Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Kar Maliyet Hesaplama 2023

Yetiştiricilerin merak ettiği Küçükbaş mı büyükbaş mı Hangisi Karlı? Tüm soruların yanıtları yazımızda.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşmak isteyen çiftçilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri de hangi sektör daha çok kazandıracak. En karlı işin büyükbaş mı yoksa koyun mu olduğu çiftçilerimiz tarafından en çok merak edilen konulardan biri olmuştur. Hayvancılık yatırımları ile yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine nasıl başlayabileceğinizi, üretim faaliyetlerini, destekleme ve kar oranlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Küçükbaş mı Yoksa Büyükbaş mı Hangisi Kazançlı?

Yetiştiriciler büyükbaş hayvancılığın maliyetli ancak daha çok kazandırdığını söyler.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Büyükbaş hayvancılık her an emek getiren bir iştir. Bu işe başlamadan evvel iyi bir sektör araştırması yapmak gerekmektedir. İşletme kurularak faaliyetlerin nasıl yapılacağı, kurulum, avantaj, dezavantaj vs. tüm noktaların iyi araştırılması gerekmektedir. Bunun için fizibilite raporunun hazırlanması gerekmektedir. Şayet böyle bir işletme kurmak istiyor ancak mesleki olarak yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız bir sürü yöneticisi ile anlaşabilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıllık olarak verilen 12 bin TL çoban desteğine de başvuru yapabilirsiniz.

Sığır yetiştiriciliğinden verim alınabilmesi için genetik faktörlerin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bir çalışmada genetiğin en az çevresel faktörler kadar önemli olduğu söylenmektedir. Süt verimi için beslenen hayvanların yetiştirilmesinde en önemli faktör su ve topraktır. Sığır yetiştirmek için gereken yıllık yem miktarı olarak ifade edilen kavram 4,5 ton olarak belirlendi. Hayvanlara hazır yemlerin yanı sıra doğal otlar da yedirilmelidir. Yem üretimi de çiftçiler tarafından yapılabilmektedir.

Bunun için bireylerin en az 5 dönüm arazisi olması gerekir. Yem üretiminin çiftçi tarafından yapılması işletmenin yem maliyetlerini de azaltacaktır.

Yem üretimi için devletin verdiği çok büyük destekler var. Aynı zamanda arazisi veya tarlası olmayan işletmelerin kısa ömürlü olacağı öngörülmektedir. Bu sektörden kar etmek isteyenlerin toprak, yem üretimi ve hayvan üçlüsünü iyi ayarlaması gerekiyor. Hayvanların yiyeceği çimleri belirlemek gerekir. Farklı otların dışarıdan alınması nedeniyle hayvan kayıpları çok yaygındır.

Hayvanların temini bu açıdan en önemli konulardan biridir. Sığır yetiştiriciliği için kurulan derneklerden hayvanlar temin edilebilir. Ayrıca beslenecek hayvanların cinsi de önemlidir. Hayvan satın alırken ırklarının yanı sıra yaşlarına, hastalık durumlarına da dikkat etmek gerekir. Hayvanların zamanında veteriner kontrolleri yapılması kayıpların önüne geçecektir. Hayvan barınakları da iklim koşullarına uygun olmalıdır.

Büyükbaş Hayvancılık Karlı Mı?

Sığır yetiştiriciliğinde en çok merak edilen konulardan biri de maliyettir. Bu anlamda uzmanlar, hayvancılık sektörüne gireceklerin önce küçükbaş hayvancılıkla başlayıp daha sonra büyükbaş hayvancılıkla devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Sığır yetiştirmek isteyen hayvanların eti, sütü, derisi vb. fayda sağlayabilir.

Bahçecilik faaliyetlerinde ise hayvanların gübreleri kullanılmaktadır.

büyükbaş-hayvan-yetiştiriciliği-karlı-mıPin
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği karlı mı?

Genel olarak hayvancılık için kullanılan iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri mera, diğeri ise ahır tarımıdır. Ahır hayvancılığı modern yöntemlerden biridir. Bu tür hayvancılık faaliyetlerinden yüksek verim alınmaktadır.

Mera hayvancılığından elde edilecek verim hava koşulları ile doğru orantılıdır. Çayırların geniş olduğu yerler büyükbaş hayvancılık için uygundur. Ancak meralarda et ve süt verimleri düşüktür. Hayvan satın alırken dikkat edilmesi gereken konu hayvanlardan nasıl gelir elde edileceğidir. Et, çok süt yapan hayvan ırkları olduğu için kasaplık yapmak isteyenler için önemlidir.

Çok süt veren sığır ırklarından olan Holstein ırklarının fiyatları 60 bin TL civarında, hamilelerin fiyatları ise 80 bin TL’dir. Diyelim ki 10 başlı bir çiftlik kurmak istediğinizde 10 tane gebe inek alıyorsunuz, 800 bin TL yatırım yapmanız gerekiyor. Ancak, doğum sonrası evcil hayvan fiyatlarınız iki katına çıkacaktır.

Bu inekler maksimum 30 kilogram süt vermektedir. En az 20 kilogram süt aldığınızı farz edersek kilosu 2 TL’ den günlük 400 TL kazanırsınız. Ancak hayvan işletmelerinin en önemli maliyetlerini yem giderleri oluşturmaktadır. Hayvanların günlük silaj yem tüketiminde 30 kilogramı aşmaması gerektiği bilinmektedir. Bir inek kolay bir hesaplama ile günde 42 TL’ lik yem yiyecektir. Yani 10 inek günde 420 TL’ lik yem yer. Ancak ekeceğiniz yem bitkileri ile bu maliyeti yarı yarıya düşürebilirsiniz.

Besi hayvancılığı için kullanılan Simental ırklarının da iyi bakılması gerekmektedir. Dişi Simental ırkları inekler için 600 kilogram olmaktadır. Boğalar ise 700 kilogram civarındadır. İnekten alınacak olan et randımanı ise yüzde 60 civarlarında olacaktır. Yani hayvanlardan 360 kilogram et alınmaktadır. Büyükbaş hayvan alımlarında et fiyatları 170-180 TL civarında olmaktadır. Yani toplamda etten 60 bin 480 TL kazanabilirsiniz. 

Gerçekten yüksek meblağlar öyle değil mi? Geçimini sütçülükten  sağlayan pek çok aile bulunmaktadır. Bir de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine bakalım.

Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti (ANAHTAR TESLİM)

YouTube video

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Profesyoneller tarafından en çok gelir getiren işlerden birinin küçükbaş hayvancılık olduğu söyleniyor. Ancak sığır yetiştiriciliğinde olduğu gibi bazı şartların sağlanması gerekir. Küçükbaş hayvancılıktan kazanç elde etmek isteyenler için iki önemli faktör vardır. Bu faktörler hayvanların yayılması ve çobanlıktır. Küçükbaş hayvancılığın yapılabileceği alanlar bozkır olmalıdır.

Aslında bu faaliyetlerin performansını belirleyen en önemli faktörlerden biri iklim koşulları ve mera durumudur. Çayırlar büyükbaş hayvanlar için uygunken, bozkırların küçükbaş hayvanlar için uygun olduğunu söylemek mümkündür.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparken 3-5 hayvan ile yola çıkmanın gelir getirici olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır. Küçükbaş hayvancılıkta da en önemli işletme giderinin yine yem maliyetleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hayvan ırklarının seçilmesi de en önemli konulardan bir tanesidir. Hayvanlardan hangi konuda verim alınacağı da en büyük sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır. En verimli küçükbaş hayvan cinsleri bu içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Süt verimi için Sakız, Sardinya ve İvesi ırkları kullanılırken et verimi için kullanılan ırklar da bulunmaktadır. Karakaya, Kıvırcık, Hampshire ırkları da et üretimine uygun olacaktır. Belli bir alanda küçükbaş hayvancılık yapılmalıdır.

Su ürünleri yetiştiriciliği için meralar çok önemlidir. İklim koşulları çok sert olmamalıdır. Ancak ağılda kurulacak havalandırma sistemine dikkat etmek gerekiyor. Ortamın çok sıcak olması koyunlar için uygun olmayacaktır. Yağlı hayvanlar oldukları için soğuğa dayanıklıdırlar.

Küçükbaş Hayvancılık Karlı Mı?

Bu işten de kar elde edebilmek için otlak, su ve hayvancılık yapmak için uygun arazinin olması gerektiğinden bahsederek söze başlamak doğru olacaktır. Tabi kar elde etmek için gerekli şartların sağlanması gerekmektedir. Küçükbaş hayvancılık büyükbaşa göre daha zahmetlidir. Çünkü kuzular ile tek tek ilgilenmeniz gerekecektir. Bakımları iyi yapılmış ve sağlıklı olan koyunlardan yıllık 3 ya da 4 adet kuzu alınabilmektedir. Tabi çoban masraflarının da hesaba katılması gerekir. Yem masraflarının düşmesi amacı ile kendi yeriniz olmalıdır. Buraya ekeceğiniz yem bitkileri ile bu masrafları azaltabilirsiniz.

Gebe koyunlar 2.500 TL ile 3.250 TL arası bir tutardan satılmaktadır. 50 koyun alsanız 2.500 TL’ den 125 bin TL ödemeniz gerekir. Ancak yıl sonunda sahip olduğunuz koyun sayısı iki kat artacaktır. Et için yetiştiricilik yapılması durumunda 30-35 kilograma sahip bir hayvandan çıkacak olan et miktarı 17-18 kilogram olmaktadır. Ayrıca bu hayvanların sütleri de satılabilir. Koyun sütünün çok kıymetli olduğu bilinmektedir. Peynir vs. yapılarak bu anlamda gelir elde edebilir.

YouTube video

Koyun gübresi de en çok gelir getiren konulardan biridir. Çünkü hayvanlar arasında en verimli gübrenin koyun gübresi olduğu bilinmektedir. Bu anlamda hayvancılık faaliyetleri için verimli olan sektörün küçükbaş hayvancılık olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Hayvancılık faaliyetleri ile uğraşmak isteyenler hayvanlar, ağıllar ve ahırlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Her iki konu için de gerekli finansmanın devlet destekleri ile sağlandığını bir kez daha hatırlatalım.

İşle ilgili bilgi, ilgi ve tecrübe sahibi olanların önerdiği yöntemler arasında öncelikle küçükbaş hayvancılıkla başlayıp daha sonra büyükbaş hayvancılığa geçilmesi gerektiği söylenmektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Kar Maliyet Hesaplama 2023” üzerine bir yorum
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1