Emekliler Kaç Yılda Bir Yeni Diş Yaptırabilir? (SGK Desteği)

Güncel:
Hastaların sararan ve çürüyen dişlere karşı yaptırdıkları veya yaptıracaklara protez hakkında kaç yılda bir değiştirilmeli, yenilenmeli gibi soruları merak konusu olmuştur. Dişleri çürüyen ve sararan kısacası kişiyi rahatsız eden dişler için diş hekimleri diş kaplama uygulamasını önermektedir. İçeriğimiz de geniş bir şekilde “Devlet Kaç Yılda Bir Diş Protezi Takıyor?” sorusunu ele almış olsak da diş kaplama yaptıran birinin protezlerinin ömrü 15 ila 20 yıl arası olacaktır. Kaplama yapılan dişlerin sağlıksız olduğu konusunda ise teknolojinin gelişmesi ile protez dişlerin görüntüsünü iyileştirirken ayrıca diş sağlığını da korumaktadır. Devlet diş protezi takıyor mu? devlet diş protezini karşılar mı? gibi soruların cevapları yazımızda..
Diş Protezi Nasıl Takılır?
Diş protezinin yani diş kaplama uygulamasının genellikle yaşlı statüsünde anılan yani 60 yaş üstü kişilerde uygulandığı yönündeki düşünce tamamen yanlış olmakla beraber genç hastalarında protez uygulamasından yararlandığı bilinmektedir. Yapılan diş protezinin ne derece sağlıklı olduğu konusunda ise iyi bir protez sonucu hasta kendi dişlerinden protezi dahi ayırt edemez. Protez taktıracak kosgebkredisi.com kişilerin bilmesi gereken diğer bir konuda protezlerin çeşitleri olacaktır. Protezler; alt, üst protez, kısmi ve tam protez olmak üzere 4 başlık altında ele alınır. Hastanın ilk olarak uzman bir doktor tarafından protez uygulamasına ne derece gerek olduğu hakkında düşünceleri ve muayenesi gerekmektedir. Doktorun hastaya yapacağı muayene sonrası hastaya hangi protez yöntemi takılacağını belirlemektir. Ardından gerekli tedavi süreci başlamaktadır. Tedavi sürecindeki ilk husus hastanın damak ölçüsünü almaktır. Damak ölçüsünün alınması kişiye takılacak protezin tam oturarak sağlıklı bir protez olmasını sağlamaktadır. Hastadan alınan damak ölçüsü alçıya dökülerek protezin donmasını ardından hastaya protez takma süreci başlar.
Diş Protez Türleri Nelerdir?
Diş protezi taktırmak isteyen hastalara uygulanacak 4 farklı yöntem aşağıdaki sıralanmıştır. Bunun yanında hastaya uygulanacak tedavi yöntemi diş hekimi tarafından belirlenerek hastaya en sağlıklı sonucun hangi yöntem ile elde edileceği konusunda titiz çalışmaktadır.
- Alt Protez
- Üst Protez
- Kısmi Protez
- Tam Protez
Alt Protez Taktırmak
Başlık gereği alt dişlere uygulanan alt protez yöntemi ile amaçlanan kaza veya çarpma sonucu dökülen ve hasar gören dişlerin tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Yapılacak uygulamanın sadece alt dişleri kapsarken alt ve üst damakların birbirlerine uyumlu olup alt protezde sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için alt ve üst olmak üzere hastadan damak ölçüsü alınır. Ölçüsü alınan damak yapılarından alt damağa alçıya dökülen ve donma işlemini tamamlayan yapı uygulanır. Eğer hastaya yanlış bir işlem ya da alt çeneye uygun olmayan bir alt diş protezi takılırsa eğer bu durum hastaya zorluk yaratabilir diş etlerinde yara ve kanamalar ile karşılaşabilir.
Üst Dişlere Protez Taktırmak
Alt protezde olduğu gibi üst protez içinde hastanın alt ve üst damak ölçüsü alınır. Uygulamanın alt protez yöntemi ile aynı gerçekleştiği ve düzgün alınamayan damak ölçüsü ya da dişe tam oturmayan protez işlemi sonucu hastanın ağız içinde ciddi yaralar oluşmakta ve bu da hastaya önemli ölçüde rahatsız etmektedir.
Kısmi Protez Nedir?
Kısmi protez yönteminde hastaya uygulanacak bir damak yapısı yoktur. Hastanın ağız içerisinde bulunan dişlerin kırılması, dökülmesi, ayrık veya hiç olmaması gibi durumlarda uygulanan yöntemde uygulanacak diş veya dişlerin yanında bulunan sağlıklı dişlerin desteği ile alınan damak ölçüsü hastanın ağız içine yerleştirilir. Kısmi protezin bir alanı yoktur. Örneğin alt dişlerde 3 kırık varken üst dişlerde 2 diş kaybının görülmesi üzerine uygulanan bir yöntemdir.
Tam Protez Uygulaması Nedir?
Daha çok kaza sonucu ya da yaşın ilerlemesi sebebiyle tüm dişlerin kırılması ya da dökülmesi ile uygulanan tam protez yöntemi tüm dişleri kapsamaktadır. Alınacak damak ölçüsü ile protez hazırlanır. Tam protez yaptıracak kişiler kesinlikle alanında uzman bir hekime danışmalı. Aksi halde protezin doğru takılmaması sebebiyle ağızda meydana gelen yaralar ve acının yanında hastanın surat şeklinin değişmesine sebebiyet vermektedir.
Diş Protezi Fiyatları 2021
Kişinin devlet hastanesi yerine özel hastane veya klinik tercih etmesi üzerine ortalama belirlenen fiyatlar tam protez ve diğer protez yöntemleri ile ayrıştırılmıştır. Kliniklerin devlet hastanelerine göre daha hızlı uyguladığı diş protez tedavisinin devlet hastanesinde en geç 3 hafta süreyle uygulandığı bilinmektedir. Buna göre diş protezi taktırmak isteyen ancak bu işlemi klinikte yaptıracak hastalar için tam protez de ortalama 1.700 TL fiyat belirlenirken alt, üst ve tam protezde ise ortalama 1.750 TL olacaktır. Takılan protezde herhangi bir metal güçlendirmesi yapılacaksa eğer bu fiyat 1.800 TL’ye çıkmaktadır.
Devlet Diş Protezini Kaç Yılda Bir Yeniler?
Devlet tarafından yapılan diş protezinin yenileme süresi 4 yıl olarak belirlenirken, hastaların konu ile ilgili birçok sorusu bulunmaktadır. Devlet desteği ile 4 yılda yenileme yapılan diş protezi hakkında sürenin uzun olduğu yönündeki düşüncelere cevaben kişinin taktırdığı diş protezi uygulaması hakkında sağlıklı olmasının yanında geçen süre zarfında protezde meydana gelen yıpranmalar diş protezinin ilk günkü gibi sağlıklı durmasını engeller ve hastalarda damak problemleri meydana gelmektedir. Aslında bu konuda kişi düzenli kontrollere gitmesi durumunda uzman diş hekimi tarafından gerekli yönlendirme ve uygulamalar yapılacak aynı zamanda bu sürenin ne kadar olması gerektiği hususunda hastayı yönlendirecektir. Bakıldığında sürenin 4 yıl olarak ele alınması aslında uygun bir süredir. Çünkü diş protezinin ömrü zaten 15 – 20 yıl arası olarak belirlenmiştir. Devlet desteği ile diş tedavisine ihtiyacı olan hastalara taktırılan protezin yıpranma ve deforme olması ile yenileme hizmeti de sağlanmaktadır. Doktor kontrolü ile detaylı tedavi sürecine ilişkin bilinmesi gereken diğer bir konu ise diş protezi takılan hastalara özel olan diş macunları kullanılmalıdır. Belirtilmelidir ki 4 yıldan önce diş protezinde meydana gelen yıpranmalar devlet tarafından yenilenmeye tabii tutulamaz. Yani 4 yıldan önce yeniletmek istenilen diş protezinde devlet desteği olmayacak.
Tek bir dişin dökülmesi üzerine genellikle implant tedavi yöntemi kullanılmaktadır. İmplant tedavi yönteminde dişe yerleştirilen yapay diş kökleri ile diş, proteze göre daha sağlam ve daha doğal durmaktadır. İmplant tedavi yöntemi hakkında bilgi almak ve Devlet İmplantı Karşılar mı ? gibi soruların cevapları için tıklayınız.