Toki köylerde ve kırsal alanlarda uyguladığı tarım köy projesi ile nitelikli konut üretimine köylerde de inşa etmeye devam ediyor. Toki şehirlerdeki yaşam alanlarını yeniden düzenlemek adına hayata geçirdiği 100 bin sosyal konut projesi haricinde köylerde yaşayan vatandaşların talep etmesi halinde köylerde de yaşam alanı kurmak için köylere de el attı.
Yöresel mimarinin ortaya çıktığı TOKİ Köy Konut Projeleri, tarım köy evleri uygulamaları ile kırsal kesimde yaşayan vatandaşları modern köylere taşıyor.
TOKİ Köy Konut Projesi Nedir?
Ülkemizin genelinde TOKİ tarafından yürütülen tarım köy projeleri kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlara köylerde modern yaşamın kapısını aralıyor.
Toki tarım köy projesi; nüfusu 40 binden az olan ilçelerde belediye ve kaymakamlıklar, nüfusu 40 binden çok il ve ilçelerde belediye ve valiliklerle ya da kaymakamlıklarla ortak çalışma içerisinde gerçekleştirilen bir konut projesidir ve projenin başlanabilmesi için en az 100 adet konut talebinin karşılanması gereklidir.
Toki; tarım köy projesi kapsamında kırsal alanlardaki köylerde alt yapısı, konutları, sosyal donatıları, çocuk parkları ve çevre düzenlemesi ile modern yaşam alanları inşa ederek tarım köy projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.
Bölgenin ihtiyaçlarına ve konumuna göre projeleri hayata geçiren ve mevsim koşullarına uygun olarak üretilen evler bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir. Proje, köylerden kentlere göçü önlemeyi ve göç sorununu çözmeyi amaçlıyor.
TOKİ Köy Evleri Fiyatları 2023 Güncel
Toki köy evleri projeleri öncelikle doğal afetlerden zarar gören köylerde vatandaşların toplanarak talep etmesi halinde başlatılıyor. Tarım köy uygulaması konut tipi ve ortalama fiyat aralıkları ise şu şekildedir;
Yaklaşık Brüt M2 | Konut Fiyat Aralığı ( Ortalama) |
---|---|
45-65 m2 | 67.500 TL- 97.500 TL |
65-80 m2 | 97.500 TL- 120.000 TL |
80-100 m2 | 120.000 TL -150.000 TL |
100-120 m2 | 150.000 TL- 165.000 TL |
110-120 m2 | 165.000 TL- 180.000 TL |
120-130 m2 | 180.000 TL-195.000 TL |
Tarım köy uygulaması 5 farklı proje ile köye ev yapmak isteyenler için taksitli olarak sağlanan projedir. 45 ila 65 metrekare alana yapılan olan ev için 67 bin 500 ila 97 bin 500 lira olarak fiyatlar değişmektedir.
Bu değişikliğin sebebi köyün konumuna göre fiyat değişkenliği ve çevre düzenlemesine dahil edilecek cami, sosyal tesis ve okullardır. İdarenin bölgeye uygun tip projelerinden binalar seçilecek ve inşaata başlanacak.
Köy konut projesi Toki tarafından başlatıldı ve uygulandı. Vade oranları konut fiyatının yüzdelik dilimine göre değişmektedir.
Konut bedeline göre vade süreleri aşağıdaki gibidir:
- %12′ si peşin olmak üzere 180 ay vadeli (15 yıl)
- %15 peşinat 216 ay vade (18 yıl)
- %20 peşinat 240 ay vadeli (20 yıl) vadeli olarak satışa sunulmaktadır.
Peşin ödenen tutara göre taksit süreleri ve vadeleri değişiklik göstermektedir. Toki tarım köyü projesi başvuru ücreti düşüldükten sonra kalan tutar peşinat olarak alınacak ve vade süresi belirlenecek.
Köye dönüşü hızlandırmak için devletimizin başlattığı köye dönüş hibe kredisi ile ilgili bilgilere göz atabilirsiniz.
Toki Köy Konut Projesi Başvuru Süreci
Toki köy konut projesinin başlatılması için belirli bir sayı üzerindeki talepler dikkate alınacağından yaşadığınız köy muhtarına T.C kimlik numarasını vererek talepleri toplanmasını sağlayabilirsiniz. Köy konut projesinde talep sayısının beklenen de fazla olması durumunda kişilerin seçmen kağıtlarını yaşadıkları köy üzerinden gözüküyor olması gereklidir.
Köylerde yapılacak konut tipi ve sayısının belirlenmesi için valilik, kaymakamlık veya belediye tarafından anket düzenlenerek ön başvuru talepleri başlatılır.
İlgili kurumlar tarafından konut talebini belirlemek için yapılan anket sonuçlarının değerlendirildiği anket sonuçları değerlendirme formunun konut talep yazısına eklenerek Cumhurbaşkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.
Anket sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından TOKİ’ye konut talep yazısı gönderilir ve başvuru için belirlenen sayıda talep toplanırsa proje için çalışmalara başlanır. Hane başına parsel büyüklüğündeki bölgesel farklılıklar dikkate alınarak uygun projeler başlatılır.
TOKİ Köy Konut Projesi Şartları Nelerdir?
Başvuruların kabulü için şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında daha önce TOKİ projelerine başvurarak faydalanmamış olmak da ilk şartlar arasındadır.
TOKİ Köyü konut projelerinde aranan şartlar ise şöyle:
- T.C. vatandaşı olmak
- 25 yaşını doldurmamış olmak
- Herhangi bir tapu kaydının olmaması
- TOKİ aracılığı ile konut almamış olmak
- Konut proje ilinde 1 yıldan fazla süre ikamet ediyor olmak
- Şehit aileleri harp, vazife malulleri, dul ve yetimlerin en az 3 yıl ikamet koşulunu sağlamaları istenmektedir.
- TOKİ’den konut kredisi almıyor olmak (Şehit aileleri, gazi, dul, yetimler hariç)
- Hane halkının gelirinin en çok 6.500 lira, İstanbul ili için 7.000 lira olması şartı aranmaktadır.
- Ayrıca, bu projeye aynı haneden sadece 1 kişi başvuru yapabilir.
Toki Tarım Köy Evleri
Toki tarafından Adana Yüreği Buruk köyü, Bayburt Arpalı, Bingöl Kiğı, Erzincan Yaylabaşı, Isparta Büyükkabaca, Yozgat Çandır Van Yeşilköy gibi çeşitli illerin köylerinde başlatılarak tamamlanan köy tarım uygulamalarını görüntülemek için tıklayınız.
Tamamlanmış Tarımköy Projeleri 2023 Yılında Nelerdir?
TOKİ tarafından tamamlanan köy konut projeleri aşağıdaki gibidir:
- Adana Yüreğir Buruk köyü
- Aydın İncirliova
- Bayburt Arpalı
- Bingöl Kiğı
- Afyon Çayı
- Van Yeşilköy
- Erzincan Yaylabaşı
- Gümüşhane Kale
- Isparta Büyükkabaca
- Isparta Senirkent
- Yozgat Çandır gibi çeşitli illerin köylerinden başlatılarak tarım köy uygulama projeleri bitirilmiştir.
Toki Köy Konut Projesi Ödemeleri Ne Zaman Başlıyor
Tarım Köyü projesinin ilk taksit ödemelerine evin tesliminden 1 ay sonra başlanacak.
TOKİ Yaş Sınırı Kaç?
TOKİ’ye başvuru yapabilmek için 18 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.
Hane Halkından Kaç Kişi Toki Başvurusu Yapabilir?
Toki başvurularına haneden sadece 1 kişi başvurabilir.