Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ücreti Ne Kadar?

Güncel:
- Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?
- Eşe Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
- Çocuklara Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
- Malul Çocuklara Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
- Babaya ve Anneye Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
- Ölüm Aylığı Alma Şartları Nelerdir?
- Ölüm Aylığı Bağlanması için Hangi Belgeler ile Başvuru Yapılır?
- Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Başvurular Nereye Yapılır?
- Ölüm Aylığı Başvuru Formu ve Sorgulama (Dul, Yetim)
- Yetim ve Dul Maaşı Ne Zaman Bağlanır?
- 2021 Yılı Dul ve Yetim Maaşları Ne Kadar?
Ölüm aylığı, meslek hastalığı nedeni ile, iş kazası nedeni ile ölen sigortalının geriye kalan hak sahiplerine kişinin eşine ya da çocuklarına yapılan sigorta yardımlarından birisidir. Ölüm aylığından yararlanmak için ölen sigortalının belirli bir süre sigortalı olması ya da belirli bir prim günü sayısının bulunması gibi koşullar ve şartları aranmamaktadır. Ölüm aylığı bağlanmasının şartları nelerdir, ne kadar sürede bağlanır, hangi şartlarda kesilir, kimler alabilir, nereye başvuru yapılır, gerekli belgeler nelerdir, nereden sorgulanır, dul ve yetim maaşı, hangi tarihte ödenir, başvuru formu ile ilgili tüm bilgileri araştırdık. Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2021 Ücreti Ne Kadar? yazımızda.
Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?
Ölüm aylığından ilk hak kazanacak olan kişi ölen sigortalının dul eşidir. Sigortalının ölmesi durumunda kadın olan duş eşi, kadın sigortalının ölmesi durumunda ise dul kalan erkek eş, ölen sigortalı tarafın prim gün şartlarını ölüm aylığı almaya hak kazanır ve eş evlenmediği sürece ödenmeye devam edilecektir. En büyük hisse sahibi ilk olarak dul kalan eş olacaktır. Eşin hissesi %50’dir. Fakat başka aylık alan yok ise kız veya erkek çocuklarına bağlanmıyor ise yine ayrı olarak sigortalının emekli maaşı yok ise çalışmıyor ise %75 hisse almaktadır. İkinci hisse sahibi ise reşit olmayan erkek çocuklarına hak düşer. Erkek çocuğunun orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşına kadar alma hakkı vardır. Çocukların arasında çalışma gücünü kaybetmiş ve %60′ dan fazla engelli olduğu için malul kapsamına girenlerde ise ölen anne veya babadan aylık alma hakkı kazanmaktadır. Çocukların hissesi ise %25 oranındadır. Eş, dul eş, çocuklar bazı durumlarda anne babalar aylığa girmesi durumlarında ödenecek olan hisse toplamı %100′ ü geçmeyecektir. Ölüm aylığı ölen kişinin, eşine, çocuklarına, anne ve babasına bağlanmaktadır.
Ölüm aylığı, ölen sigortalı kişinin;
- Eşi
- Çocukları ve
- Anne/babasına bağlanmaktadır.
Ölüm yardımı başvurularını e-Devlet‘ten kolaylıkla yapabilirsiniz.
Eşe Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
Ölen kişinin eşine aylık bağlanabilmesi için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması gerekir. Sigortalı tarafın dul eşine %50 aylık bağlanır. Eğer çocukları yok ise kendisi çalışmıyor ve sigortası bulunmuyorsa bu durumda %75′ i aylık olarak bağlanır.
Çocuklara Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
Erkek çocuklarda ise öğrenim durumu, evli olup olmadığı, engeli olup olmadığı durumuna göre aylık bağlanır. Ortaöğrenim gören bir çocuk 20 yaşına kadar, yükseköğrenim gören bir çocuk ise 25 yaşını doldurmadan ve sigortasız olma durumunda aylık ölüm aylığı bağlanır. Kız çocuklarında ise; kendi sigortalı durumundan dolayı gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmaması veya evli ama boşanmış olan kız çocuğu bu aylığı alabilir. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanması durumunda herhangi bir yaş yada öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Malul Çocuklara Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
Kurum Sağlık Kurulu Kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği tespit edilen malul çocuklarda evli olup olmadığı, cinsiyetine ve yaşına bakılmadan ölüm aylığı bağlanmaktadır. Çalışmaya başladıkları tarih, kendi sigortalılık durumu, gelir ve aylık bağlandığı tarihi, kanunun 94. maddesine göre yapılan kontrol muayenesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında yitirmediği tespit edilen çocukların yeni malullük durumuna esas tutulan rapor tarihi ve izleyen ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.

Babaya ve Anneye Bağlanan Ölüm Aylığı Şartları
5510 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ölen sigortalının anne ve babasına aylık bağlanması için belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar;
- Anne/baba 65 yaşın altında ise alabilir.
- Ölen kişinin hak sahibi olan eşi ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır.
- Ayrıca anne ve babanın her türlü kazançları asgari ücretin brütünden az olmak zorundadır.
- Aylık bağlanmamış olması ve gelir sahibi olmamaları gerekir.
- Anne veya baba 65 yaşın üzerinde ise ölen sigortalının hak sahibi olan çocukları veya eşlerinden geriye kalan hisseye bakılmadan artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Ölüm Aylığı Alma Şartları Nelerdir?
- En az 5 yıldan beri sigortalı 1800 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak,
- Bağlanmış bulunan malullük veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebepleri ile kesilmiş durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerinin yazılı istekte bulunmaları gerekir.
- Malullük yada yaşlılık aylığına hak kazanmış olmak.
- Ölüm aylığını almak için 4/1A sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olması ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları primi bildirmiş olması durumunda, gerek ölen sigortalı taraf, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlar bu şartlarda dikkate alınmamaktadır. 01/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası prim sahil olmak üzere prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmesi gerekir yani ölen kişinin borcunun olmaması gerekir.
Bu şartlar altında ölüm aylığına başvurabilir ve yapılan incelemelerden sonra alabilirsiniz.
Ölüm Aylığı Bağlanması için Hangi Belgeler ile Başvuru Yapılır?
Gerekli belgeler;
- Ölüm aylığı bağlanması için talep dilekçesi
- Veraset ilanı
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Ziraat Bankası hesap numarası
- Beyan ve taahhüt belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Eşler ve çocuklar arasında çalışan ve aylık maaş alan biri varsa her biri için gelir belgeleri
- Çocuklar için yakın tarihte olan öğrenim belgesi
- Kişinin herhangi bir sigortası olmadığına dair belge
- Malul çocuklar için verilen sağlık raporu
Bu belgeler ile aylığa başvuru yapabilirsiniz. Nereye başvurmanız gerektiğini yazımızın devamında görebilirsiniz.
Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Başvurular Nereye Yapılır?
Ölüm aylığı başvuruları için SGK, Emekli Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Bağ-Kur emeklilerin bulunduğu SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Başvurulan kurumlar tarafından hazırlanan tahsis talep dilekçesi, ekli belgeler ve ibraz edilerek ölüm tarihinden itibaren ay başında bağlanmak üzere başvuruda bulunabilirler. e-Devlet sisteminden sisteme kayıt olabilir ve sorgulama yapabilirsiniz.

Ölüm Aylığı Başvuru Formu ve Sorgulama (Dul, Yetim)
Başvuru formunu aşağıdaki ekte görebilirsiniz.
Ölüm Aylığı Başvuru Formu bu formu indirerek inceleyebilir ve başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Dul ve yetim aylığını sorgulamak için e-Devlet sitesine giriş yaparak bilgilerinizi girdikten sonra arama butonuna ölüm yardımı ve dul veya yetim aylığı sorgulaması yaparak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yetim ve Dul Maaşı Ne Zaman Bağlanır?
Hak sahiplerine bağlanacak dul ve yetim aylığı başlangıcı;
- Sigortalının ölüm tarihinden,
- Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde ve kazanıldığı tarihin başında yatırılır.
Dul ve yetim aylığı alma hakkı bulunanlar, ölüm tarihinden sonraki ay başından itibaren bağlanır ve yatmaya başlar. Anca kölen kişinin prim borcu var ise hak sahiplerine aylık bağlanılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Hak sahibi olan kişiler borcu sigortalının öldüğü ay içerisinde ödemiş ise yine ölüm tarihinden itibaren ay başında aylığı almaya hak kazanırlar. Borcu ödememiş olan kişiler ise ödedikten sonraki ay almaya hak kazanırlar.
2021 Yılı Dul ve Yetim Maaşları Ne Kadar?
2020 yılı başında belirlenen TÜFE 6.5 oranında açıklandı ve yetim ile dul maaşlarına %6.5 oranında zam yapıldı. Bu zamdan sonra;
- Dul aylığı: 587,00 TL.
- Yetim aylığı: 293 TL. olarak belirlendi.
Muhtaç aylığı başvuruları ve nasıl alınacağı ile ilgili bilgileri hakkında yazımızı okuyarak başvuru yapabilirsiniz.
2021 yılı dul ve yetim maaşları hakkında henüz net bir açıklama yapılmadı.