Kosgeb için gerekli evraklar ve belgeler bir nevi bu sürecin başlangıcı demektir. Talep edilen belgelerin tam anlamı ile hazırlanmaması ve gerekli kayıt işlemlerinin doğru bir şekilde yapılmaması halinde desteklerden yararlanmak için başvurunuz tam anlamı ile oluşmamış olacaktır. Biz de bu yazımızda sizler için Kosgeb başvuru için gerekli evraklar, kayıtların nasıl yapılacağı, sertifikaların nasıl alındığı ve 2023 yılında verilecek olan Kosgeb destekleri alabilmek için hangi evraklar gerekli, başvuru aşamaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
- KOSGEB Nedir? Kimlere Kredi Verir?
- KOSGEB Kayıt Başvurusu Nasıl Yapılır?
- KOSGEB Kayıt İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- KOSGEB Desteklerinden Yararlanmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar Nelerdir?
- KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
- Kosgeb Destekleri Nelerdir?
- KOSGEB Geleneksel Girişimci Desteği Kapsamı
- İleri Girişimci KOSGEB Desteği Ne Kadar?
- Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Faizsiz Destek
- KOBİ Hızlı Destek Programı Başvuru Belgeleri 2023 Yılında Nelerdir?
KOSGEB Nedir? Kimlere Kredi Verir?
Faaliyetlerine devam etmek isteyenlere destek sağlayan bir kurum olan KOSGEB şu anda, KOBİ’lere, Geleneksel genç girişimcilere, ileri girişimcilere, ve mikro işletmeler ve küçük işletmelere kredi vermektedir. Bu desteklerin bazıları çoğu ödemesiz olarak kullandırılır.
Kosgeb kendi işini kurmak isteyen, ancak yeterli sermayesi bulunmadığı için faaliyete geçemeyenlerin önünü açan ve destek sağlayan bir kurumdur. Kendi işinin patronu olmak hepimizin en büyük isteklerinden biridir. Ama maalesef ki sadece hayal kurmak, iş fikri düşünmek, kendi aklınızda dizayn yapmak bu iş için yeterli değildir. Eğer öyle olsa şimdiye kadar patron olmuştum.. Bu iş için en büyük gereksinim sermayedir.
Sermaye yoksa ancak düşünce gücü ile patron oluruz.. İşte KOSGEB tam da bu hususta insanları yalnızca hayallerinin patronu olmaktan kurtarıyor, birçok farklı seçenekle destek ve faizsiz kredi imkanı sağlıyor. Kosgeb tarafından verilen desteklerden yararlanmak için izlemeniz adımları ve gerekli evrakları aşağıda detayları ile açıklayacağız.
KOSGEB Kayıt Başvurusu Nasıl Yapılır?
İlk defa kayıt olacaksanız KOSGEB web sayfasında KOBİ girişi kısmında ‘KOSGEB’e ilk başvuru’ seçeneği seçilir. Yeni girişimci destekleri için ‘yeni girişimci ilk başvuru’ alanı seçilmelidir. Bunlar dışında diğer tüm destek ödemeleri için ise ‘İşletme ilk başvuru’ alanından kayıt olabilir ve başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Kosgeb desteklerinden yararlanmak için talep edilen gerekli evraklar ve belgelerle KOSGEB resmi sitesinde e-Akademi bölümünde bulunan e-hizmetler aracılığı ile müracaatlarınızı yaparsınız. Desteklerden yararlanmak, veri tabanına kayıt olmak için başvuruda gerekli evraklar ve belgeleri ibraz etmek gerekiyor. Hangi desteklere başvuru yapacaksanız o kategorideki şartları taşıyorsanız öncelikle girişimcilik sertifikanızı alarak, E-hizmetler bölümünden online başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. Veritabanına kayıt olurken aşağıda listelenen belge ve bilgilerin de sistemde kayıtlı olması gerekmektedir.
KOSGEB Kayıt İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
KOSGEB Veri Tabanına kayıt aşamasında, KOSGEB’in talep ettiği belgeler aşağıdaki gibidir:
- Oda faaliyet belgesi
- Şirket imza sirküleri
- İmza beyannamesi
- KOBİ bilgi dokümanı
- Ticaret sicil gazetesi veya Esnaf sicil gazetesi
- Başvuru sahibi eğer esnaf ise E-KOBİ ve KOBİ Beyannamesi
- Başvuru sahibi girişimci ise kursa katılım yapmak için başvuru formu
- Sistem üzerinden doldurulması gereken KOSGEB taahhütnamesi
- Başvurulacak sektöre göre hazırlanacak olan iş planı
- Eğer kişi esnaf ise Kobi Ticari Kredilerinde istenen diğer evraklar ibraz edilir.
Kosgeb kurslarına katılıp başarılı bir şekilde ayrılmanız halinde bu evrakları bölgenizde bulunan Kosgeb Kurumlarına ibraz etmeniz gerekecektir. Hazırladığınız İş Planı Kosgeb tarafından onay aldı ve işletmeniz için gerekli harcamaları yapmanız ve faturalandırmanız gerekecektir. Bu faturaları Kosgeb Kurumlarına teslim ederek gerekli ödeneği alabilirsiniz.
KOSGEB Desteklerinden Yararlanmak İçin İzlenilmesi Gereken Adımlar Nelerdir?
Birçok tanıdığınız veya tanımadığınız insanlardan Kosgeb destekleri ile iş kurduklarını duymuşsunuzdur. Bu kredi desteği elini kolunu sallayan herkese verilmiyor maalesef ki. Bu desteklerden yararlanmak için bazı koşulların sağlanması ve Kurum tarafından hazırlanan iş kurma danışmanlığı eğitimini veya uygulamalı olarak hazırlanan kurslardan eğitim desteği almanız ve bu yerlerden başarılı bir şekilde ayrılmış olmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunan girişimcilerden son bir yıl içerisinde işletme kurmuş olan kişiler yararlanmaktadır. Kosgeb desteklerinden yararlanmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- Geleneksel veya ileri girişimcilik için sertifkanın e-akademiden online olarak alınması zorunludur.
- Destek programlarından yararlanmak isteyen işletme, işletici kuruluş veya meslek kuruluşlarının KOSGEB Veri Tabanında yer alması gereklidir.
- Veri Tabanı Kaydı yapmak için Kosgeb resmi internet sitesini kullanabilirsiniz. Orada belirlenen usuller gereğince başvurunuzu yapabilirsiniz. Kosgeb veri tabanı kayıt linkine tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Daha sonra işletmelerin KOBİ niteliğinde olup olmadığının tespit edilmesi adına beyanname doldurması talep edilir. KOBİ Beyannamesi işlemleri için tıklayınız.
- Doldurulan Kobi Beyannameleri çıktı alınmalı, imzalanmalı, kaşelenmeli ve gerekli olan diğer belgeler ile birlikte bulunduğunuz bölgedeki hizmet merkezlerine teslim etmeniz gereklidir.
- Destekten faydalanacak işletmeler tarafından doldurulan beyannameler Kosgeb Kurumu tarafından belirlenen uzmanlarca kontrol edilir, olumlu ve olumsuz sonuç hakkında başvuru yapan kişiye geri dönüş sağlanır.
KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?
İşyerinizi kurmak için Kosgeb desteklerinden faydalanmak istiyorsanız ilk olarak projenizin desteklenen sektörler arasında olması gerekir. Bunun için Kosgeb NACE kodları bulunmaktadır. Eğer açacağınız işletme bu kodların içerisinde yer almıyor ise verilen desteklere başvuru yapamaz ve faydalanamazsınız. KOSGEB tarafından desteklenen sektörleri inceleyebilirsiniz.
Kosgeb girişimcilik destekleri için gerekli şartlar ve başvuru aşamaları sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Belirtilen zaman dilimleri içerisinde programlara başvuru yapmış olmak gereklidir. Başvuru tarihlerinden sonra gerçekleştirilen başvurular kabul edilmeyecektir.
- İlk adımda, program kapsamında istenilen belgeleri eksiksiz olarak düzenlemek gerekir.
- Kosgeb desteklerinden yararlanmak için ilk olarak Kurum tarafından belirlenen 32 saatlik ücretsiz kurslara katılmalısınız.
- Kurslar KOSGEB sitesinde online olarak verilmektedir.
- e-Devlet şifreniz ile e-Akademi sistemine buradan giriş yaparak üye olabilirsiniz.
- Girişimcilik sertifikaları uzaktan eğitim ile verilmektedir. Uzaktan eğitim sistemi ile online olarak eğitimlere katılabilirsiniz.
- Desteklemelerden yararlanmak için ilk olarak bu kursları başarı ile tamamlamanız ve verilen eğitimlerde aldığınız bilgiler neticesinde kuracağınız iş hususunda bir iş planı hazırlamanız gerekecektir.
- Başvuruyu gerçekleştirdiğiniz sektörde, başvuru tarihini takiben son bir sene içerisinde kendinize ait bir işyerinizin olmaması gereklidir.
- Aynı proje ve iş planı ile daha evvel aynı destek programı üzerinden üç kere ret kararı almamış olmak gereklidir.
- Program tarafından belirlenen diğer koşullara da sahip olmak gereklidir.
Bu koşulları sağlayan kişiler talep ettikleri Kosgeb programına başvuru yapabilirler.
“Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelerin, kuruluş desteği kapsamında hibe olarak verilen desteklerden faydalanmaları için başvuru yapılan tarihi takiben işletmelerini son bir sene içerisinde kurmuş olmaları gerekmektedir.”
Kosgeb Destekleri Nelerdir?
KOSGEB; gerek iş kurmak isteyenlere, gerekse de mevcut işletmesini geliştirmek isteyenlere hibe, faizsiz kredi ve kredi faiz desteği sağlamaktadır. Desteklemeler bu yılda da devam etmekte olup, güncel ve yeni desteklemeler de eklenmiştir. Girişimcilik Desteği kapsamında Girişimciliği Geliştirme Destek Programı hazırlanmış olup başvurular 2023 yılında da devam etmektedir.
Destek kapsamında verilecek tutarlar aşağıdaki gibidir:
- Geleneksel Girişimcilere: 65 bin TL‘ye kadar
- İleri Girişimcilere ise: 365 bin TL‘ye kadar destek verilecektir.
KOSGEB Geleneksel Girişimci Desteği Kapsamı
Kurum tarafından verilen geleneksek girişimcilik eğitimini tamamlayanlar bu destekten yararlanabilir. 65.000 TL’ye kadar verilen bu destekten yararlanarak kendi işinizin, işletmenizin patronu olabilirsiniz.
Geleneksel Girişimcilere kuruluş desteği kapsamında verilen destekler aşağıdaki gibidir:
- Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere: 5 bin TL
- Sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelere ise: 10 bin TL destek sağlanacaktır.
Performans Dönemlerine göre 1 yıl için Prim Desteği:
- Birinci Performans döneminde toplam prim gün sayısı: 180-539 olan işletmelere 5 bin TL, 540-1079 olan işletmelere 10 bin TL, 1080 ve üzeri olan işletmelere ise 20 bin TL destek sağlanacaktır.
- İkinci Performans döneminde toplam prim gün sayısı: 360-1079 olan işletmelere 5 bin TL, 1080-1439 olan işletmelere 15 bin TL, 1440 ve üzeri olan işletmelere 20 bin TL destek sağlanacaktır.
*Asgari prim gün sayısına ulaşmış olan girişimcilerin; engelli, şehit yakını, gazi, kadın ve genç olması halinde belirlenen destek tutarlarına ek 5 bin TL daha ilave destek verilir.
İleri Girişimci KOSGEB Desteği Ne Kadar?
İleri Girişimcilere, Geleneksel Girişimcilerden farklı olarak en fazla 365.000 TL’ye kadar destek verilmektedir. Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği de sağlanmaktadır. Sağlanacak destek oranı yüzde 75 oranında olacaktır. İleri düzey girişimcilere verilen destek miktarları 5 grupta verilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Kuruluş desteği: gerçek kişilere 5 bin TL, Sermaye şirketi işletmelere 10 bin TL
- Makine, Teçhizat ve Yazılım Destekleri:
- Düşük Orta ve Düşük Teknoloji düzeyi için: 100 bin TL
- Orta Yüksek Teknoloji düzeyi için: 200 bin TL
- Yüksek Teknoloji düzeyi için ise: 300 bin TL destek sağlanacaktır. (eğer yerli malı ise ek %5 destek verilir)
- Danışmanlık, işletme koçluğu veya mentörlük için 10.000 TL destek verilir.
- Performans desteği geleneksel girişimciler ile aynıdır. Birinci ve ikinci performans dönemlerinde en fazla 20.000 liraya kadar destek verilir.
- Sertifika desteği ise 5.000 TL’dir.
“Destekleme kararı verilmiş olan makine, teçhizat ve yazılımın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanan kurallar çerçevesinde Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınanları ve faturalandığı tarihleri takiben güncel yerli malı belgesi ile ayrılması durumunda verilecek olan yüzde 75 destek oranına yüzde 15 daha ilave destek yapılır.”
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Faizsiz Destek
KOSGEB İmalat, bilimsel AR-GE sektöründe faaliyet gösterenler, 2017 yılından sonra kurulmuş olan bilgisayar programlama, imalat bilimsel AR-GE faaliyeti gösteren genç yenilikçi MKİ’lere faizsiz destek vermektedir. Geri ödemeli olarak kullandırılır ve teminat alınmamaktadır. İki farklı bileşen olarak ayrılır. Bu bileşenler aşağıdaki gibidir:
- Birinci bileşen: imalat ve bilimsel Ar-Ge sektöründeki Mikro ve Küçük İşletmeleri kapsar.
- İkinci bileşen: 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ‘lerdir.
Mikro ve küçük işletmelerin salgındaki kötü şartlara rağmen faaliyetlerine devam etmesi ve istihdamlarını salgın başlangıç seviyesinde korumaları amaçlanmaktadır. Başvurular online olarak KOSGEB web tabanlı uygulama ara yüzü KBS üzerinden alınmaktadır. e-Devlet, GİB, SGK, Mersis-Esbis veri tabanları ile çalışan KOBİ bilgi sistemi uygulaması olarak kullanılır.
Başvurular değerlendirilirken, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre koşulları uygun olan KOBİ’lere yönelik destek verilecektir. Başvuru yapılan tarihi takip eden günlerde ödemeler 3 aylık dönem için 3 taksitte yapılır. 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte toplam 5 yıl vade geri ödenecektir. Ödeme yapılmadan önce GİB ve SGK kayıtlarına bakılarak işletmenin aktif olup olmadığına, istihdamının belli seviyede olmasına bakılmaktadır.
KOBİ Hızlı Destek Programı Başvuru Belgeleri 2023 Yılında Nelerdir?
Başvuru şartlarını taşıyor olan işletmeler KOSGEB veritabanına kayıtlı ise, ikinci bileşen KBS’de kayıtlı proje evrakları da otomatik doldurulmuşsa ek belge verilmesi gerekli değildir. Bu işletmeler KOSGEB resmi sitesinde e-Hizmetler bölümüne giriş yaparak online müracaatlarını gerçekleştirirler. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu sekmesinden tüm evraklar taranarak yüklenir.
Hızlı Destek Programı başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:
- Eğer varsa yasal sınırların üzerindeki vergi ve SGK borcunun ertelendiğini veya taksitlendirildiğini gösteren belge
- SGK’ya tescili olmayan şahıs işletmeleri için işyerinin SGK’ya tescilli olmadığına ve şahıs olarak bu kuruma borcunun olmadığına dair belge
- Sadece ikinci bileşen için yapılan başvurularda, işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belgenin taranarak online sisteme yüklenmesi gerekiyor.
Bu destekten yararlanacak Mikro ve Küçük işletmelerin taşıması gereken şartları sıraladık. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- İlk koşul, TTK’da tanımlı olan tüzel ve gerçek kişi olması, KBS’de kayıtlı aktif faaliyetlerine devam ediyor olması gerekmektedir.
- Birinci bileşen yani; imalat sektöründe veya bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektöründe faaliyette olan MKİ’ler için 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olması ve 2020 yılı net satış hasılatı tutarı 2019 yılı net satış hasılatı tutarına eşit veya az olması şartı aranır.
- İkinci bileşen için böyle bir şart aranmaz.
- İşe Devam Destek Kredisi fırsatından Kredi Garanti Fonu A.Ş. aracılığıyla 250.000 TL üstünde kredi alarak yararlanan işletmeler de başvuru yapamaz.
- İşletmelerin destek şartları ile ilgili tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Destek tutarları aşağıdaki gibidir:
- Mikro işletmeler: 10.000 X 3 ay =30. 000 TL üst limit
- Küçük işletmeler: 25.000 X 3 ay= 75.000 TL üst limit olarak belirlenmiştir. Ayrıca, teknolojik faaliyet giderlerine ek +25.000 TL verilir.
Desteklerden faydalanmak için Kosgeb Veri Tabanına kayıt olabilir, siz de hayallerinizdeki işin patronu olabilirsiniz.
KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanamaz?
İşletme, sahipleri ve ortakları ile bunların eş, anne, baba, kardeş, çocuk ve sahip olduğu veya ortak olduğu işletmelerden destek kapsamında mal veya hizmet satın alamaz ve böyle bir durumun tespiti halinde destek ödemesi yapılmaz.