KOSGEB Hibeleri

Sigortası Olmayanlar Sağlıktan Nasıl Yararlanacak? (PANDEMİ)

Sigortası Olmayanlar Sağlıktan Nasıl Yararlanacak? (PANDEMİ)

Ülkemizde her fert sağlık hizmetlerinden yararlanabilsin diye Genel Sağlık Sigortası hizmeti bulunmaktadır. Çalışmayan, işi olmayan hiçbir sağlık güvencesi dahi olmayan kişilerin bile ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için oluşturulan GSS ile artık hiç kimse hastanelerden geri döndürülmüyor. Eskiden yeşil kartlı olarak bilinen işsiz ve hiç bir geliri olmayan kişiler bile artık devlet hastanelerinden ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Sigortası olmayan kişiler GSS’ li olarak devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabiliyorken özel hastanelerden bu hizmetten yararlanabiliyor. Peki GSS’ li olmak için ne yapmak gerekiyor, Sigortası olmayan kişiler ne kadar GSS prim borcu ödüyor işte tüm soruların yanıtları..

Sigortası Olmayanlara Genel Sağlık Sigortası

Devletimiz 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren her bir vatandaşını sağlık hizmeti alabilsin diye kimseyi mahrum etmemek için Genel Sağlık Sigortası hizmetini başlatmıştır. Böylece ülke çapında istisnasız herkes sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Devletimiz sosyal devlet olma özelliğini ortaya koyarak tüm vatandaşlarını sosyal güvencesi olmasa dahi sisteme müdahil ederek sağlık riskinden doğacak herhangi olumsuzlukların giderilmesi için tüm vatandaşlarını koruma altına alıyor ve toplumdaki her ferti genel sağlık sigortasını dahil ederek ücretsiz sağlık hizmeti veriyor. 1 Ocak 2012’de yapılan reform ile GSS her birey için zorunlu hale getirilmiş olup memur, işsiz, stajyer, kısa çalışma ödeneği alanlar fark etmeksizin herkes GSS kapsamına dahil edilmiştir.

Devlet Hastanesi Sigortasız Muayene Ücretleri (Üniversite, Özel)

SGK, emekli sandığı ve Bağkur’ dan herhangi bir sosyal güvencesi ve sigortası olmayan, emekli maaşı almayan ve işsiz vatandaşlarda Genel Sağlık sigortası kapsamında yer alması için GSS prim borcu ödeme şartı getirilmiştir. İşsiz olan ve bu nedenlerden dolayı hiçbir geliri olmadığı yapılacak gelir testinde belirlenen kişilerin prim borçlarını devlet tarafından karşılanmakta ve sağlık hizmetleri de sadece kamu hastaneleri tarafından sağlanmaktadır. Eskiden yeşil kartlı olarak bilinen bu kişilerin prim borçları devlet tarafından karşılanır, diğer geliri brüt asgari ücret baz alınarak hesaplanan gelir testinde seviyelerine göre prim borcu ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlandırılır. Herhangi bir kapsamda  sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödemeyeceklerini  ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceklerini belirleyen işlem olan gelir testi yaptırmaları gereklidir.

Sigortası Olmayanlar Gelir Testi Yaptıracak

Gelir testi yaptırmak eskiden yaptırılması zorunlu bir işlemdi ancak 6824 sayılı torba yasa ile bu zorunluluk ortadan kaldırılarak geliri olmadığını tespit edilen ve gelirinin brüt asgari ücretin 3′ te birinden az olan kişilere SGK tarafından GSS kapsamında resen tescil edilerek bu kişilere durumlarını belirten bir tebligat gönderilmektedir. Gelirinin brüt asgari ücretin 1/3’ünün altındaki kişilere gönderilen tebliğden sonra tebligatın eline geçmesinden itibaren 1 ay içerisinde mutlaka gelir testi yaptırılması gerekmektedir. Gelir testi yaptırmak isteyenler ise yaşadıkları yerdeki SYDV’ye müracaat ederek gelir testine girmeleri gerekmektedir.

Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına Gidebilir mi?

Sosyal güvencesi sigortası olmayan kişiler gelir testi yaptırmak zorunda olan sınıfa dahildir ve primi devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu grup ile gelir testinde 4 seviye bulunmaktadır. Brüt asgari ücretin 3′ te birinden geliri az olan kişiler ile aylık brüt asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar,  brüt asgari ücretin iki katına kadar olanlar ve yine brüt asgari ücretin iki katından fazla olanlar  G-0 , 60 g-1, 60 g-2, 60 g-3 gelir seviyesi olarak sınıflandırılır ve  farklı miktarlarda  GSS prim borcu ödemesi yaparlar. Gelir durumunda artış yada azalış gibi herhangi bir değişiklik olması halinde gelir testi için yeniden SYVD’ye başvuru yapılabilir. Evlenme, boşanma, doğum, ölüm gibi ailedeki birey sayısının değişmesi durumunda da yenilenir.

Genel sağlık sigortası prim tutarlarını öğrenmek için tıklayınız.

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

E-devlet kapısı üzerinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasından Gelir Testi Sonucu Sorgulama menüsünden  gelir testi sonucu sorgulama yapmak mümkün. Bunun için e-devlet şifresi ve TC kimlik numarasını sisteme girerek Gelir testi bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Gelir tespiti yapılan tüm kişiler SGK tarafından tescil edilmeyebilir. Gelir tespiti aile bazlı yapıldığından, ailedeki bir kişi için yapılan gelir tespitinde SGK’ya ailenin tüm fertleri iletilir. SGK yalnızca diğer kapsamlardan tescili olmayan aile fertlerine ilgili gelir seviyesinden GSS tescili yapar. SGK’ya gönderilen bir birey başka bir kapsamdan provizyon alabiliyorsa ( SSK – 4a) o birey için iletilen gelir tespiti sonucu dikkate alınmaz.

Gelir Testi Nedir?

Gelir testi müracaatı için yerleşim yerindeki SYDV’ lere müracaat eden kişilerin ekonomik durumlarının ne olduğunun tespit edilmesi ve prim borcu hesaplamasında hangi seviyeden borç ödeyeceklerinin belirlenmesi için hesaplama yapılması gereklidir. Bu hesaplamada aynı hanede yaşayan kişilerin (eşin geliri, çocuk geliri, evde yaşayan büyükanne veya büyükbabanın da gelirleri vb. gibi ) tüm fertlerin gelirlerinin toplamlarının kişi sayısına bölünmesiyle kişi başına düşen gelirin ne kadar olduğu tespit edilir. Aynı evde birlikte yaşayan kişilerin gelirlerinin toplamları kişi sayısına bölünerek o yıl için geçerli olan brüt asgari ücretin 3′ te birinin altında mı değil mi geliri ne kadar olduğunu gelir seviyesi olarak belirlenir. Eğer kişinin yaptırdığı gelir testinden sonra hane başına düşen gelir miktarı eğer 981 TL ise bu durumda primleri devlet karşılar.

Gelir Testinde hangi seviyedeki kişiler ne kadar GSS prim borcu ödeyecek bunları belirtmek gerekirse;

  • 981 TL ve altında geliri olanlar 60 g-0 gelir seviyesinde değerlendirilir ve bu kişilerin GSS prim borçları devlet tarafından ödenir.
  • 981 TL ve 2.943 TL geliri olanlar 60 g-1 gelir seviyesinde değerlendirilir ve bu kişiler 89 TL GSS prim borcu öder.
  • 2.943 TL ve 5.886 TL geliri olanlar 60 g-2 gelir seviyesinde değerlendirilir ve bu kişiler 267 TL  GSS  prim borcu öder.
  • 5.886 TL ve üzerinde geliri olanlar 60 g-3 gelir seviyesinde değerlendirilir ve bu kişiler 534 TL GSS prim borcu öder.

Sigortasız, işsiz ve hiçbir yerden aylık geliri olmayan kişiler gelir testine girerlerse ve ailenin (kişinin değil) kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 3’te 1’inden az ise 61 g’li seviyesindekiler GSS Sağlık primi ödemezler, primleri devlet  tarafından karşılanır yani prim ödemeden sadece devlet hastanesine giderek sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Ancak bu kişiler sadece kamu hastanelerine gidebilir özel hastaneden sağlık hizmeti alamazlar. İşsiz olup GSS prim borcu çıkanlar ya yukarıdaki gelir testi yaptırırlar ve primlerini evlet karşılar ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler ya da ikinci seçenek olarak gelir testi yaptırmazlar ama her ay 90 lira ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanırlar. Gss prim borcu bulunan kişiler sorgulama yaparak GSS prim borlarının ne kadar olduğunu öğrenebilirler.

GSS Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS prim borç sorgulama işlemleri e-devlet şifresi ile Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Dökümü  linkinden kolaylıkla yapılabilir. E-devlet şifresi olmayanlar ise  Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip oradan öğrenebilir. Hastanede muayene sırasında da prim borçları öğrenilebilir. E-devlet, SGK, hastane üzerinden GSS prim borcu olup olmadığı sorgulanabilir.

Sigortası olmayan işsiz ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi bulunmayan herkes aylık primlerini ödemek zorundadır. E-devlet üzerinden GSS prim borcu sorgulaması yaparak ne kadar borçu olduğu görülebildiği gibi bu ekran dan kredi kartı ile de borç ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

SORUN CEVAPLAYALIM

Oy Verin

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. osman dedi ki:

    Sigortası olmayan lisansüstü öğrencilerin KYK bursları gelir olarak değerlendiriliyor mu?
    Örneğin ben lisansüstü bursu olarak 1000 lira üstünde burs alıyorum. 60 g-1 e göre gss ödemesi yapıyorum. 88 liraydı 2021 de 107 lira olmuş, ödüyorum. bunu g-0 yapma imkanım var mıdır acaba? yani primi ödememe şansım var mıdır?. Teşekkürler.

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!