Bankalara Borcum Var Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım? 2023 (TEK ÇARE)

Tüketiciler kullanmış oldukları kredileri veya çeşitli mağazalara yapmış oldukları borçları ödeyemedikleri takdirde açılan yasal takip sonucunda icra takibi yapılabilmektedir. Ancak borcunu ödeyemeyen kişilere borcum çok, çaresizim, ne yapmalıyım, bankalara borcum var, ödeyemiyorum, ne yapmalıyım gibi sorular soruluyor.

Kredimi ödeyemiyorum 2023 yılında yeniden yapılandırma veya borç konsolidasyonu kredilerinden yararlanmak istiyorum Borcum 50.000 TL veya 1 trilyon TL ödeyemiyorum ne yapmalıyım Takibe başlıyoruz ve içeriğimizde detaylandırdık.

Kredimi Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım?

Bankalara borcu olan kişiler borçlarını ödeyemediklerinde öncelikle hakkınızda yasal işlem başlatılacaktır. Banka, yasal takip sürecini başlatmadan önce hesabın kapatılması için 90 gün süre veriyor. Ancak bu 3 aylık süre borçlunun borcunu ödeyemediği tarihten itibaren başlar ve banka borcun 54. gününde ihtar göndererek borçluya bildirimde bulunur.

54 günlük süre içerisinde ödeme yapmayarak ihtar alırsanız hem gecikme faizi hem de ihtar ücreti ödeyerek 90 günün üzerindeki gecikme gün sayısını azaltabilirsiniz. Borçlu yine de 90 günlük süre içinde borcunu ödemez ise idari takip başlar ve 90 günlük sürenin ardından banka borcunuzun faiziyle birlikte tam olarak ödenmesini talep eder. Bu süre zarfında borcun yeniden yapılandırılmasını talep edebilirsiniz.

Borca ilişkin ödeme yapılmaması durumunda 90 gün sonra yasal süreç başlatılır. Yasal işlem başlatıldıktan sonra merkez bankası devreye girer ve borçlu kara listeye alınır ve 5 yıl süreyle rekoru kırılır ve bu süre içinde bankalardan kredi kullanamaz. Mahkeme kararı ile borçlu, maaşının bloke edilmesi, haciz ve icra takibinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bankalara borcu olan ancak mal varlığı olmayan ve borcunu ödeyemeyecek kadar çaresiz olan kişiler için bankalar tarafından farklı süreçler başlatılabilir.

Çok Borcum Var Çaresizim Ne Yapmalıyım?

Ben bittim çok borcum var 50.000 TL,100 bin TL ve 1 trilyon borcum var ne yapmalıyım diyorsanız öncelikle nereye ne kadar borcunuz var tam olarak bunları tespit etmelisiniz. Yaptığınız tespitlerin ardından ise borcunuzu her ay düzenli olarak ne kadar ödeyebileceğinizi analizini yaptığınızda her ay düzenli olarak borçlarınızı ödemeye başladığınızda geriye kalan borç kısmı için bankaların ihtiyaç kredileri veya borç kapatma kredilerinden faydalanabilirsiniz.

Borç kapatma kredilerinden faydalanmak için öncelikle düzenli ödemeler yapıp KKB notunuzu yükseltmeli ve bankaların güvenini kazanarak tekrar kredi kullanabilirsiniz. Bankalara borcu olan ve herhangi bir mülkü olmayan kişiler için durum aynı değildir.

Bankalara olan borçlarından dolayı kara listeye alınan vatandaşlar için kredi veren bankalar ve kurumlar bulunuyor. Kara Listeye Kredi veren bankalar ve danışmanlardan nasıl kredi kullanabileceğinizi içeriğimizde inceleyerek kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bankadan Yüklü Kredi Çekip Ödememek

Bireysel kredi borcunu 2 ay üst üste ödeyemeyen kişiye banka tarafından 30 gün verilir. Ödenmeyen süre zarfında borcun en fazla %30’u kadar gecikme faizi uygulanır ve faiz sadece anaparaya işlenir. Ödemelerin bu şekilde de yapılmadığı zaman maaşın %25’lik kısmına haciz konularak borç alınmaya çalışır. Borçlu kişinin maaşı bulunmuyorsa eve haciz gönderilir günlük yaşamına devam etmesine engel olacak eşyalar bırakılarak diğer eşyalar borç karşılığında haczedilir.

Bireysel kredi borçlarını ödeyemeyen kişiler, bu durumların önüne geçmek adına bankanın sunduğu daha uygun ödeme seçeneklerini değerlendirerek haciz işlemlerini engelleyebilir. Banka ve avukatları ile iletişime geçildiğinde, borçlunun ödeme gücüne göre ihtiyaç kredileri için geri ödeme planı hazırlanabilmektedir. Bankalara Borcum Var Ödeyemiyorum Ne Yapmalıyım Parası olmayan vatandaşların ne yapması gerektiğini yazımızın devamında inceleyebilir.

Bankalara Borcum Var Üzerimde Hiçbir Mal Yok Ne Olur?

Bankalara borcu olan kişilerin hacizden sonra mal varlığı kalmaması durumunda, borcu devam ediyorsa alacaklıya aciz belgesi verilir. Bankalara borcu olan ve düzenli ödeyemeyen kişiler için öncelikle bankalardan borç yapılandırma teklifi ile borçlarını aylık ödeyebilecekleri tutarlara bölerek düzenli olarak ödemeleri istenir.

Ancak borçlu yine de borçlarını düzenli olarak ödeyemiyorsa, tüm malları satıldığı halde satılan malın borç bedelini karşılamaması durumunda aciz belgesi alınması gerekir. Bu belgede borçlunun asla borçlarını ödeyemeyeceğini gösteren nihai aciz belgesi yani geçici aciz belgesidir. Borçlunun borçlarını kabul ettiği ancak belirli bir süre ödeyemediği anlamına gelir.

Ancak, iflas belgesi için İflas Kanununda katı koşullar uygulanmaktadır. Kişide malı varsa hacizle ilgili tüm malların satılması gerekir ve alacaklı satışın gerçekleştirilmesi talebinden vazgeçip aciz vesikasını isteyemez. İflas belgesi, rehni koyan banka veya katılan alacaklı tarafından talep edilmelidir.

Nihai aciz belgesi olarak verilen belge, takip hukuku açısından borçluya borçlu olduğunun bildirilmesi ve borcun yazılı olarak kabul edilmesini içeren bir senet olarak kabul edilir. Bu nedenle bankalara borcu olan kişilerin mal varlığı yoksa ve kesin aciz belgesi alınırsa kişi borçlarını karşılayamaz hale gelecektir. İnfazda olan kişilerin ne yapması gerektiği konusunda bilgi alarak, infazdan çıkmak için yapılması gerekenleri yaparak para bulabilirler.

İcralık Olan Kişi Ne Yapmalı?

Evinize gönderilen tebligatı siz değil de bir başkası alırsa o tebligat usulsüz sayılacaktır, tebligatı siz aldıysanız ve borcunuzun olduğunu bilmiyorsanız, bunun hangi borçtan kaynaklandığını öğrenmelisiniz. Bu işlemlerde zaman söz konusu olduğu için hemen bir avukata başvurmanız gerekmektedir.

İcralık olan kişilerin yapması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Borcunuz yok ise 7 gün içerisinde size gelen tebligata itiraz edebilirsiniz.
  • İtiraz süresini kaçırdıysanız hiç bir hatanız ve kusurunuz yok ise mallarınızın, maaşınızın, varlıklarınızın haczedilip, satılması aşamasına kadar itiraz edep geri alabilirsiniz.
  • Eğer borcunuz varsa bir kısmını ödediyseniz size yapılan haciz işlemleri borcun tamamı kadar ise ödemediğiniz borç kadarına itiraz etmeniz mümkündür.
  • Borcunuzun tamamını ödeme imkanınız varsa borcu ödemek, imkanınız yoksa en azından asgari tutarını ödemek yararınıza olacaktır.
  • Çünkü bu durumda borcunuza sadece faiz işlemeyecek, yasal sürecin başlamasının bir nebze de olsa önüne geçmiş olacaksınız.

Yasal takip işlemi başlamadan yapmanız gereken diğer şey ise, biriken borçlarınıza bir an önce önlemek almak ve borç yapılandırmasına gitmektir.

İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bir borcun icra takibinin başlatılabilmesi için borcun hukuken ispatlanması gerekir. Kişinin özel kurumlara ve devlete ödemek zorunda olduğu miktar çeşitli nedenlerle veya kasten ödenmezse, öncelikle borçluya ihtar gönderilir.

Alacaklının alacağını devlet kanalıyla alabilmesi için İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemeleri kurulmuştur. Alacaklı dava açtığında, borçlunun maaşının bir kısmına, banka hesaplarına ve varlıklarına el konulur. Kişi, kasten ödememe durumu dışında borçlu olduğunu unutarak haciz davasına konu olabilir. Bu nedenle, vatandaşların isimleri üzerindeki hacizleri kontrol etmeleri genellikle gereklidir.

İcra borcuna haciz kararı oluşturabilecek sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Kurumlara borçlanmış olmak (Katma Değer Vergisi)
  • Özel Tüketim Vergisi (Motorlu Taşıtlar Vergisi)
  • Veraset ve İntikal Vergisi
  • Trafik cezası
  • Adli ve idari para cezası

Bunları ödemeyi unuttuğunuzda veya kasten ödemediğinizde sizin adınıza icra takibi başlatılacaktır.

Kredi Borcu Olanlara Büyük Müjde Silinecek!

Kredi kartı veya kredi borcu olan kişilere bankalardan büyük müjde verilerek yapılandırma yolunda taksitlendirme imkanları veriliyor. Borçlarını belirli taksitlere bölerek bu imkandan faydalanan kişiler herhangi bir yasal süreç içerisine girmeden borçlarını düzenli ödemeler yapabilir ve özel ve kamu bankalarının vermiş olduğu borç birleştirme kredilerinden faydalanabilirsiniz. Borç birleştirme kredilerinde kredilerin ana para silinmez, borcunuzu geçirdiğiniz bankaya göre faiz oranı düşebilir. Borç yapılandırma ve borç birleştirme işlemlerinde tercih ettiğiniz bankaya göre faiz oranları ve vade süreleri değişiklik göstermektedir. Tüm bu süreçteki işlemlerde vade süresi bankanın inisiyatifine kalmıştır. Detaylı bilgileri bankalar ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Borç birleştirme imkanı tanıyan bankalardan bir tanesi İş Bankasıdır. Borç transferi yapmak için tıklayınız.

Bankalara Borcunu Ödeyemeyenlere Alternatif Ödeme Yolları 2023 Yılında Nelerdir?

Bankalara borcu olan ve hiçbir şekilde ödeme yapamayan kişilerin borç para almanın alternatif yolları vardır. Bu yöntemleri uygulayarak ödeyemediğiniz borçlarınızı ödemenin tek yolunu bulabilirsiniz.

Borç ödemek için alternatif yollar aşağıdaki gibidir:

  • Kredi Çekemeyenlere Senetle Kredi ve Para Veren Yerlere başvuru yapabilirsiniz.
  • Acil Para Yardımı Arıyorum Diyene Maddi Destek veren kurum ve kuruluşlardan destek alabilirsiniz.
  • Faturaya Ek Telefonu Nakite Çevirme yöntemi ile acil para ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
  • Kefilsiz, Şartsız Elden Taksitle Telefon Alma yöntemleri para bulmak için alternatif yollardan bir diğeridir.

Son olarak kredi alamayan kişiler gelir belgesiz kredi veren bankalara başvuru yaparak aranan şartları sağlamaları durumunda kredi ihtiyaçlarını karşılayarak ödemelerini yapabilirler.

5 Yıl Ödenmeyen Kredi Borcu Ne Olur?

Kredi kartına 5 yıl ödeme yapılmaması durumunda kredi notu ciddi şekilde etkilenecektir. Henüz yasal olarak takip edilmemiş bir kredi borcunuz varsa bu sizin kara listeye alınmanıza neden olacaktır. Kara listeye alınan kişi 5 yıl boyunca hiçbir bankadan kredi ve kredi kartı kullanamaz.

Ödenmeyen Kredilerde Zaman Aşımı Süresi Kaç Yıldır?

Borçlar Kanunu’nun 146 ve 161. maddelerine göre her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.

Photo of author

Kosgeb Uzmanı

Kamu gündemi, Ekonomi konularını anlık takip ediyor ve bu konularda içerikler oluşturuyorum.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1