Simit Satmak İçin Ne Yapmalı? (Evrak ve İzinler)

Kosgebkredisi.com
Serbest meslek deyince aklına ilk olarak hangi meslek geliyor? Bizce simitçilik geliyor. Evet simidi yemek çok güzel ama satması da güzel mi? Peki simit satanlar bu işi nasıl yapıyor? Simit satabilmek için simit tezgahı gerekiyor. Ayrıca ilgili belediyelerden seyyar tezgah ruhsatının da alınması gerekiyor. Seyyar olarak simitin yanı sıra seyyar arabada veya minibüste köfte de satılabilmektedir. İzinsiz seyyar satıcılık yapmanız halinde bölge zabıtaları cezai işlem uygulamak zorunda kalırlar ve arabanıza el koyarlar. İstanbul, Ümraniye, İzmir gibi il ve ilçelerde seyyar satıcılık oldukça yaygın bir meslek olup engellilere istihdam sağlamak adına da simit tezgahları bulunmaktadır. Peki bu Simit Tezgahı Nasıl Alınır? Simit satma taktikleri nelerdir? Detaylar yazımızda.
SİMİT TEZGAHI NASIL ALINIR?
Serbest meslek kavramından biride simit tezgahı açmaktır. Okul, hastane ve fabrika önlerinde, parklarda ve akla gelinebilecek her yerde her köşe başında simit satışı sağlanabilir. Mis gibi kokusuyla, susam tadıyla, peynir ve çaya müthiş eşlik etmektedir. Her yörede gramaj ve şekil açısından farklılık gösterebilen simit bazı şehirlerimiz için sembol olmuştur. Yıllar ilerledikçe artan fiyatıyla ekmek fiyatlarıyla kıyaslanabilecek simit iyi bir zaman ve mekan olgusu oluşturularak günlük kazancı ciddi şekilde arttırabilirsiniz.

Peki simit tezgah nasıl alınır? Simit satışı gerçekleştirebilmeniz için belediyeden izin ve belgelerini almış olmanız gerekmektedir. Bunun için bağlı olduğunuz ilçe belediyesinden izin ve belge alabilirsiniz. Gerekli izin ve belgelerin alınmaması halinde eski Türk filmlerinde ve dizilerinde olduğu gibi zabıtalarla karşı karşıya gelinecektir. Bu da izin almadan yaptığınız yatırımı kaybetmenize neden olacaktır. Belediyeler verdikleri izinler doğrultusunda simit satacaklar için uygun yerler belirlemiştir ve satışların bu bölgelerde yapılmasını istemişlerdir. Simitçilik işini yapmak isteyen kişiler arasında şehit ve gazi yakınlarına öncelik verilmektedir.
Simit Tezgahı Maliyeti
Gerekli izin ve belgelerin alınmasının ardından ikinci gerekli koşul ise satış tezgahının alınmasıdır. Simitçiler su ve meyve suyu gibi yan ürünleri de simit tezgahlarında satabilmektedir. Tabi bu da kullanılan tezgahın büyüklüğü için oldukça önemli bir karardır. Ayrıca denetime tabi tutulan simitçiler simitçi tezgahlar sağlığı bozacak unsurlar ve kirlilikler içermemelidir. Aksi taktirde işe belediye tarafından son verilecektir.
Herhangi bir dükkan açarken gereken ilk yatırım maliyeti simitçiler için de geçerlidir. Bu yatırım ise sadece simit tezgahı olarak düşünülebilir. Satılacak ürün yelpazesi ve simit satışı yapılacak yerin potansiyeli göz önüne alınarak uygun tezgah alınmalıdır. Bunu isteğe bağlı olarak kiralama ya da satın alma işlemi ile alabilirsiniz. Bu kiralama veya satın alma işlemi tamamen yapacağınız işin zaman olarak uzunluğuna göre değişir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediyeler gazi ve şehit yakınlarına öncelik tanır ve bu doğrultuda simitçi tezgahı açmak isteyenlerin bu karara saygı duymaları gerekmektedir. Eğer pazarcılık yapmak gibi bir amacınız var ise, belediyeden pazar tezgahı linkine tıklayarak konuya ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Belediye tarafından gerekli izni alan simitçiler camekanlı tezgah arabaları ile kendilerinin belirlediği yerlerde satış yapma imkanına sahip olmaktadırlar. Bu sebebe ile izni almadan önce en iyi nerede satış yapılabilirliği hesaplayıp ona göre izinlerini almalıdırlar. Simit tezgahı ve izinlerle birlikte 500 lira ile 3500 lira arası bir başlangıç maliyeti ile simitçilik işine girilebilir. Simidin yanına ek ürünlerle (küçük paketlerde peynir) birlikte günlük hasılatı arttırabilirsiniz. Tezgahın bulunduğu yere göre günlük kazanç bin liraya kadar çıkabilmektedir.

Seyyar Satış Aracı Almak İçin Şartlar
Simit satmak isteyenlerin kullandığı araçlar için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Şartlar aşağıda genel olarak verilmiştir. Ayrıca daha detaylı bilgi için Türk Gıda Kodeksi resmi internet şubesine buradan ulaşabilirsiniz.
- Seyyar satış araçlarda satılan gıda ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Hakkında Kanun ve bu kanuna dayandırılarak çıkarılan yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal edildiğini belgeleyen gıda üretimi izni ile gıda sicilini seyyar satış aracının camına herkesin görebileceği yere asılması zorunludur,
- Simitçilerin, satış yaptığı ve bağlı olduğu belediye sınırları dahilinde ikamet etmek,
- Simitçinin bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak (hastane raporu),
- Simitçinin sosyal güvenlik kurumlarından geliri olmamak,
- İlgili vergi dairesinden alınmış kişinin vergiyle ilişiği olmadığına dair belge.
Seyyar Satıcılarının Uyması Gereken Kurallar
Her işte her sektörde uyulması gereken kurallar olduğu düşünülürse seyyar satıcıların da uyması gerektiği kurallar olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Belli başlı kurallar aşağıda genellenerek verilmiştir.
- Belediye tarafından belirlenen yer ve saatlerde satış yapmak,
- Seyyar satıcısının kişisel bakımı (saç, sakal, tırnak vs) ve aracın temizliğini yaparak hijyenliği sağlaması,
- Satılan ürünlerin mevzuat hükümlerine uygun şekilde temiz, beyaz ve yazısız paket kağıdı ve poşete kullanmaları,
- Çevresini temiz tutmak, bağırarak satış yapmamak ve müşterilerine nazik davranmak,
- Yönetmelikte belirtilen gıda ürünleri dışında herhangi bir ürün satmamak,
- Gıda ürünlerinin fiyat listesi müşteriler tarafından görünür biçimde asılması gerekmektedir.
- Satıcı isterse halk eğitim merkezinde hijyen eğitimi kurslarına katılarak sertifika alabilir.
Simit satıcılığı yapmak için bu koşulları uygulamanız halinde iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Hayırlı işler, bol kazançlar..
Bende antalya muratpasa ikamet ediyorum nasil tezgah alabilir
Yorumunuz da bana ulaşın demişsiniz yani simit yeri mi veriyorsunuz tam olarak anlayamadım
tekstil önlerinde simit çay satmak için ne yapmalıyım acaba
Bende simit tezgahini açmak istiyorum ne yapmam gerekiyor
bana ulaşabilirsin
ıstanbul anadolu buyuk sehırbeledıyesı zabıta mudurlugune sımıt satısı ıcın muracat ettım bır bucuk senedır bır ceva trafıma verılmedı acılen bır bılgı alabılırmıyım benden sonra bas vuranlar hemn aldı fakırlerın muracaatları degerlendırmeye bıle alınmıyor ılla zengınmı olacak hemen araba verılmesı ıcın bu zengın fakır ayrımı nıye yapılıyor fakırler aclıktanmı olsun bu gıdısata bır dur deme zamanı gelmedımı acaba bızde bu vatanın ınsanlarıyız
mudurlugune sımıt satısı ıcın muracat ettım bır sonuc alamadım bılgılendırmede yapılmdı
bende satmak istiyorum nasıl satarım
gevrek tezgahı nasılalınır yardımcı olirmusunuz
peki pazar dışında nasıl yer alırım kücük bir tezgahım var kuru bakliyat üzeri yüzde seksensekiz raporum var belediye yer göstermior yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Peki pazar dışında küçük bir tezgahım var giyim üstüne, izin belgesi nasıl alabilirim