TSK Subaylık Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021 Alımları

Kosgebkredisi.com
Subay olmak isteyenler tarafından araştırılan subay nasıl olunur, şartları nelerdir, boy kilo yaş şartları 2021 yılında değişti mi, 4 yıllık üniversite mezunu nasıl subay olur, üniversiteden sonra teğmen nasıl olunur, bayan subay olma şartları nelerdir, lise mezunu subay nasıl olunur Lisans mezunu subay alımı 2021, Subay Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir? Astsubay Nasıl Olunur, Yedek subay ve sözleşmeli subaylıktan muvazzaf subaylığa geçiş hakkı vardır var mıdır tüm merak edilenler içeriğimizde yer almaktadır.
Subay Nasıl Olunur?
Nasıl subay olunur? Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda subay olmak isteyenler, ilk olarak MSB tarafından güncel subay alım ilanı olup olmadığını incelemeleri gereklidir. Subay olmak için belirlenen mezuniyet durumuna haiz ve Lisans ve Yüksek lisans mezunları belirlenen şartları da sağlamaları gereklidir. 2021 yılında güncel subay alımı ilanlarında belirlenen şartları da sağlamaları durumunda başvuruda bulunarak tüm istenen şartları yerine getiriyorlarsa ancak bu şekilde başvuruları kabul edilecektir. Subaylık sınavlarından başarılı olanların yanında askeri okullara başvuru yaparak da subay olabilmek mümkündür. Ortaokul ve lise mezunları askerlik okullarında başvuru yaparak subay olabilecekleri gibi üniversite mezunları da subay alım ilanlarına başvuruda bulunarak subay olabilecektir. Subay olarak atanabilmek için düzenlenen sınavlardan da başarılı olmak ve barajı sınırı geçmiş olmak ta gerekmektedir. Gençlerin Deniz, Kara ve Hava Harp okullarına girme yaşı 20 olarak belirlenmiştir. 20 Yaşın üzerinde olanlar Harp okullarına başvuruları kabul edilmeyecektir.
Subay olma hakkını elde edebilmek için MSB tarafından belirlenen kilo, boy, yaş, fiziki yeterlilik şartlarının yanında düzenlenen yazılı ve sözlü sınavlardan da başarılı olma şartlarını sağlamak gerekiyor.
Subay Olmak için iki farklı yol izlenmelidir. Bu yollardan ilki dediğimiz gibi askeri lise sınavlarına girmek, diğer ise lisans eğitimi ve lisans mezunu olduktan sonra subaylık sınavına başvuru yapmak olacaktır.
Subay Olmak İçin Gerekli Şartları Nelerdir?
Subay alım ilanlarında adaylar için belirlenen bazı şartları sağlıyor olmak gereklidir. Tek bir şartı bile sağlayamayan adayların başvuruları kabul edilmeyecek olup subay alımı için başvuruda bulunanlardan talep edilen koşullar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Erkek adayların başvuruları alınacaktır.
- Askerlik hizmetini halen yapan yada daha önceki yıllarda askerliğini tamamlamış olan adayların subay alımına başvurularının kabul edilebilmesi için görev yaptığı Birlik komutanlarının nitelik belgesinde kişiden uzman erbaş olabileceğine dair karar vermesi gerekmektedir.
- Askerlik hizmetini tamamlamış olan adayları subay alımına başvuru yapmak istemesi durumunda; terhis olduğu tarihten sonraki 5 sene içerisinde başvuru yapması gerekmektedir.
- Üniversite sınavı ile subay olmak için 1 Ocak tarihi ile beraber 27 yaşını bitirmemiş ve 28 yaşından gün almamış olan kişiler başvuru yapabilmektedirler.
- Askeri okullar ile ilişiği kesilmemiş olan kişiler başvuru yapabilmektedirler.
- Uzman onbaşı olmak için en az ilköğretim, uzman çavuş olmak için ise en az lise ve dengi okullardan mezun olmak gerekmektedir. Yurt dışında okumuş olanlar da başvuru yapabilmektedirler. Ancak diplomalarının denkliğinin onaylanmış olması istenmektedir.
Memur olma yaş sınırı merak ediyorsanız yazımızı inceleyiniz.
Subay Olmak İçin Aranan Özel Şartlar
Subay olmak için belirlenen yaş şartı şu şekildedir;
- Üniversite sınavı ile subay olmak için 27 yaş sınır belirlenmiş Yüksek lisans üzerinden subay olmanın yaş sınırı ise 32 olarak belirlenmiştir.
- Merkezi sınavlardan KPSS’den başarılı olan adayların P3 puan türünden en az 60 puan almış olmalar gereklidir.
- Erkek adaylar içi belirlenen minimum boy sınırı 1.64 cm olmaktadır.
- Bayanlar için de belirlenen minimum boy sınırı 1.53 cm’dir.
- Uzmanlık yapmış doktorlarda 35 yaşından küçük olması şartı getirilmiştir.
- Daha önceden TKS’ da subay, astsubay, askeri öğrenci, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli er olarak görevliyken ilişiği kesilmemiş veya çıkarılmamış olmak,
Tüm şartları buradan inceleyebilirsiniz.
Subay Başvurusu Nasıl Yapılır?
Subay rütbesinden askeri personel alım ilanları MSB yani Milli Savunma Bakanlığı’nın Personel Genel Müdürlüğü’nün Personel Temin Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Personel alımı ihtiyaçları olduğundan bu kuru tarafından personel alımı ilanları resmi web sitesi üzerinden duyurulmaktadır. Subay alım ilanlarının duyurularını buradan takip edebilirsiniz. Başvurular internet adresindeki başvuru formunu doldurarak online olarak yapılır. İnternetten online başvurular haricinde şahsen, posta, dilekçe veya diğer şekilde yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Subay alım ilanları duyurular kısmında yayınlandığından son başvuru tarihine kadar e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılarak ön başvuru yapılabilir.
e-Devlet şifresi olmayan kişiler hemen en yakın PTT şubelerinden e-devlet şifrelerini alabilirler. İlanlara başvuru için giriş yapıldıktan sonra tüm başvuru adımlarını geçerek tercih bölümü kısmında yer alan Aday numarası kısmı ise; T.C. kimlik numarası girilmelidir. 2021 yılında Subay olmak isteyenler kurum tarafından yayınlanan alım ilanlarının son başvuru tarihlerine kadar bu İnternetten online olarak doldurulacak olan başvuru formu, TC Kimlik Numarası ve Adı, Soyadı gibi kişisel bilgileri girilmek suretiyle son müracaat tarihine kadar güncellenebilecektir.
Başvurusu kabul edilen adaylara ilan edilecek sınav merkezlerinde uygulanacak fiziki yeterlilik testi ve mülakat tarihleri https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanacaktır. Adaylara posta ile tebligat yapılmayacaktır.
Geçtiğimiz yıl Dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubay temini faaliyetlerine ilişkin kayıt ve çağrı işlemleri 07 Ağustos 2020 tarihinde tamamlanmıştır. Söz konusu alımlar yapılacağı zaman yeniden duyurular kısmında subay alım ilanlarını kontrol etmeniz gereklidir.
Subay alımları olduğundan sınavlara girecek adayların geçmesi gereken aşamalar bulunmaktadır. Adayların tamamlamaları gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilir;
Subay Başvurusu Seçim Aşamaları
- Evrak Kabul,
- Fiziki Değerlendirme (Boy ve kilo oranlarının kontrolü),
- Fiziki Yeterlilik Testi (Şınav, mekik ve 400 metre düz koşu branşlarında yapılacaktır),
- Mülakat,
- Hastane sevk aşamalarından oluşmaktadır.
Bu aşamaları kısaca değerlendirecek olursak;
- Subay alımlarına başvuru yapan adaylardan istenen ve başvuru kılavuzunda belirtilen belgelerin aslı ile birlikte fotokopilerin belge evrak kontrolünden geçtikten sonra tüm evraklar incelendikten ve değerlendirildikten sonra kayıt kabul faaliyetleri gerçekleştirilir.
- Aday Bilgi Formu doldurulmalıdır. Bu form için tıklayınız.
- MSB tarafından belirlenen fiziki yeterlilik şartlarına uygun adayların başvuruları kabul edileceğinden dolayı adaylarda fiziki olarak kontrol, inceleme ve değerlendirme yapılacaktır. Adaylardan istenen tüm boy, kilo şartlarının uygunluğuna bakılacaktır.
- Subay alımları ilanlarında adaylardan istenen fiziki yeterlilik testinin geçilmesi gerekmektedir. Fiziki yeterlilik testine katılabilmek için spor kıyafeti (Eşofman, spor şortu, spor fanilası, spor ayakkabısı vb.) ile tek hekimden (aile hekimi, kurum hekimi vb.) alacakları Durum Bildirir Tek Hekim Raporu”nu almalıdır.
- Sınava giren ve başarılı olan adayların ayrıca mülakat aşamasını geçmeleri de gerekmektedir.
- Başvuru kılavuzunda yer alan sınıflar kapsamında uygulama sınavları gerçekleştirilmektedir.
- Son olarak hastaneye sevk aşamasında adayların sağlık raporunun alınması ve subay olmaya sağlığının elverişli olması gerekmektedir.
- Subay olacak kişilerin güvenlik soruşturma işlemlerinde adli sicil kayıtlarının temiz olması gerekmektedir. Güvelik soruşturması ve arşiv araştırması formu için tıklayınız.
Hayat Eve Sığar Uygulamasından alacakları HES Kodu ile nizamiye girişi yapılacaktır. HES Kodu (Hayat Eve Sığar) Sorgulaması yapılacak, HES Kodu olmayan ve HES Kodu sorgulama sonucu RİSKLİ olan adaylar Nizamiyeden içeri alınmayacak, HES Kodlarını tedarik etmesi sonrasında sınava alınacaktır. Karşılaştığınız sorunlarla ilgili olarak öncelikle Https://personeltemin.msb.gov.tr genel ağ (internet) adresinde yer alan bölüme bakınız.
Başvurularda yanlış, eksik ve yalan beyanda bulunanlar ve istenen şartları ve nitelikleri taşımadığı tespit edilenlerin başarılı olup kursa katılsalar dahi işlemleri durdurulacak ve iptal edilecektir.
Subay alımları ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları buradan öğrenebilirsiniz.
Subay Maaşları 2021 Yılında Ne Kadardır?
2021 yılında subayların aylıklarında değişiklikler görülebilmektedir. Bu farklılıklar ise subayların rütbelerine, kıdemlerine ve görev yaptıkları birliklere göre değişmektedir. 2020 yılında yeni atanan subayların maaşları en düşük 5.000 TL. olduğu ve rütbesine ve kıdemlerine göre bu aylıkların 10.000 TL. civarında olduğu görülmektedir.
Subay Rütbeleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- Yüzbaşı
- Üsteğmen
- Teğmen
- Asteğmen olarak sıralanmaktadır.

Subay Rütbelerine göre maaşları ortalama olarak yazacak olursak;
- Yüzbaşı maaşları 7.250 TL.
- Üsteğmen maaşları ortalama 6.900 TL ile 7.000 TL.
- Teğmenlerin maaşları yaklaşık 6.750 TL.
- Asteğmenlerin maaşları ise 5.000 TL ile 6.000 TL arasında olmaktadır.
Detaylar için tıklayınız.
MSB tarafından personel alımlarında Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa başvuruda bulunan adaylar İlgili Temin Kılavuzunda Belirtilmişse Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavlarında sorulan sorulara tabidir ve başarılı sayılması için geçerli puan almaları gereklidir.
Yazılı sınavlarda sorulan sorular ise;
- Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya,
- Meslek Bilgisi yazılı sınavında; mezun olduğu bölümle ilgili konulardan oluşan sorular sorulmaktadır.
Fiziki yeterlilik Testi FYT’ de ise;
- 1500 metre koşu,
- Mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır.
Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir. Sözleşmeli subaylıktan muvazzaf subaylığa geçiş hakkı vardır ve bazı esaslara göre uygulanmaktadır. Bunlar ise; Sözleşmeli subaylardan, 4678 sayılı TSK İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun ve Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği’nde belirtilen şartları taşıyanlar, talepleri halinde muvazzaf subaylığa geçirilebilirler.
Sözleşmeli subayların rütbeleri teğmen rütbesinde anılırlar ve sözleşmeler, 3 yıldan az ve 9 yıldan fazla olmamak şartıyla, belirlenen şartları taşıyanların talepleri halinde yenilenir.
GÜNCEL SUBAY ALIM İLANLARI
2021 yılında sözleşmeli ve muvazzaf subaylık alım ilanları yayınlandığında kosgebkredisi.com üzerinden duyurularımızı yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin.