Konut Kredisi Hayat Sigortası Geri Alma 2022

Konut kredilerinde yapılan hayat sigortası ürünü hakkında kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu, tüketici kredisi hayat sigortası iadesi 2022 yılında nasıl yapılır araştırdık. Borcu erken kapatılan kredilerde hayat sigortası geri alma dilekçe örneği nasıl yazılır, borcu erken kapatmalarda kredi hayat sigortası hesaplaması nasıl yapılır, Ziraat Bankası hayat sigortası iadesi nasıl ve nereden alınır konut kredisi hayat sigortası geri alma içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Konut Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu mu? 2022

Konut kredilerinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Konut kredisinde hayat sigortası isteğe bağlı olan bir durum olduğundan dolayı konutunuzu alırken kredi kullanacak kişiler ise kredi çekilecek olan bankalardan kredi borcu ödendiği süre boyunca sigorta yapılmasını önermektedir. Zorunluluğu yoktur ancak, evin güvencesi ve kişinin güvencesi için gerekli görülen bir türdür. Bunu yaptırmak sizin için avantaj sağlamaktadır. Evinizde çıkan yangın, herhangi bir olumsuz durum karşısında çıkan masrafları şirket belirli bir teminat ile karşılamaktadır. Kişi kendi isteği ile teminat belirleyebilir. Sigortanın primleri, konutun özelliğine ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilir.

Konut Kredisinde Hayat Sigortası Yaş Sınırı Nedir?

Konut kredisinde hayat sigortası yaş sınır sigorta şirketlerine bağlı olarak 18 ile 65 yaş aralığında olan kişiler için hayat sigortası ürünlerini kullandırmaktadır. 65 yaş üzerine konut kredisi kullananlar için konut kredisine hayat sigortası yapan şirketlerin sayısı daha azdır. Bu durum her bankaya göre yaş sınırı genellikle değişiklik gösterir.

Hayat sigortası kimlere yapılır;

  • 18 yaşın altında kişilere kredi verilmez ve hayat sigortası yapılmaz.
  • Bunlarla beraber isteğe bağlı aynı sigorta şirketi üzerinden farklı poliçeleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
  • Kredi talebinde bulunan kişiler bu yaş sınırı üzerinde ise olumsuz yanıtla karşılaşabilirler.
  • Fakat bu sonuçlar genelde bankaya ve kredi kurallarına bağlıdır.
  • Bankaya kefil, ipotek gibi ek bir teminat ile başvuru yaparak kredi alabilirsiniz.
  • Kefil olma durumlarında kredi kullanan kişinin hayatını kaybetmesi sonucunda borcunun kefil olan kişiye kalacağını unutmayın.

Bundan dolayı krediyi kullanmadan önce yaptırmanız oldukça önemli bir unsurdur.

Konut Kredisi Hayat Sigortası Ne Kadar?

Kredi kullanım aşamasında yaptırdığınız hayat sigortası ücretleri başvuru yapan kişinin yaş, cinsiyet, sağlık durumuna göre değişmektedir. Ancak, konut kredilerinde konut kredisi ortalama yıllık 500 TL ile 550 TL arasında hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Sizin ödeyebileceğiniz ve belirtiğiniz tutara göre de değişiklik yapılarak belirlenebilir. Bunun ile ilgili bilgiyi kredinizi çekerken size önerilen hayat sigortası kapsamında ne kadar olduğunu ve bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Tüketici Kredisi Hayat Sigortası İadesi 2022

Tüketici kredilerini ödeyen ve hayat sigortası iadesi almak isteyen müşteriler dilekçe ile hayat sigortası iadesi alabilirler. Borcunu kapatan tüketicinin hayat sigortasını iade yapmayan bankalar için kredi kullanan kişi tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir. Aynı zamanda sigorta şirketleri kredi sahiplerinin iade başvuru yapabilmesi için 1 ay ek süre tanımaktadır.

Konut Kredisinde Hayat Sigortası İadesi

Erken Ödenen Kredilerde İade işlemi; Borcu erken kapatılan kredilerde hayat sigortası iadesi için müşterinin sigorta şirketine değil, direkt olarak bankaya başvuruda bulunması gerekmektedir. Söz konusu dilekçe ile bankaya başvuruda bulunarak prim iadesi alabilirsiniz.

Kredi Hayat Sigortası Geri Alma Dilekçe Örneği 2022

Konut kredisi hayat sigortası geri alma talebinde bulunacak kişiler kredi hayata sigortası geri alma dilekçesi yazarak ödemelerini geri alabilirler.

                                                                    …/…/2022

……….. Müdürlüğüne,

Adıma düzenlenen Hayat Sigortası Poliçesinin Kredimin kapanmış olması dolayısıyla iadesini talep etmekteyim. Yapılması gereken ödemenin ……. IBAN bilgisine vadesiz mevduat tanımına sahip banka hesabıma yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla..

Ad/Soyad

İmza

Tarih

EKİ: Nüfus cüzdanı, Kredi Sigorta Sözleşmesi.

Hayat Sigortası Geri Alma Sorgulama

Hayat sigortası geri alma sorgulama için anlaşmalı olduğunuz şirketlerden yada e-Devlet sisteminden T.C bilgileriniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz. 

e-Devlet üzerinden hayat sigortası sorgulaması yapmak için tıklayınız.

Kredi Hayat Sigortası Hesaplama 2022

Hayat sigortasında aylık ödemiş olduğunuz bedeli yıllık hesaplayarak paranızı öğrenebilirsiniz. Örneğin; Konut kredisine yaptırmış olduğunuz hayat sigortanıza aylık 150 TL ödediğiniz de yıllık 1.800 TL olarak ücreti alabilirsiniz. Bu fiyatlar şirkete ve ödediğiniz bedele göre değişmektedir.

Kredilerde Hayat Sigortası Her Yıl Yenilenir mi?

Aslına bakıldığında krediler ile ilgili hayat sigortası yapılma zorunluluğu bulunmamaktadır. İmzaladığınız konut kredisi sözleşme içeriğinde hayat veya konut sigortası almak isterseniz krediye başvurduğunuz banka ile dilediğiniz şirketi seçerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yenilemeyi zorunlu kulan bir madde bulunmuyor ise dilediğiniz zaman yenileyebilirsiniz. Hepsinin en az 1 sene geçerlilik süresi vardır. İsteğe bağlı olduğu halde 1 yıl sonunda tekrar yeniletebilir veya yenileyebilirsiniz.

Erken Ödenen Kredilerde İade Yapılıyor mu?

Kredi faizinin tamamının yada bir kısmının müşteriden peşin olarak tahsil edildiği durumlarda, kredinin tamamının erken ödenmesi halinde erken ödeme yapılan tarih ve ödenen tutar esas alınarak akdi faiz oranı üzerin gerekli faiz iadesi yapılır. Borcu erken kapatılan kredilerde hayat sigortası iadesi için müşterinin sigorta şirketine değil, direkt olarak bankaya başvuruda bulunması gerekmektedir. Söz konusu dilekçe ile bankaya başvuruda bulunarak prim iadesi alabilirsiniz.

Hayat Sigortasında Ölüm Halleri

Sözleşmede gösterilen süre içerisinde taraf vefat eder ise bedeli sigortalı olan kişi tarafından tazminat olarak ödenmektedir. Hayat sigortanızda belirtilen poliçede ölüm halleri ve sebepleri belirtilmektedir. Poliçe de ölümcül hastalık, kaza sonucu ölüm daha ön plandadır. Ancak, sigortası olmayan biri borçlu olarak kalır ve ölümünden sonra tüm borcu mirasçılarına devredilerek borçlu kişiler mirasçılar olarak gösterilir.

Hayat sigortası yaptıran tüketicinin ölmesi halinde, mirasçılara karşı kredi alacağı davası açabilmenin ilk şartı bankanın sigorta şirketine karşı bütün kanuni yolları tüketmesidir. Banka sadece poliçe limitinin yeterli olmadığı bakiye alacak için tüketicinin mirasçılarından talepte bulunabilmektedir.

Kredi Hayat Sigortası Hangi Haller de Ödeme Yapmaz?

Sigorta şirketleri, hayat sigortası yaptırmış olan kişinin ani bir neden ile vefat etmesi halinde kalan borcun ödemesini bankaya yapıyor. Krediyi kullanan kişi, anlaşmayı yaptırdığı sırada mevcut bir hastalığı var ise ve bu hastalığını poliçe içerisinde belirtmemiş ise vefat durumunda şirket ödeme ile ilgili sorunlar çıkarabiliyor. Poliçede belirtildiği takdirde ödeme yapılmaması mümkün değildir. Belirli bir hastalığınız var ise belirttiğiniz takdirde ölüm halinde bankaya olan borcunuzu sigorta şirketiniz kapatacaktır.

Konut kredisi kullanımlarında yaş sınırı bulunuyor. Konut kredisi yaş sınırı hakkında bilgileri içeriğimizden alarak kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ziraat Bankası Hayat Sigortası İadesi Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası hayat sigortası iptali için banka şubelerine giderek dilekçe yazabilir ve hayat sigortanızın iptalini yapabilirsiniz. Ziraat bankasından çekmiş olduğunuz konut kredisini 18-70 yaş arasındaki müşterilere, sigortanın devam ettiği süre içerisinde kişinin hayatını kaybetmesi durumunda veya konut kredisinin devam etmesi halinde müşterilerine sunduğu bir sigorta birimidir. Hayat sigortası yaptıran kişinin ölüm hallerinde, Ziraat Bankasına olan borç şirket tarafından kapatılır ve geriye kalan sigorta tazminat bedeli, sertifika da belirtilen lehtarlara ödenir. Ziraat Bankası hayat sigortası iadesi için bankanın şubelerinden veya resmi internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı 2022

Hayat sigortalı olarak ölen bir kişinin yasal varisleri vardır. Bunlardan yararlanmak için ise varislerin bir takım şartları yerine getirmesi gerekir. Gereken işlemlerden sonra hak edilen tazminat nakit olarak ödenir.

Ölüm halinde varis olan kişiler hayat sigortası ölüm tazminatı almak için yapması gerekenler:

  • Sigortalının poliçesine sahip olduğu şirketine tazminat talebini iletmesi,
  • Vefat eden bir kişinin hayat sigortası sorgulamasının yapılması gerekir,
  • Ölüm tazminatı talebi için ise gerekli başvuru evrakları temin edilir,
  • Ölüm tazminatının ödemesinin nakit olarak tahsil edilmesinin isteği belirtilir,
  • Sigorta şirketi tarafından talep inceleme sürecine girer ve olumlu sonuçlar doğrultusunda ödeme sağlanır.

Bu gereken belgelerin tesliminden sonra şirkete ”alındı” belgesi ile hatırlatma yapılmalıdır. Talep süreci incelenir ve olumlu sonuçlar alındığında ölüm tazminatı ödemesi yapan kişiye ücret ödenir.

Hayat Sigortası Ölüm Tazminatı Zaman Aşımı

Hayat sigortalarında ölüm tazminatı zaman aşım süresi 2 yıldır. İki yıl sonunda tüm teminatlardan doğan haklarla beraber ölüm tazminatından doğan haklar ile zaman aşımına uğramaktadır. 2 yıl ve üzerinde zarara neden olan olay tarihinden itibaren 6 yıllık zaman aşımına girer.

Hayat Sigortası İptali ve Şikayetleri

İptal ve şikayetleriniz için sigorta şirketine değil direkt olarak, bankaya başvurmanız gerekmektedir. İptal talepleri ardından banka düzenleme ve bildirimi için ise araştırmalar yapar. Araştırmaların sonucunda iptali sağlanacaktır. Şikayetleriniz için ise, sigorta şirketinin ve bankaların şubelerini ziyaret edebilir veya internet aracılığı ile mail, telefon, faks yolundan iletişime geçerek bilgi formunu doldurarak şikayetinizi bildirebilirsiniz. En kısa sürede size geri dönüş yapılacaktır.

Verilen oy post
Photo of author

Seher Demir

Anadolu Üniversitesi Finans bölümü mezunuyum. 10 yılı aşkındır benzer konularda makaleler yazıyorum.
Yorum yapın

1