Tarlaya Hobi Bahçesine Elektrik Bağlatma Maliyeti 2023 YENİ

Tarlaya elektrik bağlatma maliyeti 2023 yılında bağlanacak olan tarlaya, bahçeye, boş arsaya, aydınlatma, konteynere ve sera gibi mesken ve ticarethaneye göre değişmektedir. Boş arsaya, tarlaya, ahıra, sondaj kuyusuna, seraya, konteynere ve aydınlatma elektrik aboneliği alacaklar tarafından tarlaya elektrik çekme maliyetini merak edenler için tarlaya, köye ve bahçeye elektrik aboneliği nasıl alınır, tarımsal sulama elektrik aboneliği şartları nelerdir, köy, ev, bahçe ve tarla elektrik aboneliği için gerekli olan evraklar nelerdir, tarlaya elektrik bağlatma maliyeti nasıl hesaplanır? gibi araştırılan soruların yanıtları içeriğimizde yer almaktadır.

Hobi Bahçesine Elektrik Bağlatma 2023

Hobi bahçesine elektrik bağlatmak için ilk önce hobi bahçesinin imar alanında bulunup bulunmadığına bakılmaktadır. Eğer bahçenizde tarım ve benzeri bir faaliyette bulunuyor iseniz hobi bahçesine elektrik alabilirsiniz. Tabi bunun için yasal izinleri yerine getirmelisiniz.

Ancak hobi bahçeniz tarımsal arazide ve burada bulunan ruhsatsız bir konteyner veya prefabrik ev için elektrik aboneliği açtırmak istiyorsanız talebiniz reddedilecektir.

Hobi bahçesine elektrik bağlatma şartları şunlardır:

  1. Belediye veya İl özel idareden alınmış yapı kayıt belgesi olması,
  2. Onaylanmış elektrik tesisat projenizin bulunması,
  3. Hobi bahçesinin elektrik tesisatı çekilmesine uygun yerde olması
  4. Projenizin diğer mevzuat hükümlerine uygun olması

Elektrik aboneliği başvuru aşamasından evrak teslimine, yetkililerin tarla kontrolünden proje çizimine, abone olduktan sonra elektriğin ne zaman açılacağından ayrıntılı maliyet hesaplamasına kadar tüm detayları inceleyebilirsiniz.

Hobi Bahçesine Tarlaya, Bahçeye, Boş arsaya, Aydınlatma, Konteynere ve Seraya Elektrik Aboneliği 2023

Köylerdeki bağ ve bahçelerde hobi bahçelerinde tarımsal üretim ve farklı bir çalışma yapmak isteyenler öncelikle elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Hayvancılık olsun, tarımsal faaliyetler olsun hangi alanda faaliyet gösterecekseniz elektrik olmadan işlerinizi halledemeyeceğinizden öncelikli olarak elektriği bağlatmanız gerekecektir.

Bahçelerin sulanmasından, elektrikli motorların kullanımına kadar her alanda elektriğe ihtiyacınız olacağından bahçe ve köylerde tarımsal elektrik aboneliğine başvuruda bulunmanız gerekecektir. Boş arsasına, tarlasına, konteynere, seraya ve bahçesine elektrik bağlatmayı düşünenler öncelikle hangi alanlarda elektrik ihtiyacının olduğunu tespit etmelidir. Örneğin; ev elektriği mi sanayi elektriği mi? sorusuna yanıt bularak buna uygun sözleşme gücü ayarlanmalı ve elektrik çektirmek için başvuruda bulunmalısınız.

Tarlaya Elektrik Çekme Maliyeti 2023 Nasıl Hesaplanır?

Tarım arazisi bulunan, araziyi ekip biçen ve tarım sektöründe yer alan çiftçilerin merak ettiği tarlaya elektrik bağlatma maliyeti, güvence bedeli, damga vergisi, kesme ve bağlama ücretleri gibi ücretler baz alınarak hesaplanmaktadır. Tarlaya elektrik bağlatma maliyeti 2023 yılı için projeler ve aydınlatma direği, direkleri yükleyen vinç, elektrikçi (malzeme+işçilik) abonelik harcı gibi masraflarla birlikte ortalama 4.500- 5.000 TL civarındadır.

Bu ücretler ödenmeden herhangi bir şekilde elektrik açma işlemi yapılmayacağından ödenmesi gereken bedelleri ortalama olarak hesapladık.

Tarlaya, bahçeye elektrik çekme maliyeti 2023 yılında güncel ödenmesi gereken bedelin toplam tutarını hesaplayacak olursak;

  • Güvence bedeli, mesken için ortalama 33 TL, Tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer amaçlar için ortalama 44,50 TL’dir. Sözleşme yapılırken güvence bedeli ücreti sözleşme gücünüz kaç kW ise onunla çarpılır ve toplam bir güvence bedeli hesaplanan bedeldir.
    • Mesken için güvence birim bedeli: 33 TL/KW, 6 KW için 198 TL-200 TL
    • Tarım sulama, aydınlatma ve diğerleri için güvence bedeli: 44,5-45 TL/KW 44,5×5: 222,50 TL
  • Damga vergisi, güvence bedelinin binde 9.48’i kadar olmalıdır.
  • Kesme ve bağlama ücretleri ise işlem başına EPDK tarafından mesken ve ticarethane için alçak gerilim enerji kesme ve bağlama mesken abonesi bedeli 37,3 TL’dir. Ticarethane ve sanayi için orta gerilim 189,9 TL’dir.
  • Perakende satış sözleşmesi bedeli: Elektrik şirketine göre değişiklik gösterir.
  • Dosya bedeli: Güvence bedeline göre belirlenir.

2023 yılında yapılan güncellemeler ve zamlarla birlikte elektrik abone ücretleri güncellenmiştir.

Tarlaya Elektrik Bağlatma Maliyeti unsurlarında;

  • Güvence bedeli meskenler için en az 6 kW sözleşme gücü üzerinden hesaplandığından güvence bedeli olarak ödeyeceğiniz ücret en az 198 TL olacaktır.
  • Güvence bedeli ticarethane için en az 9 kW sözleşme gücü üzerinden hesaplandığından güvence bedeli olarak ödeyeceğiniz ücret en az 843,3 TL olacaktır.
  • Meskenler için ortalama sözleşme gücü ise 6 kW civarındadır
  • Ticarethane için ortalama sözleşme gücü ise 9 KW civarındadır.
  • Kesme açma bedeli alçak gerilim, orta gerilim olarak tüketicinin elektriğinin bağlanması aşamasında uygulanan mevzuat kapsamında belirlenen yalnızca birinde tüketiciden alınan bedel olmaktadır.
  • Dosya Bedeli ise Elektrik şirketi tarafından belirlenir.

Tarlaya Elektrik Bağlatma Maliyeti 2023 Hesaplama Tablosu

Tarlaya elektrik bağlatma Maliyeti 2023 yılında mesken ve ticarethaneye göre ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Tarlaya elektrik bağlatma maliyeti hesaplamasını tablo üzerinden göstermek gerekirse:

Abone GrubuSözleşme gücüGüvence BedeliKesme AçmaDamga VergisiDosya Bedeli
Mesken6 kW198 TLAG:37,3 TLGüvence bedelinin binde 9,48’iElektrik şirketi belirler.
Ticarethane9 kW843,3 TLAlçak gerilim: 37,3 TL

Orta Gerilim:189,8 TL

Güvence bedelinin binde 9,48’iElektrik şirketi belirler.
Elektrik Abonelik Ücreti Hesaplaması

Sözleşme gücü meskene ve ilk kez elektrik bağlantısı yapılacak olan yerde bulundurulacak olan priz ve lamba sayısına göre hesaplamaktadır. Bu bedel kurulu güç üzerinden bulunur. Sözleşme gücü tüketicinin satış sözleşmesinde, kendi isteği üzerine çekeceğini kabul ettiği güç miktarı olurken, enerji bağlantı veya sözleşme gücü kW birimine göre ölçülür ve perakende satış sözleşmesinde ayrıca belirtilir ve burada belirtilen sözleşme gücüne bağlı olarak tüketicinin aynı anda çalıştırabileceği elektrikli aletlerin toplam gücü de belirlenmiş olur.

Sözleşme gücü üzerinde fazla bir elektrik tüketimi yapılırsa sigorta atacaktır. Bundan dolayı sözleşme gücünün tüketicinin ihtiyacının ne kadar olduğunu çok iyi hesaplanması önemlidir. Sözleşme gücü abonelere tüketim sonrası kesilen elektrik faturasının en alt kısmında yer alır ve faturalarda Watt ‘W’ cinsinden; 1 kW=1000 W olarak da hesaplanabilir. Bu formülü de kullanarak dönüşüm yapabilirsiniz. 6 kW bağlantı gücü 6000 W’a denk gelmektedir. 5 kW ise 5000 W’a denk gelecektir.

Elektrik bağlantı ücreti, EPDK  tarafından her yıl yeniden güncellenir ve belirlenen tarife üzerinden alınacak olan bağlantı bedeli, bağlantı yapılacak yerdeki kurulu güce göre belirlenmektedir.

Tarlaya Tarımsal Sulama Elektriği Nasıl Alınır?

Tarlaya tarımsal sulama elektriği alabilmek için öncelikle tapu mülkiyeti cinsinin tarla olarak görünmesi gerekmektedir. Eğer ki taşınmazınız tapuda arazi olarak görünüyor ise tarım elektriği hakkınız bulunmaz. Bunun yanında tapuda arsa olarak kayıtlı arazinin üzerinden konut, mesken, bağ bahçe evi gibi konut olarak kullanılan herhangi bir yapının da olmaması gereklidir. Tarlaya tarımsal sulama elektriği almak için başvuru adımları:

  • Tarlaya tarımsal sulama için elektrik bağlatılacaksa tarımsal üretim sulama suyunun bulunması gereklidir.
  • Sulama için keson kuyusu ile su temininde bulundaysanız herhangi bir sorun ve problem çıkmayacaktır.
  • Ancak tarlaya sondaj ile derin kuyu pompası su kaynağı bulunuyorsa bunun için önceden DSİ’ye giderek su kullanım izin belgesi alınması gerekmektedir.
  • Su kullanım izin belgesi DSİ’den alınmalıdır ve derin kuyu pompası sondaj yapan firmada ücret karşılığında yapabilir.
  • Tarlaya elektrik aboneliği almak isteyen kişiler gerekli olan evrakları ikamet ettikleri İl Tarım Müdürlükleri’ne şahsen başvuruda bulunmalıdır.
  • Başvurudan sonra yetkililer bahçe debi ölçümü için tarlanızı kontrole gelecektir.
  • Ardından elektrik bağlatma proje çizimi gelmektedir.
  • Elektrik bağlatmak için proje kısmında verilecek randevu günü geldiğinde Tarım Müdürlüklerine giderek görevli memurları tarlanıza götürerek uygunluk veya uygunsuzluk raporu alınmalıdır.
  • Bu rapor ile işinin ehli bir elektrik mühendisi ile proje doğrultusunda elektrik hattının tarımsal sulama amaçlı çizimi yapılır.
  • Proje ve tüm evraklar gerekli mecralara teslim edilerek abonelik başvurusu tamamlanır.
  • Tarlaya yakın mesafeye demir direk ile elektrik alınabilecek olan malzemeler, kutu, kaçak giderici, saat, kablo ve işçilik göz önünde bulundurularak giderler hesaplanır.
  • Elektrik direklerinin arasında en az 50 metre olmalı ve her 50 metreye denk gelecek şekilde bir direk dikilmesi gereklidir.
  • Tarlaya elektrik çekmek için dikilecek demir direklerin tanesi 1200-1250 TL arasında değişmektedir.

Tarlaya elektrik için projelendirme, ruhsat, tesis ve abonelik ücretlerini vererek kısa sürede elektrik bağlatma başvurunuz tamamlanacaktır. Tarlaya elektrik aboneliği için hazırlanan proje çiziminde, arsanıza yakın elektrik bağlatmış bir komşunuz var ise proje çiziminizin daha güvenilir olması adına fikir alabilirsiniz. Tarlanıza yakın ağaç, su ve yakınların elektrik hattı var ise aboneliğiniz kısa sürede onaylanacaktır.

Ayrıca şehre uzak semtlerde ve köylerde elektrik pek düzenli ve sağlam olmadığından bağ evi gibi kendi evine ve tarlasında direk dikip getirtildiğin voltaj düşüklüğünden dolayı verim alınamadığından ve iş görmediğinde trafo gerekli olacaktır. Elektriksel güç kaynağı durumunda olan trafodan uzaklaştıkça mesafeyle doğru orantılı olarak gerilim düşümü sorunu ortaya çıkar.

Elektrik dağıtım şebekelerinde yönetmeliğe göre izin verilen gerilim düşümü oranı %5’tir. Bu %5 gerilim düşümünü aşmamak için trafoya talep ettiğiniz güç ne kadar büyükse trafoya yakınlık mesafesinin de o kadar olması gerekmektedir. Bu değeri aşan gerilim düşümü oluştuğunda elektrik dağıtım şirketi elektrik verememektedir. Trafonun da gelmesi bayağı masraf tutacaktır.

Tarlaya, bahçeye sıfırdan elektrik aboneliği kaydı için bazı evraklar talep edilecektir. Tarımsal sulama tarifesindeki tüketicileri dağıtım sistem kullanım anlaşması başvurusu için aşağıdaki belgeler gereklidir.

  • Elektrik aboneliği üstlenecek olan kişiye ait kimlik belgesi ve fotokopisi
  • Tarla ve mülke ait iskan raporu
  • Zorunlu deprem sigortası poliçesi DASK
  • Mülkiyete ait tapu ve kira sözleşmesi belgesi
  • Banka hesabına ait IBAN numarası
  • Onaylı elektrik projesi

Ayrıca bağlantı anlaşması için sözleşme sırasında yukarıdaki belgelere ilave olarak:

  • Elektrik iç tesisleri denetim ve muayene uygunluk için evrak
  • Onaylı elektrik projesi
  • İş başlama ve iş bitirme belgesi
  • Teknik kontrol formu gibi ilgili mevzuatın gerektirmesi halinde istenecek diğer belgeler ile birlikte ibraz eder.

Sınırlı bir süre için, dağıtım sistemine geçici bağlantı talep edilmesi halinde elektrik projesi ve kullanım amacının gerektirdiği izin belgesi de verilerek başvuru sahibi arasında bağlantı anlaşması imzalanır. Bağlantı için anlaşma yapan kişiler dağıtım sistemine elektrik bağlantısının yapılabilmesi için orada yetkili olan dağıtım şirketine ibraz etmesi gereklidir. Bağlantı imar alanı dışındaki yerler 3 gün, imar alanı içindeki yerlere ise 2 gün içinde bağlanır.

Tarımsal arazilerde ve tarlalarda elektrik kullanımı sağlamak ve abonelik açtırmak için başvurularınızı ikamet ettiğiniz illerdeki elektrik dağıtım şirketlerine tüm bu gerekli belgeler ile müracaat ederek talebinizi iletebilir ve sözleşme sonrasında yeni bağlantı yapılarak elektrik hizmetinizi alabilirsiniz. Başvuru dilekçesi için Tıklayınız.

Tarımsal Elektrik Aboneliği Alma Şartları Nelerdir?

Tarımsal elektrik aboneliği için belirlenmiş olan şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Tarımsal sulama elektrik aboneliği şartlarını sıralayacak olursak:

  • Köy yerleşim yerinden veya imar dışında kalan alanlar için ”Yapı Kullanım Belgesi” alınmalıdır.
  • Yapı için kullanılacak olan sayacın faturası hazırlanmalıdır.
  • Elektrik aboneliğine başvuruda bulunulacak olan kırsal alanın tapu belgesi, pafta numarası veya parsel numarasının bulunduğu bir adet evrak olmalıdır.
  • Yine abonelik yapılacak olan mülk veya tesisin istenen enerjiyi hangi alanda ne amaçla kullanacağının belirtildiği bir dilekçesinin olması gereklidir.
  • Tesis veya mülk için yüksek dozda enerji gerekiyor ise kurum tarafınca özel bir trafo da ilave edilmelidir.
  • Elektrik aboneliğinin açılacağı mevkinin ayrıntılı bir plan ve proje durumunu gösteren haritası olmalıdır.
  • İstenen belgeler genel olarak belirlenmiş olup; EPDK tarafından ilgili mevzuatta belirtilen başka belgeleri de hazırlamanız istenebilir.
  • Yeni bağlantı yapacak ve elektrik güç tahsisini talep eden aboneliğe başvuru yapanların, dağıtım şirketi ile olan işleri, sözleşmeleri ve diğer işlemleri şahsen takip etmeli ve sonuçlandırması gerekmektedir.

Dağıtım şirketine tüm bunlar için vekil atanması halinde, istenen temsil yetkilerini kapsayan noter onaylı vekaletname ile birlikte başvuruda bulunmalıdır. Eğer bahçe ve tarlada faaliyette olan elektrik aboneliği bulunmuyor ise bazı evrakları da ibraz etmeniz gerekecektir.

Konteynere Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Konteynere elektrik aboneliği almak için, bazı evrakları hazırlamanız ve gerekli merkezlere teslim etmeniz gerekmektedir. Eğer konteyneriniz varsa hat çekerek elektrik bağlatabilirsiniz. Listede yer alan bazı evrakları doldurmanız ve abonelik işlemleri için ilgili yerlere iletmeniz durumunda abonelik başvurunuz alınmış olacaktır. İşte konteynere elektrik aboneliği için gerekli olan belgeler:

  • Köy harici imar imtiyazı arsa kullanma belgesi
  • Konteyner kullanma izin belgesi,
  • Konteyner ve pafta numarası yazılı olan, abonelik işlemleri yapılacak olan kişiye ait evraklar,
  • Sayacın faturası,
  • Bu bölge için, enerji gerektiği takdirde trafo sağlamak için, enerji kullanılacağına dair dilekçe
  • Elektrik sözleşmesinin hazırlanabilmesi için bu bölümün detaylı bir planı olarak sıralanmaktadır.

Evraklarınızı size en yakın elektrik dağıtım şirketlerinden birine teslim ederek görevli olan teknik ekiplerin kontrollerini yapmasını sağlayabilirsiniz. Kontroller olumlu ve sorunsuz geçerse enerjiniz genellikle 3-5 gün içinde en fazla ise 1 hafta içerisinde bağlanmış olacaktır.

Bahçeye Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır, Maliyeti Ne Kadar?

Tarlalar dışında, özellikle pandemi döneminde bahçe sahiplerinin artmasından sonra bahçeye elektrik aboneliği de artmıştır. Peki bahçe aydınlatma elektrik aboneliği nasıl alınır? Bahçeler için de tıpkı diğer elektrik abone işlemleri için başvuruda bulunmanız, yetkili kişilerden mutlaka elektrik abonelik sertifikası almanız gerekmektedir. Daha sonra ise dağıtım şirketlerine giderek sözleşme imzalayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Sözleşme ile birlikte ilgili belediye sizin adınıza gerekli olan işlemleri yürütecektir. Bahçeye elektrik aboneliğinin maliyetini hesaplayacak olursak: tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abonelik türleri için güvence bedelinin 44,5 TL olduğunu söylemiştik. Bahçeye aydınlatma amacı ile elektrik enerji aboneliğinde güvence bedeli olarak 44,5 TL ile 5 kW çarparak hesaplama yapabiliriz. Böylece 222,50 TL civarlarında bir bedel ödeyeceksiniz. Bunun yanında damga vergisi, kesme bağlama tutarı ve dosya bedeli gibi ücretleri de maliyet tutarına ekleyerek, abonelik işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Tapusuz Yere Elektrik Alınır mı?

Tapusuz arazilere elektrik aboneliği verilmemektedir. İlk kez abonelik açtırmak için gerekli olan belgelerin arasında tarlanın, arsanın, bahçenin ve tüm taşınmazların tapusunun olması gerekmektedir. Aksi halde elektrik aboneliği verilmeyecektir.

Elektrik Bağlatma Devlet Desteği Var mı?

Tarımsal ve ticari elektrik hattı için devletin kişilere herhangi bir katkıda bulunmamaktadır, elektrik bağlatma devlet desteği yoktur. Abonelik ve tüm masrafı kişiler tarafından karşılanmaktadır.

e-Devlet Elektrik Görevli Tedarik Şirketlerine Abonelik Başvurusu

e-Devlet üzerinden 81 ilimizde bulunan 21 elektrik görevli tedarik şirketlerinin isimlerinin  yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. e-Devlet üzerinden dağıtım şirketlerinin sunduğu e-hizmetler şunlardır:

  • Bireysel abonelik başvurusu
  • Bireysel abonelik fesih başvurusu
  • Borç bilgileri sorgulama
  • Ödeme bilgileri sorgulama

Gibi pek çok işlemler e-hizmetler menüsünden vatandaşların hizmetine sunulmaktadır. Siz de hemen yaşadığınız ildeki dağıtım şirketinin isimlerini inceleyebilir, dilerseniz bireysel abonelik için başvuru yapabilirsiniz.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
“Tarlaya Hobi Bahçesine Elektrik Bağlatma Maliyeti 2023 YENİ” üzerine bir yorum
  1. Merhaba 5 dönüm tapulu tarlamiz var .yaklaşık 300 m uzaktan elektrik direği geçiyor .yağmur suyu kullanarak ( 3 mlik kuyu )damlama yöntemi ile sulama yapmak istiyoruz bunun için başvuruda bir değişiklik gerekiyor mu?

    Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1