Genç Çiftçi Yeni Kayıt Ne Zaman Başlıyor?
Güncel:
Geçtiğimiz yıllarda başlatılan genç çiftçi projesi kapsamında genç çiftçilere sağlanacak olan 30 bin TL. hibe 2020 yılında da verildi. Genç çiftçiler için oluşturulan proje kapsamında başvurular iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle sistem üzerinden başvuru yapmak gerekmektedir. Daha sonra bir başvuru dilekçesi ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne başvurmak gerekiyor. Çiftçilerimiz başvuru tarihlerinin ne zaman olduğunu merak ediyor. Proje kapsamında hibe almak isteyenlerin örnek projelerini sisteme kaydetmeleri ve son başvuru tarihine başvuru işlemlerini sonlandırmaları gerekiyor. Başvuru için gerekli olan evrakları ve diğer merak ettiklerinizi içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Genç Çiftçi Başvurusu
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında geçtiğimiz yıllarda Genç Çiftçi Projesi başlatılmıştır. Başlatılan proje ile, tersine göç faaliyetlerinin hızlandırılması, 18- 41 yaş arasındaki gençlere istihdam alanı oluşturulması, alternatif gelir kaynaklarının oluşumu, üretim kalitesinin artması ve tarımda sürdürülebilirlik hedeflenmektedir. Bu anlamda şartları taşıyan çiftçilerimize bir proje ile başvurmaları dahilinde 30 bin TL. hibe verilecektir. Tarım ve Hayvancılık Devlet Desteklerini inceleyebilir ve bakanlık tarafından verilen diğer desteklere başvuru yapabilirsiniz.
Genç çiftçilerimizin hibe alabilmeleri için aşağıdaki konularda üretim faaliyetlerinde bulunmaları gerekiyor. İşte üretim konuları..
- Büyükbaş hayvancılık
- Küçükbaş hayvancılık
- Arı yetiştiriciliği, bal üretimi
- İpekböceği yetiştiriciliği
- Arı ürünleri üretimi (ana arı, polen)
- Kapama meyve bahçesi tesisi
- Serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği
- Kontrollü örtü altı tarım (sera)
- Dış mekan süs bitkileri, fidan ve fide yetiştiriciliği
- Çok yıllık yem bitkisi üretimi
- Kültür mantarı tesisi
- Tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi
- Coğrafi işaretli, iyi ve organik tarım uygulamaları konularında üretim yapmak isteyenler proje kapsamında verilen hibelerden yararlanmak için başvuru yapabilirler.
Destek Verilen İller
Proje kapsamında faaliyetler kollara ayrılmıştır. Her kolda, uygulama illeri belirlenmiştir. Sizler için içeriğimizde bu illere yer verdik.
- Çok yıllık aromatik bitkiler uygulama illeri
- Coğrafi işaretli ürün listesi ve uygulama illeri
- İpekböceği uygulama illeri
- Manda yetiştiriciliği uygulama illeri
- Arı sütü ve ana arı yetiştiriciliği uygulama illeri
- Keçi yetiştiriciliği uygulama illeri
Başlıklarda yer alan linklere tıklayarak uygulama illerine ulaşabilirsiniz.
Genç Çiftçi Projesi 2021 Başvurusu Ne Zaman?
Genç Çiftçi Projesi kapsamında verilen destekler için 2020 yılına ait başvuruda bulunmanın şartları arasında Programın uygulanacağı alanın nüfusunun yirmi binden az olması ve 6360 sayılı büyükşehir belediye reformu kapsamında olup da tüzel kişiliği olan alanlar olması zorunluluğu vardır. Bu kapsamda başvuru yapan çiftçilerimize bazı şartları yerine getirmeleri dahilinde maksimum 30 bin TL. hibe ödemeleri yapılmıştır.
Başvuru iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan sisteme kayıp ve daha sonra müdürlüklere giderek nihai başvuru aşamalarından sonra çiftçilerimizin yapması gereken sonuçları beklemek olacaktır. Sonuçların açıklanacağı tarih ilan edildiğinde kazananlar taahhütname imzalayacak ve daha sonra yatırım yapmaya başlayacaktır.
Genç Çiftçi Başvuru Aşamaları
Proje dahilinde verilecek olan desteklerden yararlanmak isteyenlerin aşağıdaki adımları takip etmeleri gerekmektedir;
1- https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/Login linkine tıklayınız.

Şayet daha evvel sisteme kayıt olduysanız kullanıcı adı ve şifrenizi girebilirsiniz. Sisteme ilk kez girecek olanların https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/UyeOl linkine tıklayarak yeni üyelik aşamalarını tamamlamaları gerekmektedir.
2- Sisteme girdikten ya da yeni üye olduktan sonra karşımıza çiftçi bilgileri sayfası çıkacaktır.

Bu sayfada yer alan bilgileri eksiksiz olarak doldurmak gerekmektedir. Daha sonra ileri butonuna basarak proje bilgileri alanını doldurmanız gerekiyor.
3- Proje bilgileri kısmında bakanlık tarafından verilen örnek projeleri seçebilirsiniz.

Örnek projeleri kullanmak istemeyenler bu aşamada kendi projelerini de ekleyebilirler. Daha sonra arazi bilgilerinin doldurulması gerekmektedir. (Arazinin en az 2 dekar olması gerekiyor.)
3- Arazi bilgileri alanını doldurunuz.

Arazi bilgilerini kaydettikten sonra başvuru evrakları sayfası açılacaktır. Başvuru evraklarının yer aldığı sayfada bir de başvuru numarası bulunmaktadır. Daha sonraki işlemler için bu başvuru numarasını bir yere not edebilirsiniz.
Sisteme kaydettikten sonra sıra geliyor nihai başvuru aşamasına. Nihai başvuru bir dilekçe ile Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri’ ne yapılacaktır. Dilekçe örneğine içeriğimizde yer vereceğiz. Şayet sistemde eksik bir bilgi varsa bunları ivedi bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra sistemde yer alan başvuru evraklarını teslim etmeniz dahilinde başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır. Genç Çiftçi Projesinde Geçerli Olan Sertifika Nereden Alınır? isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
Genç Çiftçi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Genç Çiftçi Projesi’ ne başvurmak için sizden talep edilecek olan belgelerin listesi aşağıdaki gibidir. Proje tanıtım formunu sistem üzerinden yazdırabilir ve çıktı halinde teslim edebilirsiniz.

Bu evrakları müdürlüğe teslim etmemeniz durumunda sistemde yaptığınız başvuru geçerli olmayıp, projeye başvuru yapmamış kabul edileceksiniz. Bu sebeple 31 Mayıs tarihine kadar sistem üzerinden başvurunuzu yaptıktan sonra evrakların teslimatını gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Genç Çiftçi Başvuru Dilekçesi
Aşağdaki dilekçe örneğinden yararlanarak bir dilekçe yazabilirsiniz.

…./…../2021
………………………….. İL/ İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNE
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi hakkında Bakanlar Kurulu kararı gereği hibe almak istiyorum. ……… ilçesi ………. köyünde ikamet etmekteyim. …….. ada ……. parsele ait işletmemde faaliyet göstermek istemekteyim.
Hibeye esas proje başvuru formunun ve eklerinin değerlendirilmesi hususunda gereğini arz ederim.
İmza
Ad Soyad
Genç Çiftçi Başvuru Şartları 2021
Proje kapsamında destek almak isteyenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Daha evvelki yıllarda konulan bu şartların ağır olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştı. Özellikle eş şartlarının kaldırılacağı yönünde açıklamalarda bulunanlar olmuştu. Fakat şartlar kesin olarak aşağıdaki gibidir. Bu şartları taşımayan çiftçilerimizin başvuruları kabul edilmeyecektir. Rastladığımız söylemlerden bir tanesi de genç çiftçi hibelerinde torpil, adam kayırma gibi durumların söz konusu olmasıdır. Bu konuda olumsuz bir örnek ile rastlamanız halinde yasal yollardan hakkınızı arayabilirsiniz. Yargı yolu açıktır.
- T.C. vatandaşı olmak
- Yaş şartına haiz olmak (18′ den büyük, 41′ den küçük olmak)
- Okur- yazarlık belgesi sahibi olmak
- Sosyal güvenceli olarak bir işte çalışmamak
- Ücretli çalışan olmamak
- Başvuru yapılan tarih itibari ile örgün olarak eğitim görmüyor olmak
- Erkek çiftçiler için askerlik görevinin yerine getirilmiş olması
- Denetimli serbestliği olan kişi olunmaması
- Gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak (esnaf olmamak)
- Daha evvel bakanlık tarafından verilen hibelerden yararlanmamış olmak
- Daha evvel başvurduğu ve hibe almaya hak kazandığı halde sözleşmeyi imzalamamış ya da sözleşmesi iptal edilmemiş olmak
Bu şartlar çiftçilerimiz için geçerli olup, çiftçi eşleri için de aynı şartlar geçerli olacaktır. Yani projeye başvuracak olanların eşlerinin de sigortalı olmaması, çalışan ya da örgün olarak eğitim hayatına devam etmiyor olması gerekmektedir. Açık öğretim öğrencileri ve uzaktan eğitim alanlar bu şartların dışında kabul edilmektedir. Genç Çiftçi Başvuru Tarihi ve Şartları isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Ayrıca;
🐮 Hibe başvuru yapanların 15 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaştan daha fazla hayvanı olmamak durumundadır.
🐝Arı ve bal üretimi konusunda verilecek olan desteklerden yararlanmak isteyenlerin 50′ den fazla arılı kovanı olmamalıdır.
🐝Arı ürünleri üretimi yapacak olanların ise arılarının TAB sistemine kayıtlı olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra en az 50 adet arılı kovanlarının olması gerekmektedir.
Genç Çiftçi Puanlama Sistemi
Merak eden okurlarımız için hibelerin hangi sisteme göre verildiğini belirtelim. Bakanlık tarafından belirlenmiş olan bir puanlama çizelgesi bulunmaktadır. Bu tablo değerlendirme kriter tablosu olarak adlandırılmakta olup size verilen puanlar bu tabloya işlenmektedir.

Kadın, engelli, şehit yakını ya da gazilere ek olarak puan verilmesi söz konusudur. Bu sebeple proje kapsamında kadınlarımız da hibe alarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilir. Ayrıca hibe sözleşmesi onaylamayan vatandaşlarımızın giderlerinin hiç biri bakanlık tarafından karşılanmayacaktır. Bunların yanı sıra proje kapsamında hibe almış ancak harcamalarını faturalandıramayan çiftçilerimizin harcamaları için de bir hibe desteği ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
Şayet üniversite öğrencisiyseniz, 41 yaşından gün aldıysanız, esnafsanız hibeden yararlanamazsınız. Hibe aldıktan sonra 2 yıl içerisinde yatırımlarınızı tamamlamanız gerekmektedir. Bakanlık tarafından yerinde inceleme yapılmaktadır. Yapılan incelemeler sonrası proje dahilinde işletme kurmadığınız ve sözleşmeye aykırı hareket ettiğinizin tespit edilmesi hallerinde tarafınıza verilen hibe ödemesi geri alınacaktır. Genç Çiftçi Sonuçları Neye Göre Değerlendiriliyor? isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
Verilen hibe tutarının işletmeniz için yeterli olmaması durumunda Ziraat Bankası genç çiftçi akademisine katılabilir ve bakanlık tarafından verilen hibe tutarının 3 katı kadar kredi alabilirsiniz. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi ve kişisel fikirlerinizi yorumlar bölümüne ekleyebilirsiniz.
Hocam şaunda başvuru yapabiliyormuyuz basvuru tarihi göremedim de evraklarımı hazırlayıp basvvurmaya gitsem olurmu ?