Devlet Huzurevine Başvuru Şartları ve Gerekli Evraklar

Güncel:
Devlet tarafından yaşlılara sunulan yaşlı bakımevi ve huzurevlerinden yararlanabilmek için bazı şartlar dahilinde hizmetler sunulmaya devam etmektedir. Devlet bakıma muhtaç olan, kimsesi olmayan ya da ailesinin sahip çıkmadığı yaşlılar için kosgebkredisi.com özel hizmet sunmaktadır. Özel hizmet kapsamına alınan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı bulunan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yaşlılar bakım altına alınmaktadır. Bu bakımdan yaşlı vatandaşların yararlanabilmesi için gereken şartlar ve devlet tarafından sağlanan 2021 yılı yaşlı bakımevi fiyatlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yaşlı Bakım Evi
Üç grup halinde toplanan bakım evleri, yaşlı vatandaşların yalnız kalmalarına ve muhtaç olma durumlarında yanlarında olmaya devam etmektedir. Bu 3 grubu ise huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile özel bakım bölümü oluşturmaktadır. Huzur evleri; hastalığı ve tedavisi bulunmayan, huzurlu bir ortamda yaşlıların yaşamalarını devam ettirmek ve onları korumak kosgebkredisi.com amacıyla kurulmuş devletin desteklemiş olduğu yaşlı bakım evlerinden oluşmaktadır. Rehabilitasyon merkezleri ise hastalığı olan fakat tedavisi mümkün olmayan devamlı rehabilitasyon tedavisi altında bulunması gereken kişiler için oluşturulmuş kurumlardır. Özel bakım adı verilen bakım evleri ise akıl ve ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı hastalığı olmayan, yatağa bağımlı veya zihinsel veya fiziksel gerilemeleri nedeniyle özel olarak bakım gerektiren yaşlılara verilen özel hizmetin adı olmaktadır.
Devlet Yaşlı Bakımevi Fiyatı
Devlet tarafında sunulan yaşlı bakım evlerinden herhangi bir şekilde geliri olmayan yaşlı vatandaşlar tamamen ücretsiz bir şekilde bakım ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Fakat yaşlı bakım evinde kalan yaşlı vatandaşların gelirleri ya da mal varlığı var ise ücretsiz olan yaşlı bakım evleri ücretli olmaktadır. Özel huzur evleri ve devletin sağlamış olduğu huzur evlerini aynı kefede tutmamak gerekmektedir. Yaşlı vatandaşlar için ücret talebinden bulunan yaşlı bakım evleri özel kurumlar olmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere devletin sağlamış olduğu yaşlı bakım evi hizmeti ücretsiz olmaktadır.

Huzur Evine Başvuru Nereye Yapılır?
Huzur evlerine başvuru yapmak isteyen yaşlı vatandaşlar ya da yaşlı bireyi bulunan kişiler aşağıda yer alan bilgiler doğrultusunda başvurularını yapabilmektedir.
- Telefon ile başvuru için ALO 183 no’lu çağrı merkezi aranabilir,
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapılabilir,
- İl ve İlçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine fiziki müracaat ile başvuru için gidilebilir,
- Yaşlı vatandaşın bulunduğu ya da yerleştirilmesi planlanan bölgedeki huzur evlerine ya da merkez müdürlüklerine başvurular yapılabilmektedir.
Yaşlı Bakım Evi Kayıt Şartları Nelerdir?
Yaşlı vatandaşın huzur evinde kalabilmeleri için aşağıda maddeler halinde bulunan şartlara sahip olması gerekmektedir. Yaşlı bakım evi kayıt şartları ise;
- Yaşlı vatandaşın yaşı 60 yaş ve üzerinde olması,
- Yaşlının kendi kendine bakabilecek seviyede olması,
- Günlük yaşamını kendi karşılayabiliyor olması,
- Akıl yönünden herhangi bir sağlık sıkıntısının olmaması,
- Yanında bulunacak yaşlılara zarar vermeyecek olması,
- Herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmaması,
- Alkol ya da madde bağımlılığının bulunmaması,
- Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunmaması,
- Herhangi bir geliri ve mal varlığının olmadığı sosyal inceleme raporu ile tespit edilmiş olması gerekmektedir.
Başvuruları alınan yaşlı vatandaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı huzur evine bağlı olan yetkililer tarafından hem sosyal hemde ekonomik yönden incelemeye alırlar. Yaşlının bedensel ve zihinsel gerilemelerinin tespit edilmesi halinde süreli ya da sürekli olarak rehabilitasyon merkezlerine gönderilirler.
Başvuruda Gerekli Evraklar
Huzur evine kayıt olacak yaşlı vatandaşın aşağıdaki evrakları temin etmesi gerekmektedir. Huzur evi başvurularında gereken evraklar;
- Başvuru dilekçesi
- TC. Kimlik numarasının kuruluşa beyan edilmesi sonrasında T.C Kimlik Numarası Beyanı
- Gelir durumunu ve mal varlığını gösteren belge
- Hastalığı olup olmadığına dair doktor raporu gerekmektedir. (Ayrıca doktordan alınacak olan raporun sonunda sakınca yoktur ibaresi yer alması gerekir.)
Bakım evlerine başvurmadan yaşlı birey için hem sosyal hem de ekonomik yoksunluk olması gerekmektedir. Başvurusu olumlu sonuçlanan yaşlı bakım evine alınır. Aynı zamanda huzur evinden herhangi bir nedenden dolayı izinli olarak ayrılabilmektedir.
Merhaba amcam 64 yaşında akciğer kanseri 4.evrede bakacak kimsesi yok çocukları bakmıyor eşinden ayrı hiçbir geliri yok tedavisi için yeşil kart çıkardık ama bakımı için bir yere yerleştirmek gerekiyor şu anda bir dükkanda kalıyor devletin yaşlı bakımevine yerleştirebilirmiyiz ne yapmak gerekiyor