Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır

Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır
8 Mart 2016 tarihinde eklendi, 40 kez okundu.

Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır?

Bilindiği üzere Kosgeb, iş kurmak isteyen kişilere yeni girişimci desteği vermektedir. Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır isimli yazımızda, KOSGEB tarafından verilen yeni iş kuranlar için 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredinin nasıl alınacağını anlatacağız.

Kosgeb yeni girişimci desteği nedir?

Bu destekleme, yeni iş kuranlar için KOSGEB tarafından yapılan bir destekleme gideridir. Yeni girişimci desteği, sanıldığı gibi işyeri açmak isteyenlere verilen iş yeri açma parası niteliğinde olmayıp, sadece girişimciler için devlet desteğidir.

Kosgeb yeni girişimci desteğinin amacı nedir?

Yeni girişimci desteğinin amacı ülke çapında girişimciliğinin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması için Devlet desteğinin sağlanmasıdır.

Yeni girişimci desteği şartları ve başvurusu

Kosgeb tarafından iş kurmak isteyenlere verilen, yeni girişimci desteği belirli süreçler halinde verilmektedir. KOSGEB’ den girişimci desteğinin nasıl alınacağını aşağıda maddeler halinde anlatacağız.

1. Girişimcilik eğitimine katılın ve sertifikanızı alın

Öncelikle KOSGEB Hizmet merkezleri tarafından yapılmakta olan uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmanız ve sertifika almanız gerekmektedir. Uygulamalı girişimcilik eğitimler ve tarihleri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

2. İşletmenizi kurun

Kendi imkanlarınız ile işletmenizi kurun ve tüm resmi evrak işlemlerini tamamlayarak açılışınızı yapın.

3. Kosgeb veritabanına kayıt olun

Kosgeb veritabanına kayıt işleminizi gerçekleştirin. Kosgeb veritabanına nasıl kayıt olunur linkinden öğrenebilirsiniz.

4. KOSGEB Kobi Bilgi Dökümanları ile Kobi Beyannamesi ve eklerinin KOSGEB’e sunulması,

KOBİ Bilgi Dökümanı ve KOBİ Beyannamesi nin çıktısını alıp kaşeli ve imzalı olarak istenen belgeler ile birlikte bağlı olduğunuz KOSGEB Birimine teslim ediniz. Çıktılara ek olarak; 1. İmza Beyannamesi/Sirküleri, 2. Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi 3. Faaliyet Belgesi istenmektedir.

5. KOBİ Beyannamesinin onaylanmasından sonra Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun ve İş Planının online hazırlanması

Yeni Girişimci Desteği Başvurusunun, İş Planının ve eklerinin kaşeli imzalı olarak KOSGEB’e teslimini sağlayın.

6. Başvurunun ön değerlendirmesinin yapılması ve uygun olması halinde Kurula sevk edilmesi

Kosgeb’ e yapmış olduğunuz yeni girişimci desteği kredi talebini içerir iş planı ve ekleri KOSGEB tarafından incelenecek ve ön değerlendirme sonucunda başvurunuz kurula sevk edilecektir.

7. Kosgeb Kurul Toplantısının gerçekleştirilmesi

Kosgeb tarafından belirli tarihlerde kurul toplantısı düzenlenecek ve başvurunuz kurulda görüşülecektir.

8. Başvurunun kabulü halinde işletmenin Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesinin teslimiyle destek sürecinin başlatılması

Kosgeb’ e sunmuş olduğunuz iş planının kabul görmesi durumunda, yeni girişimci destekleme süreci başlatılacaktır.

9. Kosgeb Kurulunun uygun bulduğu ve hizmet/ürün alımı tamamlanan giderlere ilişkin online olarak Ödeme Talep Formu hazırlanması ve ekleriyle KOSGEB’e teslim edilmesi,

Kosgeb tarafından hazırlanan, ödeme talebi formunun nasıl hazırlanacağını buradan öğrenebilirsiniz.

10. Ürün tespit işlemlerinin KOBİ Uzmanları tarafından yapılmasına müteakip bütçe durumuna göre destek ödemesinin yapılması.

Kosgeb Kobi uzmanları tarafından ürün tespit işlemleri yapılır ve müteakip bütçe durumuna göre Kosgeb destek ödemesi yapılır. Şimdi Kosgeb tarafından yapılan yeni girişimci desteği ve destek ödemesi miktarlarını inceleyelim.

Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır?

Kosgeb yeni girişimci desteği ödeme miktarları

Kosgeb tarafından verilen Devlet destekli girişimci hibe ve kredileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. İşletme Kuruluş Desteği (İşletme Kuruluş Giderleri); 3 bin lira,
  2. İşletme Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği; 15 bin lira,
  3. İşletme giderleri desteği; 12 bin lira,
  4. Sabit yatırım desteği; 70 bin lira.

Yukarıda belirtilen miktarlar, 1.Bölge (İstanbul) olması durumunda %60 oranında verilmekte olup, girişimcinin kadın veya özürlü olması halinde %70 oranında verilmektedir. Şimdi Kosgeb tarafından verilmekte olan yukarıda belirtilen tutarların hangi giderleri kapsadığını birlikte inceleyelim.

Kosgeb işletme kuruluş desteği 3.000 TL.

Kosgeb yeni girişimcilere verilen 3 bin lira işletme kuruluş desteği aşağıda ki harcamaları kapsamaktadır. 3 bin lira devlet desteği bu harcamalar dışında kullanılamaz.

  • İşletmenin ticaret/esnaf sicil kaydının yapılması,
  • İşletme kuruluş aşaması noter masrafları (iş ana sözleşmesinin hazırlanması ve onaylanması, işletme müdürü imza sirküleri/imza beyanı, defterlerin tasdik ettirilmesi),
  • Fatura, irsaliye ve gider pusulası belgelerinin basımı ve tasdiki,
  • İşletmenin sicil gazetesinde ilanı,
  • İşyeri açma ve çalışma izin ve ruhsatlarının alınması,
  • İlgili odalara kayıt yaptırılması,
  • Yazar kasa alımı,
  • Mali müşavir ve muhasebeci ücreti (Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca hazırlanan ve her yıl yayımlanan asgari ücret tarifesindeki tutar)

Kosgeb İşletme Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği; 15 bin lira destekleme

  • Destek ödemesi yapılmadan önce, işletmeden sorumlu personel işletmeyi ziyaret ederek ekte yer alan Yeni Girişimci Desteği Tespit Tutanağını düzenler. Düzenlenen tespit tutanağı evrak kaydına alınır.
  • Kosgeb’ in verdiği bu destekleme işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 12 ay içinde satın alınan veya alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak verilen bu desteğin üst limiti 15.000 TL.‘dir.
  • Kosgeb desteği kapsamında satın alınan veya alınacak makine-teçhizat yeni veya ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında Ofis donanımları yeni olması gerekmektedir.

Kosgeb işletme giderleri desteği; 12 bin lira

Kosgeb işletme giderleri desteğinin başlangıç tarihinden (Taahhütnamenin evrak kayda alındığı tarih) itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işletme giderlerine yönelik geri ödemesiz (hibe) olarak verilen desteğin üst limiti her ay için 1.000 TL olmak üzere 12.000 TL’dir.

İşletme giderleri nelerdir?

  1. İşyeri kirası (stopaj ve ortak giderler hariç), elektrik, su, ısıtma, telekomünikasyon, işyerinde ürün/hizmet üretim amaçlı kullanılan makine ve teçhizata ait yakıt giderleri,
  2. Personel net ücretleri (yeni istihdam şartı aranmaz, asgari geçim indirimi net ücrete dahil edilmez),

Dikkat edilmesi gereken bir konu ise bu kalemde verilen Kosgeb işletme sahipleri, ortakları ile bunların eşi, annesi, babası, kardeşi veya çocuğuna ödenen ücretler personel giderleri desteği kapsamında değildir. Yani bu kişiler personel giderleri kaleminde gösterilemez.

Kosgeb sabit yatırım desteği 70 bin lira

Kosgeb desteğinin başlangıç tarihinden (Taahhütnamenin evrak kayda alındığı tarih) itibaren 24 ay içinde satın alınacak, makine ve teçhizat için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti 70.000 TL’dir.

Destek ödemesi yapılmadan önce, işletmeden sorumlu personel işletmeyi ziyaret ederek Yeni Girişimci Desteği Tespit Tutanağını düzenler. Düzenlenen tespit tutanağı evrak kaydına alınır.

Bu destekeleme ile satın alınan makine-teçhizat yeni veya ilk kullanıcı için düzenlenen satış faturası tarihi itibariyle en fazla 3 (üç) yaşında olabilir. 3 yaşından daha büyük makine ve teçhizat alımları bu destekleme kaleminden yararlanamaz.

Devlet destekli Kosgeb kredisi veren bankalar konusunda eş finansman kredisi, kimler kosgeb kredisi alabilir ve kosgeb ile anlaşmalı bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Kosgeb yeni girişimci desteği nasıl alınır
5 (100%) 2 votes

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git