KOSGEB Mobilyacı İş Planı Örneği Nace Kodları

Mobilya dükkanı açıp, ev ve iş yerleri için mobilya satmak isteyenlere veya ahşap üretimi sektöründe atölyelere KOSGEB tarafından destek sağlanmaktadır. Mobilya imalatı, mobilya dükkanı açarak mobilya toptan ticareti yapmak isteyenler tarafından en çok araştırılan KOSGEB Mobilya İmalatı Desteği nace kodu ve mobilya dükkanının nasıl açılacağı hakkında bilgiler yazımızda. Şimdi mobilyacıların KOSGEB’den nasıl faydalanabileceğini inceleyelim.

Kosgeb Mobilya, Beyaz Eşya Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?

Mobilyacıların bir çoğu belirli iş planları hazırlayarak KOBİ kaydından sonra destek programlarına başvururlar. Hem beyaz eşya hem de mobilyanın aynı işletme içinde satılan iş yerleri de toptan veya perakende ticaret kategorisinde bu desteklerden faydalanabilirler.

Kosgeb Mobilya Dükkanı Açmak İçin Nace Kodları

Kosgeb’ e başvurmadan önce yapılacak işin KOSGEB desteklenen sektörlerde yer alıp almadığı kontrol ederek işe başlamalısınız. Nace kodu araması için aşağıdaki linke tıklayarak sektörün nace kodunu aramanız gereklidir. Görselde ki linke tıklayarak desteklenen sektörlere arama butonuna mobilya imalatı yazarak arama yapıp nace kodu tespit etmelisiniz.

Kosgeb mobilya üretimi yapan esnaflar için C İmalat kategorisinde ağaç işlerine yer vermektedir. C ana kategorisinin alt maddeleri şöyledir.

KOSGEB Mobilyacı İş Planı Örneği Nace KodlarıPin
Mobilya imalatı nace kodu

C-31 nolu imalat sektörüne ait kod dizininde

  • 31
  • 31.0
  • 31.01.03 kodları ile
  • İmalat
  • Büro malzemesi imalatı
  • Mutfak dolapları ve benzer mutfak mobilyasının imalatı
  • Yatak imalatı
  • Bu sınıflara girmeyen diğer mobilyaların imalatı için destek sağlanmaktadır.

Dolayısıyla Mobilya dükkanı açıp, ahşap üretimi yapmak isteyen girişimcilerimiz, hem açılışta, hemde ilerleyen safhalarda KOSGEB destek programlarına başvuru yapabilecektir. Birde mobilya satışı yapan G kategorisinde ki  işletmeler için destekleri inceleyelim.

KOSGEB Mobilyacı İş Planı Örneği Nace KodlarıPin
Mobilya Satışı

Yukarıda görülen 46.15 nolu nace koduyla KOSGEB mobilya ve ev eşyalarının satışı ile ilgili aracılara destek sağlamaktadır.

KOSGEB Mobilyacı İş Planı Örneği Nace Kodları
Mobilya Toptan Ticareti

Mobilya toptancıları içinse büro mobilyalarının toptan satışını yapan toptancılara ayrılmıştır. Toptan ve perakende ticaret ana kodu içerisinde 46.6 koduyla başvuru sağlanabilmektedir.

Bu kodlar toptancılar içindi. Şimdi ise perakende ticaret yapan mobilyacıların destek kodunu açıklayalım.

KOSGEB Mobilyacı İş Planı Örneği Nace KodlarıPin
Mobilya ticareti

47.59 sayılı nace koduyla da kosgeb belirli bir mala tahsis edilmiş dükkanlarda mobilya satışı yapan esnafa da hibe ve faizsiz kredi imkanı sağlamaktadır.

Mobilya Dükkanı Nasıl Açılır?

Mobilya satışı yapan işyerlerinin bir çoğu bu ürünleri kendi atölyelerinde ve fabrikalarında üretmektedirler. Üreticiden mobilya alıp satmak karlı bir iş değildir. Mobilya sektörünün kar marjı müşteri potansiyeli ve ürün gruplarına göre %300′ lere kadar çıkabilmektedir.

Üreticiden satın alıp satmanın dezavatantajları aşağıdaki gibidir:

  • Ürünler pahalı olduğu için piyasa koşullarına göre fiyat takibi zordur.
  • Nakliye ve montaj zor olduğu için, sergilemek sıkıntılıdır.
  • Müşterilerin büyük bölümü taksitle satın aldığı için kar marjı düşmektedir.
  • Alış fiyatı ile satış fiyatı arasında oran belirlemek diğer sektörlere göre daha zordur.

Kosgeb Desteği ile Mobilya Dükkanı Nasıl Açılır?

KOSGEB desteği ile mobilya dükkanı açılımı aşağıdaki gibidir:

  • Mobilya satış dükkanı açmak için tedarikçiler tespit edilir.
  • Belediye, Vergi Dairesi ve Esnaf odalarına kayıt işlemleri yaptırılır.
  • Eğer KOSGEB’den Mobilya dükkanı ilk açılışı için destek almak isterseniz, KOSGEB  girişimcilik eğitimine online olarak katılarak ve sertifika alınır. Açılacak işletme projeye dökülür.
  • Kosgeb ilk kayıt, veri tabanına kayıt, kobi beyannamesi gibi kayıt ve güncelleme işlemleri elektronik ortamda Kosgeb e-Hizmet üzerinden yapılır.
  • İş planı hazırlanın ve bu plan KOSGEB onayına sunulur. Onay aldıktan sonra işletme açılır ve projede belirlenen mallar satın alınır.
  • Alınan tüm malların faturaları ve ödeme belgeleri saklanır ve bu belgeler KOSGEB onayına sunulur.
  • Onay sonrasında başvurulan programın nevine göre hibe ödemesi yapılır.

Kosgeb mobilya iş planı örneği linkinden daha önce onay alan iş planlarını inceleyebilirsiniz.

Kosgeb Mobilya Dükkanı İçin Hibe Desteği Ne Kadar?

Kosgeb tarafından yeni girişimci destek programı 2023 yılında da İleri ve Geleneksel girişimcilik olmak üzere iki başlık altında verilmektedir. 60 bin lira ve 370 bin lira hibe olarak geleneksel girişimcilere sağlanacak destek miktarı şu şekildedir;

Eğer girişimci ileri girişimci olarak Kosgeb desteklerine başvurmak isterse bu miktar 370 bin lira olacaktır.

Mobilya Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İşletmenin kurulumu için gerekli dükkan bulunduğu halde geriye tamamlanması gereken evraklar kalıyor. Bu evraklar tamamlanmadan dükkanın açılış işlemi gerçekleşemez. Temin edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

  • İskan belgesi
  • Güncel son yıl tasdikli vergi levhası
  • İşletmenin ortak açılması halinde ortaklık senedi
  • İşletme sahibine ait 2 adet nüfus cüzdan fotokopisi
  • İşletmenin kiralık olması halinde noter tasdikli kira sözleşmesi
  • İşyeri bir tüzel kişi adına açılacak ise Ticaret Sicil Gazetesi ve ya Faaliyet Belgesi
  • Kat sahiplerine ait izin verildiğine dair noter tasdikli belge
  • Son olarak da iş yerinin devir alınıyor ise devir sözleşmesi evraklarını sunmanız gerekecektir. Hazırladığınız bu belgeler ile birlikte ruhsatınızı kolay bir şekilde alabilirsiniz. Ruhsat almak için gerekli belgeleri tamamlarken hemen hemen 3 bin TL kadar paranız gidecektir.

Mobilya Dükkanı Açmak Mantıklı mı?

Kosgeb ile mobilya dükkanı açmayı düşünüyorsanız izlemeniz gereken adımları sizler için araştırdık. Öncelikle ne tür bir mobilya dükkanı açmak istediğine karar vermeniz gerekmektedir. Müşterinize hitap edeceğiniz mobilya konseptini kafanız belirlemeniz gerekmektedir. Mobilya dükkanı açacağınız yerin konumu çok önemli olup rekabet piyasasında yerinizi sağlamlaştırmak için piyasa araştırması yapmanız gerekmektedir. İş planınız detaylı açık ve bilgilendirici olmalı. İşletmenize ait her detayı belirtmeniz gerekmektedir. İşletmenize ait yaşayabileceğiniz olumsuzlukların türleri ve çözüm yolları konusunda planlarını sunacağınız gibi aynı zamanda işletmenin kar marjı yakalamasının ne şekilde kullanılacağı yönünde de planlarınızın olması işletmenizi sürdürülebilir kılmaktadır.

İş planı hazırlarken bir yandan da maliyet hesaplaması yapmanız gerekmektedir. İşletmenize alımını gerçekleştireceğiniz her türlü mobilya aksamı için maliyet hesaplaması yapmanız lazım. İşletmenizin rağbet görebilmesi ve yeni bir işletmeyi tanıtmanın en etkili yolu sosyal medya olacak ve diğer reklamlar için bir pazarlama bütçesi de hesaplamanız gerekmektedir. Maliyet hesaplaması yaparken işletmenizin kuruluş işlemlerinden istihdamına kadar her durumu göz önünde bulundurmanız gerekir. Piyasa araştırması ile kazanç elde edebileceğiniz rakamlar üzerinden tutarlı olmanız ve işletmenizin e-ticaret hizmetleri için yeni girişimleri yakından takip edin. Resmi kurumlardan işyeri açma ruhsatı ve çalışma ruhsatı gibi her izin gerektiren belgeleri en kısa sürede temin edin.

Kosgeb 3 yaşına kadar makine ve teçhizat alımlarına da destek sağlamaktadır. Eğer mobilya üretimi için atölye açmayı planlıyorsanız, sahibinden sitesinden satılık mobilya üretim ekipmanlarını inceleyebilirsiniz.

Girişimcilik destekleri kapsamında geleneksel ve ileri girişimci programları üzerinden hibe ve kredi desteği yeni yılda da girişimcilere sağlanmaktadır. 

İşletme Giderleri İçin KOSGEB Ne Kadar Destek Veriyor?

KOSGEB işletme kuruluş giderleri için 2 bin TL hibe vermektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1