canta astroloji arti yorum bilim egitim1 power kalem istatistik gozluk at ayar duyuru ok bitcoin nota moda mercek ates saat kalp wifi eglence kadin oyun tamir alinti kullanici dunya whatsapp sinema basketbol saglik windows iletisim takvim yildiz yemek egitim bilgi xbox ev gulenyuz yorum1 video soru futbol menu1 foto ucak kahve apple mouse menu2 ps klasor monitor ceptelefonu rastgele yaprak araba

Bankadan İcra Geldi! Ne Yapmalıyım?

Ödenemeyen borçlar, kredi, kredi kartı, veresiye tüm borçlarınız için alacaklı icra takibi yapabilir. İcra borcu ödenmezse ne olur, takip nasıl durdurulur, itiraz, online dosya kapatma vb. tüm detaylar içeriğimizde..

Bankadan İcra Geldi! Ne Yapmalıyım?

Tüketicilerin kullanmış olduğu krediler veya çeşitli mağazalara yapmış oldukları borçları ödeyemediği zaman başlatılan hukuki işlemler sonucunda icralık olabilirler gayrimenkul, taşıt veya eşya kaybı yaşamamaları için borçlarını verilen süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir. Neden icralık olunur? olan kişi ne yapmalı, hangi mallar haczedilmez/haczedilir, borca ne kadar faiz işlenir? Tüketicilerin icra ile ilgili tüm merak ettikleri yazımızın içeriğinde bulunmaktadır.

İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bir borç için icra işlemi başlatılması için, borcun yasal olarak ispat edilmesi gerekmektedir. Kişinin özel kurumlara ve devlete ödemesi gereken miktar, çeşitli sebeplerden dolayı veya kasti olarak ödenmiyorsa ilk önce borçluya hatırlatma niteliğinde bir yazı gönderilir, eğer borçlu bu hatırlatmayı dikkate almıyor ve borcunu ödememeye devam ediyorsa, yasal süreç başlatılır. Alacaklı kişinin borç miktarını devlet vasıtasıyla alabilmesi için İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemeleri kurulmuştur. Alacaklı kişi dava açtığı zaman, borçlu kişinin maaşının bir kısmına, banka hesaplarına ve mal varlığına el konulmaktadır. Kişi, kasıtlı olarak ödememe haricinde, borcu olduğunu unutarak haciz davasına tabi tutulabilir. Bu yüzden sık sık vatandaşların adlarına haciz olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Haciz kararı oluşturabilecek sebepler;

  • Kurumlara borçlanmış olmak (Katma Değer Vergisi)
  • Özel Tüketim Vergisi (Motorlu Taşıtlar Vergisi)
  • Veraset ve İntikal Vergisi,
  • Trafik cezası,
  • Adli ve idari para cezası,

Bunları ödemeyi unutup veya kasıtlı olarak ödemediğiniz zaman adınıza icra işlemi başlatılacaktır.

Bankadan İcra Gelen Kişi Ne Yapmalıdır?

  • Yapılacak tek şey banka ile görüşerek borcun ödenmesine yönelik olarak taksitlendirme, yapılandırma veya benzeri süreçlerin başlatılmıştır.
  • Bunun dışında bankadan gelen borçlar sonrasında ki işlemler icra ile sonuçlanacaktır.

İcralık Olan Kişi Ne Yapmalı?

Evinize gönderilen tebligatı siz değil de bir başkası alırsa o tebligat usulsüz sayılacaktır, tebligatı siz aldıysanız ve borcunuzun olduğunu bilmiyorsanız, bunun hangi borçtan kaynaklandığını öğrenmelisiniz. Bu işlemlerde zaman söz konusu olduğu için hemen bir avukata başvurmanız gerekmektedir.

  • Borcunuz yok ise 7 gün içerisinde size gelen tebligata itiraz edebilirsiniz.
  • İtiraz süresini kaçırdıysanız hiç bir hatanız ve kusurunuz yok ise  mallarınızın, maaşınızın, varlıklarınızın haczedilip, satılması aşamasına kadar itiraz edep geri alabilirsiniz.
  • Eğer borcunuz varsa bir kısmını ödediyseniz size yapılan haciz işlemleri borcun tamamı kadar ise ödemediğiniz borç kadarına itiraz etmeniz mümkündür.
  • Borcunuzun tamamını ödeme imkanınız varsa borcu ödemek, imkanınız yoksa en azından asgari tutarını ödemek yararınıza olacaktır.
  • Çünkü bu durumda borcunuza sadece faiz işlemeyecek, yasal sürecin başlamasının bir nebze de olsa önüne geçmiş olacaksınız.

Yasal takip işlemi başlamadan yapmanız gereken diğer şey ise, biriken borçlarınıza bir an önce önlemek almak ve borç yapılandırmasına gitmektir.

Hangi Mallar Haczedilemez?

Borçlunun yaşamını sürdürmesi için gerekli olan hiçbir mal haczedilemez. Haciz işlemi, borçlu kişinin iş ve ev yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için bulunması gerekli olan malları borçluda bırakmak şartıyla gerçekleştirilir. Gayrimenkuller haczedilirken borçlunun da orada olması gerekir, sadece bu durumda haciz işlemleri gerçekleştirilir.

Hangi Mallar Haczedilebilir?

Tüketicinin üzerine olan maddi değere sahip bütün malları icra edilebilir. Kişinin hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan eşyalar bırakılır ve maddi değeri olan diğer eşyalara el koyulur. Aracınız, eviniz, maaşınızı dörtte biri, varsa marka hakkınız bunların hepsi evinize veya işyerinize haciz geldiğinde haczedilecek  mallardır.

İcraya Düşen Borç Ne Kadar Artar?

Tüketici borcundan dolayı icralık olması durumunda ciddi anlamda zarara uğramaktadır. İşlemlerin yıllık faiz oranı %20 ile %25 arasındadır. Fakat bazı bankalar, mağazalar veya GSM operatörleri tüketiciyi icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, %30 ile %35 oranında faiz işlemi uygulatabilir. Bu nedenle borç, olması gerektiğinden fazla oluyor. İcra dairesi bu işletmelerin faiz oranlarına müdahale etmediği için itiraz etmemektedir, çünkü faiz oranları tek değil çok çeşitlidir, bu yüzden tüketici borçları konusunda dikkatli olmalıdır.

Kredi Borcu Avukatlık Olursa Ne Yapılmalı?

Ödenmeyen borçlardan dolayı size banka tarafından ek süre verilecektir, ancak bu sürede borçlarınızı ödeyemezseniz hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır. Bu aşamadan sonra banka aradan çıkıp sizi çalışmış oldukları avukata yönlendirir. Avukat tarafından icra takibi sürecinin başladığı, borçlarınızı ödemeniz gerektiği yönünde bir ikaz gelir.

  • Borçlarınızı en kısa sürede ödeyeceğinizi söylerseniz bu durumda verdiğiniz süre dahilinde borcun kapanması beklenir.
  • Borcun avukata ödenmesi mümkündür.
  • Avukatın hesabına havale ya da EFT yapılan tutarlar için açıklama bölümüne “icra borcu” açıklamasının yapılması gerekmektedir.
  • Borcun avukatlık olması halinde icra takibi başlar ve borcun en kısa sürede ödenmesi beklenmektedir.
  • Borç ödenmediği zaman ipotek olarak gösterilen konut ya da taşıtlar satışa çıkarılabilir.
  • Kredi kartının asgari ödemesini 3 ay içerisinde kapatırsanız bu süreç sonlanacaktır.
  • Bankalar tarafından dosya direkt olarak icraya da gönderebilir.

Avukat borcun ödenmesi için bir ödeme planı hazırlayabilir ve Avukatın devreye girmesi ile ödeme avukata yapılacaktır.

Kredi Kartı Ödenmezse Eve İcra Gelir Mi?

Bir yıl içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste 3 kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir,

  • Ödenmediği taktirde hukuki işlem süreci başlatılır.
  • Kişilerin borçlarının miktarı önemli değildir, ne kadar olursa olsun her borç için haciz işlemleri başlatılabilir.
  • Maddi olarak yapmış olduğunuz borcu ödeme imkanınız yoksa, temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak eşyalarınız size bırakılır ve diğer kalan eşyalara haciz işlemi başlatılır.
  • Haciz işlemi başlatılan eşyalarınız satılmadan var olan borcunuzu öderseniz eşyalar size geri verilir.

Borç ödenmeyip eşyalar satılırsa borcunuzun tamamı kapatıldıktan sonra hala bir miktar para kalıyorsa bu size verilmektedir.

Bankadan İcra Geldi Kredi Çekebilir Miyim? diyorsanız yazımızı inceleyin.

Kredi Kartı Borcu Avukat Masrafı Ne Kadar?

Ödenmeyen borçlarınızdan dolayı size banka tarafından ek süre verilmiş ancak bu sürede borçlarınızı ödeyeceğinizi söylemediyseniz hakkınızda hukuki işlem başlatılacaktır, icra takibine giren tüketiciler için avukat masrafları, avukatların bankalarla yapmış oldukları anlaşmalara göre farklılık göstermekle birlikte avukatlık ücret tarifesi aşağıda belirttiğimiz şekilde uygulanmaktadır.

  • İlk 40 bin TL. için %15,
  • Sonra gelen 50 Bin TL. için %13,
  • Sonra gelen 90 bin TL. için %9.5,
  • Sonra gelen 250 Bin TL. için %7dir.

2021 Yılı Avukatlık ücret tarifesine buradan ulaşabilirsiniz.

Avukat ve bankalar karşılıklı farklı anlaşmalar uygulasalar bile, bu yasal tarifelerde uygulanabilir.

Farklı Bir Bankadan Kredi Çekerek Borcumu Ödeyebilir Miyim?

Yapmanız gereken ilk şey  kredi veren bankaların faiz oranlarını incelemek ve size en uygun, en düşük faizli krediyi tespit ederek kullanmalısınız. Çektiğiniz kredi ile mevcut borcunuzun faizi daha fazla ilerlemeden borcunuzu kapatabilirsiniz. Böylece tek bir bankaya ve tek bir krediye borcunuz olmuş olacak, burada dikkat etmeniz gereken şey vade süresi ve her ay ödeyeceğiniz tutardır. Bütçenizi sarsacak oranda aylık ödeme yapmanız gerekecekse bu yöntemi kullanmak sizin için uygun olmayacaktır. İhtiyacınız olduğu için başvuruda bulunduğunuz banka size kredi vermek istemezse, o durumda da borcunuzun olduğu bankaya yapılandırma yapmak istediğinizi bildirin. Sadece yapılandırma faizi üzerinden işlem yapılacaktır.

Bankaların kara listesinde olan kişiler yani; İcralık Olanlar Kredi Çekebilir mi? detaylı bilgileri yazımızın içeriğinden alabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Kenan ÇIRACI dedi ki:

    K.k hacizlik oldum avukata düştü taksitlendirme yaptım 5.yada 6 ay taksitlerimi düzenli yatırdım ama sonra yatıramadım. Aradan 7 ay geçti şimdi avukat tekrar aradı yapılandırma yapalım dedi. Yeni bir sözleşme yapılacak ve adliyeye imzalıtılacak dedi ne yapmam lazım imzalatırsam ne bekliyor beni? Lütfen yardımcı olun teşekkür ederim

KosgebKredisi.Com sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve görsellerin her türlü hakkı saklıdır. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.