300 Koyun Hibe Şartları Yeni Destek veriliyor. Tarım ve Orman Bakanımız çiftçilerimize yeni bir müjde verdi. Bankalardan hayvan kredisi çekerek hayvancılığa başlamak isteyen girişimci vatandaşlara sermaye adı altında 300 koyun hibe verileceğini açıkladı. Bununla birlikte sayın Bakan köyden kente göçün engellenmesi için 300 koyun hibe ile birlikte koyunlara bakan vatandaşa ise asgari ücret maaş verileceğini açıkladı. Çiftçi hem kendi hayvanını beslerken hem de bunun karşılığında asgari ücret maaş alacak.
300 Koyun Maaş Desteği Şartları Nelerdir?
Sayın Bakan geçtiğimiz yıl uygulanması değerlendirilen bu projenin müthiş bir sosyal sürü arttırma projesi olduğunu söylerken şunları söyledi.
“Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.
Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.
300 Koyun Projesi Şartları Nelerdir?
Henüz şartlar hakkında bir açıklamada bulunmayan sayın Bakan bu projenin küçük aile işletmelerine büyük ölçüde fayda sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu. Henüz şartlar belli olmasa da daha önce genç çiftçi projelerinde aranan şartlar göz önüne alında 300 koyun hibe projesinde aşağıda ki şartların öne sürüleceği tahmin ediliyor.
- T.C. Vatandaşı olmak
- Çks kayıtlı çiftçi olmak
- Eşinin ve kendisinin başka bir işte çalışmadığını SGK’ dan alınacak belge ile belgelemek
- Verilecek 300 hibe koyuna bakabilecek kapasitede ahır veya ağılı bulunması ve bu hayvanların yemini karşılayabilecek durumda olması
- Belirli bir (ortalama 3 yıl) boyunca küçükbaş hayvanları satmayacağı yönünde taahhütte bulunması
- Hayvanların her birine sigorta yapılması
- İlaç yem ve benzeri giderler karşılanaca,
- 300 hayvan karşılığında arazi tapusu istenecek
- 300 yavru olduğunda hibe alınan koyunlar geri ödenecek.
- Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı ve benzeri projelerden hibe almaya hak kazanmış ve sözleşmesi iptal edilmemiş olması
- Hibe sözleşmesinde geri ödeme 1 veya 2 yıl sonra geri ödeme başlayacağı ve kuzuların satılması ile Devletten alınan hibenin belirli periyotlar ve taksitler halinde geri ödeneceği bekleniyor.
- 300 koyunun kuzusu ise “bu parayı etmez” diyenler için Tarım ve Orman Bakanlığınca satın alınacak ve tahminin verilen hibeden mahsup edilebileceği değerlendiriliyor.
Her Aileye 300 Damızlık Koyun
Daha önce 30 bin lira genç çiftçi hibesi alarak köye dönüş yapan çiftçilerimiz bu hibe projesinde 30 koyunla çiftçiliğe başlasalar dahi, ilk dönemde sigortasız olmaları ve başka bir gelirlerinin olmaması şart koşulduğundan genç çiftçimiz ailesini geçimini sağlayamamakta idi. Bu kapsamda genç çiftçiye devlet tarafından belirli bir dönem asgari ücret maaş bağlanması, çiftçinin hem geçimini sağlaması hemde hibe aldığı hayvanları satmaması için faydalı olacaktır. Hem sigortan olmasın, hemde köye yerleşip hayvanlara bak denen çiftçimiz maddi zorluğa düştüğünde herhangi bir destek bulamamaktadır.
Sayın Bakanımız yaptığı hesaba göre her aileye her aileye 300 gebe koyun verilecek ve bu koyunların ortalama 300 adet yavrusu olacak. Çiftçi devletten almış olduğu hayvanları geri ödeyecek ancak bu geri ödeme 300 yavru doğduktan sonra başlayacak. Sayın bakan bu hayvanların tanesinin ortalama 700 veya 800 TL. den alıcı bulabileceğini değerlendiriyor. Ortalama 1 sene içinde çiftçimiz koyunları sayesinde 210 bin TL. para kazanmış olacak ve ödeme bu işlem sonrasında başlayacak.
Genç çiftçi projesi 300 koyun hibesi mi olacak?
Genç çiftçi hibe projesinde köye dönüş yapanlara 30 bin lira destek sağlanıyor. Ayrıntılar için köye dönüş hibesi son durumu isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Büyükbaş hayvan da hibe edilecek mi?
Daha önce 5 gebe düve hibe edileceği söylenmiş ise de, Sayın bakan şuan itibariyle sadece 300 koyun hibesinin müjdesini verdi. Gebe düve verilmesi ve büyükbaş hayvan hibe edilmesi söz konusu değilken, konu hakkında Hayvan Hibesi ve Projeleri Devam Ediyor isimli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Projeden kimler yararlanacak?
Tarım ve Orman Bakanlığının belirleyeceği şartları taşıyan ve başvuru tarihlerinde başvurusunu gerçekleştiren tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Projenin tüm illerimizde devam edeceği değerlendirilirken 300 koyun desteği şartları hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Daha önce hibe alan 300 koyun desteğinden yararlanabilir mi?
Bakanlık bu yönde açıklama yapmadı ancak daha önce sözleşmesi iptal edilenlerin yararlanamayacağı değerlendiriliyor.
Küçükbaş hayvanı olanlara da destek verilecek mi?
Bakanlığın belirleyeceği şartları taşıyan, küçükbaş hayvanı olan veya olmayan tüm çiftçiler destekten yararlanabilir.
300 Koyun Projesi Başvuruları Başladı!
Başvurular İl Tarım Müdürlüklerine yapılmaktadır.
Başvuru süreci aşağıdaki gibidir:
- Oluşturulacak web sitesinde müracaat şartları ve başvuru kriterlerinin yayınlanması
- Elektronik ortamda yetiştiricilerin ön başvurularının belgeleriyle alınması
- Başvuruların TİGEM tarafından değerlendirilmesi
- TİGEM tarafından başvuruları kabul edilen yetiştiricilerin Ziraat Bankası tarafından değerlendirilmesi,
- Kazananların duyurulması
- Kredisi onaylanan yetiştiriciler ile Ziraat Bankası ve TİGEM arasında sözleşmelerin imzalanması.
- Hayvanların temini ve teslim edilmesi
- Teslim edilen hayvanların İl/İlçe Müdürlükleri tarafından aşılama ve küpelenmesinin ücretsiz olarak yapılması
- Yetiştiriciye bakım giderleri ve sigorta bedeli için avans verilmesi
- Doğacak dişi kuzular için TİGEM tarafından yetiştiriciye alım garantisi verilmesi
- Alınacak dişi kuzuların Bakanlığın diğer projelerinde değerlendirilmesi.
Projeden Kimler Faydalanabilecek?
300 koyun projesinden yararlanacaklarda aranacak kriterler aşağıdaki gibidir.
- Üretim yapacağı yerin mera alanı
- Kaba yem üretebilirliği
- Hayvan varlığı
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir)
- Hayvan barınağına sahip olması
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınacak.
Detaylı Bilgileri ve Ayrıntıları Sitemizden öğrenebilirsiniz.
Sayın Bakanımız sadece köye dönene değil, köyde ikamet edip hayvan sayısını çoğaltmak isteyenlere de Ziraat Bankasından sıfır faiz müjdesi verdi. Hem 300 koyun, hemde 250 bin düve projesi için TKK ve Ziraat şubelerine başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
300 koyun projesi, 250 bin düve kredisine başvurular şu an için sona ermiş olup bu programların devam etmesi halinde belirlenen başvuru tarihlerinde, ilgili yerlere müracaat ederek başvuru yapabilirsiniz.
Küçükbaş Hayvan Hibe Desteği Var mı?
Küçükbaş hayvan hibe desteği 2023 yılına kadar tarım ve orman bakanlığı tarafından desteklenecektir.
Çoban Parası Nasıl Alınır?
Sürü yöneticisi başvuruları işletme sahibi veya sürüyü otlatan çoban tarafından işletmenin kayıtlığı olduğu il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapılarak alınmaktadır.
Merhaba öncelikle devletimizin böyle bir Proje yapmasi cok güzel ama yannis olan bazi sartlar getirerek koyunlarin fiyatini cok yüksek bir fiyatla üreticiye vermektir.Gecen sene tanesi 1700 liradan bir yasinda kuzular verdiler bugün satsan kuzusu yaninda o fiyati yapmaz bu aradaki kazanci kim yediyse kim haksuzca devletimizi soymaya calisirsa gözüne dursun insallah.Lütven devletimiz bu konulari bilen kisilere teslim etsin kuzu vermesin koyun versin insanlar birsene onu büyütmek icin beklemesin ve deri neyse ondan versin firsatcilara para kazandirmasin