Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır? (GÜNCEL ŞARTLARI)

Kosgebkredisi.com
- Destek 200 Bin Liraya Yükseltildi
- Bankaların Kentsel Dönüşüm Kredisi Kampanyaları
- Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?
- Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
- Kentsel Dönüşüm Başvuru Aşamaları
- Kentsel Dönüşüme Devlet Desteği Var mı?
- Dilekçe ile Birlikte Verilmesi Gerekli EK Belgeler
- Kira Yardımı Hesaplama
İş bankası, Şekerbank, Halkbank, Akbank, Denizbank ve Vakıfbank gibi birçok kamu ve özel sermayeli bankalar kentsel dönüşüm kredisi vermeye devam ediyor. Riskli yapıdaki binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi anlamına gelen Kentsel dönüşüm için bankalar kredi ürünleri hazırlamakta ve kredi başvurusunda bulunmak isteyen müşterilerine özel krediler vermektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından faiz desteği verilecek. Devlet tarafından faiz desteğinden yararlanmak isteyenler için tüm detaylarıyla Kentsel dönüşüm kredisi şartlarını araştırdık.
Güçlendirme kredisi olarak bilinen Kentsel dönüşüm kredisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile faiz desteği ve kredinin vadesi limiti yükseltildi. Buna göre;
Destek 200 Bin Liraya Yükseltildi
Hükümetten Kentsel dönüşüm kredisi hamlesi. Evini dönüştürmek isteyenlere verilen ucuz maliyetli kredi desteğinin limiti artırıldı. Güçlendirme kredisi olarak bilinen kentsel dönüşüm kredisi alarak evini dönüştürmek isteyenlere verilen kredi desteğinin 125 bin liradan 200 bin liraya yükseltildi.
6306 Sayılı Kanun kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı 13.02.2020 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlandı. Bu karar kapsamında hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limitler artıldı.
- Güçlendirme kredisinde 50 binden 80 bin liraya yükseltild.
- Konut yapım, konut edindirme, iş yeri yapım ve iş yeri edindirme kredileri ise 125 binden 200 bin liraya yükseltildi.
- Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı da 625 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı.
Bu kapsamda kullandırılan kredilerin tüm kalemlerinde %60 oranında kredi desteği artışı yaşandı.

Kentsel dönüşüm kredisine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 0.40 puana kadar faiz desteği de veriyor.
Verilen desteğin miktarı ise konutun enerji verimliliğine göre de değişiyor. Faiz destekli konut kredileri için vade en çok 10 yıl (120 ay) , bireysel işyeri kredilerinde ise 7 yıl (84 ay) olarak uygulanıyor.
Yapılan yeni düzenlemeye göre; evini dönüştüren vatandaş yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek.
Konutunu veya işyerini kendi imkanları ile dönüştürmek isteyenlere ‘Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’ndan karşılanmak üzere faiz desteği veriliyor.
Ancak kira ve faiz desteği birlikte kullanılamıyor.
Kentsel dönüşüm kredisi olarak verilen kredilerin vadeleri ve limitleri faiz desteği kararından sonra şöyle oldu;
- Güçlendirme Kredisi; 400 puan faiz desteği, 2 yıl ana para ödemesiz, 10 yıl vadeli ve limiti 80 bin TL.
- Konut Yapım Kredisi; 400 puan faiz desteği, 2 yıl ana para ödemesiz, 10 yıl vadeli ve limiti 200 bin TL.
- Konut Yapım Kredisi; 400 puan faiz desteği, 1 yıl ana para ödemesiz, 10 yıl vadeli ve limiti 200 bin TL.
- İşyeri Yapım Kredisi; 300 puan faiz desteği, 2 yıl ana para ödemesiz, 7 yıl vadeli ve limiti 200 bin TL.
- İşyeri Yapım Kredisi; 300 puan faiz desteği, 1 yıl ana para ödemesiz, 7 yıl vadeli ve limiti 200 bin TL. oldu.
Krediden yararlanma şartları ise;
- Gayrimenkulün riskli alanda bulunması
- Riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor.
- Bina anlaşma ile tahliye edilmiş olmalıdır.
- Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler yararlanabiliyor.
Ayrıca;
- Kredi faiz desteğinden yararlanabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamış olan bankalardan birisine başvurmak zorunludur.
Peki Bakanlık ile protokol imzalayan bankaların kredi kampanyaları nedir? Şimdi de konu ile ilgili kredi sunan bankaların kampanyalarını inceleyelim.
Bankaların Kentsel Dönüşüm Kredisi Kampanyaları
Devlet katkısı alabileceğiniz ve anlaşmalı olan bankalardan yapacağınız başvurular ile en uygun faizli mortgage kredilerini alabileceğin kredi kampanyaları ile ev sahibi olabilirsiniz.
Riskli alanda bulunan ve riskli yapı raporuna sahip olan herkesin yararlanabileceği kentsel dönüşüm hakkını kullanmak isteyenler anlaşmalı bankalara başvuru yaparak uygun faizli ev kredisi alarak eski binasını yıkıp yerine yeni evini yaptırarak yeni ev sahibi olabilir. Özellikle riskli alanlarda yıkılmaya yüz tutmuş binaların yenilenmesi için hayata geçirilecek olan kentsel dönüşüm kredilerine başvuru yapacak kişilerin en az 1 yıl boyunca yıkılması planlanan evin sahiplerine ve kiracı ayni hak sahipleri bu kredilerden yararlandırılır. Ayrıca, yıkılacak olan konutun yerine yeni ev almak isteyenler de aynı kredi kampanyasından yararlanabilirler. Bakanlık tarafından onaylanan riskli yapı için yıkım kararının verilmesi ve yıkımının gerçekleştirilerek evini yeniden inşa etmek isteyen ev sahipleri için verilen kredi ürünlerini alabilmek için bankaların devletle anlaşmasının bulunması gereklidir. Bu şekilde devlet desteğinden yararlanarak kentsel dönüşüme tabi olabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?
Yukarıda da bilgilerine yer verdiğimiz gibi öncelikle kentsel dönüşümden yararlanacak hak sahipleri riskli alanlar olarak belirlenen bölgelerde ve riski raporuna sahip evleri en az 1 yıl boyunca oturmaları şartı ile yıkılması düşünülen ve yıkımı için kentsel dönüşüme giren evleri için bankalara dilekçe ve gerekli belgeler ile başvuruda bulunarak kampanyalardan yararlanabilir. Yapacağınız başvurular ile bu şekilde devlet desteğinden yararlanabilecek ilk adımı atmış olursunuz ve bankaların kampanyalarından yararlandırılırsınız. Yapacağınız başvurularda özellikle sizden istenecek başvuru dilekçenizi bankalardan temin edebilirsiniz. Gerekli dilekçeyi buradan da temin edebilirsiniz. Ayrıca sizden istenecek olan riskli yapı formunu da almanız gerekecektir. Bu belgeyi ise başvuruda bulunduğunuz bankaların anlaşmalı kuruluşları aracılığıyla da alabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla da binanızın riskli yapı olduğuna dair belgeyi temin edebilirsiniz.
Bankaların faiz oranları ve şartlarını incelemek isteyenler aşağıda bağlantılarını verdiğimiz bankaları kampanyalarını inceleyebilirler;
- Denizbank
- Vakıfbank
- Akbank.
Gerekli olan bu iki belgeyi almanız kentsel dönüşüm kredisi başvurularında istenen en önemli evraklardır. Bu belgeler ve evin tapusu ve kimlik belgenizi başvuruları yapacağınız Alt yapı ve kentsel dönüşüm müdürlükleri veya Çevre ve şehircilik müdürlüklerine ibraz ederek gerekli incelemelerin yapılmasını başlatabilirsiniz. Gerekli incelemeler sonucunda eksik veya aykırı beyanda bulunanların belgeleri tamamlanması için tapu müdürlüklerine geri gönderilir eksikler tamamlanır veya onay verilemez ama tüm süreç bu şekilde işletilmektedir. Hak sahibinin yapacağı başvuruları Riskli Yapı Tespit Raporu ile riskli olduğu belirlenen binalarda 2/3 oy çoğunluğu ile dönüşüm kararı alınırsa bu aşamadan sonra hak sahipleri tarafından müteahhit firma belirlenir ve firma arasında yapım sözleşmesi imzalanır tüm bu aşamalardan sonra kentsel dönüşüm kredisi veren anlaşmalı bankalara kredi başvurusunda bulunulur. Bankaları gerekli incelemeleri yapılmış hakkında yıkım kararı çıkan binalar için hak sahiplerine kampanyalarında uyguladıkları faiz oranları ve ödeme seçeneklerini uygulayarak kredi verirler.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Son zamanlarda evlerinin kentsel dönüşüme girmesi ile birçok vatandaşımız bu sorunun cevabını arıyor. Depreme dayanıksız ve yıkılmaya yüz tutmuş eviniz varsa bankalardan Kentsel dönüşüm kredisi alarak evinizi yenileyebilirsiniz. Resmi gazetede yürürlüğe giren Kentsel dönüşüm yasası kapsamında; Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile anlaşmalı olan bankaların istediği şartları yerine getirenler tüketiciye sunulan konut kredilerinden yararlanarak devletten kentsel dönüşüm yardımı alabilirler.
Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen, binaların iyileştirilmesi için ilgili yasa kapsamında başvuruda bulunan ev sahibi ve kiracılara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşmalı olarak kredi veren bankaları inceleyelim;
- Türkiye İş Bankası
- Denizbank,
- Akbank,
- Halkbank,
- Türkiye Finans Bankası,
- Türkiye Vakıflar Bankası,
- Yapı Kredi Bankası,
- TEB,
- Garanti Bankası,
- Şekerbank,
- Kuveyt Türk,
- Türkiye Ziraat Bankası,
- QNB Finansbank,
- ING Bank.
Kentsel dönüşüme giren ve Bakanlık tarafından yıkımına karar verilen ev sahipleri, anlaşmalı olan ve kentsel dönüşüm kredisi veren bankaların şubelerine başvuruda bulunarak en fazla 200 bin lira 120 ay vadeli ve uygun faizli ev kredileri alabilirler.
Anlaşmalı olarak kentsel dönüşüm kredisi veren bankalara aylık olarak devletin uyguladığı faiz desteği A, B, Standart sınıfı olarak %33, %37, %41 oranlarında kredi olanakları sağlamaktadır. 120 ay vadeli olmak üzere başvuru yapan kiracı veya mülk sahibine aylık olarak devletin uyguladığı faiz desteğinin yanında bankalar ekspertiz ücreti almazken kredi tahsis ücretini kredi tutarı üzerinden % 0,5 olarak uygulamakta ve 120 ay vadelerde istenen limitlerde kredi tahsis etmektedir.
Devlet ile anlaşmalı olarak konut kredisi veren bankalardan yıkılacak olan evlerinin sadece 5 dairesi için kredi alınabilmektedir. Mülk sahiplerine daire başına 200 bin lira tutarında kredi verilirken toplamda 1 milyon liralık bir krediye kadar devlet kredi faiz desteğinden yararlandırılır. En fazla 5 daire kentsel dönüşüm kapsamına alınır ve mülk sahiplerinin bilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de budur.
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında tüketicilere konut kredisi veren bankalar ise başta; Ziraat bankası olmak üzere İş bankası, Akbank, Denizbank gibi bankalardır. Yasa kapsamında anlaşmalı bankalardan sunulan kredi için kredi faiz desteği almak için bazı kurumlara başvuru yapmanız gereklidir. Bu kuruluşlara başvuru yaparak devletten kredi faiz desteği alabilir ve evinizi yenileme imkanı bulabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Başvuru Aşamaları
Kentsel dönüşüm kredisinden depreme dayanıksız, yıkılmaya yüz tutmuş bina sahipleri bu sorulara yanıt aramaktadır. Kısaca Riskli Alan içerisinde Riskli binada oturan ve Riski Yapıdır Raporu alan ev sahipleri, 1 yıl boyunca bu riskli yapıda oturan kiracılar söz konusu Binası Riskli raporu alan ve raporu onaylanan ve Kentsel dönüşüm kapsamına giren yapılar için müteahhit seçimi yapıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi veren anlaşmalı bankalara başvuru yapılıyor.
Her bir daire için en fazla 200 bin lira kentsel dönüşüm kullandırılıyor ve blokeli olarak hesabına geçen krediyi müteahhit, paranın hepsini kullanamıyor ancak müteahhidin yaptığı inşaat incelenerek, işin tutarı ne kadar ise bankadan işin tutarı kadar kredi alınmaktadır. Yani konut kredisi verirken bankalar nasıl satın alınacak olan konutun eksper raporundaki değerine göre kredi veriyorlarsa burada aynı uygulama geçerli eksper ücretsiz olarak kredi veren bankalar inşaat incelemesi yaparak müteahhit yaptığı işin değerine kadar kredi veriyor.
Bankalara başvuru yapılırken mülk sahibinden kredi başvurularında Mülk Sahibi Tapu Fotokopisini ve mülk sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi ile Tapu Müdürlüğünden alınan kaşeli imzalı Bağımsız Bölüm Listesi TAKYİDAT Belgelerini istenmektedir.
Anlaşma ile boşaltılarak yıkımı yapılan veya yıkılarak kamulaştırılan binaların sahiplerinden ve sahibi olmasalar bile bu binalarda 1 yıldır ikamet eden kiracı binalarını kendi imkânları ile yapmak isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilir.
Özel hesaptan kredi alabilmek için de verilecek olan kredinin limiti ve kredinin tahsis öncelikleri; özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak her yıl Bakanlıkça belirlenir ve ilan edilerek başvuru yapanlara Bakanlık tarafından kredi açılır.
Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen mülk sahipleri kendi imkanları ile yapısını yenilemek istediklerinde bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları ve başvuruların Bakanlık tarafından onaylanması halinde teminat verilerek yapılacak sözleşme ile % 25 peşin kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak hak sahibinin hesabına aktarılmak suretiyle kullandırılır.
- Kredinin geri ödemesi inşaat bittikten sonra başlatılarak kredi borcunun konut büyüklüğüne göre verilen geri ödeme vadeleri halinde 120, 84 veya 60 aya bölünmesi suretiyle geri ödeme başlangıç taksiti bulunarak geri ödeme süresi olan 120 ay, 84 ay veya 60 aya ulaşıncaya kadar ödenir.
- Kredinin geri ödeme süresi brüt inşaat alanına göre hesaplanır.
- İnşaat alanı 50 m2 ye kadar olan işyerleri için geri ödemeler 48 aydır.
- 50 m² den büyük işyerleri için geri ödeme ise 36 aydır.
- Kredinin geri ödeme süresi inşaat alanının büyüklüğüne göre 100 m² ye kadar olan konutlar için 120 ay vadelidir.
- 101-150 m2 inşaat alanı olan konutlar için 84 ay ve 150 m² den büyük konutlar için 60 aydır.
Bina Güçlendirme ve Fiyatları için tıklayınız.
Kentsel Dönüşüme Devlet Desteği Var mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşmalı olan ve yasa kapsamında tüketicilere konut kredisi veren bankalardan kredi alarak başvurması gereken kuruluşlardan kredi faiz desteği alacak olanlar öncelikle kurumlara dilekçe ile başvuru yapmalıdır.
- Kuruluşlara ilgili dilekçe ile başvuranlar devlet desteği olarak kredi faiz desteğinden de kentsel dönüşüm kredisinden kira yardımında da yararlanabilirler.
- Kentsel dönüşüm kredisi kira yardımı almak için öncelikle yıkılacak olan riskli binada kiracı olarak oturmanız gereklidir.
- Yıkılacak olan binada oturan kiracılar başka bir yere taşınmak için devletten kira yardımı alabilirler.
- Devlet her konuda kentsel dönüşüm yapılacak olan bina sahibi ve kiracılarına yardımcı olmaktadır.
Kira yardımı almak isteyenler ise; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Belediye, Üniversite, Meslek Odaları ve özel yüklenici bakanlık tarafından lisanslı firmalara başvuru yaparak bina sahibi ve kiracısı devletten faiz desteği ve geri ödemesiz kira yardımından yararlanabilirler.
Başvurularda yıkılacak olan binanın riskli yapı veya riskli alanda olması ve riskli yapı raporunun olması gereklidir. Riskli yapı raporu ayrıca Bakanlık tarafından da onaylanmalıdır. Risk raporu onaylanan ev sahibi ve kiracılar devletten geri ödemesiz olarak başka bir eve taşınmak için kira yardımı ve eşya taşıma giderleri için hibe alabilirler. Kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı almak isteyenlerin başvurularında doldurmaları gereken Kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi ile birlikte temin etmeleri gereken diğer belgeler ise;
Dilekçe ile Birlikte Verilmesi Gerekli EK Belgeler
Binanın tabu belgesi fotokopisi ve güncel tabu takyidat belgesi,
- Yapı için alınacak inceleme raporu,
- Emlak vergisi bina bildirimi,
- Bakanlık teknik eğitimine katılım belgesi sureti,
- Jeoloji – Jeofizik mühendislerinin oda kaydı ve 5 yıllık tecrübelerini gösteren belge zemin etüt yani deprem dayanıklığı raporu,
Hazırlanabilmesi için gerekli olan bu belge ile kentsel dönüşüm kira yardımı devlet desteği alınabilir.
Kira Yardımı Hesaplama
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anlaşmalı olan bankalardan kentsel dönüşüm yasası kapsamında alınacak olan kira yardımı için riskli yapıdır raporu olan ve yıkılacak olan ve depreme dayanıksız olan evde 1 yıl boyunca kiracı veya ev sahibi olarak oturmak gereklidir. Yani ev sahipleri başka eve taşındıklarında gerekli tüm masraflarını bu kira yardımı ile giderebileceklerdir. Başvuru yapmak isteyen ev sahibi ve kiracılar kira yardımı için başvuru yapacakları kurumlara yukarıdaki belgeler ile birlikte dilekçe ile başvuru yapmaları halinde bir buçuk boyunca (18 ay) aylık 890 TL olarak kira yardımı alabilirler. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında ev sahibi ve kiracılar için 18 aylık verilecek olan kira yardımı sadece oturulan ev için verilen yardımdır. Yani kaç tane evi olursa olsun ev sahipleri sadece oturdukları ev için kira yardımı alabilir.
Ayrıca devletimiz kredi faiz desteğinin ve bu şartları sağlayan ve belgeler ile başvuranlar için kira yardımının yanında başka eve taşınacak olan ev sahibi ve kiracılar için eşya taşınması durumda geri ödemesiz olarak 1,360 TL hibe kredi verilmektedir.
Kentsel dönüşüm planlanıyor ev benim uzerime fakat benim bi gelirim yok eşimin var krediyi nasıl çekicem yada cekebiliyormuyum
Şeker Banktan kentsel dönüşüm kredisi çektik,fakat devlet desteğini 2018 ocaktan beri alamıyoruz buradan sesleniyorum kira yardımından faydalanıyorlar ama kredi desteğinden yararlanamıyoruz mağduruz sakın kredi desteğine kanmayın 1 yıldır alınamıyor kira yardımı alın tıkır tıkır belediyelerden alınıyor
Hiç bir banka kentsel dönüşüm projesinden bilgi vermiyor ve bilgileri yok sanki başlarından atıyorlar lütfen şu kentsel dönüşüm projesinden bana bilgi verecek ve yönlendirecek biri yardım etsin
kentsel dönüşüm kapsamında iş bankasından 50000 tl kredi aldım 2018 mart ayına kadar faizin katkı bedeli olarak iaedesi hesabıma aktarılıyordu fakat 2018 mart ayından bu güne kadar katkı bedeli hesabıma aktarılmıyor.sebebini ögrenmek istiyorum
Biz de şeker bank tan kentsel dönüşüm kredisi 45000 tl 2018 ocakta kullandık, eksik evrak yüzünden Mart 2018 ayına kadar devletin verdiği katkı payından da faydalanamadık bankanın yanlışlıkları yüzünden,sonrası da tam bir muamma, devlet ödeneği kesmiş,ama kira yardımı tıkır tıkır alınıyor biz mağduruz şu anda
Bu haliyle satın almak zorunda kalmazsınız. bankalar kredileri para bankası ile ilgili hesaplamalar yapmak istiyorum.Kentsel Dönüşüm Kredisi değişmemiyor yatırımcı bankası, banka kredisi, banka kredisi, döviz bürosu, döviz bürosu, döviz bürosu 500 bin lira kadar Kentsel Dönüşüm Kredisi alabiliyorsunuz fazladan 500 bin lira kadar kredi bilite borçları ve borçları hesap etmemek zorundasınız. yeni anlam temelini attı 1. katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yokkatını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok katını yaptı gelip bankaya tavsiye yok işte devam etmek işinizi sürdürmek işinizi sürdürmek işinizi sürdürmek için kontrol etmek ve kontrol etmek İnşaat işini yaptırmak için inşaatınızı tamamlamıyorum.