KOSGEB 2023 Yılı Yeni İş Planı Örnekleri (Boş İŞGEM 1 Word, 1 PDF)

Bu yazımızda girişimci adaylarımız için 2023 yılında Geleneksel Girişimcilik Destek Programından yararlanmak için gerekli olan iş modelini nasıl doldurmanız gerektiği konuları ilgili ayrıntılı bilgiler ve Geleneksel girişimcilik destek programı başvuru formunda II. bölümde yer alan iş modeline ilişkin bilgiler hakkında boş iş planına neler yazmanız konusunda bilgiler vereceğiniz. Ayrıca Geleneksel girişimcilik destek programına başvuru yapabilmek için girişimcilerin ihtiyaç duydukları iş modeli formunu da diğer bilinen adıyla boş iş planı formlarını da en son güncel haliyle 1 PDF 1 de Word formatın da sitemizde bulabilirsiniz. İş yerini kuracak olanlar İŞGEM üzerinde kurulum yapacaklarsa bu durumda ayrı bir forma ihtiyaç duyulduğundan girişimciler için İŞGEM boş iş planı formlarını da sitemize yükledik. Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu Boş İşgem İş planı formunu ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirerek forma ulaşabilirsiniz.

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı Başvuru Formu 2023 Güncel Düzenleme

2023 yılında KOSGEB tarafından yapılan güncelleme sonrasında Geleneksel girişimcilik destek programına başvuru formu doldurarak müracaat edilmelidir.

Başvuru formu 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde:

  • Girişimci ortak bilgileri
  • Girişimci ve Ortaklık yapısına ilişkin bilgiler
  • Girişimci ve Ortaklarının iş geçmişi gibi bilgiler bulunur.

İkinci Bölümde ise:

II. BÖLÜM İŞ MODELİNE İLİŞKİN BİLGİLER yer almaktadır. (İçeriğimizde yer verilen bilgiler bu bölüm ile alakalıdır. Çünkü girişimciler bu bölümde ki bilgileri doldurduğunda iş planı oluşturmuş sayılacaktır.) Başvuru formunda yer alan İkinci bölümde İş Modeline İlişkin bilgiler kısmında girişimci adaylarının doldurması gereken tüm bilgilerin neler olduğunu yazımızda anlattık.

Başvuru formunun II. Bölümü “İş Modeline İlişkin Bilgiler” kısmında neler yazmanız gerektiğine dair tüm bilgileri içeriğimizde başlıklar halinde anlattık. Bu bilgilerden yola çıkarak kendi işletmenize ait bilgileri başvuru sisteminden online olarak doldurup Bu bölüm tamamlandıktan sonra III No.lu bölümden Kosgeb’ten talep edilen destekler kısmında devam edebilirsiniz.

KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?

  • İş planı 2023 yılında online olarak Kosgeb sitesinden hazırlanır.
  • Girişimcilik desteklerine başvuru yapan girişimciler için iş planları otomatik olarak online bir şekilde hazırlamaya yönelik kosgeb sitesinde bulunmaktadır.
  • Kosgeb tarafından verilen uygulamalı girişimcilik eğitimine katılanlar kolaylıkla iş planlarını hazırlayabilirler.
  • Kendi işinizi kurmak için, KOSGEB kredisi almayı amaçlıyorsanız, mutlaka bu eğitimlere katılmanızı tavsiye ederiz.
  • Online olarak da eğitimlere katılabilir sertifika alabilirsiniz.
  • Eğtiimler online olarak uzaktan eğitim formatında videolü modüllerden oluşur ve girişimcilere bu eğitimlerde iş planının nasıl hazırlanacağı konularında bilgiler verilir.
  • Online olarak hazırladığınız iş modeli formları ile sahip olduğunuz iş projesi ile desteklere başvurabilirsiniz.

Ayrıca iş projesi hazırlamayı bilseniz dahi, bu kursa katılmadan başvuruda bulunamaz, KOSGEB devlet desteği alamazsınız.

Geleneksel Girişimci Boş İş Modeli Formu BURADA!

Yeni girişimciler eğitimlerden sonra verilen sertifikalarını aldıktan sonra ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” başvurularını yaparak bu işlemlerden sonra mutlaka işyerlerine ait hazırladıkları iş planı projelerini sunmaları gerekmektedir. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında Geleneksel Girişimcilik desteklerine başvuruda bulunabilmek için 10 ana başlık tan Yeni Nesil İş modeli formu doldurulması gerekmektedir.

10 ana başlık tan Yeni Nesil İş modeli formu işletme hakkında detayları içeren bir kısa film gibidir ve doğru bir şekilde doldurulması gereklidir.

Yeni nesil Boş iş modeli formunda doldurulması gerekli 10 ana başlık aşağıdaki gibidir:

  • Girişimci/İşletme Bilgileri: Girişimcinin ve İşletme fikri tanıtılır.
  • Kilit (Temel) Ortaklar/İşbirlikleri
  • Ulaşım/Dağıtım Kanalları
  • Kilit Temel Faaliyetler
  • Kilit (Temel) Kaynaklar
  • Müşteri Grupları
  • Değer Önerisi
  • Müşteri İlişkileri
  • Maliyet Yapısı
  • Gelir Akışı

Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu boş iş planını WORD formatında sitemizden temin edebilirler. Aşağıda ki indirme linklerine tıklayarak gerekli olan boş iş planı formunu indirerek alanları kendi işletmenize uyarlayarak kendi iş planınızı oluşturabilir ve kurulun onayına sunabilirsiniz.

PDF formatında ihtiyacınız olan boş yeni girişimci iş planı formunu aşağıdaki linkten görebilir ve bilgisayarını bir tıkla anında indirebilirsiniz.

Yeni Nesil Boş İş Modeli Formu Nereden Alınır? Açıklıyoruz!

2023 yılında Geleneksel Girişimcilik desteklerinden yararlanmak isteyenler YENİ NESİL İŞ MODELİNİ nereden alacakları konusunda büyük bir kargaşa yaşamaktadır.

Her sitede farklı bir boş iş planı formatı görünce büyük bir bilgi kirliliği doğmaktadır. Bu yüzden Yeni İş Modeli formunu nereden alacaklarınız açıklıyoruz.

Öncelikle Kosgeb desteklerine başvurmadan önce Müşteri hizmetlerini arayarak iş modeli formuna ihtiyacınızın olduğunu nereden alabileceğinizi sorun. Genel de Kosgeb iş planı ONLİNE olarak doldurulduğunun bilgisini verecektir. Bu nedenle online iş planı doldurabilmek için mevcut kurulu işletmeniz ilk olarak Kosgeb Veritabanına kaydettirin. İşyerinizi kosgebe Veri tabanına e-hizmetler bölümünden kaydettirdikten sonra Kobi beyannamesi doldurmanız gerekmektedir. Kosgeb kobi beyannamesi doldurduktan sonra İşletmeniz Kosgeb tarafından kabul edilince e-Hizmetler , tüm hizmetler geleneksel girişimci destek programı bölümünden alıyorsunuz formu.

Ayrıca girişimcilerimize yardımcı olmak amacıyla yüklediğimiz KOSGEB Boş İş MODELİ FORMU Dosyası WORD dosyasını aşağıda ki indirme linki tıklayarak almak mümkündür.

KOSGEB Geleneksel Girişimci BOŞ İŞ MODELİ FORMU WORD 2023 TIKLA İNDİR

Geleneksel girişimci destek programına başvuru formu olarak doldurmanız gereken BAŞVURU FORMU II. BÖLÜM İŞ MODELİ üzerinden örnek alarak kendi iş planınızı kendiniz oluşturabilirsiniz.

Yeni nesil iş modeli formunu indirip KOSGEB resmi web sitesinden de bu modeli örnek alıp online olarak doldurarak Hibe desteklerine başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

KOSGEB İş Modeli Formu Nasıl Hazırlanır?

Kosgeb internet sitesinden boş proje örneğini indirebilirsiniz veya daha önce hazırlanmış, ücretsiz ve dolu olan proje örneklerine, kendinize ait iş planını işleyebilir, bu sayede para ödemeden Kosgeb’e iş fikrinizi sunabilirsiniz. Proje örneğinde doldurmanız gereken yerler hakkında KOSGEB iş planı örnekleri ve başvuru formu 2. bölüm iş modeli formu hazırlama ve doldurma içeriğimizi ziyaret ederek hem iş modeli formu nasıl doldurulur inceleyebilir hem de hibe alan onlarca Kosgeb projesini ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Geleneksel girişimci destek programı Başvuru Formu II. Bölüm İş Modeli formunun doldurulması gerekiyor.

İş modeli ana hatları ile 10 bölümden oluşuyor, Ana hatları ile bölümlerde hangi bilgileri dolduracağınızı başlıklar halinde anlattık:

Birinci Bölüm Girişimci/İşletme Bilgileri

Birinci bölüm 4 maddeden oluşuyor. KOSGEB iş modeli doldurmaya girişimci işletme bilgilerini doldurmakla başlayın.

Kendiniz, işe ilişkin tecrübeleriniz,( doğum yılı, mezun olunan okullar, destek başvurusunda bulunacağınız işletmenizi faaliyet alanı ile ilgili geçmiş tecrübeleriniz gibi bilgiler olacak şekilde kısaca kendinizi tanıtmanız gerekiyor). Daha sonra;
İşletmeniz ve işletmenizin yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vererek ( işletmede üretilen veya satın mal ve hizmetlere değinin). İşin mevcut durumu, sermaye yapısı ve sürdürülebilirliği maddesinde işletmenizin piyasadaki durumu, çalışan sayısı, pazar payı gibi bilgileri de içerecek şekilde mevcut durumdan bahsedilmelidir. İşletmem; 250 bin liralık özsermayeye sahiptir gibi sayısal veriler ile işletmenizin sermaye yapısını anlatmalısınız. Son olarak bu bölümde işletmenin devamlılığını nasıl sağlayacağınıza değininiz.) Örneğin piyasanın güvenini kazanarak ve ürün ve hizmet kalitemizden taviz vermeyerek, muhasebe kayıtlarımızı dikkatli tutarak ve likitide oranımızda borçlanmamızı dengeleyerek, işletmemizin sürdürülebilirliğini sağlayacağız gibi hedef olan bir yaklaşımla devamlılığı nasıl sağlayacağınızı açıklayınız. İş yerinin fiziki özellikleri, konumu ve seçim nedeniniz kısmında işletmenin metrekaresi, kat sayısı, adresi gibi bilgilere yer vermeli bu özellikleri seçme nedenleriniz ( pazara ve tedariklere yakın olması gibi) net ve anlaşılır şekilde işletme fiziki özellikleri hakkında bilgi veriniz.

İkinci Bölüm Müşteri Grupları

Müşteri Grupları Bölümünün Doldurulması: Bu bölüm de hizmet sunduğunuz tüm müşteri gruplarını tanıtın.

Müşterileriniz kimlerdir? Her bir müşteri grubunu ayrı ayrı tanımlayınız (yaş, bölge, cinsiyet, gelir durumu gibi ayırt unsurlar dikkate alınarak her bir müşteri grubu ayrı ayrı tanımlanmalıdır.)

Üçüncü Bölüm Değer Önerisi

Değer önerisi iş modelinin üçüncü ve en önemli bölümü: Bu bölümde müşterilerinize sunduğunuz mal ve hizmetlerin neler olduğunu, adlarını, tek tek yazmalı daha sonra bunları müşteri gruplarında belirttiğiniz hangi gruplara sunduğunuzu açıklamalı ve sunmuş olduğunuz ürün hizmetle bu müşterilerin hangi ihtiyaçlarını ya da sorununu nasıl giderdiğinizi, bir başka ifade ile nasıl bir değer (marka) yarattığınızı belirtmelisiniz.

Bu bölümde ayrıca rakiplerinizden bahsedin Rakiplerinize göre üstün ve zayıf yönlerinizi karşılaştırmalı bir şekilde açıklayın. Yani rakiplerinizden sizi ayıran farkı anlatın. Önemli bir ipucu verecek olursak; Burada sizinle aynı alanda faaliyet gösteren rakiplerinizden isim vererek bahsetmeniz daha yerinde olacaktır. Kendimize rakip tanımıyoruz vb. ifadelerden kaçının. Hayatın gerçekliğinden uzak ve yanıltıcı söylemlerden kaçınarak, kendi değerinizi doğru ifadeler ile tanıtın. Unutmayın ki bir firma ürettiğiniz ürün ve hizmetle aynı ürün veya hizmeti üretmese bile aynı ihtiyacı karşılayabiliyorsa o firma sizin rakibinizdir.

Değer Önerisi: Değer önerisi, müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetlerdir.

Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu için sunduğunuz ürün ve hizmetler belirtilmelidir.
Müşterilerin sunduğunuz ürün ve hizmetlere neden ihtiyaç duyduğunu ve müşterilerinizin hangi sorunlarını giderdiğinizi açıklayınız.
Rakipleriniz kimlerdir? Değer önerinizi, rakipleriniz ile işletmenizi mukayese ederek değerlendiriniz.

Dördüncü Bölüm Ulaşım/Dağıtım Kanalları

Ulaşım/Dağıtım Kanalları: Sunduğunuz ürün ve hizmetleri müşterilere nasıl ulaştırıyorsunuz (doğrudan, dolaylı, toptan perakende, mağazadan, internet vb.).

Bu bölümde sunmuş olduğunuz hizmet ve ürünü hangi yollarda müşteriye ulaştıracaksınız sorusuna yanıt vermelisiniz. Yani ürünü doğrudan, dolaylı, toptan perakende, mağazadan, internet hangi yolla ulaştıracaksınız bunun detaylarını yazmalısınız.

Beşinci Bölüm Müşteri İlişkileri

Müşteri İlişkileri: İlk iletişimi nasıl kuracaksınız, nasıl müşteri kazanacaksınız, yeni ürün ve hizmetlerinizi nasıl tanıtacaksınız, bu soruların yanıtlarını vermelisiniz. Garanti gibi satış sonrası hizmetlerinizden bahsetmeli, geri bildirim ve müşteri değerlendirmelerini toplamak için telefon yüzyüze iletişim, dıjıtal iletişim sosyal medya yöntemlerinden hangisi uyguladığınızı da açıklamalısınız.

Müşteri grupları bölümünde belirttiğiniz her bir müşteri grubu ile nasıl iletişim kuruyorsunuz?
Yeni müşteri kazanma ve tutundurma yöntemlerinizi anlatınız.
Ürün/hizmet tanıtımı, sunumu ve satış sonrasında hangi araçları kullanıyorsunuz (broşür, internet sayfası, sosyal medya, telefon vb.)

Altıncı Bölüm Kilit Temel Faaliyetler

Kilit (Temel) Faaliyetler: Ürün/hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak için yaptığınız kilit (temel) faaliyetler nelerdir? (Üretim/hizmetin başlangıcından, müşteriye ulaştırılması ve satış sonrası sağlanan hizmetler dâhil tüm süreç aşamalarını ve varsa gerekli ruhsat, izin vb. belirtiniz)

Burada ürün veya hizmetin başlangıcından, müşteriye ulaştırılması, ve satış sonrası sağlanan hizmetler dahil olmak üzere tüm aşamaları ayrı ayrı belirtin. Ama asıl önemlisi.. Olmazsa olmazlarınız.. Yani işyerinizin kapısını açtıktan sonra ürün ya da hizmetinizi müşteriye ulaştırana kadar ki tüm süreçleri düşündüğünüzde sizi siz yapan, farkınızı ortaya koyan, Kilit faaliyetiniz nedir? Faaliyetinizin ana konusu nedir? Sanayi sicil belgesi, sicil gazetesi, imza sirküleri gibi, tüm gerekli ruhsat izin gibi belgeleri bu alana doldururken detaylandırmalısınız.

Yedinci Bölüm Kilit (Temel) Kaynaklar

Kilit (Temel) Kaynaklar: Bu bölümde kilit temel faaliyetleri gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan personel, makine sermaye, arsa, gibi tüm kaynakları yazın. Kaynakların Kosgeb destekleri ile alınıp alınmayacağının, bir önemi olmadığını unutmayın. Yine elinizde ki tüm kaynaklarınızı düşündüğünüzde sizi siz yapan, farkınızı ortaya koyan, kilit kaynaklarınız nelerdir, Yine bu bölümde işyerinizde çalışan veya çalışacak olan tüm personelin görevleri hakkında kısaca bilgi vermelisiniz. Kilit (temel) faaliyetleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan kaynaklar (personel, makine, sermaye, teknoloji, arsa, bina.) nelerdir? İşletmenizde çalışan/çalışacak personel ve görevleri hakkında bilgi veriniz.

Sekizinci Bölüm Kilit (Temel) Ortaklar/İşbirlikleri

Kilit (Temel) Ortaklar/İşbirlikleri: Bu bölümde şayet varsa işbirliği yaptığınız kişi kurum ve firmalar ile ne tür işbirliği ve ortaklıklar yürüttüğünüzü kısaca açıklamalısınız. Tedarikçilerinizin kimler olduğunu ve bu tedarikçileriniz ile ne tür bir tedarik süreci yürütmekte olduğunuza, ürün veya hizmetinizi müşteriye ulaştırırken, kimlerle nasıl işbirliği yaptığınıza, reklamlarınızı yaparken hangi ortakla nasıl çalıştığınıza, ve buna benzer varsa diğer işbirliklerinize bu bölümde yer verin.

Tedarikçilerinizden isim vererek bahsetmenizi tavsiye ederiz. Unutmayın ki sizi rakiplerinizden ayıran özelliklerinizi sağlamak için işbirliği yaptığınız, olmazsa olmaz bir kilit ortağınız varsa bunu özellikle belirtmelisiniz. Ürün/hizmet sunum sürecinde işbirliği yaptığınız kilit (temel) kişi/kurum/firmalar kimlerdir?
Tedarikçileriniz kimlerdir?

Dokuzuncu Bölüm Maliyet Yapısı

Maliyet Yapısı: Burada cevaplamanız gereken toplam 4 şık bulunmaktadır. İlk ikisi tablodan oluşmaktadır. buradaki tablolarda hazır olarak verilen gider başlıkları var. Bu başlıklarda bir değişiklik yapmayın. Sadece işletmeniz ile ilgili alanları doldurun. Dikkat etmeniz gereken nokta ilk tabloda ki giderler, ikinci tabloda ki kaynaklar tarafından karşılanabiliyor olmalıdır. Aksi halde finansman sorunu ile karşı karşıyasınız demektir.

Bu bölümde tablolardan sonra gelen üçüncü kısımda ürün ve hizmeti oluşturmak, dağıtmak ve kazanç sağlamak yaptığınız makine alımı, işyeri kiralanması, hammadde alımı, fuarlara katılım, nakliye gibi en önemli maliyet unsurlarından kısaca bahsetmelisiniz.

Dördüncü kısımda ise Kosgeb desteği alana kadar yada almama durumunda işletme sermayesi, makine techizat alımı vb. haller için finansman ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınızı açıklamalısınız.

Unutmayın! Destek başvurusunda bulunmanız size destekten yararlanma garantisi sağlamamaktadır. Her zaman beklenmedik durumlara karşı bir B planı yapmalısınız.

Ücretsiz İŞGEM Boş İş Planı 1 Adet WORD Formatında

İşletmesini kurmak isteyen girişimcilerin İŞGEM alanında işletme kurulumu aşamasında yine iş planı formu doldurmaları gerekmektedir.

İşgem iş planı formu farklı gibi görünse de temel olarak diğer iş planları ile aynı içeriğe sahiptir.

Sadece 11 sayfadan oluşan İŞGEM iş planı formunda 10 ana bölüm yer almaktadır. Bu bölümlerin isimleri aşağıdaki gibidir:

  • Faaliyet Planı
  • İl/Yöre Bilgileri
  • İşletici Kuruluşa Ait Bilgiler
  • Yerleşim Yeri / Fiziki Yapı
  • Misyon Ve Stratejik Hedefler
  • Yönetim Ve Organizasyon Yapısı
  • İş Modeli Ve Gelir Kaynakları
  • 3 Sene İçin Gelir Gider Tahminleri
  • Kurucu Kurum Ve Kuruluşa Ait Bilgiler
  • İşletmelere Sunulan Yada Sunulacak Olan Hizmetler Ve Bedelleri

Bu 10 ana başlıktan oluşan Boş İŞGEM iş planı formu WORD formatında indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Hibe alabilmek için, KOSGEB tarafından bir proje geliştirmeniz istenir. Bu projeyi hazırlamak için danışmanlık firmalarına başvurabileceğiniz gibi, para ödemeden ücretsiz olarak da başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Daha önce hazırladığı projeler ile başarı sağlayan Elif Ergençtürk’ ün hazırladığı proje örneği, küçük esnaflarımız için cafe, bakkal dükkanı, lokanta, şarküteri, büfe açmak için, word veya pdf formatında kosgep boş iş projesi örnekleri ve ücretsiz olarak indirebileceğiniz boş örnek, pdf ve word formatında sitemizde yer almaktadır.

KOSGEB Yeni İş Planı Örnekleri

Kosgeb 60 bin lira devlet destekli hibe işyeri açma kredisi alabilmek için yukarıda ki bilgileri içeren kosgeb proje örneğini doldurmanız ve bu proje örneğini çıktı alarak, 2 dosya halinde kosgeb’e sunmanız ve onaylatmanız gereklidir. Kosgeb’den onay almadan işyeri açma desteği kullanamazsınız. Bu kapsamda, ONAYLANMIŞ PROJE ÖRNEKLERİ günümüzde, popülerdir. Daha önce kosgeb’in onayladığı projeler bazı firmalar tarafından para karşılığı satılmaktadır. Aşağıda bazı sektörlere ait iş planlarını görüntüleyebilirsiniz.

Cafe sektörü, lokanta, çay bahçesi, e-ticaret, dükkan, kırtasiye, bijüteri, giyim mağazası, mobilyacı, oto yıkama, pastane, büfe, market, bakkal ve tüm sektörler için girişimci olarak KOSGEB’den destek alacaklar iş planı hazırlamalıdır.

Yeni girişimci olarak iş planı hazırlamak isteyenler için tüm sektörler adına iş planı örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

Sitemizde ki İş planlarının tümü girişimcilere yol göstermek için hangi alanları nasıl dolduracakları konusunda bilgi vermek amacıyla yüklenmiştir.

Bu iş planlarından örnek alarak kendi iş planınızı KOSGEB sitesinden online olarak doldurmalısınız.

Bu sektörlerin iş planı ve örneklerini hemen indirerek projenizi hazırlayabilirsiniz.

KOSGEB İstihdam Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru şartlarını sağlayan MKİ işletmeler KOSGEB web sitesi üzerimden “e-Hizmetler menüsünden Mikro ve Küçük İşletmeler Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünden online istihdam desteği başvurusunda bulunabilir.

İş Planı Formu Doldurulurken Nelere Dikkat Edilir?

İş planı formu bilindiği gibi hibe almak için kesin onaya giden yolda çok önemli bir aşamadır. Çok iyi hazırlanmış bir iş planınız yoksa maalesef Kosgeb kurulundan onay alamadan red cevabı almak kaçınılmazdır. Hal böyle olunca KOSGEB hibelerinden yararlanmanız imkansızdır.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1