Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır? Taksitlendirme Başvurusu

Güncel:
- Hangi Vergiler Yapılandırma Kapsamına Giriyor?
- Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
- Vergi Borcu Sorgulama
- Başvuru Nasıl Yapabilirim?
- Vergi Borcu Affı
- İnternet Üzerinden Vergi Borcu Yapılandırma
- Borç Yapılandırmasından Kimler Faydalanacak?
- Ödemeler Nasıl Olmalı Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Belediyelere Olan Borçların Yapılandırılması
- Vergi Borcu Taksitlendirme
Cumhurbaşkanı Erdoğan vergi yapılandırmasına ilişkin yasayı onayladı. Milyonlarca vatandaşın vergiye ilişkin para cezaları, sigorta primleri, 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de Gelir Vergisi Tebliği yayımlandı. Tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından sosyal destek primi ve bunlara uygulanan faiz, zam gibi paraların yapılandırılması bekleniyor. Konu ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı tarafında vergi affı ile ilgili önemli açıklamada bulundu. Açıklamasında vergi affına ayrıca karşı olduğunu belirten bakan başka düzenlemeler yapılabileceğinin sinyalini verdi. Peki vergi yapılandırması kimleri kapsıyor, başvuru ne zamana kadar yapılacak? Tüm soruların cevapları Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır? Taksitlendirme Başvurusu yazımızda.
Hangi Vergiler Yapılandırma Kapsamına Giriyor?
- Motorlu taşıtların vergi borcu için büyük kolaylık sağlanmaktadır
- Trafik cezaları ve diğer idari para cezaları
- Beyan edilmemiş kazançlar
- Vergi aslına karşı yapılmış usulsüzlükler yapılandırma kapsamın girmektedir.
Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
Trafik cezasından gümrük vergilerine kadar birçok alanda yapılandırmalar olmaktadır. Borç, 6, 12, 18 gibi vadelere bölünerek yeniden düzenlenerek vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. Mevcut durumdaki borçların taksitlere bölünerek geçmişte belli bir tarihe kadar ödenmemiş borçların silinmesini kapsamaktadır. Borç Kapatma Kredisi Kampanyaları vergilerini taksitlendirmek isteyenlere finansman sağlayabilir.
E- devlet üzerinden vergi borcu sorgulaması yapabilirsiniz.
Vergi Borcu Sorgulama
Vergi borcu yapılandırmasına tabii olabilmek için öncelikle kişinin vergi borcunun olup olmadığı bilmesi gerekmektedir. Vergi mükellefi olarak vergi borcunun olup olmadığına ilişkin sorgulama internet üzerinden görüntülenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinden yapılan sorgulamalar için “gib.gov.tr” adresini takip edebilirsiniz. “Borç Sorgulama ve Ödeme” bağlantısı ile T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenebilir, bağlantıları takıp ederek hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu görebilirsiniz. Aynı zamanda vergi borç sorgulama işlemini Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulamaları aracılığı ile kontrol edilebilir. GİB Mobil ismiyle ulaşacağınız uygulamayı Android işletim sistemine sahip telefonlara ve IOS işletim sistemine sahip telefonlara indirerek hızlı ve kolay bir şekilde borçlarınızı sorgulayabilirsiniz. Ayrıca öncesinden belirtildiği üzere e-devlet platformu üzerinden de sorgulama yapabilir ve borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
- Vergi yapılandırma sorgulama ve ödeme E-devlet üzerinden hizmete açılmıştır.
Başvuru Nasıl Yapabilirim?
Kişiler başvuru yapmadan önce vergi borçlarını sorgulayarak öğrenmelidir. Borç sorgulama yapılıp hangi vergi dairesine borcu olduğunu öğrendikten sonra vatandaş tüketici vergi dairesine başvurarak bir dilekçe yazmalıdır. Dilekçeyi yazıp kuruma da teslim edebilirsiniz bunu dışında internet aracılığıyla da dilekçenizi iletmek mümkündür. İnternet üzerinden dilekçesini iletmek isteyenler kimlik numarasını girerek ve yönlendirmelere uyarak kolayca başvuru yapabilmekte ve borç yapılandırılması sağlanmaktadır.
Vergi Borcu Affı
Mecliste 2020 Vergi borcu kapsamında yapılan görüşmelerin neticesinde vatandaşlar tarafından oldukça merak edildi. Bu sebeple sorgulamalara başlandı. İlgili kanun çerçevesinde; vatandaşların birikmiş olan vergi borçları, mükellefler ile vergi dairelerinin arasında meydana gelen anlaşmazlıkların giderilmesi, pişmanlık ya da kendiliğinden yapılan beyanlar ve gelir ve kurumlar vergilerindeki matrah artırımları konularına yer verilmiştir. TBMM genel kurulunda yapılan görüşmeler ile belirlenen vergi borcu yapılandırmaları biriken vergi borçlarının faiz ve cezalarının yapılandırılması işlemleri belirlenerek af kapsamında değerlendirilmektedir. Vergi mükellefi olan kişiler vergi borcu sorgulamalarını internet, e-devlet ya da telefon üzerinden yapabilir böylelikle borç durumlarını takip edebilir ve hali hazırda var olan borçları yapılandırma döneminde vadeli olarak af kapsamında tahsis edebilirler.
İnternet Üzerinden Vergi Borcu Yapılandırma
Vergi borcunuzu internet sistemi üzerinden yapılandırmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk işlem Gelir İdare Başkanlığının internet sitesine girmek olacaktır. Giriş yaptığınız ekranda açılan boşluklara kimlik bilgilerinizi ve borç ile alakalı diğer talep edilen bilgileri girmeniz gerekecektir. Daha sonra ekranda açılan borçlardan yapılandırmak istediğiniz borcu seçmeniz ve ödeme bölümünde taksitleri belirlemeniz gerekecektir.
Bir sonraki işlemde ise borcun bulunduğu vergi dairesini ve vergi dairesinin bağlı bulunduğu ili seçtikten sonra borcun yapılanması için “EVET” seçeneğini seçiniz ve işlemi onaylayın. Onaylama işlemini de bitirdikten sonra ekranda açılan açıklamaları okuyup kabul ettiğinize dair verilen butonu onaylayarak işleminizi tamamlayın. Onaylamanızın ardından vergi borcunuzun yapılandırma işlemi sona erecektir.

İnternet Üzerinden Vergi Borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Borç Yapılandırmasından Kimler Faydalanacak?
Kanuna ilişkin vergi borcu, faiz ve zamlarının yapılandırmasını kapsamaktadır. Bu yapılandırma işlemlerini üstelenecek olan kurumlar; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler. Borcunu yapılandırmak isteyenler sorgulama işleminden sonra başvurduğu yerden borçlarının yapılanmaya uygun olup olmadığının tespiti yapılacaktır. Vergi borçları yapılandırılacak mevcut borçları ise yapılandırılma yoluna gidilecek. Belediyeler de bu borç düzenlemeden yararlanacaklar. Vergi borçlarının düzenlenmesine ilişkin kanuna göre vergilerin 2 ayda bir olmak üzere toplamda 30 ay boyunca ödemeler gerçekleşmiş olup herhangi bir zam ya da faiz kesinlikle uygulanmayacaktır. Borç taksitlendirme işlemi sadece vergi daireleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında hiçbir yerden taksitlendirme yapılmamaktadır.
Basit Usul Vergi Ödeyen Esnafa Vergi İndirimi bu yıl içerisinde uygulanacak. Basit usul ödeme yapan ve yıllık geliri 9 bin liraya kadar olan esnaflar geçen yıl vergiden vergiden muaf olmuşlardır.
Ödemeler Nasıl Olmalı Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yapılandırma yapıldıktan sonra ilk 2 taksit zamanında ödenmediği ve ödenmesi gereken miktardan az ödenmesi halinde borçlular yapılandırma hakkını kaybetmektedir. Taksit miktarının %10’unu geçmeyecek şekilde eksik bir ödeme yapılırsa örneğin 10 TL eksik ödendiyse yapılandırma hakkı kaybedilmez yararlanılmaya devam edilir. Gerekli vade içerisinde birden fazla taksit eksik ödenmiş ya da zamanında ödenmemişse haklar kaybedilir. Daha önce süresinde ödenmemiş borçların ertelenmesi ve gecikme zammı uygulandığı halde yine gecikme ve eksik ödeme oluyorsa bu kez kanunlardan yararlanma hakkı kaldırılmaktadır.

Vergi borcu ödenirken nelere dikkat edilmeli?
Belediyelere Olan Borçların Yapılandırılması
Onaylanan kanunla kişilerin belediyelere olan borçları da belli bir tarihe kadar olanlar silinecek. Sonraki borçlar ise yapılandırılacak. Düzenleme yayınlandıktan sonra zamanı geldiği halde ödenmemiş; vergi ve vergi cezaları, gümrük vergileri gibi borçlar yapılandırılacak motorlu taşıtlar vergisini ödeme süresince de araç muayene izni verilecek. Eğer bu düzenlemeden yararlanmak istiyorsanız dava açmamış olmanız gerekmekte, açtıysanız vazgeçmeniz gerekmektedir.
Vergi Borcu Taksitlendirme
Borçlarınızın düzenlenmesini istiyorsanız öncelikle ilgili makamlara başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Maliye bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve büyükşehir belediyelerine borçları olanlar yazılı olarak başvurabilecekler. Yazılı başvurma dışında internetten de başvurma işlemi gerçekleşmektedir. Gelir idaresi başkanlığının web sitesine girerek ya da E-devlet üzerinden başvuru yapmanız mümkündür. Ayrıca Gelir idaresi başkanlığının mobil uygulamasını telefonunuza indirerek kolay bir şekilde borcunuzu sorgulayabilir başvurunuzu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden başvuru yapmak için Tecil ve Taksitlendirme Talep Formunu doldurmanız gerekmektedir.
Vergi borçları için başvurular bitmiş olup 2020 yılında tekrar devam etmesi halinde başvuru tarihlerini ve detayları sizlerle paylaşacağız.
Ben vergi borcumu yapilandirmak istiyorum
7143 sayılı kanuna yani yeniden yapılandırma kanunu internet üzerinden ne kadar kolay bir şekilde başvuru yapılabileceğini açıklayacağız. internet üzerinden başvuru yapmak için öncelikle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi olan adrese giriş yapıyoruz. Bu sayfadan 7143 yapılandırma başvurusu kutucuğuna tıklıyoruz. Çıkan sayfa bizi interaktif vergi dairesi giriş ekranı yönlendirmektedir. Başvurular daha önceki yapılandırmalarında olduğu gibi İnternet Vergi Dairesi üzerinden değil bu kez Kullanıma yeni açılan interaktif Vergi Dairesi üzerinden yapılmaktadır.
Esnaflarımızı sanayicilerimizin çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma Bununla ilgili neyi kastediyoruz maliye ile işi olan vatandaşımız gümrükte orunu olan vatandaşımız işçi çalışıyor sigorta ile ilgili borcu varsa sorun olan vatandaşımız İl Özel idareleri belediyeler buralarda yani kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular nelerden oluşuyor trafik cezaları Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen cezalar seçimlerle ilgili bir şekilde ceza tahsilatı yapılmamış askerlikle ilgili cezaları köprü otoyol Kaçak geçişleri olur.