Yeni İşyeri Açanlara Devlet Desteği ve Hibeler 2023 (KOSGEB SGK)

Yeni işyeri açacaklara devlet destekli hibeler veya düşük faizli ve faizsiz krediler verilmektedir. KOSGEB, 2023 yılında kendi işini kurmak isteyenlere hibe desteği sağlıyor. İşyeri açmak için kosgeb kredisi almak isteyenlerin kosgeb kredisi şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca SGK ve Bağ-Kur desteği de verilmekte olup, vergi muafiyeti de sağlanmaktadır.

Yeni işyeri açacak girişimcilere 10 bin 592 TL prim desteği ile 1 yıl süreyle vergi ve prim desteği sağlanacağı belirtildi. Ayrıca 3 yıl süreyle vergiden muaf tutulacakları da belirtiliyor. Halkbank ve Ziraat Bankası gibi kamu ve özel bankalardan iş yeri açma kredilerinin yanı sıra iş kurmak için devlet desteği de verilmektedir.

İçeriğimizde Aralık ayı itibari ile başvuru süresi dolan gençlere devlet desteğini ve yeni işletmenin ne yapması gerektiğini sizlere anlatmaya çalışacağız.

Yeni İşyeri Açanların Yapması Gerekenler Nelerdir?

Yeni girişimcilerin kendi dükkanlarını açmaları ve işlerini kurmaları için maddi bir boyut ve yasal bir boyut var. Başlangıç ​​için sermaye gerekli iken, dükkanın kuruluş aşamaları ve hangi sektörde faaliyet göstereceği belirli bir faaliyet alanı için yasal işlem yapılması gerekmektedir.

Yeni işyeri açacak olanlar öncelikle ne yapmak istediklerine ve hangi alanda hizmet vermek istediklerine karar vermelidirler. Daha sonra yapılacak işin işleyişine göre dükkan, gerekli eşyalar, gerekli malzemeler vb. Birçok işlem bir plan gerektirir. Elbette onlar için de sermayeye ihtiyaçları var. Adım adım iş kuracakların yapması gerekenleri yazalım..

Bir işe başlamak için önce sermaye edinmelisiniz. Bunun için kredi çekebilir veya Kosgeb’in desteğinden yararlanabilirsiniz. İşin yasal yönünü kaçırmayın. Hukuki işlemler için öncelikle ikamet ettiğiniz bölgedeki Belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Yapacağınız işi yetkili kişilere anlatmalı ve bir dükkânın nasıl tutulacağı hakkında bilgi almalısınız.

Örneğin; Bir giyim mağazası için mağaza büyüklüğü ne olmalıdır? Kriterler nelerdir? vb. İlgili belediyeden gerekli bilgileri alıp işyerinin kurulacağı yeri seçtikten sonra binanın kullanılabilir olduğunu gösteren “İskan Belgesi” almanız gerekmektedir. Bu belge olmadan belediye işyeri kurulmasına izin vermeyecektir. Daha sonra belediyeden izin almanız gerekiyor. Belediyeden ruhsat almak için gerekli belgeler vardır. Belgelere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ruhsatı aldıktan sonra bulunduğunuz yerdeki Vergi Dairesine gitmeli ve işyeri açma beyanı vermelisiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra, hesaplarınızı kontrol etmesi için bir muhasebeci tutun.

Belediye ve Vergi Dairesi nezdinde yapacağınız tüm işlemleri vermiş olduğumuz linkten öğrenebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt için mağazanın vergi levhası istenecektir. Bu sayede işletmedeki 6 ayınızı tamamladığınızda işletme kredisi çekebilirsiniz.

Gerekli tüm işlemleri yapıp dükkanınızı açtığınızda yetkililer tarafından yapılan denetimlerde kurallara uymazsanız belediyeler tarafından işletmeniz kapatılacaktır. Bu sebeple özellikle tüm yasal işlemleri yapmaya özen gösteriniz.

İş kurmak isteyenlere sağlanan birçok devlet desteği ve devlet destekli krediler bulunmaktadır. Bu kredileri, devlet desteklerini ve hibeleri yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

İşverene Prim Desteği Veriliyor!

Belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren, projeleri onaylanan ve Kosgeb’den destek almaya hak kazanan kişiler, işletmelerinde çalışan sayılarına ek olarak 1 ile 3 arasında kişiyi istihdam ediyorsa, 18- yaş arasındaki genç çalışanların işçi sayısı, SGK maaşları ve vergileri 25 bir ay boyunca kendileri tarafından karşılanacaktır. devlet tarafından karşılanacaktır.

Durum böyle olunca küçük esnaf 1 yıl boyunca yapacakları harcamaları devlet desteği sayesinde 6 ay ödüyor. Normal işverenlere 12 ay yani 1 yıl süreyle sağlanan destek, girişimcinin genç, kadın veya engelli olması durumunda 18 ay olarak belirlenir.

Devlet Desteğinden Kimler Yararlanamayacak?

Vergi ve prim desteğinden yalnızca belirli koşulları sağlayan kişilerin yararlanabileceğini belirtmiştik. Bunların dışında destekten yararlanmayı engelleyen bazı durumlar da vardır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yaş koşulunu sağlamayanlar
  • İşlerinin başında aktif olarak durmayanlar
  • Tüm ortakların şartları sağlaması (iş ortak olarak açılmış ise)
  • İşini eşinden veya birinci, ikinci ve üçüncü derece akrabalarından devralanlar
  • Faaliyetlerine ara verenler destekten yararlanamayacak. Destekten ilk kez vergi mükellefi olanlar yararlanacak.

Vergi ve Prim Desteğinden Faydalanmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Yeni işyeri kuracak olanlara vergi muafiyeti ve prim desteği verildiğinden bahsetmiştik. Bu devlet desteklerinden yararlanmak için gerekli bazı şartların olduğunu da belirtmiştik.

Vergi ve Prim Desteğinden Yararlanmak İçin Gerekli Koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Gerçek kişi statüsündeki girişimcilerin sigorta primi desteğinden yararlanabilmeleri için ilk kez sigortalı sayılması
  • İşe başlanıldığı tarihin yasal süreçte bildirilmiş olması
  • 18 yaşını doldurmuş ve yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 29 yaşını aşmamış olmak
  • Girişimcinin kendi işini yapıyor ve bu işin başında duruyor olması
  • Mevcut işin üçüncü dereceye kadar başka bir akrabadan devralınmamış olması
  • İşletmeye daha sonradan ortak olunmaması
  • Kosgeb kurslarına katılarak Girişimcilik Belgesi almak ve kafasındaki iş fikirlerini gerçekleştirmek için iş planı ve projesi hazırlamak
  • Vergi dairesinden alınacak “Genç Girişimciler Kazanç Muafiyet Belgesi” için şartlar aranmaktadır.

Vergi ve Prim Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Genç girişimcilere verilen bu destekten yararlanacak kişilerin öncelikle Kosgeb Veritabanına kayıt olmaları gerekmektedir. Daha sonra Kosgeb tarafından verilen kurslara katılmaları, Girişimcilik Sertifikası almaları, kurstan elde ettikleri bilgiler sonucunda bir iş planı hazırlamaları, kafalarında tasarladıkları iş fikirlerini oluşturmaları ve buna göre bir proje hayata geçirmeleri gerekmektedir.

İş fikirlerini Kosgeb kurumlarına kabul ettiren girişimcilere belli oranda destek sağlanmaktadır. Kosgeb destek tutarlarında artış oldu. Yeni desteklerle ilgili bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu konuda tek başına sertifika sahibi olmak yeterli olmayacaktır. Kişiler iş planlarını Kosgeb’deki nace kodlarına göre seçmelidir. Nace kodları, kişilerin destek alabileceği sektörleri içerir. Yalnızca bu sektörler desteklenir. Gıda imalatı, kafe işletmeciliği, giyim mağazaları, mobilya imalatı, kuaförler vb. Bir çok alana hibe ve kredi desteği sağlanmaktadır.

İşyeri Kuracak Gençlere Hibe Desteği sağlanıyor!

İş yeri kuracak gençlere hibe desteği sağlanmaktadır. 2023 yılında genç girişimcilerin kafalarında kurdukları plana göre işlerini kurabilmeleri ve işlerini en iyi şekilde sürdürebilmeleri için vergi ve prim desteği sağlanmaktadır. Başvuru koşullarını sağlayan girişimcilere 1 yıl süreyle 10 bin 592 TL prim desteği sağlanıyor.

Aynı zamanda 3 yıl süreyle vergi muafiyetinden faydalanabilirler. 3 yıl süreyle sağlanacak vergi desteğinden yararlanacak gençlerin prim ödemeleri de 1 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmaktadır. Desteklerden yararlanmak isteyen genç girişimciler ise şartların ne olduğunu merak ediyor.

Genç girişimcilerin işletmelerinin kuruluş ve faaliyet tarihini izleyen üç vergilendirme döneminde elde edecekleri gelirin 75.000 TL’si gelir vergisinden mahsup edilecektir. Sağlanan destek kapsamında yaklaşık 22 bin TL vergi desteği sağlanacak.

Aynı zamanda ilk defa sigortalı sayılabilecek gerçek kişi girişimcilerin primleri resmi kabul tarihini takip eden aylık 882,65 TL olarak 1 yıl süre ile 882,65*12 = 10 olarak sağlanmaktadır. Bir yıl için hesaplandığında bin 591 TL. Yani şartları sağlayanların 10 bin 591 TL prim ödemesi devlet tarafından karşılanıyor.

İş Yeri Açacaklara Verilen Destekten Yararlanacak Sektörler 2023 Yılında Hangileridir?

İşyeri Açacaklara Verilen Destekten Faydalanacak Sektörler aşağıdaki gibidir:

  • Giyim eşyalarının üretimi
  • Gıda ürün üretimi
  • Konaklama
  • Kimyasalların ve kimyasal ürün üretimi
  • Tur operatörü, seyahat acentesi gibi hizmetler
  • İçecek üretimi
  • Ana metal sanayi
  • Bina inşaatı
  • Bilgisayar programları ve danışmanlık faaliyetleri
  • Büro desteği ve işe destek olmak adına gerçekleştirilen faaliyetler
  • Makine ve ekipmanların kurulması, tamiri ve onarımı
  • Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması faaliyetleri
  • Özel inşaat
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri
  • Toptan ve perakende ticari faaliyetleri

Sektörlerinde görev yapan 18-29 yaş arası gençler vergi ve prim desteğinden yararlanabilecek.

İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet teşviklerinin yanı sıra iş yeri açacaklara kamu bankaları, özel bankalar ve finans kuruluşları tarafından kredi desteği sağlanmaktadır. Esnaf olma yolunda ilerleyen ve ilk adımlarını atan insanların ihtiyacı olan tek şeyin sermaye olduğunu biliyoruz. Bu nedenle en büyük finansal destek kaynağı olan bankalar sayesinde işlerini kurabilir veya geliştirebilirler.

İşyeri açma kredisinden yararlanmak için bankaların talep ettiği ayrı kriterler vardır. Bunların başında kredi notu, geçmiş kredi sicili, gelir belgesi gibi hususlar gelmektedir. Başlangıçta belgeleyecek gelirleri olmadığı için esnafın kredi alması biraz zor olabiliyor. Ancak yılın bazı dönemlerinde bankalar yeni esnafa da kredi verebilmektedir.

Halkbank 4 Farklı Grupta İşyeri Açma Kredisi Veriyor!

Halkbank işyeri açma kredisi vermektedir. Kredi 4 farklı grupta verilmektedir. Bu gruplar ise aşağıdaki gibidir:

  • Genç Girişimci Kredisi: Üniversiteden mezun olmuş, herhangi bir deneyimi olmayan ve mezun olduğu bölümle ilgili iş kurmak isteyen genç girişimcilere 50 bin TL kredi verilmektedir.
  • Cesur Girişimci Kredisi: 35 yaşını doldurmamış, kuracakları işle ilgili bir bölümde ön lisans ve lisans eğitimini tamamlamış ve alanında deneyim kazanmış 35 yaş altı girişimcilere 75 bin TL tutarında 48 ay vadeli kredi desteği sağlanmaktadır. en az 2 yıl eğitim almış olmaları.
  • Usta Girişimci Kredisi: 30 yaşını doldurmamış, en az ilkokul mezunu olan ve kurmak istedikleri işte beceri kazandırabilecekleri meslek kuruluşlarından almış oldukları belgeyi belgeleyebilen ve bir işte çalıştığını gösteren belgeye sahip girişimciler- ilgili yere en az 5 yıl, 30 bin TL kredi verilerek 36 ay vade fırsatı sunuluyor.
  • Mucit Girişimci Kredisi: Teknoparklarda faaliyet gösteren ve Kosgeb ve TÜBİTAK gibi kuruluşlardan hibe desteği almaya hak kazanan girişimcilere, patent almış ve 30 yaşını aşmamış girişimcilere 48 ay vadeli 75 bin TL kredi verilmektedir.

Genç girişimcilere sağlanan desteklerden faydalanarak kendi işinizi kurabilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

Devlet Hangi Sektörlere Destek Veriyor?

Devlet tarafından tarım, hayvancılık, üretim, hizmet, turizm, ar-ge, endüstri, enerji ve yazılım gibi sektörlere destekler verilmektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“Yeni İşyeri Açanlara Devlet Desteği ve Hibeler 2023 (KOSGEB SGK)” üzerine 2 yorum
Yorum yapın

error: Content is protected !!
2