KOSGEB Hibeleri

Genç Çiftçi Başvurusu Ne Zaman?

Genç Çiftçi Başvurusu Ne Zaman?

Köye dönüş yap, projeni geliştir ve 30 bin lirayı kap. Üstelik geri ödemesiz. 2020-2021 yılında da genç çiftçi projesine başvuru yapacak olan 18-41 yaş aralığında gençlerimize iş imkanı sağlanacak. Eğer ikamet ettiğiniz yerin nüfusu 20 bin kişiden az ise, sizin köyünüze ve kasabanıza da hibe verilebilir. 30 bin TL. büyük bir para olmasa da köyde yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için geri ödemesiz yeterli bir destek miktarı olarak görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığının kurmuş olduğu gencciftci.tarim.gov.tr internet sitesi üzerinden online başvurular yapılıyor. Üstelik gençlerimizin bu destekten faydalanmak için danışmanlık ücreti ödemesi de gerekmiyor. Bakanlık internet sitesinde yer alan projelerinden birini seçerek birkaç tıklama ile başvuru olanağı sağlıyor. Gelelim ayrıntılara..

Genç Çiftçi Projesi Başvurusu Ne Zaman?

Henüz Bakanlık tarafından başvuru tarihi hakkında net bir bilgi verilmedi anca tahminen,

  1. BAŞVURU TARİHİ: Başvuruların NİSAN ayında alınacağı,
  2. BAŞVURU SON TARİHİ: 2020 Mayıs ayı sonunda başvuruların sona erecektir.
  3. SÖZLEŞME İMZALAMA TARİHİ: Hibe sözleşmelerinin Haziran ayında tamamlanacağı,
  4. 30 BİN LİRANIN ÖDENME TARİHİ: Ödemelerin ise 30 Aralık tarihine kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Proje 2021 Yılında Devam Edecek mi?

2016 yılında başlayan, 2017 ve 2018 yıllarında devam eden projenin 3 yıllık olduğundan bahsedilmekte idi. Ancak 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı açıklamalarında yer verdi. Yapılan açıklamalarda 2.250 tane genç çiftçiye 30 bin TL hibe verileceği söylendi. 2019 başvuru tarihinde gencciftci.tarim.gov.tr adresi üzerinden başvurular kabul edilmekte olup Mayıs ayı sonuna kadar hibe almak isteyen çiftçilerimizin sistem üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Hibe Şartları Nelerdir?

Cumhurbaşkanımız 2.250 çiftçiye hibe verileceği açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda verilen hibe desteği sayesinde 31 bin 45 genç çiftçiye 931 milyon 350 bin TL hibe yardımı yapıldığı belirtilirken bu yılda da 67.500.000 TL destek sağlanacak. Hibe desteğinden yararlanmak için karşılanması gereken koşullar ise şu şekildedir;

  1. T.C. Vatandaşı olmak,
  2. 18-41 yaş arası olmak,
  3. Vergi mükellefi esnaf olmamak,
  4. Okuma ve yazma bilmek,
  5. Örgün okuyor olmamak, (Açık öğretim okuyanlarda ya uzaktan eğitimde sıkıntı yok)
  6. Başka bir işyerinde SGK’lı olarak çalışmıyor olmak. (Geçen yıllarda bu şarta ilaveten başvuru sahibinin eşinin de çalışmıyor olması getirilmişti. Ancak çiftçilerden gelen itirazlarda başlangıçta satın alınan hayvanlar sayesinde bir ailenin asgari geçiminin sağlanamaması nedeniyle ilave bir işe ihtiyaç olduğu belirtildi. Bu kapsamda 2019 yılında bu şartın geçerli olup olmayacağı bilinmiyordu. Fakat bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi. Şartların tümü eşler için de geçerli olmaktadır.)
  • Halen hayvancılığa devam eden çiftçiler için; en fazla 15 büyük ve 50 küçükbaş hayvandan fazla sayıda hayvanı olmamak gerekiyor. (Varlıklı kişilere verilmemesi amacıyla)
  • Başvuru sahibinin veya ailesinin daha önce 2018 veya daha önce ki yıllarda hibe almamış olması gerekiyor.
  • Eğer arıcılık için başvuru yapılacaksa 50 arıdan daha fazla kovanı olmaması şartlar arasında yer alıyor.

2021 Yılında Hangi Projelere Hibe Verilecek?

Henüz kesin olmasa da, 2020 yılında yayınlanan tebliğe göre bir tahmin yürütmek gerekirse aşağıda belirtilen projelere 30’ar bin TL. hibe ödemesi yapıldı. Proje konularını 3 gruba ayırabiliriz. Bunlar;

  • HAYVANSAL PROJELER
  • BİTKİSEL PROJELER
  • AROMATİK BİTKİSEL PROJELER

Hibe almak isteyenlerin üretimlerin bu başlıklar dahilinde yapması gerekmektedir. Bu konular dışında kalan üretim konuları için verilen herhangi bir destek bulunmamaktadır. Bu konular dışında kalan üretim konularında destek almak isteyen çiftçilerimiz ise milli tarım projesi kapsamında çiftçilerimize verilen destekleme ödemelerine başvuru yapabilir.

Başvuru Yapılabilecek Hayvancılık Projeleri

  • Koyun ve keçi yetiştiriciliği (KÜÇÜKBAŞ)
  • Sığır Yetiştiriciliği (BÜYÜKBAŞ)
  • Arıcılık (Bal, Arı sütü, polen vs. hepsi içinde)
  • Kanatlı Sektörü (Salma tavukçuluk)
  • İpek böceği yetiştiriciliği (Genel)
  1. Seracılık (Şartlar tebliğde ayrıntılı belirtilir)
  2. Mantar üretimi (Kültür Mantarları) (tesis kurma)
  3. Yem bitkisi üretme işi,
  4. Fide, fidan ve süs bitkileri yetiştirme alanı,
  5. Meyve bahçeleri (KAPAMA)

Organik Tarım, Aromatik Bitkisel ve Yöresel Ürünler 2019 Projeleri

  • Tıbbi ve aromatik çok yıllık bitkilerin üretilmesi, depolanması, paketlenmesi ve işlenmesi
  • İyi tarım uygulamalı, coğrafi işaretli veya organik hayvansal veya bitkisel üretim projeleri

Genç Çiftçi 2021 Başvuru Dilekçesi ve Gerekli Evraklar

Projeye başvurmak için gerekli evraklar, belgeler ve dilekçeler şunlardır,

  1. Kimlik belgesi
  2. Başvuru Dilekçesi
  3. SGK’dan alınacak çalışmıyor olma belgesi,
  4. Taahhütname (Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüğünde doldurulacak)
  5. Okur yazarlık belgesi veya diploma
  6. Proje tanıtım formu belgesi (gencciftci.tarim.gov.tr adresinden alınacak)

Bu belgeler başvuru sahibinden ilk başta istenecek belgelerdir. Eğer kişinin başvurusu kabul görürse hibe sözleşmesi aşamasında aşağıda yer alan evraklarda talep edilecektir.

  1. Yatırım yerinin mülkiyet belgesi veya kira sözleşmesi (Arıcılık hariçtir)
  2. Projenin yapılacağı yerde ikamet ettiğine dair ikametgah belgesi (Çiftçi projesine onay almadan köye dönüş yapmaya mecbur değildir. Eğer proje onaylanırsa bu kez ikametgahını nerde hayvancılık yapacaksa oraya aldırmak zorundadır.
  3. 2019 uygulama rehberinde yer alacak olan diğer belgeler (henüz yayınlanmadı)

Gencciftci.tarim.gov.tr Adresinden Kayıt Yapılacak

Kayıt ve başvurular gencciftci.tarim.gov.tr adresinden yapılacak. Başvuru yapmak için tıklayabilirsiniz!

Başvurusu ve Kayıt İşlemleri Sayfası Görselidir.

Bu sayfadan başvuru yapabilirsiniz.

Eğer daha önce kayıt olmadıysanız ve ilk defa kayıt olacaksanız  kayıt sayfasına tıklayın.

Kayıt sayfasında şu bilgileri doldurmanız şart koşuluyor.

Adı ve soyadı, Tc. numaranız, baba adı, cep telefonu, eposta adresi (gmail veya hotmail sık kullanılan), şifre yeterlidir. Daha sonra giriş yapmak için sadece T.C. numarası ve belirlediğiniz şifre yeterli oluyor. Tabi daha önceden kaydınız varsa bir daha kayıt yapmanız gerekmiyor. Daha sonra şu adımları takip etmek gerekiyor;

  1. Başvuru İşlemleri / Yeni Başvuru
  2. Çiftçi Bilgileri Sayfasını doldurun (SGK, Eğitim, Askerlik, Kurs durumu, hane halkı sayısı, e-posta vb. bilgiler)
  3. Proje Bilgileri Sayfası
  • Tavsiye Projeler sayfasının doldurulması (Bu bölümde bakanlığın hazırladığı hazır projeler yer almaktadır. 10 Şubat 2019 tarihi itibariyle aşağıdaki projeler mevcuttur. Eğer çiftçimiz kendi projesini kendisi hazırlamak isterse GİDER KALEMLERİ bölümünden ekleme yapması gerekmektedir.)

avsiye Projeler (seçiniz) Seçiniz En az 40 adet arılı kovan    Kendi Projemi Oluşturmak İstiyorum  Yukarıda yer almakta olan bölümden hazır projenizi seçin veya kendi projenizi yazarak GİDER KALEMİ ekleyin.Hayvansal üretimde sadece tavsiye proje seçilmelidir.Yine bu sayfaya daha önce seçilen hayvancılık projelerine göre yönlendirme yapılabilir. Örnek vermek gerekirse;

  1. Ardahan ilimize küçükbaş hayvancılık
  2. Adana ve ilçelerine büyükbaş hayvancılık
  3. Ankara ilçelerine ve köylerine arıcılık,
  4. Antalya ilimize ipekböceği yetiştiriciliği,
  5. Balıkesir ilçelerine fide ve fidan yetiştirme,
  6. Aydın ilimize coğrafi ürünler

vb. gibi seçim alanları Bakanlık tarafından kısıtlanmış ve nerede hangi projeye izin veriliyor ise sadece o projenin seçilmesi sağlanabilir. Gider kalemleri de eklendikten sonra İLERİ tuşuna basarak İŞLETMELER sayfasına geçiş yapıyoruz. Burada eğer İŞLETMELER kutucuğumuz aşağıda görüldüğü gibi boş ise, yapacak birşey yok. İşletmeler  Seçiniz  (seçiniz) Ancak işletmeniz var ise ve daha önce bilgilerini girmiş iseniz, bu kutucuktan işletmenizi seçmelisiniz. 

İşletme ve Gerekli Evraklar Ekranı Görseli
  • Teslim Edilecek Evraklar Sayfası ( Bu sayfada internetten online işlemlerin son bölümüdür. Burada yapmanız gereken gerekli evrakları ve belgeleri not almanızdır. Üst bölümde hangi evrakların gerektiğini tek tek anlatmıştık. Sizin yapmanız gereken hibe sözleşme öncesinde gerekli olan evrakları hazırlamanızdır.

Tüm bu işlemler sonunda asıl olan belgelerin TEBLİĞ’de belirtilen tarihlerde Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesidir. Eğer kişi bu siteden başvurmasına rağmen tebliğinde anlatılan tarihlerde evrakları teslim etmez ise, başvurusu geçersiz sayılır.

Adım Adım Genç Çiftçi Başvurusu Yapın!

  1. Başvuru tarihi; Tebliğin yayınlanmasından 5 gün sonra başlayacak. 20 iş günü devam eder. Bu 20 gün sadece internet başvurusu için değil, evrakların fiziki teslim edilmesi için verilen tarihtir.
  2. Değerlendirme tarihi: Başvurular tamamlanınca 10 iş gününde değerlendirilir.  Kesin listeler hazırlanır ve Müdürlüklerin askı listelerine asılır.
  3. Sözleşme imzalama tarihleri: Kesin listelerden sonra 5 iş günü içinde sözleşme imzalanır. Eğer kişi imzalamazsa yedek listede yer alan kişiler çağrılır.
  4. Ödeme tarihleri: Hibe sözleşmesi imzalama tarihinden sonra 5 iş günü içinde yapılır.

Daha önce ki yıllarda edindiğimiz tecrübelere göre bu işin özünü sizlere anlatalım.

  1. Torpil kimseye yapılmaz. Eğer torpil yapıldığı yönünde bir iddianız var ise, kanun yolu açıktır. Hemen savcılığa başvuru yapabilirsiniz.
  2. Eğer hak etmediği halde sizin yerinize bir başkasına hibe verilmiş ise, yine kanun yolu açıktır. Sosyal medya da “Ahmet’in 50 ineği vardı”“Mehmet’in 200 keçisi vardı” gibi söylemler yerine kanun yolunu deneyin.
  3. Başvuru tarihlerini takip edin. Eğer yedekten kazanırsanız yine bekleyin. Sıra size gelebilir.
  4. İsminizi listeye yazarım, öncelik tanırız gibi söylemlerde bulunan ve sizden para isteyen dolandırıcılara asla paranızı kaptırmayın. Devletin verdiği bu destek karşılıksızdır. Sitemizin alt bölümünde yorum yazıp sizden 3-5 kuruş para kaptırmak isteyen olursa vs. güvenmeyin.
  5. Projenize başvurmadan önce veya sonra MUTLAKA Tarım Müdürlüğüne gidip derdinizi anlatın. Uzmanlarla veya Müdürle görüşün. İkamet ettiğiniz yere Koyun, Keçi, Mantar veya hangi hibeyi istiyorsanız o alanda hibe verilip verilmeyeğini öğrenin. Eğer oturduğunuz yere istediğiniz hibe verilmeyecekse boşuna başvurmayın.
  6. Kafanıza bir husus takıldığında gidip direkt olarak İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürü ile görüşün. Eğer karşılık bulamazsanız Bakanlığın 0 312 2873360 (25 hat) numaralı telefonunu arayın.

30 Bin TL. Hibe Nasıl Ödenecek?

  • Parayı Ziraat Bankası Tc.ye göre verir.
  • Ödeme TL. olarak yapılır.
  • Eğer projede varsa ve kabul edilirse ön ödeme de yapılabilir.

Bu yıl projenin detaylarını facebook sayfamızdan paylaşıyoruz. Sizde başvuru tarihleri, sonuçlar ve diğer bilgiler için Facebook Destek Sayfasını takip edin. Genç çiftçi 2021 başvuru tarihlerini kaçırmayın.

SORUN CEVAPLAYALIM

Oy Verin

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 273 YORUM
  1. Köylü Mehmet Ağa dedi ki:

    Ben 2018 yılında tüm evraklarımı hazırladım. ÇKS kaydımı da yaptırdım. İnşallah bu sene 30 bin lira hibeyi alacam. 2018 yılı dönüş noktam olacak.

    1. Aziz dedi ki:

      Bu çifti kayısı nasil yapılıyor

  2. Hüseyün dedi ki:

    Ben Kastamonu merkez deyim işim gücüm sigortam yok sağlık güvencem bile yeşil kart köyüme dönmek için baş burdum 2017 çıkmadı halbuki kesin gözüyle bakıyorlardı çünkü istenen şartlar tam uyuyordu ama çıkmadı 2018 de tekrar baş vurabiliyormuyum.

    1. Ehmed dedi ki:

      Hüseyin kastamonu cok çakal bi memleket devlette cözmüş bunu

  3. Mehmet dedi ki:

    Ankarada dayiniz varsa yazilin kardeşim yoksa uğraşmayın ben genç çiftçi projesi çıktığından beri yaziliyorum ama nafile ne hikmetse kocaman besanesi fabrikası olanlara çıkıyor

    1. ahmet dedi ki:

      kardeşim burda böyle konuşma bana çıktı ama ben gidip yapmadım dayım da yok halanm da yok nasıl olacak ….

  4. ahmet dedi ki:

    Adama desenizki kardeşim köye gitmek istiyorsan gel kaydını oraya alacagını orda hayvancılık veye başka birşey neyse uygun olan bunları yapacagını bana taahhüt et ben sana hibe vereyim de ki insanlarda monotonlaşmış şehir hayatını bırakıp köyüne gitsin adam bana çks soruyor yav ben şehirde yaşıyorum çks neye dayanarak cıkarım tarla tahım yok ben ce bu sistemin degişmesi lazım

    1. Fikri dedi ki:

      Ahmet;

      ÇKS kaydı ilk şart değil. sonradan da çks kaydı yaptırabilirsin. İşin gücün varsa köyde işin ne, çalış dur ozaman. Sen taahhüt et sonrada vazgeç, nasıl olacak?

  5. ahmet dedi ki:

    Şimdi köye dönüş adı altında hibe vereceksiniz adama işsiz olman lazim diyorsunuz adam calışıyorda köye gitmek istiyorsa ne yapsın size güvenip işinimi bıraksın vede şehirde yaşayan bir adam cks belgesini nerden alsın adam şehirde yaşıyor aha size soru*

  6. Ali dedi ki:

    Boşuna ümitlenmeyin bizim köye ve çevresinde toplam iki kişiye çıktı toplam köyler 1000 hane sadece iki kişi ve gelen hayvanlar yabani komşunun birini komaya soktu hastaneye kaldırıldı daha buzağı bile yapmadılar çünkü yanına yaklaşıp tohum atacak delikanlı ister onuda geçtim hep fiyasko hibe filan milleti kandirmak göz boyamak ha sayısal Loto oynadin ha hibeye basvurdun çok bi fark yok

    1. Hulusi dedi ki:

      Peki Ali bey;

      Sizin köyü bilmem de, Türkiye’de şuan binlerce kişiye hibe verildi. Buna ne diyeceksiniz. Genç çiftçi projesi sizin köyden mi ibaret?
      hayvan tepecek diye vazgeçsin mi millet? yazık..

  7. Ahmet urkac dedi ki:

    Bende üye olamiyorum birde Bir muhatap bulamiyorum istanbulda yasiyorum fakat satinip hayvancilik yapmak istiyorum aciklamalarda köyde olan insanlari anlatiyorlar istanbuldan gidecek olanlari ne yapmasi gerekir yazmiyor 30 tl destek diyorlar sadece 30 bin tl mi Bir koyun 1000 tl 30 koyun Eder Bu 30 koyun ne yicek ne iccek Allah razi olsun devlettimiz Bir sey yapmak istiyorda bizim insanlarimiz Bu na engel oluyor NOT SONRADA DERLERKI ISTANBULUN NUFUSU COK BEN KÖYÜME GÏTMEK ÏSTÏYORUM YARDIM ELLINI BEKLIYOM DEVLETIN

    1. Elif dedi ki:

      Ahmet bey isterseniz 100 binlik b yatırım yapın ama devletten alabileceginiz miktar 30 bin lira. Öncelikli olarak ikanetinizi köye almanız gerekli belirli bir süre.daha sonra kayıtlar başladığında hangi hayvanı sececeginizi söylemeniz gerekiyor internet ile degil il tarım yada ilçe tarıma giderek yapmanızı tavsiye ederim kendiniz daha iyi ifade edersiniz.seçtiğiniz hayvanı talebi az olan bir hayvan tercih etmeniz her zaman şansınızı arttıracaktır örnegin sizin köyünüzdekiler düve seciyorsa siz koyun yahut kanatlıyı secim yaparsanız şansınız biraz daha artar.tabiki eksikleri cok fazla ancak küçük caplıda olsa biraz destek oluyor bende kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapıyorım genç çiftçi projesi ile

  8. Kemal dedi ki:

    Köyde yaşayanlara da veriliyormu
    Kadınlara da veriliyormu

    1. Elif dedi ki:

      Köyde ikamet edenlere de veriliyor kadın girişimci olaması artı bir puan.cks çok önemli birsey degil ilk etapta köyde yaşayan ve yeri olan biri daha kolay yararlanıyor çünkü bu işi biliyor ve geçim saglayacagı bir mesele haline dönüştürüyor bende bir bayan olarak bu projeden yararlandım atamam olmadığı ve yine hayvancılık üzerine okuyup köyde ikamet ettigim için şans elbette ki herkes için aynı derecede düşük neticede küçücük bir kırsal alandan onlarca başvuru yapan var.ancak bu kişilerin sigortasız olması bayan olması yaşı tabi ki de öncelikli.

      1. Huseyin dedi ki:

        Elif hanim Salma tavuk mu yapıyorsunuz sizden bi teknik alsam nasıl olur irtibata geçebilir miyiz

  9. Mehmet dedi ki:

    2018 DIYO KARDESIM

  10. Muhammed dedi ki:

    Genç cifciye neden üye olamiyorum sorun mu var acaba

    1. Elif dedi ki:

      Muhammed bey şuan olamazsınız çünkü kayıtlar alınmaya başlanmadı.bunu ara ara tarım bakanlığının sitesinden takip etmeniz yeterli olacaktır ortalama olarak ilk bahar da nisan ayı gibi başvurular başlıyo daha sonra seçilen listesi ve yedek listesi açıklanıyor secilenler yapmaktan vaz geçtiğinde o alandaki yedek yararlanıyor hibeden

      1. Ibrahim olgun dedi ki:

        Elif hanım merhaba tarim bakanlığının sitesi neresi oluyor.

      2. Lutfiye dedi ki:

        Su anda ünv 4. Sınıfta okuyan birisi başvurabilir mi

1 2 3 23
Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!