KOSGEB Kredisi Alanların Yorumları (TAVSİYELER)

Kosgeb İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? Neden Yoldan Geçenlere Verilmiyor? İlla ki Plan Mı Lazım?  İşyeri açmak için birçok saçma sapan yazı okumuş olabilirsiniz. Kosgeb iş tavsiyeleri Kosgeb desteğinin bir tık ile alınabileceğini söylemiş olan web siteleri de görmüş olabilirsiniz. Şimdi sizleri Kosgeb gerçeği ile baş başa bırakacağım. Neymiş bu kosgeb, kosgep diye mi yazılırmış, koskep diye mi? Kimlere kredi verirmiş, nasıl iş kurulurmuş, kosgeb kredisi alanların yorumları, kosgeb iş tavsiyeleri, dükkan açacaklar nasıl kredi alabilirmiş, bayanlara, ev hanımlarına, işsizlere kredi verir mi? Haydi başlayalım.

2023 Yılı KOSGEB Destekleri

Kosgeb bir çok destekleme ödemesi yaparak girişimcilere 2023 yılında da destek olmaya devam ediyor.

Kosgeb iş kuracaklara 65 bin lira ve 365 bin lira hibe desteği sunmaktadır. KOSGEB,  bir destekleme programıdır. Sadece paranız varsa destek alabilirsiniz. Paranız yoksa size hayırlı işler! Bu arada 65 bin lira demişken, bu desteğin nasıl alınacağını daha önce anlattık. İsterseniz okuyun.

Kosgeb şöyle çalışır. ÖNCE HARCA, SONRA PARANI GERİ AL. Harcamak için paranız yok ise, hiç bulaşmayın, destek alamazsınız.

Sizi bir konuda uyarmak istiyorum. Kosgeb’ de bizim adamımız var, müdür tanıdık, bir şekilde biz bağlarız, hiç beklemeden kredinizi çıkartırız. O iş kesin, bir kerede hibeyi alırız diyen vatandaşa güvenmeyin. Ayrıca sitelerde şuraya tıklayın buraya tıklayın yazılarına da güvenmeyin. Dost var, düşman var. Emeklinin elindeki 3 kuruş parayı almaya çalışan, eşinin dostunun ekmeğine göz diken insanlar var. Uzak durun.

Kosgeb İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? Ne Lazım? Kime Veriliyor Bu Kredi? Herkes Niye Alamıyor? Sorular ve Cevaplar?

Aşağıda adım, adım KOSGEB desteğinin nasıl alınacağını anlattık. İş kurmak istiyorsanız, danışmanlara para kaptırmadan önce okuyun. Fazla zamanınızı almaz. Faydalıdır.

  • Ancak, artık e-Akademi üzerinden KOSGEB eğitiminizi online alabiliyorsunuz. Kuruma gitmeden e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak geleneksel ve ileri girişimcilik eğitiminizi internet üzerinden alabilir, başarılı olduğunuz takdirde sertifika alma hakkı kazanabilirsiniz. Destek almak için eğitim şart.
  • Kosgeb eğitimi almadan iş kurmayın. Eğer daha önceden kurulu bir şirketiniz var ise, o şirket için başka şekilde başvurmak gerekiyor. Bu yeni girişimci desteği olduğu için hemen iş kurmanız gerekiyor ise de, yetkililere bildirim işyeri numarası alın. Bu numara ile iş yerinizi kurun. YOKSA DESTEK ALAMAZSINIZ.
  • Kosgeb uygulamalı girişimcilik kursu öncesinde adınıza kayıtlı veya ortağı olduğunuz bir işyeri veya şirketiniz mevcut ise, şirketi kapatıp da yeniden açıp KOSGEB desteği almayı planlamayın. Yemezler. Bu durumda destek alamazsınız.
  • Kosgeb sertifikası süresizdir. Bu sertifika ile kanunlarda değişiklik olmadığı müddetçe ömrünüzün sonuna kadar destekleme alabilirsiniz. Ancak, unutmayın ki, eğer kurstan sonra kendi adınıza iş kurarsanız, işyeri açılışından itibaren 2 sene içinde başvurup desteği almalısınız. Yani işyeriniz 2 yaşını geçince destekleme süresi sona erer, destek alamazsınız.
  • Kosgeb desteği alan iş yerleri açılış tarihinden itibaren 3 yıl boyunca kapatılamaz. Kapatırsanız başınız bela da demektir. Bir sürü takım elbiseli adam gelip, aldığınız desteğinin tümünü sizden faizi ile geri almak için ellerinden geleni yaparlar. Sıkıntıya düşersiniz. 3 sene dişinizi sıkın.

Kosgeb’ in destek verdiği para ile aldığınız hiçbirşey satılamaz. Zarar görürse, parçalanırsa dahi çöpe atamazsınız. Bozulan makine ve teçhizatları depoya kaldırın. 3 yıl sonuna kadar saklayın. Lazım olacak.

KOSGEB Projesinden Yararlanacak Olanlar Kimler?

Kosgeb desteği alacaklar, tüm harcamalarını iş yerine ait hesaptan yapmalılar. Eğer harcamaları kendinizin, eşinizin, amcanızın hesabından yaparsanız, gitti paralar. Geçmiş olsun. LÜTFEN HARCAMALARI İŞ YERİNE AİT BANKA HESABINDAN YAPIN.

  • Tüm harcamaların fatura ve dekontlarını biriktirin. Biriktirmez iseniz siz ödersiniz. Karar sizin.
  • İşyeri açma desteğinin içinde kosgeb sadece kdv olmayan kısmını öder. Peki KDV’ yi kim ödeyecek? Pamuk eller cebe. Tabi burada işyerini açtığınız yer, erkek veya kadın olma durumunuz da çok önemlidir. KDV Hesabı veya kosgeb kredi hesaplaması konusunda anlattık. Okuyun öğrenin.
  • Eğer son 1 yıl içinde işyeri açmış iseniz, vergi ödemiş iseniz kosgeb işyeri kredisi alamazsınız. Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışıyor olmanız sıkıntı yaşatmaz. Ancak iş yerinizi yeni kapattıysanız bir sene beklemeniz şart. İşinizi büyütmek istiyor iseniz, o zaman durum başka kosgeb işyeri büyütme kredisi sizler için.
  • 3 yaşını geçmeyen ikinci el  veya sıfır tüm makine ve techizat harcamalarını kosgeb destekliyor. Amcada, dayıda var diye 20 yıllık raflara, buzdolabı gibi eşyalara sakın ha para vermeyin. Elinizde kalır. Cebinizden ödersiniz.
  • İş yerinizi kurduktan sonra, kravatlı adamlar gelip, yaptığınız her şeyi tek tek inceleyecek. Tüm evraklara ve elinizdeki tüm kağıtlara bakacaklar. Kosgeb’i dolandırmaya kalkmayın. Emin olun sizden daha çok şey biliyorlar.
  • Yukarıda bahsettik ama tekrar söyleyelim, her ne şekilde olursa olsun, 1. derecede akrabalığınız olan kişilerden alışveriş yapamazsınız. Malzeme ve teçhizat alamazsınız. Başka satan olmasa dahi.
  • Alacağınız iş yeri malzemeleri 10 bin lira iken 20 bin liralık fatura kestirirseniz, başınız belaya gider. Kosgeb piyasa araştırması yaparak, sahtecilik yaptığınızı ortaya çıkarabilir. Dikkat edin.
  • İş planında belirttiğiniz satın alınacak malzemeler için destek alabilirsiniz. Ekstradan ihtiyaç olsa bile malzeme alırsanız, parasını siz ödersiniz. Ona göre alışveriş yapın. Faturası var diye, iş projesinde geçmeyen malları almayın. Örneğin bakkal dükkanı için, kanepe almak, çok lüks ve gereksiz bir harcamadır.
  • Kosgeb projesinde belirtilen personel giderleri olarak, iş yeri sahibine personel gideri düşülemiyor. Bilginiz olsun. Sadece personelin net ödemeleri destek kapsamında alınıyor. İkramiye, prim asgari geçim indirimi, hepsi sizden.
  • Kadın girişimciler erkeklere göre %10 fazla destek alabiliyor. Eğer destek alacaksanız, eşinizin başvurması daha mantıklı. İkinizde eğitime katıldıysanız, aynı proje için eşinizin destek alması daha mantıklıdır. (Sadece 1 kişi alabiliyor.)
  • Kosgeb işletmem kuruluş desteği kaleminde 2 bin liranın hepsini ödüyor. Eşit olan tek durum bu noktadır.
  • Kosgeb’ iş planını sunduğunuz zaman, onaylanmasını bekleyin. Onay almadan harcama yaparsanız, destek alamazsanız sıkıntı yaşarsınız. Projeyi hazırladım, işlem tamam diye düşünmeyin. Onayı alın. Onay sonrasında harcama yapın. Yoksa sıkıntıya düşersiniz ve aldıklarınızı geri vermeye çalışırsınız. Kosgeb’e sunacak iş planınız yok ise örnekleri inceleyin. Bizde çok var.
  • Kosgeb’ e sunduğunuz proje onay alamaz ise, hemen vazgeçmeyin. Yeni bir plan yapın veya eksiklikleri tamamlayın. Yeniden sunun. Sonra yeniden, sonra yeniden. Onaylanana kadar devam. Başka çare yok.

Kosgeb İş Tavsiyeleri ve Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

İş kurmak için beş kuruş paranız yoksa, hiç bulaşmayın. Kosgeb sadece desteklemektedir. Parası olmayanlara anahtar teslim iş kurup teslim eden bir kuruluş değildir. Kosgeb de görevli, birçok piyasa ekonomisi ve iş uzmanı görevlisi var. Bu yüzden sakın ha kosgeb’ i kandırmayı dolandırmayı düşünmeyin.

Bazı arkadaşlar param olsa kosgeb ile ne işim olur diyecekler ancak  Kosgeb parası olmayana iş kurup teslim eden bir kurum değildir. Kosgeb girişimcilere destek verir. Ancak hepsi bu. Adı üstünde KOSGEB DESTEĞİ.

Kosgeb neden bu kadar zora koşuyor. Bunun tek sebebi var. Bugüne kadar çalışkan Türk milleti her zaman Devleti dolandırmayı düşündü. Bazıları başardı da. Bazıları ise kepçe ile götürdü. Bunlar başka mesele ama, Kosgeb’ in tek derdi hakkı olan alsın. İş kuracak olan alsın. Kimse yetimin hakkını yemesin.

Parası olmayanlara destekleme yok mu? Elbet var. Banka kredileri var. İşyeri açma kredisi var. Siz gerçekten niyetliyseniz, kosgeb olmasa da iş kurabilirsiniz. Hani girişimci diyorlar ya, Sizde aşk yoksa, işte yok ekmekte. Danışmanlık firmalarına gelince, isterseniz başvurun. Siz bilirsiniz. Sürçü lisan ettiysek affola. Hayırlı işler.

KOSGEB Desteği İle İş Yeri Açmak

Yeni bir işyeri açmak isteyen iş fikri sahibi girişimci, açmak istediği işletmesinin nace kodlarında yer alıp almadığını, destek verilip verilmediğini bilmek zorundadır. Eğer işletme sahibi bu bilgilere sahip değilse, yarın öbürgün destek için başvuru yaptığında, sektörün desteklenmediğine yönelik bir cevap alabilir. Bu kapsamda daha önce destek alanların tespit edilmesi, onaylanan sektörlerin incelenmesi ve bugüne kadar KOSGEB kredisi alan işletme sahipleri ile görüşülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu içeriğimizde girişimcilerimiz için Kosgeb Desteği Alan Var mı? Hangi Sektörlere Destek Veriliyor sorularını yanıtladık. İşte detaylar…

Hangi Sektörlere Destek Veriliyor?

Genellikle aile ekonomilerine katkı sağlamak için ek iş yapan ev hanımlarının tercih ettiği bir uygulama olan KOSGEB iş yeri açmak isteyen bayanlara 2023 yılında karşılıksız 370 bin liraya kadar hibe imkanı verir. Kadınların iş hayatına daha çok katılmalarını teşvik etmek amacıyla Kosgeb başvuru sırasında bayan katılımcılarına öncelik tanımaktadır. Kosgeb‘den yaralanmak isteyen bayanların ilk olarak yapmaları gereken uygulamalı girişimcilik kurslarına katılmaları gerekmektedir.

Online girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak sertifika alan girişimci adayı bayanların açmak istedikleri iş yeri için girişimlerini başlatmaları gerekmektedir. Daha sonra açacakları iş yerleri ve iş planını hazırlayan bayanlar Kosgeb’den hibe başvuruları yapabilmektedir. Uygun görülen projeler için işletmenin kuruluş desteği, makine, teçhizat malzemeleri alımları için ve performans dönemi ve sertifika destekleri adı altında hibe desteği alabilmektedir.

Kosgeb’den destek alan iş planı örneklerini incelemelisiniz!

Bu uygulamayı evlerinde çalışarak para kazanan bayanların işlerini büyütmek için veya evde yapmak yerine bir iş yeri açarak daha fazla müşteriye hitap etmek için iş yeri açma fikirlerine sahip olan bayanlar çok tercih etmektedir. Etrafımıza baktığımız zaman birçok bayanın bu uygulama sayesinde iş yeri açtığını ve güzel paralar kazandığını görebilmekteyiz. Sizde işinizi büyütmeyi veya yeni bir kurmayı düşünüyorsanız bu yöntem ile etrafındaki bayanlara ilham veren girişimci bayanların başarı hikayelerini okumalısınız.

Kosgeb’den Aldığı Kredi İle Çikolata Üretmeye Başlayan Güleser Maksutoğlu

Güleser Maksutoğlu Kosgeb girişimci eğitimi başvurusunda bulunarak eğitimlere katılmış ve işletme açarak çikolata üretimine başlamıştır. İlk önce evde 1 yıl boyunca deneyimledikten sonra kredi başvurusunda bulunmuştur. Sosyal medya sayesinde iş yeri açma fikrine Kosgeb tarafından destek verildiğini öğrenmiştir ve kredi çekerek işletme açmıştır. Girişimci olmak iş yeri sahibi olmak artık devlet destekleriyle daha da kolay olmaktadır.

Kosgeb’den Aldığı Kredi İle Tatlı Dükkanı Açan Songül Tekneci

Aile ekonomisine katkı sağlamak için evinin balkonunda komşularının düğün, bayram gibi özel günlerinde baklava yapan Songül hanım işini büyütmek için bir dükkan kiralamıştır. Etrafından bulduğu borç para ile kendine bir iş yeri açmaya çalışan Songül hanım bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Kosgeb’e başvuru yapmıştır. Evinin bir köşesinde küçük piknik tüpü ile pişirdiği tatlılarını şuan yanında 5 – 6 çalışanı ile birlikte son teknoloji ürünlerini kullanarak güzel paralar kazanmaktadır. Sizde evinizde bu tarz işler yapıyorsanız Kosgeb’e başvuru yaparak işinizi büyüterek bir iş yeri sahibi olabilirsiniz. Kosgeb’den aldığı hibe kredisiyle bugün güzel bir işletmeye sahip olan Songül hanımın haberlere çıkan başarı öykünü izleyebilirsiniz.

Kosgeb’den Aldığı Kredi İle Mantı Evi Dükkanı Açan Ülkü Gök

Kosgeb’in açtığı Uygulamalı Girişimcilik Kursundan sonra girişimci sertifikasını alan Ülkü Gök Kahramanmaraş’da kendi yaptığı mantıların satışını yapacağı bir iş yeri açtı. 8 yıl boyunca etrafındaki insanlara evinde mantı yaparak okuyan çocuklarının eğitim masraflarını karşılamaya çalışan Ülkü hanım daha fazla insana ulaşmak ve gelirini arttırmak için bir iş yeri açmaya karar vermiştir. Ekonomik anlamda bir iş yeri açması pek mümkün olmayan Ülkü hanım Kosgeb’in bayan girişimcilere vermiş olduğu hibe desteğinden yararlanmak için başvurusunu yapmış ve sunduğu projesini kabul ettirmiştir. Kendi başına mantı yapmaktan yorulan Ülkü hanım bu sayede yanında mantı yapacak bayan çalıştırmaya başlayarak hem başkalarına gelir kapısı haline gelmiş hemde daha fazla ürün satarak kazancını arttırmıştır.

Kosgeb’in girişimcilere verdiği hibeden yararlanan Ülkü hanım bir mantı salonunun açılmasında bu paranın yeterli olduğunu belirtmektedir. Kahramanmaraş’lı Ülkü hanımın başarı öyküsünü izleyerek etkilenen binlerce ev hanımı aynı yolu izleyerek Kosgeb’den hibe kredisine başvuru yapmıştır.

İş fikrinize kredi verilip verilmeyeceğini öğrenmek için KOSGEB desteklenen sektörler listesini inceleyin!

Kosgeb’den Aldığı Kredi İle Kokulu Taş Dükkanı Açan Funda Yelkovan

15 yıllık muhasebeci geçmişine sahip olan Funda hanım işinden bunaldığı için farklı iş dallarında araştırmalar yaparak işini değiştirmek amaçlı çıktığı bu yolda kendi işinin patronu olmuştur. Hayalini kurduğu küçük bir iş yeri ile kendi işinin patronu olmak isteyen Funda hanım bu hayalini gerçekleştirmek için gerekli sermayeye sahip olamadığı için sürekli ertelemek zorunda kalmış..

Sonunda bir arkadaşının tavsiyesi üzerine KOSGEB’in bayan girişimcilere vermiş olduğu hibe kredisine başvuru yapmıştır. Uygulamalı girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan Funda hanım bu kursun kendisine moral ve motivasyon verdiğini belirtmiştir. KOSGEB’in bayan girişimcilerine vermiş olduğu 65 hibe kredisi sayesinde yıllardır hayalini kurduğu iş yerini açtığını belirten Funda hanım kendi işini kurmak isteyen bayanlara bu yöntem ile rahatlıkla bir iş yeri kurabileceklerini belirtmektedir.

Kosgeb geçtiğimiz yıllarda kadın veyahut erkek girişimcilere kendi iş yerlerini kurmaları için 50 bin TL’ye kadar hibe, işletmelerini geliştirmeleri için ise 100 bin TL faizsiz kredi imkanı sağlıyordu. Verilen bu destek bu yıl itibari ile son bulacak ve yerini Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında destek verilmeye devam edilecektir. Verilecek olan yeni destekte tutarlar daha da arttırılacaktır.

2023 yılında girişimcilik destekleri ileri ve geleneksel girişimcilik destekleri olmak üzere iki başlıkta verilecek ve limitleri ise geleneksel girişimcileri 60 bin liraya kadar, ileri girişimcilere ise 370 bin liraya kadardır.

KOSGEB Oto Sanayi Kredi Desteklerini hemen inceleyiniz.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1