07 Aralık 2021 SALI günü Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/43 numaralı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğine göre 2022 yılı içerisinde %40 hibeli düve alım desteği devam ediyor.
Yüzde 40 Geri Ödemesiz Hibeli Düve Alım Desteği 2022
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre Bakanlık tarafından başvuru yapan yetiştiricilerinin düve alımlarının %40 oranı Bakanlık tarafından karşılanacak. Hibe alınan büyükbaş hayvanlar 2 yıl boyunca satılamayacak. Hayvanların mücbir sebeplerle ölüm veya kesilmesi durumunda tebliğname hükümlerine göre yerine yenileri konacak. Düve hibesi almak isteyen çiftçilerin İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurması gerekiyor. %40 hibeli büyükbaş düve alım şartları şunlardır.
Büyükbaş Düve Alımı Hibe Şartları 2022
- Başvuru sahibinin 07 ARALIK 2021 Salı günü itibariyle işletmesinin TÜRKVET sistemine kayıtlı olması ve işletme kaydının hibe desteği talep edilen kapasite ve hayvan sayısına uyumlu olması
- İşletme alacağı hibe düvelerle birlikte hayvan sayısının 50 büyükbaş hayvana tamamlanması gerekiyor. İşletmede mevcut kayıtlı hayvan sayısı 50‘den fazla ise destekten yararlanamıyor.
- Satın alınacak olan düveler ve mandaların teknik sağlık kriterleri Bakanlık tarafından belirleniyor. Yine bu kriterlere göre manda ve düvelerin satın alma bedellerini de Tarım ve Orman Bakanlığı belirliyor.
- Tarım ve Orman Bakanlığı kabul eden projelerde satın alınacak düvelerin satın alım fiyatlarının en fazla yüzde 40 oranında hibe ile destekliyor. Hayvan sayını kaç olursa olsun destek miktarı %40‘ı geçemiyor.
- Satın alınacak olan düveler 01 TEMMUZ 2022 tarihinden önce TÜRKVET sistemine kayıt edilmiş olmalı ve hayvanlar yurtiçinden satın alınması gerekiyor. Hayvanların satın alınacağı işletmeler ise şunlar:
- Düve/manda düvesi yetiştirici merkezleri
- Hastalıktan ari işletmeler
- TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü)
- Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri
- Yetiştirici/üretici örgütleri
- Satın alınacak olan büyükbaş hayvanlar mücbir sebepler (elde olmayan olağanüstü) haricinde 2 sene boyunca satılamaz.
- Hayvanların ölmesi veya mecburi olarak kesilmesi durumunda ayrılan hayvanların yerine 90 gün içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan şartnameye uygun hayvanlar alınmak zorundadır.
- Büyükbaş hayvanların 2 sene boyunca satılmama şartı sadece Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) izin alınması şartı ile işletmenin devri ile mümkündür.
- Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından en az yılda bir kez satın alınan büyükbaş hayvanların işletmede olup olmadığına ilişkin kontrol edilecektir. Kontrol sonunda tutanak tanzim edilecektir.
- Hayvan İşletmeleri Genel Müdürlüğünce gerekli görülmesi durumunda büyükbaş hayvan teminine ilişkin düzenlemeler yapılır.
- 2022 yılında Devlet Destekli Ahır Yapımı Hibesi hakkında bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
%40 Büyükbaş Hayvan Hibesine Kimler Başvuru Yapabilir?
Başvurular işletme sahibi tarafından işletmesinin kayıtlı olduğu Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Örneğin işletme Kayseri Merkez
a) Başvurular, işletme sahibi tarafından işletmenin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine yapılır. Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir.
Düve Hibe Başvurusu İçin Gerekli Evraklar 2022
- Başvuru dilekçesi
- Başvuru formu
- Varsa, birinci derece şehit yakını veya gazi olduğunu gösteren belge
- Mevcut ise işletmenin organik/ari nitelikte olduğunu gösteren belge
Büyükbaş Hibe Başvuru Tarihleri ve Süresi
Tarım ve Orman Bakanlığı %40 hibeli düve alım desteği 09 Aralık 2021 tarihinde başvuruları başlamış olup, 28 OCAK 2022 tarihinde son bulmaktadır.
Hibe ile Satın Alınabilecek Hayvan Cinsleri
- Etçi Irklar: Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue
- Kombine Irklar: Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard
- Sütçü ırklar: Jersey (Karadeniz Bölgesindeki iller), Holstein
- Manda
2022 yılında Devlet Destekli %40 hibeli düve alımı hakkında Resmi Gazete’de yer alan mevzuatı bu linke tıklayarak ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
KAYNAKLAR:
- Resmi Gazete
- Tarım ve Orman Müdürlükleri Örnek Web Sayfaları: Uşak Kilis Tokat
Konu hakkında sorularınızı YORUMLAR bölümünden iletebilirsiniz.
Bende köye döneçegim hayvan çılıkyapacagım küçükbaş
Bende hayvancılık yapmak istiyorum
Bana da çıkar mı aceba ahirim var köye göç etmek istiyorum