2023 EYT Askerlik Borçlanma Ücreti ve Başvuru Dilekçesi

Emeklilikte Yaşayanlar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. EYT’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuru süreci başladı. Düzenlemede; Yaş sınırı yoktur. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yaş. EYT prim günleri eksik olanlar doğum ve askerlik borcu ile tamamlayabilecekler. İçeriğimizde 2023 yılı EYT askerlik ve doğum borçlanması ücreti ne kadsr başvuru dilekçesi nasıl hazırlanır detaylandırdık.

Askerlik ve Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik ve borçlanma, Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesi indirilerek elden veya posta yoluyla Kurumun ilgili birimine gönderilmesi suretiyle yapılır.

Askerlik BORÇLANMASI Formu Nasıl Doldurulur?

Askerlik borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesi Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden indirilerek doldurularak kurumun ilgili birimine şahsen veya posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

SGK askerlik borçlanması talep dilekçesinde doldurulması gereken alanlarda izlenilmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

Askerlik BORÇLANMASI Formu doldurma adımları aşağıdaki gibidir:

  • Askerlik borçlanması başvuru dilekçesinin 3. bölümünde yer alan SSK, Bağkur, Emekli sandığı kısımlarında tesciliniz varsa ve biliyorsanız sicil numaralarınızı yazın bilmiyorsanız boş bırabilirsiniz.
  • 4. Bölümde borçlanma miktarının hesabında seçilen günlük prime esas kazanç kısmına en düşük miktardan ödünç almak istiyorsanız minimum tutarı, maksimum miktardan ödünç almak istiyorsanız maksimum tutarı, farklı bir tutar ile borçlanmak almak istiyorsanız istediğiniz tutarı yazmanız gerekmektedir. Diğer bölümünü işaretlerseniz eğerSGK borcunuzu en düşük tutarda yapacaktır.
  • 5.Bölümde Borçlanmak istenilen hizmetin niteliği kısmında Er veya Erbaş Olarak Geçen Süre kutucuğunu işaretlemeniz gerekir.
  • 6.Bölümde ise borçlanmak istenilen süre Eğer askerlik sürelerinizin tamamını borçlanmak istiyorsanız “Hizmetlerin ve Sürelerin tamamı” kutucuğunu işaretleyin. Tamamını değil de bir kısmını borçlanmak istiyorsanız “… Gün…Ay…Yıllık Süre” kutucuğunu işaretleyerek kaç ay ve ya gün borçlanmak istediğinizi yazarak bilirtmeniz gerekmektedir.

Askerlik borçlanması formunu doldurduktan sonra adınızı, soyadınızı yazarak imzalayınız. Sonrasında şahsen veya posta yolu ile SGK’ya göndermeniz gerekmektedir.

Sgk Borçlanma Talep Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

SGK borçlanma talep dilekçesi dolduruken 5. bölümde yer alan Borçlanmak İstenilen Hizmeti/Sürenin Niteliği alanında borçlanmak istenşilen madde işaretlenerek gerekli bölümlerin doğru ve eksiksiz doldurulması sonrasında 7.bölümde yer alan beyan ve taahhütler kısmında sosyal güvenlik kurumunun sizden talep ettiği bilgileri doldurarak imzalanızın ardından kuruma gönderebilirsiniz. Ayrıca, askerlik ve doğum borçlanmaları e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

2023 EYT Askerlik Borçlanma Ücreti ve Başvuru DilekçesiPin
Sgk Borçlanma Talep Dilekçesi

Borçlanma talep dilekçesi (5510 sayılı kanunun 41 inci maddesine göre)

a) İlk defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi çalışmaya başlayan sigortalılar ve hak sahipleri ile 2925 sayılı Kanun ile mülga 506, 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri “Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkezlerine”,

b) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar veya hak sahipleri iş ve işlemleri sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine devir tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Hizmet Daire Başkanlığı Ehlibeyt Mah. Cevizlidere Cad. No: 20 Balgat / ANKARA adresine

başvuruda bulunacaklardır. Bu nedenle, belgenin (7) numaralı bölümünün altında yer alan “T.C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU” başlığı altındaki bölüme başvuru yapılacak birimin adı ve adresi yazılacaktır.

SGK Borçlanma Talep Dilekçesi e-Devlet (4/A-4/B)

e-Devlet üzerinden doldurulacak olan borçlanma talep dilekçesinde askerlik ve doğum borçlarması olarka iki seçeneğe ayrılmaktadır. Askerlik borçlanamsında bulunmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu 4A veya 4/B Askerlik Borçlanması Başvurusu sekmesine giriş yaparakl gerekli bilgileri ve borçlanmas üresini dorğu olarak doldurmasının ardından başvurusunu tamamlayabilir.

Kimler Askerlik Borçlanması Yapabilir?

Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Askerliğini yapmamış veya muaf olanlar askerlik borcundan yararlanamazlar.
  • Askerlik hizmetinin er veya astsubay olarak yapılması zorunludur. Yedek subay okulunda geçirilen süreler de askerlik borcuna dahil edilebilir.
  • Askerlik hizmeti süresince, şahıs adına işyerinden SGK vb. Herhangi bir prim ödenmemelidir.
  • Türk Vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulanlar) vatandaşlığa kabul tarihinde 22 yaşını doldurmuş olanlardan, geldikleri ülkede askerlik yaptıklarını belgeleyenler, yaşıtları ile aynı oranda borçlandırılır.

Askerlik Borçlanması Ücreti 2023 Ne Kadar Oldu? 12,15,18 Ay

1 Ocak 2023 yılından itibaren borçlanma bedellerinde oluşan yeni tutarlar şu şekilde;

Askerlik borçlanması ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • 12 ay (360 gün) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 38 bin 430,72 TL‘dir.
  • 15 ay (450 gün) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 48 bin 38,40 TL‘dir.
  • 18 ay (540 gün) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 57 bin 6462,08 TL‘dir.

SGK Askerlik Borçlanması Geri İadesi

5510 sayılı Kanunun 41. maddesinde belirtilen SGK’ya olan askerlik borcu, dış borç ve doğum borcu gibi tüm hizmet borçları, emekli maaşı ödenmemiş olması kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere SGK’dan geri alınabilmektedir.

Kimler Doğum Borçlanması Talebinde Bulunabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) paylaştığı bilgiye göre, doğum borçlanmasından şu kişiler yararlanabilecek:

Doğumdan önce:

  • Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/1-a )
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b)
  • Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) ile bunların hak sahipleri, talepte bulunabilirler.

Doğum Borçlanması Ücreti 2023

1 Ocak 2023 yılından itibaren borçlanma bedellerinde oluşan doğum borçlanması tutarları aşağıdaki gibidir:

  • 1 çocuk için 2 yıl (720 gün) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL‘dir.
  • 2 çocuk için 4 yıl (1.440 gün) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL‘dir.
  • 3 çocuk için 6 yıl (2.160 gün ) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 230 bin 584,3 TL‘dir.

EYT’ de 3600’den Emekli Olunur mu?

Yeni EYT yönetmeliğinde 3600 prim günü kapsam dışı kalmıştır.

EYT Prim Şartı Nedir?

EYT yönetmeliği ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olunması ve kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigorta süresinin doldurulması şartı aranmaktadır.

Photo of author

Kosgeb Uzmanı

Kamu gündemi, Ekonomi konularını anlık takip ediyor ve bu konularda içerikler oluşturuyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1