e-Devlet Doğum Parası Başvurusu 2023 KOLAY YÖNTEM

Doğum parası nedir, nasıl alınır, nereye başvurulur, başvuru koşulları nelerdir, sonuçlar nerelerde sorgulanır, istenen belgeler nelerdir? doğum yapacak anneler tarafınfan aranan sorular oldu. 2023 doğum parası ne kadar, süt parası ücretleri, ne kadar sürede yatar? doğum parası nasıl alınır soruların yanıtlarını tüm anneler için araştırdık.

Bu yardımdan yararlanmak istiyorsanız Doğum yardımı başvuru formu e-Devlet hizmeti ile hemen başvurabilir ve süt yardımı desteğinden yararlanabilirsiniz. Çalışmayan ev hanımı annelere verilen desteklere göz atabilirsiniz!

Doğum Parası Nedir?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren her yeni doğan çocuğu için annelere ödenen bir yardımdır. Bir defaya mahsus ödeme yapılır. Belirtilen tarihten önce doğan çocuklar için geçerli değildir.

Doğum Yapan Annelere Doğum Parası Ne Kadar Veriliyor?

Doğum yapan annelere devlet tarafından doğum parası verilmektedir. Bu yardımın adı halk arasında analık yardımı veya çocuk parası olarak da bilinmektedir. Geçmiş yıllar için verilen bu destek, birçok geçmiş tarih için geçerli değildir.

Bu yardım, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan ve doğacak tüm çocuklar için geçerli olup, annelere çocuk sayısına göre ödeme yapılmaktadır.

Annelik parası desteğinden çalışan ve çalışmayan tüm anneler yararlanabilir. Annenin çalışması gerekmeyen analık ödeneğinde çocuk başına verilecek destek 2023 yılı için belirlendi.

2023 yılında analık parası miktarı aşağıdaki gibidir:

  • Birinci çocukta 300 TL
  • İkinci çocukta 400 TL
  • Üçüncü ve üzeri çocukta 600 TL
  • Diğer durumlarda ise: çocuk başına ilave 150 TL doğum parası desteği verilir.

Doğum Yardımı ve Süt Parası Başvurusu için TIKLAYIN.

Başvurunun ardından sorgulamaları sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Doğum Parası 2023 Yılında Ne Kadar?

Asgari ücretle çalışan bir anne için 2023 yılında devletin doğum yapan annelere verdiği destek 25 bin TL’ye kadar çıktı. Bakım parası, çocuk parası, bakıcı parası ve maluliyet yardımı rakamları yılın başında kesinleşti.

Buna göre doğum yapan anneye yatırılacak doğum parası 2023 yılı için en düşük doğum parası 25 bin 709 liradır.

  • İlk Çocuk için ödenen çocuk parası: 300 TL
  • İkinci çocuk için ödenen çocuk parası: 400 TL
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için: 600 TL
  • Sigortasız anneye süt parası 520 TL emzirme ödeneği verilir.
  • Çalışan anne için İş görmezlik ödeneği: Aylık 4.314 TL
  • Çalışan anne için bakıcı parası: 1.500 TL
  • Doğum izin parası 112 gün toplamda 24.889 TL olarak verilen ödemeler ile toplam da 25 bin 709 TL lirayı aşmaktadır.

Emzirme ödeneği haricinde diğer verilecek olan destek tutarları çalışan anne için geçerli olmaktadır. Doğum yapan annelere 2023 yılında verilecek olan destekler detaylı bir şekilde aşağıda açıklanmıştır.

2023 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parasıyla beraber süt parası da yenilenerek 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Süt parası desteği: 1 defaya mahsus 520 TL
  • Doğum parası ise: 300 TL ile 600 TL arasında değişerek doğum yardımı yapılır.

Bulunduğunuz yerlere bağlı olan Sosyal Güvenlik Kurumunun merkezlerine ve Müdürlüklerine müracaat etmeniz yeterli olacaktır.

Doğum parası yardımı 300 TL-600 TL aralığında belirlenmiştir. Doğum parası ve süt ödeneği aşağıdaki gibidir:

  • İlk çocuk için ödenen tutar: 300 TL
  • İkinci çocuk için: 400 TL 
  • Üçüncü çocuk için ise: 600 TL
  • Üç çocuk ve daha fazlası için: 600 TL şeklinde ödeme yapılmaktadır.

Sosyal politikalar tarafından anne olanlara süt parası için 202 TL ek ödeme yapılmaktadır. Ayrıca ikiz ya da üçüz çocuk sahibi anneye 150 TL çoklu para desteği sağlanmaktadır.

Doğum parası, 2015 yılı Mayıs ayının 15. gününden itibaren her yeni doğan çocuk için annelere ödenen bir yardımdır. Bir kereye mahsus ödeme yapılır. Belirtilen tarihten önce doğmuş çocuklar için verilmemektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Çalışan anneler, analık parası alabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması nedeniyle analık parası alma hakkına sahiptir. Bu koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Verilen doğum izninin kullanılmış olması ve iznin kullanıldığı raporla belgelenmelidir.
  • Çalışan anne izinlerini tam kullanmalıdır.
  • Doğumdan 8 hafta, doğumdan sonra ise 8 hafta izinli sayılmalıdır.
  • Belirtilen süreler içerisinde izin kullanmayan ve çalıştığı günlerin parasını fazladan alır fakat süt parası alamaz.
  • Doğumdan önceki yıl içinde en az 90 günlük sigortanın yatırılmış olması gerekir.

Çalışmayan Anneler Doğum Parası Nasıl Alır?

Çalışmayan anneler PTT’den analık ödeneği almaktadır. Diğer bankalar aracılığıyla süt parası yardımı yapılmamaktadır. Doğum yardımı desteği almak için bankaya şahsen gidilmesi gerekmektedir.

Çalışmayan annelere ödenen analık yardımı birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve daha fazla çocuk için 600 TL olarak verilmektedir. Şartlı analık yardımı başvuruları uygun görülen annelere yapılan yardım 100 TL’dir.

Doğum Parası Kaç Ay Alınır?

Annelik parası ve süt yardımı desteği annelere sadece bir kez ödenir. Doğum yardımı ilk çocuk için 300 TL’den başlıyor ve 600 TL’ye kadar çıkıyor. 3 yaş ve üzeri çocuklar için çocuk başına 150 TL verilmektedir. Hibeler yalnızca bir kez alınır.

Doğum Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yapılır. Bakanlık tarafından hazırlanan başvuru dilekçesinin doğru ve eksiksiz doldurulması ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine veya Kaymakamlıklara teslim edilmesi gerekmektedir.

Başvuru dilekçeleri ve formları detaylı bir şekilde incelenerek sonuçlandırılır. Bu aşamada dilekçe ve formların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir.

Doğum yardımı başvuru dilekçesi için tıklayınız.

e-Devlet Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvuruları da e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Öncelikle T.C Kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapınız.

e-Devlet doğum parası başvurusu şu şekilde yapılır:

  • Arama butonuna, doğum parası yazarak sorgulamayı başlatın.
  • Açılan sekmede ”Doğum Parası Sorgulama” menüsüne basarak başvuru ve sorgulama işleminizi başlatabilirsiniz.

e-Devlet şifreniz yoksa PTT’den şifre alarak family.gov.tr ​​​​doğum parası başvuru sistemine giriş yapabilirsiniz. Süt yardımı başvuru ve sorgulama süreci için e-Devlet sistemini kullanabilir veya ALO 183 ve ALO 144 doğum yardımı hizmetlerinden yararlanarak başvurunuzu kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeni anneler tarafından en sık sorulan sorulardan biri de analık parasının nasıl sorgulanacağıdır. Bunun için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • PTT doğum parası sorgulama için 444 1 788 müşteri hizmetlerini arayabilir ve bilgi alabilirsiniz.
  • e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama
  • Bir diğer yöntem ise ALO 183 ya da ALO 144 çağrı merkezlerini arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Doğum Parası Nereden Alınır?

Doğum yapan anne, bir defaya mahsus olmak üzere PTT kurumlarından analık parasını toplu olarak alabilir. Bu parayı başka bir hesaba aktarmanız veya yatırmanız mümkün değildir. Kimliğiniz ile giderek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli olan annelerin bu paradan yararlanması mümkün değildir!

Doğum Parası Ne Kadar Sürede Yatar?

SGK analık parası başvuruyu takip eden ayın 25’inci günü PTT şubelerine yatırılır. Başvuru sonrasında işlemler tamamlanır ve 1 buçuk ile 2 ay içerisinde PTT şubelerine giderek kimlik bilgilerinizle paranızı çekebilirsiniz.

Doğum yapan anneye, doğum parasına ek olarak süt parası da verilir.

Süt Parası Nasıl Alınır?

2023 süt parasının fiyatı 520 TL olarak belirlendi. Süt parası veya analık yardımı alabilmek için öncelikle sigortalının çalıştığı işyerinin sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekmektedir. Doğumdan sonra doğan bebeğin kimlik bilgileri ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapıldığında SGK bu ücreti kişinin banka hesabına öder.

Bu destekten yararlanmak için, sigortalının bulunduğu illerde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı merkezlere yani ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine, illerde ise Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmanız yeterli olacaktır. Başvuru sonrasında kimlik bilgileri SGK nüfus kayıt sistemi üzerinden kontrol edilmekte ve başvurular sonucunda o yıla ait doğum ücreti kişinin banka hesabına yatırılmaktadır.

Süt Parası Kimlere Ödenir?

Süt yardımından tüm anneler yararlanamaz. Sadece SGK ve BAĞ-KUR’a bağlı anneler yararlanabilir. 4A ve 4B (SGK ve BAĞ-KUR) sigortalısı olarak çalışan anne ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabilirler.

Süt Emzirme Parası Ne Kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu destek her yıl artış göstermektedir. 2023 yılında 520 TL olarak belirlenmiştir.

Her anne veya yeni annenin bildiği gibi devlet, çocukları ve bebekleri için maddi durumu iyi olmayan ailelerin bütçelerine gerekli tüm desteği sağlar. Süt yardımı alabilmek için kişilerin gerekli şartları yerine getirmesi ve gerekli belgeleri hazırlaması gerekmektedir.

Yeni doğum yapmış anneler, süt yardımı yardımı için nereye başvuracaklarını araştırıyor. Alacakları paranın nereden ve nasıl alınacağı çoğu annenin merak ettiği bir konu haline geldi. Annelerin süt parası ile ilgili araştırdıkları soruların cevaplarını detaylı olarak yazımızın içeriğinde bulabilirler.

Devlet tarafından çalışan annelere veya eşi çalışmayan babalara bir defaya mahsus olmak üzere maddi yardım sağlanmaktadır. Anne sütü parası olarak da bilinen süt yardımı başvurusunda bulunacakların sigortalı veya sigortasız annelerinin bu tarihten itibaren 300 gün içinde kosgebkredisi.com çocuk sahibi olmaları halinde sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak olan babaya, Doğum tarihinden önceki süre dahil 15 ay içinde en az 120 gün sigorta primi. Ödeme yapılması şartıyla emzirme yardımı yapılır.

Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Doğum yaptıktan sonra anne, sisteme resmen kayıt olduktan hemen sonra süt parası almaya hak kazanır. Daha sonra banka hesabınıza aktarılır. Anne veya baba Bağ-Kur’lu ise başvuru yapılabilir.

Süt yardımı ödemesi için il veya ilçenizdeki Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat giderek başvurabilirsiniz. Nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdanı ile başvuru yapabilirsiniz. Başvurular 15 gün içinde sonuçlandırılacaktır.

Süt yardımı başvurusu İçin gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Doğum raporu
  • Anne ve bebeğin kimlik belgesi
  • Süt parası başvuru formu ve talep dilekçesi
  • Bu evraklar ile süt parası başvurunuzu sağlayabilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Formu

Bebeğin doğumundan sonra alacağınız maddi destek için doldurmanız gereken dilekçeyi resim olarak örneklendirdik.

Süt Parası Nereden Alınır?

Çalışan annelere veya sigortasız babalara ve yeni doğan bebeklere devlet tarafından sağlanan bir destektir. Annelerin merak ettiği konular arasında yer alan süt parasını nereden alabilirim sorusu için emzirme ödeneği Ziraat Bankası ve PTT şubeleri tarafından e-Devlet uygulaması üzerinden ödenmektedir. Kimlik bilgilerinizle ödeme alabilirsiniz.

Süt yardımı başvurusu için kullanılacak belgeler şunlardır:

  • Süt parası müracaat talep dilekçesi
  • Kimlik belgesi
  • Doğum raporu

Emzirme ödeneğini alabilmek için bazı şartlar vardır.

Süt Parası Nasıl Alma Şartları Nelerdir?

Süt yardımı belirli şartlar altında ödenmektedir. Süt parasını aşağıdaki sıralamış olduğumuz şartlar ve en önemlisi doğum yaptığınız esnada evli olmanız şartları ile alınabilmektedir. Doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödemesinin yapılmalıdır.

Süt parası alacak annelerin doğumdan 8 hafta önce ve 8 hafta sonra olmak üzere toplam 16 hafta kesinlikle işyerinden çalışmamaları gerekmektedir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Başvuru süresine kadar bebeğin yaşaması.
  • SSK ya bağlı olup en az 120 gün primli çalışmış olmak.
  • Doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren 5 yıl içinde yapılabilir. Bu sürenin geçmesi halinde annelerin başvuru hakkı düşer.
  • Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.
  • Doğum öncesindeki 56 gün ve sonrasındaki 56 gün olmak üzere toplam 112 günlük süreçte kesinlikle iş yerinde çalışmamaları gerekmektedir.
  • Süt parası ödemeleri, T.C vatandaşı olan annelere verilir.
  • Süt parası ödemeleri 4/C emekli sandığına bağlı sigortalılar adına verilmez.
  • 5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği verilir.
  • Süt parası almak için doğan bebeğin hayatta olması gereklidir.
  • Emzirme ödeneği öncesinde çocuğun kimliğinin çıkarılması gerekir.
  • SSk’lı olarak çalışan anneler eşleri için bu ödeneği çıkartmaz.
  • Süt parası ödemeleri sadece 1 defaya mahsus olarak verilmektedir.
  • SGK’lı olarak çalışan kadınlar veya SGK’lı olan eşlerin çalışmayan eşleri adına emzirme ödeneği verilmektedir.
  • 4A ve 4B sigorta kollarında olan anneler ve eşleri süt parasından yararlanabilir.
  • 2015 yılı itibari ile verilmeye başlanan süt parası 2015 yılı sonrası doğan çocukların her biri için ayrı bir şekilde ödenir.

Süt Parasından Yararlanmak İçin Neler Yapılır?

Emzirme ödeneği başvurusu, doğum anında bebeğin sağ doğması şartıyla, bebeğimin kimliği ile ilgili nüfus müdürlüğüne yapılır. Ödemeyi sadece anne alabilir, anneye verilmiş bir hak olduğu için babaya verilmez.

Bebeğin kimliği ile başvuru yapıldıktan sonra, Annelik Yardımı Başvuru Dilekçesi eksiksiz olarak doldurulup imzalandıktan sonra iadeli taahhütlü posta veya kurye ile yapılır. Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır.

Hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler de dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personel, çalıştıkları kuruma başvurur. Sonuçta anneler süt ödeneğinden yararlanabilir.

Süt Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Süt yardımı yardımı için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Doğan bebeğin T.C kimlik kartı
  • Anne veya babanın T.C kimlik kartı
  • Başvuruda bulunmak için merciinden alınmış olan belgeler tam ve doğru bir biçimde doldurulmuş olmalıdır. 

Bu belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumlarına başvurarak doğum parası alabilirsiniz.

Süt Parası Desteği Ne Zaman Yatar?

Süt yardımı desteği her ayın 8 ile 14 günü arasında ödenir. Doğum ayında yapılan başvurularda, takip eden ayın 8-14’ü arasında süt parası alınır.

Süt parasının 520 TL olmasına karar verildi. Miktarı her yıl değişen ödeme için doğum yaptığınız yıl dikkate alınır.

Ödeme sadece 1 ay için yapılır. Süt parasını hak eden anneler bu parayı 5 yıl içinde PTT şubelerinden alabilirler.

Süt Parası Desteği Nereye Yatırılır?

Süt parası PTT veya Ziraat Bankası şubelerine yatırılır. Ziraat Bankası’nda hesabı olan annenin parası doğrudan banka hesabına yatırılır.

Hesabı yoksa ikamet adresine en yakın PTT şubelerine aktarılır. Süt yardımı desteğini e-Devlet sistemi üzerinden takip edebilir veya postanelere giderek kimlik bilgilerinizle sorgulama yapabilirsiniz.

Süt Parası Ödeme Tarihleri

Süt yardımı desteği her ayın 8’i ve 14’ü ödenmektedir. Bu yıl belirlenen süt yardımı 520 TL olarak ödenecektir. Süt desteğinizi PTT şubelerinden veya tanımlı hesaplarınızdan alabilirsiniz.

Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

aile.gov.tr ​​​​süt yardımı başvurusu hakkında bilgi alabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. SGK resmi internet sitesinden emzirme yardımı başvuruları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Süt Parası Nasıl Sorgulanır?

Süt parası başvurusunu tamamlayan ve evraklarını teslim eden kişiler başvurularını sorgulamak için e-Devlet sistemini kullanabilirler.

Giriş bilgilerinizi tamamladıktan sonra sorgulama bölümüne süt parası sorgulama diyerek yazdığınızda gerekli sayfalar gelecektir. Sistemden kolayca sorgulama yapabilirler.

Yeni Doğan Bebeğe Bez Ve Mama Yardımı Ne Kadar?

Bebek bezi ve gıda yardımı alabilmeniz için bebeğin ilk etapta doğru doğması önemlidir. Gıda ve Bez yardımı hem bebeklere hem de ihtiyaç sahibi ailelere yapılan bir yardımdır. Başvurusu kabul edilenlere 24 ay süreyle ödenir.

Haneye giren kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 2.853 TL’den az olmalıdır.

Bez ve mama yardımı alabileceğiniz kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu
  • Kaymakamlıklar
  • Sosyal Hizmetler Müdürlükleri
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bakanlığın çatısı altındaki vakıflar
  • Muhtarlıklar.

Kişiler, yardım için belirlenen şartları taşımaları halinde ilgili kurum veya kuruluşlar aracılığıyla başvurularını tamamlayabilirler.

Emekli Olan Anne Süt Parası Alabilir mi?

Süt Ödeneği verilecek annenin doğumdan önce resmi olarak evli olması gerekir. Annelerin süt yardımı alma hakkı vardır ancak BAĞ-KUR borçluları bu yardımdan yararlanamaz.

Annelik parası dışında bu emzirme parası annelere ödenir. Sigortalı bir anne, sigortadan analık yardımı, analık yardımı, analık yardımı ve analık parası alır. Emzirme ödeneğinin sigorta ile ilgisi yoktur.

Anne veya baba analık parası alabilirken, sadece anne süt parası alabilir. SGK ve bono sahibi veliler bu yardımlardan yararlanabilir, ancak 4C emeklilik fonuna bağlı sigortalılar adına süt yardımı ödemesi yapılmaz.

İş Görmezlik Ödeneği Güncel

Emziren Anneye Emzirme ve Doğum Parası hariç, işini bırakan, doğum yapan ve rapor alan anneler ve vatandaşlar maluliyet ödeneğinden faydalanabilir ve sorgulama yapabilirler.

İzin dönemlerinde devlet tarafından SGK’da çalışan ve aynı zamanda doğum yapan annelere işsizlik ödeneği verilmektedir.

İş görmezlik ödeneğinden yararlanmak için annenin en az 90 gün (3 ay) sigorta priminin ödenmesi gerekmektedir. Ödeneğin tutarı ise annenin 90 günlük aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Günlük brüt ücretin üçte ikisi iş göremezlik ödeneği adı altında anneye verilir. Maluliyet ödeneğinde anneye doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra olmak üzere toplam 16 hafta verilir.

Doğum nedeniyle işyerinde çalışamayan annelere toplam 16 hafta iş göremezlik ödeneği, çoğul gebeliklerde ise bu süre 18 hafta verilmektedir.

Çalışan annelere 16 hafta iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Bu ödenek asgari ücret üzerinden hesaplandığı için her yıl değişiyor ve bu yıl 19 bin 413 lira desteklenecek.

Yarım Gün Çalışma Desteği Ne Kadar?

Kısmi süreli çalışma desteğinde annelere çocukları okula başlayana kadar destek verilmektedir. Annelerin yarı zamanlı çalışma desteğinden yararlanabilmeleri için çocuğun yaşı çok önemlidir. 3 yaşından küçük çocuğu olan anneler, çocuk okula başlayana kadar bu destekten yararlanabilir.

  • Doğum izinin alınmasının ardından ilk çocuk için 60 gün
  • İkinci için 120 gün
  • Üç ve üzeri çocuk için de 180 gün yarım gün çalışıp tam maaş alınabilmektedir.

Kısacası anne, yarı zamanlı çalışabilir ve tam zamanlı olarak maaş alabilir. Çocukları doğuştan hasta/engelli olan anneler 1 yıl süreyle yarı zamanlı bir işte çalışmaktadır.

Doğum yapan annelere sağlanan faydalar arasında yer alan part-time iş desteğinde çalışan anneler, işyerlerinde part-time çalışabilirler. Yarı zamanlı çalışacak ve tam zamanlı ücret alacak anneler İŞKUR tarafından, yarısı yarı işveren tarafından ödenmektedir.

Bu destekten yararlanabilmek için 3 yaşından küçük çocuk sahibi olmak gerekmektedir. Kısmi süreli çalışma desteğinden yararlanan anneler, günlük emzirme izninden yararlanamazlar. Aynı zamanda devletin verdiği bu hak annenin eşine de yönlendirilebilir.

Bakıcı Parası Ne Kadar?

Doğum yapan annelere çalışmaya devam etmeleri için ve çalışmaya devam edecek olup annelere devlet tarafından bakım parası verilmektedir. Bakıcı yardım desteği pilot illerde uygulamaya konuldu. Öncelikle İzmir, Bursa ve Antalya olarak başlatılan bakım yardımı yardımında başarılı sonuçlar alınması nedeniyle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer illerde de geçerlidir.

1.500 TL olarak hesaplanan bakıcı parasından yararlanabilmek için uygulamamanın geçerli olduğu illerde ikamet etme şartı aranmaktadır.

Kreş yardımı, bakıcı parası dışında, bebeklikten oyun çağına gelmiş çocuklara verilen ödenektir. Maddi durumu iyi olmayan hanelere, çocuklarının kredi gönderebilmesi için aylık kreş yardımı yapılmaktadır.

Bakıcı parası desteğini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sağlamaktadır. Konu ile ilgili olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışan annelere verilen eğitimli bakıcı desteğinin bu yıl aylık 200 Euro’dan 300 Euro’ya çıkarıldığını ve AB ile ortaklaşa finanse edilerek, SGK kurumunca Ankara, İstanbul ve İzmir’de hayata geçirilen ‘Eğitimli Çocuk Bakıcıların Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ ile ayrıca özel gereksinimli çocuğu olan annelere 50 Euro artırımlı (350 Avro) ödeme alarak destekleneceği açıklamıştı.

Devlet Bakıcı Desteğine Başvuru Nasıl Yapılır?

Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır” sloganıyla geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Eğitimli Bakıcı Destek Projesi’nden 0-24 aylık çocuğu olan çalışan anneler ve 4/a statüsündeki sigortalı çalışan anneler yararlanabilecek, Başvuru yapmak isteyen anneler online başvuru yapabilecek.

e-Devlet Üzerinden Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusunu için e-Devlete giriş yaparak İlksan “Doğum Yardımı Başvurusu” sekmesinden yapabilirsiniz.

Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1