KOSGEB Hibeleri

E-Devlet Emzirme Ödeneği Başvurusu (GÜNCEL)

E-Devlet Emzirme Ödeneği Başvurusu (GÜNCEL)

Türkiye’de binlerce annenin araştırmasını yaptığı, (SGK) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2021 yılında yeni doğum yapan annelere ve anne adaylarına süt parası adı altında emzirme ödemesi yapılıyor mu? konusunu sizler için araştırdık. Annelerin araştırmış olduğu konular arasında yer alan, emzirme ödeneği, şartları, başvuru, yarım gün çalışma hakkı, doğum yardımı, doğum parası nasıl alınır, çalışmayan annelere doğum parası veriliyor mu? Doğum ve Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır? 2021 yazımızın içeriğinde tüm merak edilen konular hakkında bilgi alabilirsiniz.

Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Nedir?

Yeni doğum yapmış anneler ve  yapacak anne adayları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  tarafından, bu destek bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir. Bu ücret yer yıl artış gösterir, Süt parası alabilmek için annelerin doğum sonrasında bebeklerin sağ olması gerekmektedir. 2021 yılında annelere ödenen tutar ne kadar olacak? tüm annelerin merak ettiği konulardan birisidir.

Emzirme Ödeneğinin Şartları Nelerdir?

Emzirme ödeneğinden faydalanmak isteyen anneler,  aşağıda vermiş olduğumuz şartlar kendilerine uygunsa ve bu şartları yerine getirirlerse emzirme ödeneğinden yararlanabilirler.

  • T.C vatandaşı olan tüm anne ve anne adaylarına verilmektedir,
  • Anne veya eşin sigortalı olması gerekmektedir,
  • 4C emekli sandığına bağlı olanlar yararlanamaz,
  • Çocuğun 5 yaşını geçmemesi gerekmektedir,
  • Süt parasından yararlanabilmek için çocuğun kimlik bilgilerinin çıkarılması gerekir,
  • Emzirme ödeneğini sadece anneler alabilir babaların bu ücreti çekmesine izin verilmemektedir,
  • SSK’lı olarak çalışan kadınların eşleri için de süt parası ödeneği çıkartılmayacaktır.

E-Devlet Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parası başvurusu için doğumun gerçekleşmesinden sonra, doğumun yapıldığı hastane tarafından size verilecek olan belge ile süt parası için gerekli evraklar hazırlanarak SGK’ ya iletilir. Süt parası talebi oluşturulduktan sonra e-Devlet üzerinden ödeneğin başvuru sürecini takip ederek PTT şubelerinden ödeneği alabilirsiniz. Çocuklarını hastanede dünyaya getirmeyen anneler ise bebeğin kimlik, doğum belgesi ve anneye ait kimlik belgesi ile başvurularını yapabilirler.

Süt Parası Başvuru Evrakları Nelerdir?

  • Bebeğin T.C kimlik kartı,
  • Annenin T.C kimlik kartı,
  • Bebeğin sağ doğduğunu kanıtlayan belge (doğum belgesi) gerekmektedir.

Süt Parası Nereye Yatırılır?

Emzirme ödeneği PTT şubelerine veya Ziraat Bankasına yatırılır. Doğum yapan annenin Ziraat Bankasında hesabı varsa, emzirme ödeneği hesaba yatırılır, annenin bu banka üzerinde hesabı yoksa, ikamet ettiği adrese en yakın PTT şubesine paranın yatması sağlanır. Anne, paranın yatırıldığını e-Devlet sistemi üzerinden takip ederek PTT şubelerinden alabilir.

Doğum ve Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır? 2020
Anneler Süt Parasını Nasıl Alır?

Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

Anneler için verilen süt parası her yıl değişkenlik göstermektedir. Annelerin bebeklerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için SGK tarafından verilen bir ücret olduğunu belirtmiştir. Ödeneğe hak kazanan sigortalıların ve sigortalılığı sonra eren kişilerin 300 gün içerisinde çocukları olursa, sigortalı kadın veya eşi, doğum tarihinden önceki 15 ay içerisinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden faydalanabilir. 2021 yılı için emzirme ödeneği, 1 sefer alınabilmek şartı ile 202 TL. olarak  belirlenmiştir.

İsteyen Annelere Yarım Gün Çalışma Hakkı

Doğum sonrası anneye tanınan bir hak olan, bebeğin doğumundan sonra bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla, kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere belirli koşullar altında 60 ile 360 gün arasında, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izindir. Doğum izninin bitmesinden itibaren haftalık çalışma süresinin ücretsiz izin kullanmış kişilerin aranan şartları sağlaması halinde çalışmadıkları süre için verilecek ödenektir.

Yarım Gün Çalışma Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

  • Çalışan işçinin doğum veya evlan edinme tarihinden önce son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük sigorta priminin olması,
  • Çocuğun hayatta olması,
  • Annenin haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması,

Doğum izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın işkur birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekmektedir.

Yarım Çalışma Süresi

  • 1. doğumda 60 gün,
  • 2. doğumda 120 gün,
  • Sonraki doğumlarda 180 gün süre verilmektedir.

Yarım Saat Çalışma Ödeneği Süresi

  • Birinci doğumda en fazla 30 gün,
  • İkinci doğumda 60 gün,
  • Sonraki doğumlarda 90 gün,
  • Çocuğun engelli doğması halinde en fazla 180 gün olarak ödenmektedir.

Yarım Çalışma Ödeneğinin Kesildiği Durumlar

  • Çocuğun hayatını kaybetmesi veya evlatlık halinin ortadan kalkması,
  • Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanan anne bebeğiyle ilgilenmek yerine başka bir işyerinde çalışırsa,
  • Annenin çalıştığı işyerinden ayrılması durumunda, aldığı yarım gün çalışma ödeneği kesilir.

Anneler Süt İzni Alabilir Mi?

Kadın işçilere doğumdan sonra çocukları ile ilgilenip onları emzirebilmeleri için için verilir, bu izin süresi 1,5 saattir. Sürenin kullanımında anneler kısıtlanmıyor, günün ayrı saatlerinde belirlenen sürelerde izin kullanabilirler. İzinden faydalanmak için, çocuğun 1 yaşından küçük olması şartı bulunuyor, çocuk 1 yaşını doldurduğu zaman izin hakkı bitmiş oluyor. izin, çalışılan süreler için yapılmaktadır, çalışmadığı günlerde böyle bir hakkı yoktur. Memur anneler için doğum izninin bitmesinden sonra ilk 6 ay, gün içerisinde 3 saat, sonraki 6 ayda 1,5 saat emzirme izni kullanabilmektedir. Ancak bu sürelerde ücretsiz izin alınırsa, süt izni hakkı kullanılmayacaktır.

Doğum Yardımı Nedir?

Türk vatandaşları ve mavi karta sahip, anne ve babanın bu özellikleri taşıması şartı ile verilen bir destektir. Doğum yardımı 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında olan çocuk sahipleri için geçerlidir. Bu tarihten önce doğum yapan annelere ödenek verilmez. Maddi yardım yeni doğum yapmış anneler için olup, başvurudan 55 gün sonra yatırılır. Örneğin; Temmuz aynın 1’inde ödeneği almak için başvuru yapan bir anne temmuz ayının 25’inde doğum parasını teslim alır. Başvuru tarihini takip eden ayın 25. inde Ziraat Bankasına ait hesabı olanlar banka hesaplarından, olmayanlar ise PTT şubelerinden ödemeyi alabilirsiniz.

Doğum Parası Ödeneği Nasıl Alınır?

Doküman yönetim sistemine (DYS) başvurularını yaparak,  Doğum yardımı alıp alamayacağını ve başvuru işlemlerinizi sorgulama işlemleriniz için e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Vermiş olduğumuz link üzerinden işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise, Bakanlıkların 183-144 numaralı çağrı merkezlerini arayıp bilgi alabilirsiniz.

Çalışan Anneye Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?

Çalışan annelerin doğum parası yardımı alabilmesi için, işyerindeki prim ödemesinin düzenli yatması ve son 1 yıl içinde en az 90 gün prim günün olması gerekmektedir. Annenin prim borcu varsa ve doğum yapmadan önce işyerinden ayrılırsa bu ödenekten yararlanamaz. Doğum gerçekleşmiş ve bebek sağ doğmuşsa 112 gün işyerinde çalışmıyor olması gerekiyor, anne sadece doktordan alacağı raporu işverene veriyor geri kalan işlemler işveren tarafından yapılmaktadır.

Çalışmayan Annelere Doğum Parası

Çalışan ve çalışmayan annelerin aldıkları doğum ücreti fiyatları değişmemektedir.

  • 1 çocuğu olan anne için: 300 TL.
  • 2. çocuğu olan anne için: 400 TL.
  • 3. çocuk ve sonraki çocuklar için: 600 TL.
  • İkiz çocuk sahibi olan anneler için: 700 TL.
  • İkinci doğumu ikiz olan annelere: 1.000 TL. destek alacaktır.

Verilen bu desteklerden bebek sahibi olacak tüm anneler yararlanabilir.

Devlet tarafından annelere verilen diğer desteklere buradan ulaşabilirsiniz.

SORUN CEVAPLAYALIM

Oy Verin

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sitede yer alan bilgiler yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. Detaylı bilgi için Site Kullanım Koşulları sayfasını ziyaret ediniz!