Sermayesiz İşyeri Açma Hibe Kredileri
Kendi işlerini kurmak isteyen genç girişimciler için devletin yapmış olduğu destekler vardır. Kurmak istediğiniz işi öncelikle kendinize sormanız gerekmekte kuracağınız iş açacağınız yerde ihtiyaca sahip mi? Bulunduğunuz yerde başka işletmeler var mı? varsa kaç yılda düzen kurulmuş bunları gözlemleyip bilgi sahibi olmalısınız. Bu işyerlerini açmak isteyip yeterli maddi desteği olmayan vatandaşlar için Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi bankalar tarafından verilen krediler uygun vade ve faiz oranları ile banka müşterilerine sunulmaktadır. İşyeri açma, şartları, KOSGEB, faizsiz işyeri açma, Devlet desteği, yeni işyeri kuranlar, vergi muafiyeti, İşyeri Kredisi Veren Diğer Bankalar hangileridir, Kendi işimi yapmak istiyorum devlet sorusunu soranlar için araştırmalarımızı yaptık hepsini yazımızın içeriğinde bulabiliriniz.
İşyeri Açma Kredisi Şartları
Kamu kurum ve kuruluşları son yıllarda üretimi desteklemek amacıyla girişimcilik destekleri vermektedir. Devlet desteği ile iş kurmak son zamanlarda oldukça avantajlı bir durum haline geldi. Devlet destekli iş kurmak, bankalardan destek alarak iş kurmaktan daha çok tercih edilen bir yoldur. Geri ödeme şartları ile iş yapmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için fırsatlar sunuyor. Dükkan açmak için birçok girişimci, bir miktar kredi kullanmaktadır. Elinde dükkan açmak için yeterli sermayesi olsa bile, bankaların sunmuş oldukları KOBİ avantajlarından yararlanmak isteyenler Kobi kredisi kullanmayı tercih etmektedirler. İşyeri açmak için esnaf ve sanatkarlar kefalet kooperatifinden kredi çekebilirsiniz.
- Kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmamız,
- Mevcut kredi ya da kredi kartı borçlarınızı düzenli ödüyorsanız, kredi ve kredi kartı borçlarınızı zamanında ödediyseniz, Kredi notunuzun yüksek çıkması için kredi takibine düşmemeniz gerekmektedir,
- SGK’lı olarak çalışan bir kişi son iş yerinde en az 3 ay bazı bankalar için 6 ay, toplamda ise en az 12 ay sigortalı olarak çalışmış olmalıdır,
- Bankaların şartları değişebilir ama genellikle aylık ödeyeceğiniz tutarın iki katı fazla gelirinizin olması istenecektir,
- Ayrıca kefil göstermek zorunda kalırsanız, kefilden de eş rızası almanın yasal bir zorunluluk olduğu da belirtilmektedir.
- Gerçek Kişi Statüsünde ve Sermaye Şirketi Üzerine Kurulmuş İşletmeler, en Fazla 60 Bin TL. Hibe verilmektedir.
Faizsiz İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar
Uzun zamandır hayallerini gerçekleştirmek isteyen, kendine ait bir işyeri açmak isteyip, buna gücü olmayanlar için bankaların yapmış olduğu ortak kredi imkanları vardır. Uygun faiz oranları ile uzun vadede işyeri açmak için finansman desteği alabileceğiniz bankaları sıralamak gerekirse;
Ziraat Bankası İşyeri Açma Kredisi
Kendi işyerine sahip olmak isteyenler olacaktır. Nasıl yaparım, açacağım işyerini uzun vadeli ayakta nasıl tutarım, düşüncesine sahip kişiler için Ziraat Bankası gerekli olan destek ve kredileri vermektedir. Kredi kullanılan işyeri için verilen vade süresi 120 aydır, bu süre boyunca ipotek altına alınır. Banka tarafından gerekli görülmesi durumunda ek teminat istenebilir. İş yerinin ekspertiz değerinin en fazla %75’i kadar kredi kullanılabilir. İşyeri sahibine hayat sigortası yapılır ve işyeri için zorunlu deprem sigortası da banka tarafından yapılmaktadır. En az 2 en fazla 5 ortak, gelirlerini bildiren bir belge ile yüksek tutarlarda kredi kullanma haklarına sahiptirler. Bireyselde olduğu gibi ekspertiz değerinin %75’ine kadar kredi kullanılıyor. Yani, satın almak istediğiniz işyerinin satın alma değeri 500 bin TL. ise 375 bin TL. sini bankalar karşılıyor.
Ziraat Bankası İşyeri Açma Kredisi Başvuru Evrakları;
- Kimlik belgesi,
- Vergi levhası ,
- İmza sirküleri ,
- İşyeri açma kredisi başvuru formu ,
- Oda kayıt belgesi ,
- Faaliyet belgesi dahil en yakın Ziraat bankası şubesine gidip gerçekleştirebilirsiniz.
Halk Bankası İşyeri Açma Kredisi
Farklı iş fikirleri ve deneyimlere sahip olan girişimciler için çeşitli kredi seçenekleri sunuluyor.
- Önlisans veya lisans mezunları okudukları bölümle ilgili bir işyeri açmak istedikleri zaman “genç girişimci” adı altında 50 bin TL.ye kadar, Aylık eşit taksit ödeme seçeneği ile 1 yıl anapara ödemesiz 36 ay vade ile kredi kullanabilirler.
- Tahlil laboratuvarı kuracak doktorlar veteriner, avukat, diş doktoru gibi kendi mesleği için işyeri açmak isteyenler “cesur girişimci“lerdir. kullanabilecekleri kredi tutarı 75 bin TL.dir. ödeme süresindeki vadeleri ise 48 ay dır.
- Bir diğer girişimciler ise “Mucit girişimciler” teknolojik ürünler buluş, icat ve fikirlerini faaliyete geçirmek için patent hakkına sahip olan girişimciler için yapılan bir destektir. 75 bin TL. kredi limiti olup,48 ay vade ile verilmektedir.
- Eğitimlerini ve sertifikalarını tamamlamış 30 yaşını geçmemiş deneyimli “usta girişimciler” için 30 bin TL. ye kadar, aylık eşit taksitler ile 1 yıl anapara ödemesiz 36 ay vade ile kredi kullanabilirler.
Vakıfbank İşyeri Açma Kredisi
Vakıfbank tarafından belirtilen şartlar altında ticari nitelikli müşteriler muaf tutulmuş ve hayat sigortası yaptırmak zorunlu hale gelmiştir. Bireysel İşyeri Kredisi kullanacak olan vatandaşların düzenli bir gelire sahip olmaları gerekmektedir. Ticari paket sigortası yapıldıktan sonra Kredinin limiti, ipotek alınacak gayrimenkulün ekspertiz değerinin %75’ini karşılamaktadır. Uzun yıllardır bir şirkete sahipseniz veya herhangi bir şirkete ortaklık yaptıysanız kredi almanız kolaylaşacaktır. Geçmişte bir işyeri işletmediyseniz ticari geçmişiniz temiz değilse kredi almanız zorlanacak ve bankalar sizden bir çok evrak isteyecektir. Bu evraklar ise şunlardır;
- Muhasebeci vekaleti,
- Tapu belgeleri,
- İmza beyanları,
- İkametgah belgesi,
Bu evrakları işyeri açma kredisi kullanmadan önce sizden istenecektir. İşyerinin düzeni için aldığınız kredinin yeteceğinden emin olup ilerleyen zamanlarda para kazanabilecek misiniz bunları da düşünüp planlamanız gerekecektir. İlk zamanlarda çalıştıracağınız personelin maaşları hesabınız nakit olarak bulundurursanız sizin için faydalı bir davranış olacaktır. Başvurularını şubelerden, telefon ve SMS yoluyla yapabilirsiniz.
- Size en yakın Vakıfbank şubesi,
- Telefon NO: 0850 222 0724,
- SMS için ise; aralarında birer boşluk bırakarak Kredi, T.C. kimlik NO., aylık gelirinizi yazıp 5724’e SMS gönderebilirsiniz.
İşyeri Kredisi Veren Diğer Bankalar (Özel Banklar)
Kredi veren kamu bankalarından sonra özel bankalarda vatandaşlara kredi vermeye başladı. Bu bankaların kredilerine işyeri açmak için başvuru yapabilirsiniz. Siciliniz bozuk ve daha önce kullanmış olduğunuz kredilerin ödemelerinde gecikme yaptıysanız karşınıza bir zorluk çıkacaktır. Kolaylıkla ihtiyacınızı karşılamanız için dosyanızın temiz olması gerekmektedir.
İşyeri açma kredisi veren bankalar ise;
- İş Bankası İş Yeri Kredisi.
- Ziraat Bankası Bireysel İş Yeri Kredisi.
- Halkbank Sıfır Faizli Esnaf Kredisi.
- Yapı ve Kredi Bankası,
- Garanti Bankası,
- Akbank,
- Teb Taksitli Ticari Kredi.
- ING Kobi Hızlı Kredi.
- Finans Bank İş Yeri Açma Kredisi.
- Vakıfbank Bireysel İş Yeri Kredisi.
- Esnaf ve Kefalet Kredisi.
- TEB,
- Denizbank.
KOSGEB İşyeri Açma Kredisi ve Şartları
Genç yatırımcıların artmasıyla birlikte ön plana çıkmış kamu destekli olan bu kurum oldukça ilgi görüyor. İşyeri açma kredisine başvuru yapmadan önce Türkiye’nin her yerinden alacağınız bu sertifikaya KOSGEB üzerinden talepte bulunup bu kurumun onayladığı girişimcilik sertifikası almanız gerekmektedir. Başvuru yaptıktan sonra size verilen bir belge ile devam zorunluluğunuzun olduğu bir kursa gönderiliyorsunuz. Eğitimden sonra başvurmak isteyenler iş planının sunumunu yapacaklar ve iş planı onaylandığı andan itibaren iş yeri açılışı gerçekleştirilecek. KOSGEB veri tabanına kayıt oluşturmak şartı sunuluyor. Bu işlemler sırası ile uygulandıktan sonra kredi imkanı sunan bankalardan herhangi birine giderek kredi başvurusu yapılabiliyor. Belirli şartları tamamladığınız zaman e-devlet üzerinde de başvuru yapılmaktadır. İş yeri açma fikri olan herkes başvuruda bulunabilir.
- İş yerinizin ilk senesinde en fazla 30.000 TL. hibe geri ödemesiz,
- Aynı performansı ve aynı şartları işletmenizin 12 ile 24 ayı içerisinde yine sergiler iseniz yine aynı şekilde 24 ay sonrasında bir 30.000 TL.
- Toplamda ” Geleneksel Girişimcilik Desteği ” adı altında 60.000 TL. yeni iş yeriniz için alacaksınız.
Girişimcilerin dikkat etmesi gereken şartlar;
- T.C vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Üniversitelerde yapılmış olan genç girişimci geliştirme programına katılıp mezun olanlar,
- Uygulamalı Girişimci Eğitim” desteğini ya da iş kurma danışmanlığı eğitimi almak,
- İş geliştirme merkezinde yer alan girişimcilerden 1 yıl içerisinde işletme açmış olmak girişimciler için belirlenen şartlardır.
Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği Vakfı İş Yeri Açma Desteği
Maddi desteğe ihtiyacı olanlara Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının vermiş olduğu eğitim, sıhhat, ve öteki ihtiyaçlar için maddi yardım yapılmaktadır. Bunlar ile birlikte Kaymakamlıklar tarafınca teşvik amaçlı ev hanımlarına hanım destek kredisi verilmektedir. Vakıflar Bakanlık tarafınca gönderilen bütçe ve olanakları dahilinde hizmet verdikleri il yada ilçenin maddi durumuna göre, desteklere başvurma taleplerinin yoğunluğun dolayı bazı programlar hazırlarlar. Bu programlar;
- Kaymakamlık tarafından yapılan işyeri açma yardımı,
- Sosyal yardım ve dayanışma derneği vakfı kredisi,
- Kaymakamlık tarafından yapılan destekleri,
- Kaymakamlıktan ev hanımlarına kredi,
Programları hazırlanır, kaymakamlığın yada Sosyal yardım ve dayanışma derneği vakfının herkese kredi verme zorunluluğu yoktur.
Tarım ve Orman Bakanlığı İş Yeri Açma Desteği
Kırsal bölgelerde yaşayan genç çiftçiler için alanında uygulayacağı hayvansal, bitkisel, tıbbi ve aromatik bitki üretiminin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik 30 bin TL. hibe desteği veriyor. Bu destekten yararlanmak için 18 yaşından büyük 41 yaşından küçük olmanız gerekiyor. Verilen bu destek şehir içinde bir dükkan açmak için değil köyde ve kırsal kesimlerde ahır kurulumu, hayvan ve tarım aletleri alımı gibi işlerin masraflarını gidermek için verilecek bir destektir. Uzmanlar verilen miktarın çiftçiliğe başlamak için yeterli bir miktar olduğunu söylemiştir.
- Büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimi,
- İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı,
- Arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi, Bitkisel üretim,
- Kapama meyve bahçesi tesisi,
- Serbest sistem yumurta tavuğu üretimi,
- Yem bitkisi yetiştiriciliği,
- Kültür mantarı üretimi,
- Fide, fidan, iç ve dış mekan süs bitkisi üretimi,
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği,
- Kültür mantarı üretimi,
- Tıbbi ve aromatik bitki üretimi,
- Coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim alanlarını kapsar.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destek 30 bin TL olup, geri ödemesiz bir destektir.
TUBİTAK İş Yeri Açma Desteği
Yeniliklere önem ve destek veren TUBİTAK işyeri açmak isteyenler yapacağı destekle birlikte genç girişimcileri geri çevirmeyeceğini çoğu girişimci bilmemektedir. Teknoloji odaklı olma şartı ile yenilikçi iş fikirleri olanlara ve yeni ürün tasarlayanlara 150 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği sağlamaktadır. Bakanlar kurulunun detaylı açıklamalarından sonra bu hibe 500 bin TL. ye kadar çıkabilecektir. İlk 150 bin lirayı 3 ayrı ödemeyle alıyorsunuz.
- İlk aşamadaki 50 bin liralık ödemeyi şirket kuruluşunda alıyorsunuz,
- İkinci 50 bin liralık ödemeyi ilk 6 aylık süreçte bitirip dönem raporunu yayınladığınız zaman alıyorsunuz,
- Üçüncü 50 bin liralık ödeme ise proje kesin bir hale gelip bittiği zaman alıyorsunuz. Bu destekleri sadece bir kuruluştan alabiliyorsunuz.
İş yeri açma kredisi için aracı kuruluşlar ise;
- İstanbul Teknokent,
- Girişimci Fabrikası,
- ODTÜ Teknokent,
- Bigg Garaj,
- Ulu Koza,
- Star Bigg,
- Bigg Atalım,
- TEB Girişimci evi,
- Gazi Bigg,
- Tubitak Martek,
- Girişimci Fabrikası, girişimci gençlere 2021 yılında destek vermeye devam ediyor.
Kendi İşyerini Kurmak İsteyenlere Devlet Desteği
Birden fazla kurum ve kuruluşların yapmış olduğu gibi yeni işyeri sahibi olmak isteyenlere devlet tarafından da genç girişimcilere destek sağlanacak ve önceliği gençlere verilecektir. 18 yaşını doldurup, uygulamalı eğitim programlarına katılıp, üniversitelerde yapılan genç girişimci eğitim programlarına katılan ve projeleri hazır olan herkes başvuruda bulunabilir. Kayıt öncesi unutulmaması gereken konu girişimci programlarına katılımın zorunlu olduğudur. Genel destekleme programları;
- Girişimcilik destek,
- AR-GE inovasyon destek,
- Endüstriyel uygulamalı destek,
- Tematik proje destek,
- Gelişen işletmeler pazarı KOBİ destek,
- Stratejik ürün destekleme,
- Kredi faiz desteği,
- Uluslararası kuluçka merkezi ve hızlandırıcı destekler bulunmaktadır.
Girişimci olacak her kişi katıldıkları bu program sonucunda başarılı olmaları durumunda sertifika verilir. Verilecek kredi faizsiz geri ödemeli ise 100 bin TL. geri ödemesiz olacaksa 60 bin TL. olacaktır. Bu kredinin amacı istihdam oranını yükseltmektir.
Yeni İşyeri Açanlara Vergi Muafiyeti
Ülkemizde mezun olup işsiz kalan vatandaşlar için birden fazla iş imkanı verilip kendi işyerlerinin sahibi olmaları için avantajlar sağlanmaktadır. Bunlarla birlikte kişiler için en önemli olan genel sağlık sigortası primlerini 2 yıl devlet ödeyecek. 3.3 milyon gencin 25 yaşına kadar birikmiş 3.6 milyar liralık borcunun silindiği bilgisi de verildi. Yeni işyeri açan girişimcilerde 3 yıl vergi ödemeyecek. Bunların uygulanması için bazı şartlar vardır;
- İşe başlandığının kanuni süreçte bildirilmiş olması,
- Kendi işinde bir süre çalışılması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi,
- İşletmenin üçüncü dereceye kadar akrabalardan devir alınmamış olması,
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmamalı,
- 29 yaşını doldurmamış olma şartı da dahil ortakların işe başlama tarihi itibarıyla tüm şartları taşıması,
Şartlar yerine getirildikten sonra yıllık gelir 75 bin TL. nin altına düşmüş olsa bile vergi beyan edilmesi gerekmektedir. 75 bin TL. üzerindeki kazanç ise gelir vergisine tabi tutulmaktadır. En önemli şart ise ilk defa bir işyeri açmış olmanız gerekmektedir. Bir işyeri açıp 3 yıl dolmadan kapatılıp 3 yıl içerisinde yeni bir yer açarsanız sıfırdan bir işletmeci sayılmayacaksınız.
Örnek ile anlatmak gerekirse;
- Mağaza açan bir kişinin yıllık kazancı 50 bin lira ise kalan 25 bin liralık tutarı ertesi yıla devredilmez.
- 90 bin liralık kazanç elde edildiğinde ise kazancın 15 bin liralık kısmı gelir vergisine tabi olacaktır.
- 50 bin liralık gelirden başka 10 bin liralıkta kira geliri olsaydı yine 50 bin liralık kısmı vergiden istisna edilip diğer beyannameye tabi olan kira gelirinin vergisi ödenecektir.
1 saat içerisinde sicili bozuk olanlara kredi imkanları yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Faizsiz işyeri açma Kredisi Veriliyor mu?
Sadece Halkbank tarafından 3 farklı kategoride verilmektedir. Görmek için tıklayınız.
Halk Bankası İşyeri açma kredisi
Halkbank 3 farklı kategoride sıfır faizli işyeri açma kredisi vermektedir. Bu krediler;
- KOSGEB’den destek alanlar için
- Ustalık belgesi bulunan ve belgesinin sektöründe işyeri açanlar,
- Eskimiş mesleklerden birini icra edenler farklı limitlerde değişken faiz oranları ile kullandırılan kredi türleridir.
Yeni işyeri açtım kredi çekebilir miyim?
En az 6 ay süreyle yeni iş kuranlar kredi çekemezler. 6 ay sonra bankanın takdirindedir.
Sermayesiz İşyeri Açma Hibe Kredileri
Yeni işyeri açan herkesin okuması gerekir.