenmesini uygun olacağı değerlendirilmektedir.

300 Dönüm Projesinde Kaç Dönüm Tarla Gerekiyor?

Çiftçinin 400 bin lira değerinde destek alacağı düşünüldüğünde, 400 bin liralık destek için 5-10 bin lira değerinde bir iki tarla sahibi olmanın yeterli görüleceği tahmin edilmiyor. Kaç tarla gerekiyor sorusunun cevabı;

Çiftçinin ipotek ettirebileceği tarlaların eksper değerleri kadar destek verileceği tahmin ediliyor. Yani ne kadar tarla, o kadar koyun, ne kadar ipotek, o kadar destek..

Geri Ödemeler 15 Ay Sonra Başlayacak!

Sayın Bakan projenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanımızın açıklayacağını bildirirken, 300 koyun alan çiftçimizin ödemelerinin 15 ay sonunda başlayacağını anlattı. Bu projenin sosyal bir proje olmadığını, 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının 90 milyona çıkarılmak istendiğini anlatan sayın Bakan, 1 buçuk yılın sonunda 300 kuzu Bakanlığa teslim edilecek ve yapılacak hesaplama sonucunda fazlası çiftçiye geri iade edilecek.

Hayırlı ve uğurlu olması dileğimizle.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. rezan dedi ki:

    yıllardır bu boş vaadlerle kandırıyorsunuz benim 400 lira değerinde tarlam olsa senden niye dileneyim 400 bin değerinde mal varlığı olanları dahada zengin etmek için bulduğunu bi yöntemdir. ha doğru söyleyenledeyseniz bırakın 100 hayvan 10 ar tane verin fakir fukaraya 1 sene sonra o kıuyununu parasını isteyin hem verirler hem geçimlerini sağlamış olurlar. bu diğer içi boş vaadlara hacet yok

  2. Kadir dedi ki:

    Parası olana bütün destekler parası olmayanin bu dünyada yaşamaya hakkı yok sanki bence ihtiyacı olana verseler daha iyi olur ama nerde

  3. Suat dedi ki:

    Devlet dedigimizin adaleti bunu yani zengini zengin etmek hiç adil değil tamamen haksızlık bu şöyle bir açıklama getirelim biz 5 yıl önce ilçede oturuyorduk babama ait tarla tapan ne varsa satmış benim adıma ne arazi nede tarla nede ev var şimdi ben oraya gidip aç karnına ne iş yapayım zaten bu söyledikleri şeyler bende olsa elbette gelmezdim buralara zaten gelir yok arazi yok 6 nüfusa bakıyorum tek başıma oda SSK için artı asgari ücretle haydi buyrun sevgili kardeşlerim konuşunca da biz haksız oluyoruz ne yapalım yani bu ülkeyi terk mi edelim Suriyeliler bankamatik lerde çatır çatır para çekiyor bizim giymediğimizi giyiyor yemediğimizi yiyor gezmediğimiz yerlerde tatil yapıyor adelet buysa üstü kalsın

  4. Koyunculuk dedi ki:

    6 aydan beri bu firma dayım şu anda dünyada ve Türkiye’deki en popüler olan koyunmiz final siz bittiniz Koyun yıllardan beri Tabii ki çok bu kadar popüler değil Fakat son dönemde daha popüler olan bir etki zaman içerisinde vereceğim 5 yıldan beri sektörde Fakat şu anda Koyun herkesin alabileceği bir durumda fiyat olarak da çünkü marketlerde da satılmaya başladı için diğer marketlerden çok rahat temin edilebilir ve fiyatları da çok uygun büyük olan boyları küçükleri mesela katkı hediyelerimiz var bu şekilde kıvrık olanları Artık bunlar da mesela artık üretilir ve beyazları ve çok daha değişik renkleri de olacak genelde bir gelin masalarında da yurt dışına daha fazla kullanılıyor ama artık Türkiye’de kullanılmaya başlandı ve diğer koyun çeşitleri gibi kaskaldere artık satışımız da var orada koyun Doku kültürü laboratuvarı Muz da çok siteye bir ortamda yetiştiriyoruz daha sonra dikimi yapıyoruz beyaz bir Koyun nin normal satışa gelme aşaması aşağı yukarı Bir buçuk sene şu anda elimde yarı mamül bir ürün var artık hava kökleriyle köküyle ve yapraklar ile hazır şu anda tomurcukları çıkartmış durumda kılıçlarını taktıktan sonra zannediyorum 11 aya kadar da satışta hazır olacak olan bir koyunmiz şu görmüş olduklarınız O senin hala köprüye dir bunların en çok yapılan hata saatte değiştim saksı değiştirdiklerini de Genelde insanlar Bunları hep kesiyorlar görüntü açısından ya da saksının içine demiyor ama bunların doğal ortamda dışarı doğru bırakılması lazım yani hava hava alma şartlarını engellememesi gerekiyor müşterimiz Ama en çok yapılan bunların kesilmesi Normalde bıraksınlar kendi haliyle doğal ortamında bitti yaşamaya devam etsin ne bakımında en çok yapılan hata herkese böyle bir koyun aldığını bir tatlı değiştireyim kaybettim Daha güzel olsun doğal olarak böyle bir yapı içerisinde Hayır insan Fakat çok büyük saatte her zaman için iyi değildir koyunnin kökleri çok fazlasıyla yorar normalde şu Taktın bu koyunye Nazan 23 sene boyunca idare edecektir Normalde bunu bir dileyerek bu şehir zaten bir kere de istedi ortamı sağlamış oluyorsunuz Koyun koyunsinin köklerini dışı kalması gerekiyor Onun için bir şey yapmaz farklı olması gerekiyor Eğer dekoratif bir saatte istiyorsanız canım Bir saatin içinde de oturtma şansınız var o şekilde yapabilirsiniz Onun dışında koyun çiçek bittikten sonra bir ya da iki üç günden itibaren kesebilirsiniz almak istediğiniz takdirde Şuradaki gözlerden de tekrar uzatıp çiçek verme şansın var 3 4 yıllık koyun olduktan sonra Koyun buradan bir satır satır Aynen şurada görmüş olduğunuz yapraklar gibi yaprak verir baklava köklerini vermeye başlar o zaman koyun bir tane daha koyun yapmış olur Ona normal oradan kızacaksınız daha küçük bir saat ya da dikkat bir Ordu Deniz daha olacaktır Ama bu aşama aşağı yukarı üç dört yıl kadar bir zaman alacaktır koyunnin sulaması da ve sen şu anda görmüş olduğunuz koyun kökleri yeşili renk bu koyunnin kökleri beyaza döndü zaman Bitti tamam ile susamış demektir Normalde o belirmesi 4 günde bir su vermemiz gerekiyor ama ağaç kabuğunda olması gerekiyor koyunler inek yoğurdu için daha rahatsız Sıla’nın En azından alttan da sulama yapılabilir fakat Rüstem sulamayı Biz genelde tavsiye ediyoruz fakat Koyun çiçeklerini kesinlikle satmanız gerekiyor fırsatını zaman de leke yapabiliyor amaç kabuğunu kullanıyoruz bir daha aç kadın 2. kat katıdır bunlarla ilgili olan kısmını kullanıyorum seni çok büyük saxi almanıza gerek yok bunun en fazla 1 santim daha büyük saat cihazınıza bitmedi daha güzel yaşayacaktır Bir de Koyunnin ısı olarak istediği şartlar 18 ve 24 tur kış aylarında Mümkünse ve minimum 18’e kadar oku dilimizi muhafaza edilip yaz döneminde de 24’ün üzerine çıkartmaya çalışalım Çünkü koyun çok sıcak olacağı için çiçekleri daha çabuk açacaktır Biz de burada iklimleme şeyimizin ve kullanıyoruz yaz geldiği zaman klimaları mı devreye girecek kendimi Mümkünse ev ortamını bunları sağlamaları gerekiyor bulaşık ama cam kenarı değil

  5. Mehmet yaşar dedi ki:

    100 koyun verin onbin ayleye verin hem ayle riski hem devletin riskini azaltın en dagrusu bu

  6. şahin tahtaoğlu dedi ki:

    Ben koye donmek istiyorum ama hic tarlam yok ev yok babamin mali var faydasi yok bize yardimci olun benim gibi gariban cok ev yapin 100 koyun vern ama biz lere sahip cikin ben cobandim ssk icin biraktim geldim simdi ise 2 cocuk var koye gitsem yapacak is yok tsk ederim saygilarimla basimi sokacak ev yok yardimci olur saniz sevinirim

  7. oruc hakverdi dedi ki:

    Bence köye dönüs yapana ilk önce tarla verilmeli.ahir yapimina ve ev yapimina destek verilmeli,sonra koyun verilse bu iş olur.
    sadece ipoteki olana koyun verip bu işten kar beklemek,zengini zengin eder.
    koyunculuk yapmak isteyen gercek ten köye donus yapacak kitleye hic ulasmaz,bu proje eksik ve yine simsarlarin cebine gidecek bu koyunlar.

  8. İhsan dedi ki:

    Her akıl sahibi gibi bende diyorum 400 bin lira lik tarlam olsa size niye ihtiyaç duyarim köyden neden geleyim bu millet de o kadar mal dı yani .bu parası olana güzel parası olana özel

  9. İhsan dedi ki:

    Yani zengin yine zengin, fakir yine fakir kalacak . Buda hiç bir fayda sağlanacak. İşsizlik yine aynı, şehir yine aynı olacak

  10. Yavuz kestek dedi ki:

    Slm aksaray Bağlıköy lü bir kişiyim köyde üç katlı alt katında katı müsait ikiyüz metre kare yanına da bir ahır yapmak istiyorum kendi paramla ben Avrupa da yaşıyorum eskiden köyde koyunlarımız vardı babam rahmetli olunca bırakmak zorunda kaldık köyüme döneceğim üç çocuk babasıyım bana yardımcı olursanız sizlere çok minnettarım sağ olun

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Doğruluğu taahhüt edilmez. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!