Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Konular:
- Vergi Levhası Nedir?
- Vergi Levhasını Kimler Almak Zorundadır?
- Vergi Levhası Bulundurmayanların Cezası Ne Kadar?
- Vergi Levhası Nerelerde Bulundurulur?
- Vergi Levhası Asmak Zorunlu mu?
- GİB Vergi Levhası Görüntüleme
- Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?
- GİB İletişim Bilgileri
- E-Vergi Levhası Sorgulama İşlemi 2020
- E-devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama
- İnteraktif Vergi Dairesi Sorgulama ve Doğrulama İşlemleri
- İnternetten Vergi Levhası Nasıl Alınır? 2020
- Vergi Levhası Çıktısı Alma
Vergi Levhası Nedir?
Mükellefin adı soyadı, Ticaret ünvanı, İşyeri adı, Vergi türü, Vergi kimlik no, Tc kimlik no, işe başlama tarihi, faaliyet alanı, işyeri kuruluş tarihi, işyeri adresi, vergi türü gibi çeşitli bilgilerinin yer aldığı ve işyerlerinin görünür bir yerine asılarak sergilenmesi gereken yazılı belgeler vergi levhası olarak adlandırılmaktadır. Ticari faaliyette bulunan şahıs firmaları A.Ş ve LTD şti gibi tüzel kişilikler adi ortaklıklar komandit ve kolektif şirketlerin her biri için vergi levhası düzenlenmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda işyerlerinde vergi levhasının asılmasının zorunluluğu kaldırılmıştı. Fakat vergi levhası asma zorunluluğun kalkması ile vergi levhası bulundurmama gibi bir durum anlaşılmasın. İşyeri sahipleri işyerlerinde vergi levhasını asmasalar dahi bu levhayı bulundurmak mecburiyetindeler. Vergi levhasının bulunmaması gibi durumlarda ne gibi işlemler yapılıyor.

Vergi Levhası Çıktısı Alma
Vergi Levhasını Kimler Almak Zorundadır?
Ticari ve Zirai kazanç sahibi ,serbest meslek erbabı, kolektif, komandit gibi şirketleşmelerde her bir ortaklar ile Anonim şirketler, Limited şirketler Eshamlı komandit şirketlerin işyerlerinde vergi levhasını bulundurmaları zorunludur.
Vergi Levhası Nerelerde Bulundurulur?
Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler vergilerini:
- Şubelerde
- Merkezlerde
- Satış mağazalarında
- Çiftçilerin yazıhanelerinde
- Taşıt işletmeleri (Otogar, kooperatifler) taşıtlarında levhaları bulundurmak zorundadır.
Vergi Levhası Asmak Zorunlu mu?
Vergi levhası bulundurmak mecburidir ve mükellefler vergi levhalarını gerektiği zaman ibraz etmek üzere iş yerlerinde tutmalıdır. Birkaç katlı iş yerinde her bir katta ayrı vergi levhası bulundurmak zorunlu değildir. Vergi levhası mükellefleri vergi levhası almak zorundadır ama asmak zorunda değildir. Daha önceden bu levhayı asmak zorunluydu ama maddenin değiştirilmesiyle beraber o zorunluluk kalktı. Vergi levhası alma zorunluğu olan mükellefler, işyeri sahipleri mutlaka iş yerlerin de levhalarını bulundurmaları gereklidir. Eğer aksi bir durum tespit edilirsen ve bu mecburiyete uymadıkları için her tespitte mükellefler adına Vergi Usul Kanuna göre özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Güncel vergi levhasına erişebilmek için Mükellefler internet vergi dairesini kullanarak e-vergi levhası sorgulaması yaparak bilgilerin erişim sağlayabilirler. İşyeri sahipleri ve işverenler tarafından sıklıkla sorgulanan vergi levhası sorgulama nasıl yapılır? intvd.gib.gov.tr sorgulamalar, vergi levhası onay kodu sorgulama vergi levhası görüntüleme gibi işlemlerin detayları ise şu şekilde;
GİB Vergi Levhası Görüntüleme
Vergi levhası sahibi işverenler vergi levhasına dair bilgilere ulaşmak amacıyla sorgulama yapmaktadır. Vergi levhası sorgulama işlemi internet ve cep telefonu üzerinden elektronik ortamda vergi dairesi gitmeye gerek kalmadan kolaylıkla yapılabilmektedir.
Sorgulama işlemi yapmak isteyenler için levhası sahipleri sorgulama internet üzerinden GİB sayfasından kolaylıkla yapılmaktadır. GİB üzerinden link üzerinden mükellefe ait görselde ki gibi tüm bilgilerin yazılması suretiyle sorgulanabilir.

Vergi Levhası Görüntüleme GİB
İsterseniz şimdide İnteraktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden vergi levhası sorgulama adımlarına geçelim.
Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Gelir idare başkanlığı GİB üzerinden vergi levhası sorgulaması kolaylıkla yapılabilir. Mükellef kişiler, GİB resmi internet sitesi üzerinden e-işlemler Menüsünden- İnteraktif vergi dairesine- giriş yaparak e-vergi levhası sorgulama menüsüne giriş yaparak sorgulama yapılabilir. Veya e- Devlet sisteminden bu işleminizi giriş bilgilerinizi girerek yapabilirsiniz.
Mükellefin adı soyadı, gerçek kişiler için TC kimlik numarası, Tüzel kişiler için vergi kimlik numarası gibi bilgiler yazılarak bağlı bulunduğu vergi dairesi, iş adresi, takvim yılı, beyan olunan matrah ve tahakkuk eden vergi gibi bilgiler de eksiksiz bir şekilde yazılarak sorgulama yapılabilir. Sorgulama ile vergi levhası mükellefleri vergi levhasının hala faaliyette olup olmadığına ve kuruma ait son 3 yıla ait verdiği levhalarının neler olduğuna dair tüm güncel bilgilere ulaşılabilir. Vergi levhası güncel olmayan mükelleflerin mükellefin yeni vergi levhası bulunduğu bilgisi taraflarına mesaj yoluyla iletildikten sonra talep edilmesi halinde son güncel vergi levhası gönderilecek. Vergi dairesine gitmeden evinizden, ofisinizden ve cep telefonun ve bilgisayarınızdan ödeme, sorgulama, bildirim başvuru gibi 148 ayrı işlemi elektronik ortamda İnteraktif vergi dairesinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca E-vergi levhası oluşturma işlemi de yapılabilir.
GİB İletişim Bilgileri
Bilgi almak istediğiniz vergisel konular ve işlemler için Alo 189 Vergi iletişim merkezinden de bilgi alabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi 7 gün 24 saat hizmetinizdedir.
E-Vergi Levhası Sorgulama İşlemi 2020
İnteraktif vergi dairesi internet sitesine T.C Kimlik Numarası , Vergi Numarası yada Kullanıcı Kodu ve Şifre yazarak giriş yapıp;

E-devlet Vergi Levhası Sorgulama
- Vergi Kimlik ya da T.C Kimlik Numarasından sadece birini seçerek;
- E-Vergi Levhası sorgulama yapılabilir.
- Bu hizmet bireysel olarak sorgulama yapılabilecek bir platform olduğundan her sorguda sorgulayan kişinin bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
- E-vergi levhası bireyseldir henüz kurumsal kullanım hizmeti başlatılmamıştır.
- Sorgulamalarda mükellefe ait kişisel bilgiler kayıt altına alınmaktadır.

Vergi Levhası Nedir?
- Vergi numarası yada T.C Kimlik Numarası, il ve vergi dairesi adı yazılarak sorgulama butonuna tıklayarak kolaylıkla sorgulama yapılabilir.
E-devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama
Ayrıca e-devlet üzerinden Tc kimlik numarası ve şifresini yazarak E-vergi levhası sorgulama yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra e-devlet interaktif vergi sistemine bağlanılmaktadır. Yine turkiye.gov.tr üzerinden vergi borcu sorgulama işlemi de yapabilmek mümkündür.

E- devlet vergi levhası sorgulama
İnteraktif Vergi Dairesi Sorgulama ve Doğrulama İşlemleri
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden şifresiz işlemler yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden Doğrulama ve Sorgulama olarak Sistem üzerinden şifre kullanmadan yapılabilecek e-işlemler ise;
- E-belge doğrulama
- Mükellefiyet yazısı,/ Borç durum yazısı doğrulama
- İnteraktif vergi dairesi belge doğrulama
- Vergi kimlik numarası doğrulama
- Vergi kimlik numarası sorgulama
- E-Vergi levhası sorgulama
- Yabancılar için vergi kimlik numarasından sorgulama
- Ötv 2A ödeme belgesi sorgulama
- Gümrük çıkış beyannamesi sorgulama gibi işlemler yapılabilir.
Ayrıca interaktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden vergi borç sorgulama ve borç ödeme işlemi de yapabilirsiniz.
İnternetten Vergi Levhası Nasıl Alınır? 2020
Vergi mükellefleri tarafından işyerlerinde bulundurulması gereken vergi levhalarını GİB internet sitesinden aşağıda adımları izleyerek alabilirsiniz.
- Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresine giriş yapınız.
- İnternet Vergi Dairesi seçeneğini seçip Giriş butona basınız.
- E-beyanname gönderdiğiniz ve size ait olan kullanıcı kodu, parola ve şifrenizi yazarak giriş butonuna basınız.
- Giriş yapıldıktan sonra gelen sayfadaki sorgulama tıklayıp,
- Vergi levhası bilgilerini seçiniz.
- Gelir Vergisi Mükellefleri için, Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve TC Kimlik Numarasını birlikte giriniz.
- Kurumlar Vergisi Mükellefleri için (A.Ş, LTD ŞTİ) Şirketin Vergi Kimlik Numarası (Hesap Numarası) girilecektir.
- Kurumlar Vergisi mükellefleri için TC Kimlik numarası bölümü boş bırakılacaktır.
- Vergi Levhasını oluşturunuz.
- İstediğiniz rengi seçerek yeterli sayıda son üç yıla ilişkin barkodlu Vergi levhasını bilgisayarınız üzerinden bastırınız.
İnternet vergi dairesinden alınan vergi levhası üzerinde yer alan sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir.
Vergi Levhası Çıktısı Alma
Vergi levhanızın çıktısını almak için öncelikle İnternet Vergi Dairesine giriş yapınız.
- e- Vergi Levhası oluştur seçeneğini işaretleyin.
- Ekrana gelen vergi levhasının çıktısını almak istediğiniz yıla ait vergi levhanızı görüntüleyin.
- PDF formatında bilgisayarınıza indirin veya yazıcı seçeneği ile çıktısını alabilirsiniz.