KOSGEB Personel Desteği Ne Kadar? Nasıl Alınır? 2023 Şartları Nelerdir?

Kosgeb tarafından verilen hibe destekleri kapsamında Çalışan Maaş Desteği 2023 bulunmaktadır. KOSGEB, İşletme Geliştirme Destek Programı Kapsamında 2 yıl boyunca lisans mezunu personel istihdam etmesi durumunda ”Nitelikli Eleman Desteği” programından yararlanma imkanı sunulmaktadır, hal böyle olunca firmalar tarafından KOSGEB’in çok rağbet gören destek unsurlarından bir tanesi haline gelmiştir.

Kosgeb personel desteği olarak sağlanan bu destek işletmelerde yükseköğretim mezunu personelleri çalıştıranlara verilen destektir ve işletmelerde 2 sene boyunca toplamda 50 bin liraya kadar sağlanan destek fonudur. İşletmelerde üniversite mezunu personel çalıştırmak isteyenler Kosgeb tarafından istenen şartları sağlamaları durumunda personel yani eleman maaş desteğine başvuru yaparak bu destekten yararlanabilirler.

Kosgeb personel desteğinden yararlanmak için yapılan başvuru sonrasında onay verilmesi durumunda personelin SGK girişi yapılacak ve üç aylık dönemde aylığının yüzde 60’ı kadar tutarı toplu bir şekilde almak mümkündür.

Yani kosgeb personel desteği personel maaşını yüzde 60’ı kadar sağlanan hibe desteğidir diyebiliriz. Yani çalıştırılan üniversite mezunu personel için SGK prim desteği değildir.

Kosgeb Personel Desteği Veriyor!

Kosgeb tarafından sağlanan personel desteği tutarları aşağıdaki gibidir.

  • Personel desteği hibe tutarı: 50.000 TL
  • Personel desteği süresi: Bu destek, İşletme Geliştirme Desteği kapsamında verilmektedir. 2 YIL
  • Personel destek oranı: Maaşın %60’ıdır. (yeni mezun olan gazi, engelli, kadın olması durumunda ise destek oranını %20 ek bir ilave yapılır destek %80’e çıkar)

Kosgeb personel desteği süresi toplamda 2 yıldır ve 50 bin lira hibe olarak verilir destek oranı da maaşın %60’ı şeklindedir.

İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİDESTEK ÜST LİMİTİ (TL)DESTEK ORANI
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği50.000 TL%60
75.000 TL
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği

Kosgeb personel desteği olarak belirlenen 2 yıl süresince bu süre boyunca işverenin bu 50 bin lira limiti sonuna kadar harcama imkanı bulunmaktadır. Bu şekilde işletme sahipleri istedikleri kadar nitelikli personel alımı yaparak işletmelerinin değerini katlayabilirler.

İşletmelerde nitelikli personellerin çalıştırılması ile iş dünyasında özellikle istihdama büyük ölçüde katkı sağlanacaktır.

Kosgeb %60’ı kadar nitelikli personel alımı için sağlanan bu destek oranına sadece işverenlerin personellerinin maaşının %60’ını ödeyecek gözüyle bakılmamalıdır.

Destek programı süresi içerisinde yeni istihdam edilen nitelikli eleman (lisans mezunu) için destek verilir.

Kosgeb tarafından sağlanan işçi desteği bir beraber işverenlerin personellerine maaş kaygısı olmadan daha yüksek verimli bir çalışma ortamı yaratılmış olacaktır.

Kosgeb üniversite mezunu personel çalıştırmak isteyen işletmelere, firmalara bu şekilde personel maaşların büyük bir kısmını karşılayarak işverenlerin rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Kısacası KOSGEB işverenler bu şekilde birçok destek ve hak tanımaktadır. Hem işverenin hem de işçilerin yararına sağlanan bu destek sayesinde hem istihdam desteklenmiş olur hem de işverenlerin maaş ödeme kaygısı olmadan verimli bir şekilde iş dünyasına katkı sağlanmış olur..

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB’e kayıtlı olan, güncel KOBİ beyannamesi onaylanan işletmeler, çalıştırılan nitelikli personeller için maaş desteği talep edilebilir. Başvurular Kosgeb’e yapılmalıdır. KOSGEB Nitelikli Eleman maaş desteği almak için başvurular aşağıda ki gibi yapılmalıdır.

KOSGEB Personel Maaş Desteği Başvuru Nasıl Yapılır?

KOSGEB Çalışan Maaş Desteği Başvurusu Kosgeb resmi internet sitesi üzerinden yapılacaktır. İşletmelerin ve firmaların bu desteğe başvuruda bulunabilmeleri için Kosgeb veri tabanına kayıt olmaları ve ardından Kobi beyannamesi doldurmaları varsa güncelleme işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

Kosgeb’ten nitelikli eleman alımına sağlanan %60 oranında personel desteğine başvuru yapmadan önce mutlaka istenen kriterleri sağlayıp sağlamadığınızı kontrol etmeniz gerekiyor. KOSGEB maaş desteği başvurularından önce mutlaka yaşadığınız yerde ki Kosgeb İl Müdürlükleri’ne ziyaret etmelisiniz.

Bu konuda aklınızaki soru işaretlerini gidermek adına yetkililere istediğiniz soruları sormaktan çekinmeyiniz.

Bu destekten yararlanabilmek için istenen başvuru şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor, ondan sonrası çok basit.

İşletme kaydınızı Kosgeb veri tabanına yaptıktan ve Kobi beyannamesi güncelledikten sonra Personel desteği için kayıt işlemleri tamamlanmış olacaktır. Bu işlemlerin ardından e-Devlet şifresi ile birlikte sisteme giriş yaparak Kosgeb işletme destek programına başvuru sağlamanız gerekmektedir.

KOSGEB maaş desteği başvurusu için yapılması gerekli olan adımlar aşağıdaki gibidir:

  • İşletmenin KOSGEB’in destek verdiği bir sektörde faaliyet gösteriyor olması gereklidir.
  • KOSGEB’in web sitesi üzerinden desteklenen sektörler listesine bakarak nace kodunuzu bulabilirsiniz.
  • İşletmenin KOSGEB’in veri tabanına kayıtlı olması gereklidir. Bunun için e-Hizmetler adresine giriş yapılmalıdır.
  • İşletme Kayıt başlığı altından Başvur butonuna tıklayarak işletme kayıt ettirilmelidir. Kayıt için T.C kimlik numarası ve başlangıç tarihi ile giriş yapılmalıdır.
  • Güncel bir KOBİ beyannamesi oluşturulmalıdır. Sisteme kayıt olunurken istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde verilmesi gereklidir. KOSGEB’in bu bilgileri onaylaması gereklidir.
  • Ardından gerekli belgeler hazırlanmalı ve KOSGEB müdürlüklerine giderek başvuru yapılmalıdır. KOSGEB müdürlüklerine gitmek yerine online olarak başvuru gerçekleştirmek isteyenler, KOSGEB sistemine giriş yaparak istenen belgeleri bu sisteme yüklemelidirler.
  • İşletmelerin yaptıkları başvurular KOSGEB yetkilileri tarafından değerlendirilir.
  • Başvurular olumlu sonuçlanır ise, başvurunun bir kopyası da işletme sahibinin e-posta adresine gönderilir.
  • Başvuru olumlu sonuçlandırıldıktan sonra 45 gün içerisinde nitelikli elemanının sigortası başlatılmalıdır. Ardından KOSGEB tarafından destek ödemesinin yapıldığı dönemlerde maaş desteği verilir.

Kayıt işlemlerinizin tamamlanmasının ardından e-Devlet şifrenizle birlikte sisteme giriş sağlayıp KOSGEB işletme destek programına başvurunuzu sağlamalısınız.

Gerekli başvuru işleminin onay verilmesinin ardından e-Posta ile gerekli tüm merak ettiğiniz soruları KOSGEB yetkililerine iletebilir ve nitelikli personelinizin SGK girişini yaptıktan sonra istihdam sağlamaya başlayabilirsiniz.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Şartları Nelerdir?

İşletme sahiplerinin bu destekten yararlanabilmesi için sağlanması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

  • İşletmenin SGK kapsamında en az 5 adet eleman çalıştırması,
  • İşe alınacak personelin daha önce aynı işletmede çalışmamış olması,
  • İstihdam edilecek olan kişinin nitelikli personel sıfatını taşıması yani lisans mezunu (üniversite mezunu olması)
  • 45 gün içerisinde nitelikli elemanın sigortasını başlatması
  • Diploma örneği istenir. En az ön lisans seviyesinde eğitim almış olduğu belgelenmelidir.
  • İşyerinde minimum 5 sigortalı çalışan çalıştırıldığı belgeleyen ve bunun için ilgili çalışanların SGK hizmet dökümleri sunan işletme sahipleri KOSGEB nitelikli eleman desteği kapsamında istihdam edilecek olan personel için maaş desteği alabilir.
  • Nitelikli personelin tam zamanlı istihdam edilmesi şartlarını sağlamaları gerekiyor.
  • Yani bu desteğe part time yarı zamanlı/serbest zamanlı eleman çalıştırmak isteyen işletmeler başvuramazlar.

Personel ödeme isteğinde bulunan firmalara bu destek, işe alım tarihi itibariyle son 12 ay içinde istihdam edilmemiş, yükseköğretim kurumundan mezun ve işletmede tam zamanlı olarak çalışan eleman için verilir.

İşletmelerin nitelikli personel desteğinden yararlanabilmesi için, nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki işletmenin son 2 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az 120 gün olması gerekir.

Not: Üniversite mezunu personellerin işletmelerin farklı illerinde ki şubelerinde de işe alınması durumunda destekten yararlanmak mümkündür.

Sistem de işletme sahiplerini teslim etmeleri gereken tüm evrakları ve belgeleri tamamlamaları ve bu belgeler ile Müdürlüklere beyan da bulunmaları gerekmektedir. Bu gereklilikler yerine getirildikten sonra nitelikli istihdam başvuru formu tamamlanmalıdır ve ilgili form yetkililer tarafından değerlendirilmek üzere inceleneceğinden sisteme eklenecektir. B uşekilde personel desteğine başvuru işlemler tamamlamış olacaktır.

Kosgeb Nitelikli Eleman Desteği Başvurusunda Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kosgeb nitelikli eleman başvurusu için gerekli olan evraklar şunlardır:

  1. Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Ödeme Talep Formu
  2. Talep formuna destek.kosgeb.gov.tr sisteminden doldurulup çıktısı KOSGEB’e teslim edilmeli. (Kaşeli ve İmzalı)
  1. SGK sigortalı hizmet listesi
  2. Nitelikli elemana ait ücret bordrosu
  3. İşletmenin SGK borcu yoktur yazısı
  4. Eleman işe 30 gün içinde başlamış ise işe giriş bildirgesi.
  5. İşe alınan elemanın aylık ücretinin, işletme tarafından ödendiğine dair banka dekontu
  6. Mahsup Dilekçesi (SGK ve/veya Vergi Borcu bulunması halinde)
  7. İstihdam Edilecek Nitelikli Elemanın Diploması (aslı ve fotokop isi)
  8. İşletmeye ait son 12 aylık SGK Prim ve Hizmet Belgesi (Yeni kurulmuş işletmelerden istenmez.)
  9. Nitelikli Elemanın Engel Durumunu Gösterir Belge (Nitelikli elemanın engelli olması halinde istenir.)
  10. Nitelikli Elemanın Birinci Derece Şehit Yakını Olduğunu Gösterir Belge (Nitelikli elemanın Birinci Derece Şehit Yakını olması halinde istenir.) (Veri paylaşım protokolleri kapsamında uygulama birimi tarafından sağlanabildiği takdirde istenmeyecektir.)
  11. Nitelikli elemanın gazi olduğunu gösterir belge (Nitelikli elemanın Gazi olması halinde istenir.)
  12. Denklik belgesi (Nitelikli elemanın yurt dışındaki bir üniversiteden mezun olması durumunda istenir.)
  13. Askerlik, doğum gibi sebeplerle işten ayrılan elemanın yeniden aynı işletmede işe başlaması halinde durumu gösteren belge

Kosgeb nitelikli eleman desteğinde başvuruda bulunabilmek için yukarıda ki belgelerin eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olması ve tam teslim edilmesi gerekmektedir. Nitelikli personel desteğinden en fazla 2 kişi faydalanabilir. Eş, dost, akraba yada 1. derece yakınların başvurusu kabul edilmez.

KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Şartları Nelerdir?

Kosgeb eleman desteğinden ne yazık ki tüm işverenler ve personeller yararlanamaz bu destekten yararlanabilmek için hem İşletmenin hem de işe alınacak olan ve çalışacak personelin de bazı nitelikleri taşıması gerekiyor.

Bu destekten yararlanma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Destek başvurusundan önce işletme sahibinin işletmesini mutlaka KOSGEB veritabanına kayıt olması gerekmektedir.
  • Bu destek İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında sağlandığından dolayı İşletme Geliştirme Destek Programına başvurmalısınız.
  • Başvuruda bulunmadan önce program kapsamında istenen tüm şartları sağlamalısınız.
  • Alınacak personel son 1 yıl içinde işletmenizde çalışmamış olması gerekiyor.
  • İşverenlerin söz konusu destekten faydalanabilmeleri için işyerine en az önlisans mezunu ve lisans mezunu personel alması gerekiyor. Bu eğitim seviyesinin altında yani lise ve ortaöğretim mezunu personeller için bu destekten yararlanmak söz konusu değildir.
  • Part time olarak ya da serbest zamanlı çalışanlar için destek sağlanmadığından işe yeni alacağınız personelinizi mutlaka tam zamanlı olarak çalıştırmalısınız.
  • Bu programa personelin iş başı yapmadan önce başvuruda bulunmak gerekiyor.
  • Bu destek 2 personel için verilir İşletmesinde aynı anda 3 ve üzeri nitelikli personel çalıştırmayı düşünenler bu programdan yararlanamaz.
  • Bu desteği işyerinizde en az 5 adet SGK’lı personel çalıştırıyorsanız alabilirsiniz. Yani 4 ya da 4 altı sigortalı personel çalıştırıyorsanız, bu destek sağlanmaz.
  • Nitelikli personel desteği en fazla 2 kez sağlanır. Yani toplamda maksimum 4 personel için bu desteğe başvurabilirsiniz.
  • Bu desteğe sadece iş yerinizde yeni istihdam edeceğiniz personel ya da personeller için başvurabilirsiniz. Başvuru tarihinden sonra en geç 45 gün içerisinde yeni personelinizin sigortasını başlatmalısınız.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Ne Kadar?

Kosgeb Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında işletmelerde işe alınacak üniversiteden yeni mezun olan gazi, engelli, kadın olması durumunda ise destek oranını %20 ek bir ilave yapılarak sağlamaktadır. Destek sağlanan ve üst limiti 50.000 TL olan nitelikli personel desteği alan işletmeler bu sayede hem markaya anlam katacak hem de istihdama öncülük edecektir.

  • İşverenler bu program kapsamında belirlenen limitler doğrultusunda birden çok nitelikli eleman çalıştırma hakkına sahiptir.
  • Kosgeb personel desteğinin bu üst limit 50 bin lira olarak sınırlandırılmıştır.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Yüzde Kaç?

KOSGEB nitelikli eleman desteği yüzdelik oranları aşağıdaki gibidir:

  • Personel destek oranın yüzdesi ise 60’tır.
  • Mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 ilave edilir böylece yüzde 80’e çıkar.

2023 yılında KOSGEB’in en fazla talep edilen ve işverenler tarafından oldukça beğenilen bu programının KOBİ destekleme politikası olduğunu ve ilerleyen yıllar da aynı şekilde verilmeye devam edeceğini söylemek isteriz.

Kosgeb Nitelikli Eleman Desteği Ödemesi Ne Kadar?

KOSGEB maaş desteği 2023 ne kadar olduğu hakkında Personel Destek üst limiti hesaplaması yaparak Kosgeb Nitelikli Eleman Desteği ödemesi ne kadar alınacağı bulunabilir.

KOSGEB nitelikli eleman Desteği hesaplama yapacak olursak:

(8.500 (2023 yılı net asgari ücret tutarı)/30) x1,5 (lisans mezunu katsayısı)=425 TL (günlük destek üst limiti)’dir.

425*30 (personelin 30 gün çalıştığı varsayımı)= 12.750 TL (aylık destek üst limiti)

Sonuç: Lisans mezunu bir personel 2023 yılında aylık en fazla 12.750 TL destek alabilir.

Maaş tutarına göre destek tutarı hesaplaması aşağıdaki gibidir:

Kadın personel destek hesaplaması

  • Personelin maaşı: 8.500 TL
  • Prim gün sayısı: 30 gün
  • Cinsiyet: Kadın (Destek oranı: %80)

Destek tutarı: 8.500 x%80 (destek oranı) = 6.800 TL destek alabilir.

Erkek personel destek hesaplaması

  • Personelin maaşı: 8.500 TL
  • Prim gün sayısı: 30 gün
  • Cinsiyet: Erkek (Destek oranı: %60)

Destek tutarı: 8.500x%60 (destek oranı) = 5.100TL destek alabilir.

Bu 2 yıllık destek süresi zarfında istihdam edilen elemanın sadece destek verilen işletmede SGK kaydının olması gereklidir. Bunun haricinde bir durumda ilgili aylar için destek ödemesi yapılmaz. Personeline sadece asgari ücret veren işletme ve işverenler, bu desteğe başvuramaz.

Program Süresince, Kaç Personel İçin Destek Alınabilir?

İşletmeye program süresince destek üst limiti olarak belirlenen 50 bin lira içinde en fazla 4 nitelikli eleman için destek ödemesi yapılır. (Aynı zamanlı, 2 kişi için destek ödemesi almak için başvuru da bulunabilir.)

Kosgeb Nitelikli Eleman Desteği Kaç Ay Alınır?

Kosgeb nitelikli eleman desteği süresi işletmeler ve firmalar için 2 yıldır. Eleman desteği 2 yıl boyunca yapılır. Bu desteğe başvuru yapanlar başvuru tarihinden itibaren işe yeni başlatılacak eleman için 2 yıl boyunca destek alabilir. Nitelikli personel olarak yeni işe başlayacak kişinin 45 gün içerisinde iş başı yapması gerekir.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1