KOSGEB Hibeleri

Küçükbaş Kuzu ve Oğlaklara 100 TL. Destekleme Ödemesi

Küçükbaş Kuzu ve Oğlaklara 100 TL. Destekleme Ödemesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşan çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize destekleme ödemesi verilmektedir. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından belirlenen tarihlerde başvurular kabul edilmekte olup, gerekli şartları taşıyanlar ödeme almaya hak kazanmaktadır. Desteklenen sektörlerden bir tanesi de küçükbaş hayvancılıktır. Koyun yetiştiriciliği için Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne başvuru yapmak gerekiyor. Anaç koyun ve keçi desteği kapsamında hayvan başına 25 TL. destek veriliyordu. 2020 yılında damızlık dişi kuzu ve oğlaklar için de hayvan başına 100 TL. destekleme ödemesi verilmiştir. Detaylar haberimizde.

Küçük Kuzu ve Oğlaklara Devlet Desteği Geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van mitinginde konuştu. Vatandaşlarımıza hitap eden Cumhurbaşkanı, yeni bir destekleme ödemesi verileceğinin müjdesini verdi. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili bilindiği gibi anaç koyun ve keçiye hayvan başına 25 TL. destekleme ödemesi veriliyor. Başvurular Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlikleri tarafından alınıyor. Anaç koyun ve keçi desteği için başvurular geçtiğimiz yıl alınmıştı. Van Mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir destek programının hayata geçirileceğini ve damızlık olarak hayvan sürüsüne katılmış dişi kuzu ve oğlaklar için hayvan başına 100 TL. destekleme ödemesi yapılacağını ifade etti.

Ülkemizde kişi başına en az 1 adet küçükbaş hayvan düşmesi için çalışmalar yapılıyor. Yeni teşvik programının ise vatandaşlarımızın yararına olacağına düşünülüyor. Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı, 2020 yılından itibaren yetiştiricilere verilecek olan destekleme ödemesi müjdesinin, üreticiler nezdinde bayram havası yarattığını ifade etti. Destek programından ise 265 bin kişinin yararlanması beklenir. Koyun ve keçi desteğine ek olarak verilen bu desteğin, hayvancılık sektörünü daha iyi yerlere taşıyacağı ifade edildi. Yeni destek programı ile erken kuzu kesimlerinin önüne geçilecek ve kırmızı et üretimi oranı artış gösterecektir.

Erdoğan’ın konuşması; 

“Yürüttüğümüz çalışmalarla 32 milyonu bile bulmayan küçükbaş hayvan varlığımızı bugün, 46 milyonun üzerine çıkardık. Hedefimiz bu projeyle küçükbaş hayvan varlığımızı 84 milyona yükseltmektir. Bir başka ifadeyle ülkemizde kişi başına da en az bir küçükbaş hayvan yetiştirilmesini hedefliyoruz. Bu olur mu? Yeni teşvik programının üreticilerimize ve  ülkemize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

Genç Çiftçi başvurusu 31 Mayıs’ta sona erecek. 18-41 yaş arasında olan vatandaşlarımıza yönelik olarak verilen hibelerden yararlanarak 30 bin TL. alabilir ve işletmenizi kurabilirsiniz.

Küçük Kuzu ve Oğlaklara Devlet Desteği Geliyor
Küçük Kuzu ve Oğlaklara Devlet Desteği Geliyor

Et Fiyatları Düşecek

Damızlık Kuzu ve Koyun Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, anaç koyun ve keçi desteklerine ek olarak verilecek olan dişi kuzu ve oğlak desteklerinin sektöre bir ivme kazandıracağının altını çizdi. Verilen destekler ile;

  • Erken kuzu kesimlerinin önüne geçilecek. 
  • Kırmızı et üretimi artış gösterecek. 
  • Kuzu ve oğlak et fiyatları düşecek. 
  • Kişi başına bir hayvan düşmesi için çalışmalar yapılacak. 

Ülkemizde özellikle et fiyatları ciddi manada artış göstermiştir. Et ithalatının azalması için bakanlık tarafından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle dışarıdan et alımı hem çok maliyetli olmakta, hem de canlı hayvan alımları sebebi ile ülkemize çeşitli hayvan hastalıkları gelmektedir. Verilen destekleme ödemeleri ile birlikte hem üretici hem de tüketici için kazançlı bir ortam oluşturulması hedeflenmektedir. Verilecek olan destekler ile birlikte vatandaşlarımızın sağlıklı beslenmesi hususunda da çeşitli adımlar atışmış olacaktır.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de müjdeyi twitter üzerinden verdi;

dişi kuzu ve oğlak desteği
dişi kuzu ve oğlak desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı 32 milyonu bulmayan hayvan varlığı için verdiği destekler ile hayvan sayısı 46 milyonun üzerine çıkarmıştır. Bu yıldan sonra hayvan sayısını 84 milyona çıkması hedeflenmektedir. Destekleme ödemeleri 2021 yılında da vatandaşlarımıza verilecektir.

50-100 koyun ağıl maliyeti bağlantısından küçükbaş hayvan işletmesi ile ilgili detaylı bilgi alabilir ve işletmenizi kurabilirsiniz. Ayrıca maliyetin karşılanması amacı ile Ziraat Bankası gibi bankalardan  koyun kredisi alarak finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Devlet Küçükbaş Hayvan Destekleri

Bakanlık tarafından anaç koyun ve keçi desteği olarak hayvan başına 25 TL. verilmektedir. Bu desteklerden yararlanmak için aşağıdaki şartlara sahip olunması gerekiyor.

  • Hayvanlar 15 ile 90 ay arasında olmalıdır.
  • Üreticimizin damızlık koyun ve keçi yetiştirici birliklerine üye olması gerekmektedir.
  • Hayvanların küpelenmiş ve TÜRKVET sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Siirt, Şırnak, Mardin gibi illere Ankara Keçisi desteği verilmektedir.
  • Farklı illerde işletmesi bulunanlar her il için ayrı ayrı başvuru yapabilecektir.

Bu şartları taşıyan yetiştiricilerimizin başvuruları belirlenen tarihler arasında bir dilekçe ile alınarak Koyun Keçi Bilgi Sistemi’ne kaydedilir. Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlikleri tarafından başvurular 5 gün içerisinde İl ve İlçe Müdürlükleri’ne başvuruları iletecektir. Bu aşamadan sonra işletmelerde yerinde tespit yapılacaktır. Göçer hayvancılık faaliyetleri ile uğraşanların en son gittikleri Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvuru yapmaları gerekmektedir.

Devlet Küçükbaş Hayvan Destekleri 
Devlet Küçükbaş Hayvan Destekleri

Yerinde incelemeler 2 personel ile birlikte yapılmaktadır. Şayet bu tespit süresi içerisinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmiş ise bunlar da yerinde tespit olarak kabul edilecektir. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından icmal 1 hazırlanır. Daha sonra bu listeler 10 gün sürede askıya çıkarılır. Şayet bu süre zarfında herhangi bir itiraz gelmezse icmal 2 oluşturulur ve il müdürlüğüne gönderilir. İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan liste kontrol edilir ve icmal 3 Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne gönderilir.

Kuzu fiyatları hakkında bağlantıya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Anaç Koyun ve Keçi Destekleri Ne Zaman Ödenecek?

Tarım ve Hayvancılık teşvik ödemeleri bilindiği gibi Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından hayvancılık ödemelerinin Mart ayı içerisinde yapılacağı belirtilmişti. Destekler kapsamında geçen yıl 187 bin yetiştiriciye toplamda 21,5 milyon TL anaç koyun ve keçi başına toplamda 538 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da destekleme ödemelerini alacak olanlara  ödemeler T.C. kimlik numarasının son hanesine göre banka aracılığıyla yapılacaktır.

2020 yılı Anaç koyun keçi desteklemeleri mart ayında yapıldı. 80 İlde 196.111 üreticiye 580 Milyon TL 27 MART 2020 tarihinde üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına aktarıldı.

Anaç Koyun ve Keçi Destekleri Ne Zaman Ödenecek?
Anaç Koyun ve Keçi Destekleri Ne Zaman Ödenecek?

Keçilerde Damızlık Seçimi

Damızlık olarak seçilecek olan hayvanların belirlenmesinde bazı kıstaslar dikkate alınmaktadır. Öncelikle bu hayvanlardan hangi türde verim alacağınıza göre, damızlık olarak ayıracağınız hayvanlar değişiklik gösterecektir.

Üreme verimi : İkiz olarak doğmuş olan hayvanlara öncelik verilmesi gerekiyor. Anne ve babalarının da ikiz olarak doğmuş olması gerekiyor. Bu şart döl verimini artıracaktır. Tekeye verilebilen oğlakların damızlık olarak ayrılması gerekiyor. İki yılda 3 adet doğum yaptırılması da verimi artıracaktır.

Süt verimi : Damızlık verilirken dikkat edilecek olan noktalardan bir tanesi de süt verimi olmaktadır. Bu dişilere özgü bir kavram olduğundan dolayı erkek hayvanların seçimi de zor olmaktadır. Annelerinin verimine bakılarak seçim yapılması gerekiyor. Hayvanının gelişim durumuna bakılarak da seçim yapılması mümkündür. Süt verimi az olan hayvanların sürüden ayrılması gerekiyor. Hayvanların vücut yapısı da süt verimleri konusunda yardımcı olmaktadır.

Et verimi : Süt emme ve vesi döneminde olan hayvanlara öncelik verilmesi gerekiyor. Hayvanlar kesim ağırlığına ulaştırıldığında daha az yem tüketmektedir. Ayrıca dış gelişime bakılarak da hayvanların seçimi yapılabilir. Daha etli olan hayvanlar ayrılabilir.

Keçilerde Damızlık Seçimi
Keçilerde Damızlık Seçimi

En Verimli Koyun ve Keçi Irkları

Üreticilerimizin hayvanlardan verim alabilmelerinin bir yolu da hayvan ırkları konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bazı ırklara ne kadar çok ihtimam gösterirseniz gösterin et verimi alınabilecek bir ırksa, süt verimi beklemek doğru olmayacaktır.

Etçi koyun ırkları : Alman siyah başlı et koyunu, Karacabey merinosu, Menemen, Bafra, Suffolk, Shrophire, Asaf, Orta Anadolu Merinosu, Columbia, Targhree, Dorper

Sütçü koyun ırkları : Sakız, İvesi, Skopelos, Kangal Akkaraman

Kombine ırklar : Ankra, Boer, Honamlı, Saanen, Kilis, Kıl, Norduz, Şam Halep, Malta

En verimli küçükbaş hayvanlar bağlantısından bu ırklar ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

2020 yılında bakanlık tarafından damızlık olarak ayrılan kuzu ve oğlak için hayvan başına 100 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. Yetiştiricilerimize hayırlı uğurlu olsun.

SORUN CEVAPLAYALIM

Oy Verin

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Gökhan dedi ki:

    2019 70 tane küçük kuzu biraktim şimdi koyun oldular doguruyolar 1 lira desteğini almadim kupelerini de yaptirdim bu sene sayım yapan memura dedim kardesim bak bunlar kuzuydu bunlarin 100 lira tane başı desteği olmalı 2 yildir bakiyorum yaz öyle birsey yok dediler söz verdiniz biz işletme desteği alamiyoruz dün 4200 liraya yem borç aldim 120 tane hayvan için de tam 40 ton ot saman aldim ve saman otun bana maliyeti 45 bin lira oldu Allahtan 6 ton filan benim tarlamda geliyor verilen destek bana 2 800 lira nasıl çiftçilik yapacaz

  2. Yönetim dedi ki:

    Destekleme ödemeleri 2021.

    (5/5)
    1. Kamil dedi ki:

      2021 anaç koyun destekleri
      Ve kuzu destekleri ne Zaman hesaplara yatacak
      Birde 2020yılı kuzu destekleri hesaplara hangi tarihte yatmıştı.

      (3/5)
  3. Aziz dedi ki:

    Bizde bekliyorum desteği ama bir şey yok bide kura çekilir gibi bazılarına hayvan başına 100 TL destek ödenmiş bunun açıklamasını kim yapacak öyle bir şey mi olur

  4. Mahfus dedi ki:

    26 kuzum var destekleme yüzün de satmadım 10 mayıs 2020 destekleme hala yok bırakın mileti kandırmayı elimiz de ne varsa geçen se hepisini yeme verdik küçük işletmeler hep ölüydü bü sene daha da perişan oldular

  5. şaban dedi ki:

    Ne zaman ödenecek

  6. Mehmet emin pullu dedi ki:

    Benim hayvamlari çoğaldı destek yok

  7. Sinan dedi ki:

    hangi ayda odeme olacak

  8. Kadir erturk dedi ki:

    50 kucuk bas hayvan almak ve kendi isimizi kurmak istiyorum on alti dagar yonca ektim alirim diye isi yapamadim bana yatdimci olursaniz memnun olurum saygilarimla

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.