KOSGEB Hibeleri

Sicil Affı Başvurusu Nereye Yapılır? (Başvuru Dilekçesi)

Sicil Affı Başvurusu Nereye Yapılır? (Başvuru Dilekçesi)

Sicil Bozuk Olanlara Kredi Sicil Affı Yasası  mecliste torba yasasından geçti. Koronavirüs salgını sürecine kredi sicil affı ile ilgili birçok soru geldi. Özellikle bankaların sunduğu temel ihtiyaç kredilerine başvuru yapan vatandaşlar için sicil affı uygulanacak mı en çok sorulan sorular arasında yer aldı.

Ertelenmeyen elektrik, doğalgaz, internet borçları gibi faturaları ödeyemeyen kişiler için kamu bankaları tarafından evreye alınan bireysel temel ihtiyaç kredisine başvuruda bulunabilmeleri için sicil affı yasasının yürürlüğe ne zaman gireceğini merak ediyor.

Sicil affı yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte salgından etkilenen binlerce esnaflarımızla birlikte sicili bozuk, kara listede olan, kırmızı kalem çekilmiş milyonlarca kişi kredi sicil affı yasasından yararlanacak. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte hem bireysel krediler, hemde ticari KOBİ kredileri daha rahat çekilebilecek ve bankalardan talepler artacak.

Peki, sicil affı çıktı mı? Sicil affı ne zaman çıkacak ? Banka kredi sicil affı Resmi Gazete’de yayımlandı mı? İşte son dakika gelişmeleri..

Başvurular Nereye Yapılacak?

Geçtiğimiz yıllarda sağlanan sicil affı hakkının tekrar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Korona virüsü tedbirlerinin açıklandığı Ekonomi İstikrar paketinde yer alan tedbirlerin yasalaşması için yapılan çalışmalara tamamlandı. Meclise sunulan torba yasa çalışmaları neticesinde Sicil Affı Yasası meclisten torba yasaya eklenerek meclisten geçti. Mecliste yapılacak görüşmeler sonucunda, yasanın yapılacak oylamaya binaen kabul edilmesi ve Resmi Gazete’de bu günlerde yayınlanması bekleniyor.

Salgının ekonomiye etkilerini azaltmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde yer alan ve yasal düzenleme gerektiren tedbirler bu hafta içinde Meclis Genel Kurul gündeminde bulunan torba yasa teklifiyle hayata geçirilecek.

Yasa Resmi Gazete’ de yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra kara listede olan esnaf ve sanatkarlar ile diğer vatandaşlara getirileri şunlar olacağı düşünülüyor;

  • Bireysel ihtiyaç kredisi veya Kobi kredisini ödemesine rağmen, daha önce ödeyemediği taksitler nedeniyle sicili bozulan ve 5 yıllık sicil silinme dönemi içerisinde olan vatandaşlarımızın sicilleri kredi sicil affı yasası ile temizlenecektir.
  • Çeşitli bankalardan kredi kartı kullanan ve kredi kartı borçlarını ödeyemediğinden, kara listeye düşüp, avukatlık veya icralık olan ancak daha sonradan kart borçlarını kapatan ve beş yıllık sicil döneminde olan vatandaşlarımız kredi kartı sicil notu düşüklük durumları ortadan kaldırılacaktır.
  • Halen bankalara borçları olan vatandaşlarımız için belirli bir süre dahilinde, bankalara olan borçları yapılandırılacak ve bu yapılandırma sonucunda daha önce ödenmeyen borçlara dahil olumsuz siciller temizlenecek.
  • Kişilerin borçlarının ödenmesi için Devlet bütçesinden herhangi bir ödenek ayrılmadı. Bu sebeple Devlet hiç kimsenin bozuk sicile neden olan borcunu ödemeyecek. Sadece bankalarında gönüllü olduğu bir uygulama ile kara listeden çıkarılacaklar ve borçlarını ödemelerinde çeşitli kolaylıklar sağlanacak.
Sicili Bozuk Olanlar Aftan Yararlanacak!

Ancak Kredi Sicil Affından yararlanmasına rağmen, bankalar tarafından halen çekilecek sıfır faizli krediyi ödeyemeyecek durumda olduğu değerlendirilen, kredi onayı verilmeyen esnaf ve vatandaşlarımız bu destekten faydalanamayacaklar.

Bankalara kredi borcu olanlar 6 ay içinde yapılandırma için başvuru yapacaklar. Bu başvuruyu yapan vatandaş, borcunu bir defaten ödeyecek veya bankanın inisiyatifinde yapılandırma yapacak. Tüm borcunu yapılandıran vatandaşa banka isterse yeniden kredi verebilecek.

Kara Listeden Çıkmak

Kredi Sicil affı çıkmasına rağmen, halen kara listede bulunan ve yasadan yararlanamayan esnafımızın ve borçlu vatandaşın ise, borcun kaynağı olan bankalara başvuruda bulunabilecekler. Tabi bu başvurular yasada düzenlenerek, ne şekilde yapılacağı, hangi yolların izleneceği ayrıca belirtilecek.

Merkez Bankası Sicil Temizleme Başvuru Dilekçesi

Bankalarda bulunan borçların tamamını kapatmasına rağmen kara listede halen ismi bulunan kişilerin kara listeden çıkmak için yapacakları başvuruları dilekçe ile gerçekleştirmeleri gereklidir. i  Başvuru Dilekçesi örneğini görüntülemek için tıklayınız.

Öte yandan işyerini kapatmak zorunda kalan ve iflas eden esnafımıza aylık 711-1422 TL. ödeme yapılması ile ilgili Ahilik fonu da yasa kapsamında yürürlüğe girdi. Buna göre, işyerini kapatan esnafımıza esnaf ahilik fonundan ödeme yapılacak.

Kredi Sicil Affı Başvurusu Nereye Yapılacak? Sicil Affından Kimler Yararlanacak? Sicil affı yasası çıkmasına rağmen, başvuruları kabul etmeyen bankalar hakkında herhangi bir işlem yapılabilecek mi? Tüm bu sorulara binaen geçen yılın 01 ŞUBAT tarihi itibariyle  Türkiye Bankalar Birliğince Risk Merkezi (Kredi Notu Kaydı) tarafından bir duyuru yayınlandı ve kara listede olan vatandaşın nereye başvurabileceği hakkında tüm sorular 12 madde halinde yanıtlandı. Kosgebkredisi.com olarak, kredi sicil affı başvurularının nasıl yapılacağını sizler için özetledik. İşte ayrıntılar..

Soru 1: Hangi Kanun Gereğince Yapılıyor?

Bu uygulama halk Arasında Kredi Sicil Affı uygulaması olarak biliniyor. Aşağıda kanunun tam metni mevcut olup, Resmi Gazete’de yayınladığında sitemiz üzerinden metne ulaşabilirsiniz.

Soru 2: Hangi Tarihler Arasında Yapılabilecek?

Bu Kanun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.  Yasalaştığı tarihten itibaren kredi kartı, karşılıksız çek, protestolu senet ve diğer borcu olan vatandaşlarımız borçlarını 6 ay içerisinde yapılandırması ve tamamını ödemesi gerekiyor.

Soru 3: Hangi Borçları Kapsamaktadır?

  • Kredi kartı borçları,
  • Karşılıksız çekler,
  • Kredi borçları
  • Protestolu senet borçlarını kapsar.

Soru 4: Vatandaş Kara Listede Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilir?

Kredi notu düşük olan ve kara listeye giren vatandaş, listede olup olmadığını borçlu olduğu banka şubesinden veya borçlu olduğu finansal kuruluştan öğrenebilir. Ayrıca borçlu vatandaşlarımız Türkiye Barolar Birliği Risk Merkezlerinden de sorgulama yaptırabilir.

Bankaların kara listesinde olmasına rağmen borcunu tamamını ödeyerek sıfırlayanların Risk Merkezinde Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu ya da Çek bilgileri Raporu 3 iş gününde, kredi ve kredi kartı borçları ise 1 ay içinde güncellenir.

Soru 5: Risk Merkezlerinden Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Risk merkezlerinden kara liste sorgulaması 2,25 TL. + KDV karşılığında yapılmaktadır. Başvurular Risk Merkezlerine yapılabileceği gibi,  Vakıfbank, Alternatif Bank, Türkiye İş Bankası, Denizbank, Ziraat, QNB Finansbank, Şekerbank ve Halk Bankası aracılığı ile de yapılabilmektedir.  Ayrıntılı bilgi için Risk Merkezi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kredi Risk Merkezlerinden Alınabilen Raporlar
Kredi Risk Merkezlerinden Alınabilen Raporlar

E-devlet Risk Merkezi Raporu Sorgulama İşlemi

E-devlet kapısı üzerinde Türkiye Bankalar Birliği sayfasında Risk merkezi raporu başvurusu linki üzerinden TC kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak rapor talebinde bulunabilirsiniz. Açılacak olan sayfa üzerinden görselde ki gibi Yeni Başvuru butonuna tıklayarak açılan yeni ekranda Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu ya da Çek bilgileri Raporu hangisini seçecekseniz işaretledikten sonra raporu görüntülemek için rapor hazırlandığında e-devlete kayıtlı güncel cep telefonunuza gönderilecek olan şifre ile raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Soru 6: Borçlu Vatandaş Borcunu Ödemek İçin veya Yapılandırmak İçin Nereye Başvurmalıdır?

Borcunuzun hangi bankaya olduğunu biliyor iseniz, borçlu olduğunuz bankaya yukarıda belirtilen tarihler arasında (6 ay içinde) borç yapılandırma veya kapatma talebinde bulunmanız gereklidir.

Soru 7: Daha Önce Borcunu Ödeyen veya Yapılandıran Vatandaş Buna İlişkin Belge Alabilir Mi?

Borcu ödediğiniz bankaya başvuruda bulunarak, borcunuzun tamamını ödediğinizi veya yapılandırdığınızı belirten bir evrak talep edebilirsiniz. Yine Risk Merkezleri sisteminden rapor alarak, borcun ödendiğine dair belge alabilirsiniz.

Soru 8: Borcunu Ödeyen Vatandaşın Risk Merkezi Raporu Ne Zaman Güncellenir ve Sistemde Ne Zaman Görüntülenir?

Kara listede olmasına sebep olan borcunu bankalara ödeyen vatandaşlarımız ödemeyi yaptığı tarihten en geç 1 ay sonra Risk Merkezleri raporunda görüntüleme yapabilir. Bu çek için 3 iş günü olup, protestolu senetler içinse yine kredi ve kredi kartları gibi bir ay içerisinde sistemde görüntülenecektir. Bu sürelerden daha önce Risk Merkezi raporu alırsanız, sisteme henüz yansımayacağından halen borçlu olarak görünebilirsiniz.

Borcun ödendiğinin görüntülenmesi bankalar için 2 iş günü olup, ticari kredi borcu olan KOBİ’ler içinse takip eden ayın sonundan itibaren sistemde görüntülenecektir. Bu süreler dolmadan rapor almayın.

Risk Merkezi İle Anlaşmalı Bankalar

Riks merkezi raporunu  sorgulamak isteyenler aşağıdaki anlaşmalı bankalarda bulunan borç bilgilerini görüntüleyebilirler.

Risk Merkezi Anlaşmalı Bankalar
Risk Merkezi Anlaşmalı Bankalar

Soru 9: Borcunu Ödeyen Kişilerin Risk Merkezi Raporları Hatalı İse Ne Yapmaları Gerekir?

Eğer borcunuzun tamamını bankaya ödediyseniz veya 6 ay içerisinde bankadan yapılandırma yapmış iseniz, sisteme yansıma süreleri sonunda halen kara listede borçlu olarak görüntülenmekte ve borcunuzu ödemediğiniz görülmekte ise, borcu ödediğiniz bankaya, borç ödeme kaydının sisteme yansıtılması için başvuru yapabilirsiniz.

Soru 10: Borcunu Ödeyen Vatandaş Bankadan Bireysel veya Ticari Kredi Çekebilir Mi?

Bu sorunun cevabı, bankaları ilgilendiren bir durumdur. Bankalar Bankacılık Kanunu ve diğer düzenlemeler kapsamında kredi veya kredi kartı başvurusu yapan ticari veya bireysel müşterilerin ödeme durumlarına göre bir karar vermektedirler. Bu kredi Risk Merkezlerini değil, bankaları ilgilendiren bir durumdur.

Soru 11: Kredi Sicil Affından Yararlanan Esnaf Verilecek Olan Kosgeb Kobi Faizsiz Kredi Desteğinden Yararlanabilecek Mi?

Kosgeb tarafından 50 bin lira olarak verilen sıfır faizli Kobi İşletme desteği için henüz bir ilan yayımlanmadı. Ancak bu destek verilirken işletmenin kara listede olup olmadığına bakılmaksızın KOSGEB ÖN ONAY aşaması uygulandı. Bundan sonra, Kosgeb’in ön onay verdiği vatandaşlar anlaşmalı bankalara başvuruda bulundular ve bankalar tarafından talepleri değerlendirildi. KOSGEB burada sadece faiz desteğini sağlamaktadır. Vatandaş kara listede olsa da, olmasa da, KOSGEB’e sıfır faizli kredi başvurusunda bulunabilir ancak, bundan sonrası bankanın değerlendireceği ve karar vereceği bir husustur. Bu hususta 10 soruda yer alan cevap ile aynı niteliktedir.

Umarız, binlerce kişiye umut olan bu uygulamadan herkes faydalanabilir.

Lütfen içeriğimizi paylaşın ve daha fazla kişinin sicil affının ayrıntılarından haberdar olmasını sağlayın. Saygıyla!

SORUN CEVAPLAYALIM

Oy Verin

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. ahmet demir dedi ki:

    26/03/2020 tarihinde 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 48. maddesinde 5834 sayılı kanunda değişiklik yapıldı ve geçici maddeler eklendi. Kanun yayımlandığı gün yürürlüğe girdi. Ancak bankalar kendilerine böyle bir resmi yazının gelmediğini söylüyor. Bu konu binlerce vatandaşı ilgilendiriyor .
    Saygılarımla

    MADDE 48 – 22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    “GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 24/3/2020 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31/12/2020 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.
    (2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz

  2. Şaban dedi ki:

    Selamun aleyküm 2010 dan beri sicilim bozuk paraya ihtiyacım var ne yapmaliyim

  3. Hasan hüseyin bardakçı dedi ki:

    2015 kredi karti olan bircumu 2017 de kapattim kredi cekemiyorum ama 2020 de 2 tane bankalardan kredi karti geldi kullaniyorum biri 1.5 yil oluyor diyeride 1 yila yaklasti buna ragmen kredi cekemiyorum neyapmam lazim yardimci olursaniz sevinirim

  4. Kredi alımı dedi ki:

    Bende tüm borçları kapatip tek bankada topladım.Ama 5000₺ eksigim var.hangi banka verir acaba.?

  5. necdet dedi ki:

    Merhabalar bankalardan kredi alamıyorum borcum yok bankalara kredi kartıda kulanmıyorum ama acil 30bin tl krediye ihtiyacım var ssk da yok home ofis çalışıyorum aylık 1000-1200tl gibi ödeme yapabilirim ne yapmam gerekiyor devlet destek sağlıyormu bankalar hiçbir şekilde vermiyorlar lütfen yardımcı olursanız çok memnun olurumn teşekkürler.

  6. Kredi dedi ki:

    Bankadan kredi çekemiyorum oysaki borclarimi kapattım şuan hiç yok kartimda yok nasıl kredi alabilirim

  7. HALİM CİMİN dedi ki:

    tüm bankalarımı kapattım hatta son çıkan yasa gereği borcumu vakıf banka yatırdım af dan yaralanacaksınız denildi 1225tltamam dediler oy sakı dosyam bankanın anlaşmış olduğu hukuk bürosuyla anlaşmayı fes edince dosyam başka hukuk bürosuyla anlaşması sonucu 845tl borç tekrar ödedim bu bankanın hatası iken beni KARA listeye alındım bu benim suçum mu ARAŞTIRILMASI2005 YILINDA AKBANKA BORCUM ÖDEDİM ŞİRKETTEN AMASYA MERZİFON AKBANK ŞUBESİ DOSYAMI KAPATTI HALA BORÇ GÖSTERİYOR BUNLAR NEDİR ANLASILIRGİBİ DEGİL KARA LİSTEDEN ÇIKMAM İCİN BORÇLARIMI OLMADIGINA DAHİL YAZININ TARAFIM GÖNDERİLMESİ BİGİLERİNİZE ARZ EDERİMMM

  8. Nevzat dedi ki:

    Benim on yılı aşkın karttan kefilikten icralık olmuştum hepsini kapattım onyıldan fazla oldu bana küresi çıkmıyor ne yapmalıyım

  9. ERKAN dedi ki:

    merkez bankası kredi limit puanım varmı acaba nasıl öğrenebilirim

  10. Selim KOKUSUZ dedi ki:

    bankalar geçen yılın son çeyreğinde 2016 yılının 9 ayındaki kadar kredi kullandıklarını duyurdular tek tek atalarımız olsa da sektör olarak büyümeye destek olacağız diri Türkiye bankalar birliği Kredi yapılandırmada ulaşılan hacimde açıklandı 52 milyar lira Aydın’a göre Türk bankacılık sistemi dünyanın en çok kredi veren bankacılık sistemine sahip Bu açıklamalar sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paranın üstünü oturmayın eleştirisi de soruldu Hüseyin Aydın’a Aydın şu değerlendirmeyi yaptı sayın cumhurbaşkanı topladığınız parayı Kredi verin bu büyüme istihdam sağlar demek istiyor Biz toplam mevduatın hepsini krediye dönüştürdük.

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!