ÇKS belgesi nasıl çıkarılır e-devletten kayıt olma kayıt güncelleme işlemleri ile ilgili tüm bilgileri detaylandırdık.
- Çks Belgesi Yenileme Sürecinde e-Devlet Düzenlemesi 31 ARALIK 2022
- ÇKS ve İşletme Belgesi Nedir?
- ÇKS Başvurusu Nedir? ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?
- ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? 2023
- ÇKS Belgesi Kayıtları Ne Zaman Alınır?
- ÇKS Belgesi için Gereken Belgeler
- ÇKS Belgesi e-Devlet Üzerinden Nasıl Alınır?
- Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Nasıl Çıkarılır?
- TARBİL ÇKS Belgesi Alma ve Başvurusu
- Çiftçi Kayıt Formu Nasıl Doldurulur?
- Sigortalı Çalışan Çiftçi Belgesi Alabilir mi?
- ÇKS Belgesi Ücretleri 2023 Güncel
Bu belgeyi almak isteyen çiftçiler için ÇKS belgesi nasıl çıkarılır, ne zaman alınır, başvuru nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir? Tüm detayları ile öğrenebilir, içeriğimizden 2023 yılına ait tüm ÇKS Belgesi ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Devlet tarafından verilen desteklerden yararlanmak için çiftçiler çks belgesi çıkarmak için neler yapmalı çeşitli yollarını arıyor. Gıda, Tarım, Hayvancılık üzerine birçok yardımdan çks belgesine sahip olan çiftçiler yararlanabiliyor. Verilen bu desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerin ilk olarak çiftçilik belgesi alması gerekmektedir. ÇKS belgesi alan kişiler ancak bu şekilde devletin verdiği tarımsal ve hayvansal desteklerden yararlanabilirler.
Çks Belgesi Yenileme Sürecinde e-Devlet Düzenlemesi 31 ARALIK 2022
2023 yılında ÇKS belgesi çıkartma ve yenileme yönetmeliğinde düzenleme yapıldı. 31/12/2022 tarihi itibariyle yapılacaklar şunlar:
- Güncellemeler 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren E-devlet üzerinden yapılabilecek.
- Her yıl istenen çiftçi belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuru da alınacak.
- 10 ay süre ile olan başvuru süresi 4 aya düşürüldü. (1 Eylül – 31 Aralık)
ÇKS ve İşletme Belgesi Nedir?
ÇKS Belgesi: Çiftçilerin özlük ve tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgileri içeren, kanunen bağlı bulundukları ziraat odası tarafından düzenlenen ve onaylanan belgedir. ÇKS belgesi Üretici ve çiftçilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirdiğini ispatlayıcı ve alınması zorunlu olan çiftçiliği belgeleyen bir evraktır. ÇKS belgesi bir nevi çiftçilerin ehliyetidir. Çiftçilerin alması gereken iki tür belge olan işletme belgesi ve ÇKS belgesinin kısaca tanımlamak gerekirse:
- İşletme Belgesi: Her türlü canlı hayvancılık faaliyetlerinde bulunacak olan çiftçiler için oluşturulmuş olan bir kayıt sistemidir.
- ÇKS Belgesi: Çiftçilerin özlük ve tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgileri içeren, kanunen bağlı bulundukları ziraat odası tarafından düzenlenen ve onaylanan belgedir.
ÇKS Başvurusu Nedir? ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?
ÇKS Başvurusu arazi sahiplerinin, arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların, arazi kiralayan kimselerin kayıtlarının gösterilmesi amacıyla yapılan başvurudur. Başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılabildiği gibi İl tarım Müdürlüklerine gerekli evrakların temin edilmesi halinde şahsen yapılabilmektedir. Başvuru işlemlerini tamamlayan çiftçiler iki farkı yol sayesinde Çiftçi belgelerini alabilirler. Çiftçi belgesini almanın en kısa yolu e-devlet üzerindendir. Diğer yol ise Tarım il müdürlüklerinden gerekli evrak ve belgeleri ibraz ederek çıkarılması yoludur. Başvuru formun çıktısını alarak doldurduktan sonra Tarım İl Müdürlüğü’ne şahsen başvuru yapan çiftçilerin başvuruları, yönetim kurulu tarafından detaylı bir incelemeye alınır ve yapılacak inceleme sonrasında olumlu değerlendirilen adayların kayıtları aktif hale getirilerek çiftçilik belgeleri kendilerine teslim edilmektedir.
ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? 2023
Çks belgesini çıkartmak için ilk yöntem e-Devlet üzerinden online olarak başvuru yapmak, Tek Pencere Hizmet Başvurusu Portalı üzerinden belge al kısmına tıklayarak çıktısını almaktır. İkinci yöntem ise EK-1 Çiftçi Kayıt Formunu doldurarak Tarım il/ilçe müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini tamamlayabilir ve sonra ÇKS belgesinin çıktısını alabilirsiniz.
ÇKS belgesi e-devletten çıkarılır. ÇKS belgesi çıkarmak için 2 farklı yöntem bulunur. ÇKS Belgesi çıkarmak için e-devlet tekpencere hizmet başvurusunda bulunarak alınabileceği gibi, gerekli evraklar ile İl Tarım Müdürlüklerine başvuru yaparak kayıt olmanız ve güncel kayıt bilgilerinizi üzerinden e-devletten çks çıktısını almanızın yöntemleridir.
ÇKS Belgesi çıkarmak için iki farklı yöntemi nasıl uygulayacaksınız işte ÇKS belgesi çıkarmak için izlenecek yollar aşağıdaki gibidir:
1-) Çiftçi kayıt belgesi çıkarmak için izleyeceğiniz ilk yöntem e-Devlet sistemi üzerinden tekpencere e-devlet tarbil.gov.tr üzerinden şahsi kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak başvuru formu doldurmak ve gerekli tüm işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirip belge al seçeneğinden sanal pos aracılığıyla ödeme yaparak çıktısını almaktır.
2-) ÇKS belgesini çıkarmak için izleyeceğiniz ikinci yöntem ise Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu EK1 doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim edilmesi yöntemidir.
ÇKS Belgesi Kayıtları Ne Zaman Alınır?
ÇKS belgesi başvuruları ne zaman başlar çiftçiler tarafından önemlidir. 2022 yılında 1 Ekim tarihinde e-devlet üzerinden alınmaya başlayarak son başvuru tarihi 31 Aralık’ta sona erecektir. Bu tarihler aralığında ÇKS belgenizi e-devlet üzerinden alabilirsiniz.
Çiftçi belgesi kayıt türleri üçe ayrılmaktadır. Bunlar:
- Toprak sahiplerinin başvurusu,
- Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,
- Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusudur.
ÇKS Belgesi için Gereken Belgeler
ÇKS belgesi almak için İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim etmeniz gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- C formu
- B formu
- Çiftçi kayıt formu
- Ziraat odalarından alınan çiftçi belgesi
- Arazi kira ise kira sözleşmesi
- Alınan yetki belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi
- İl ve ilçelerden temin edilecek olan başvuru dilekçesi
- Tüzel kişiler için ise sicil gazetesi ve imza sirküleri
- Muvafakatname-1 belgesi: Bir veya birden fazla kişinin adına ise, sadece 1 kişi kullanıyorsa
- Muvafakatname-2 belgesi: Mülk, eş ve çocukların adına ise tamamlayarak belgenizi alabilirsiniz.
ÇKS Belgesi e-Devlet Üzerinden Nasıl Alınır?
ÇKS belgesini çıktısını çıkarmak isteyen gerçek kişi ve şirketler, E-devlet kapısından https://www.tarimorman.gov.tr/ sayfasından E-Hizmetler bölümünden aşağıdaki ÇKS ile ilgili başvuru linklerini tıklayarak başvurularını gerçekleştirdikten sonra güncel ÇKS belgesini çıkarabilirler.
ÇKS e-devlet başvuru linkleri şu şekildedir:
- Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu: https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252
- Şirketler İçin Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu: https://www.turkiye.gov.tr/tarbil-sirketler-icin-ciftci-kayit-sistemi-basvurusu-4334 linki üzerinden ÇKS belgesi için başvuru yapabilirsiniz.
- Çiftçi Kayıt Sistemi Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/ciftci-bilgileri-sorgulama
Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Nasıl Çıkarılır?
Çiftçi kayıt belgenizi Ziraat Odası il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak çıkarabilirsiniz. Tarım İl Müdürlükleri yada Ziraat Odalarına giderek 3 forumu doldurmanız gerekir.
Ziraat Odası Çiftçi Belgesi çıkarmak için gerekli formlar şunlardır:
- Çiftçi Kayıt Formu
- B Arazi Bilgileri Formu
- Kiralık/Ortakçılık Sözleşmesi Formu
Bu ismi geçen belgeleri doğru bir şekilde doldurarak gerekli alanları kiraladığınız tüm arazileri ayrı şekilde doldurduktan sonra Ziraat Odası kaydınızı oluşturabilirsiniz. Başvuru kaydınızı oluşturmak için Ziraat odası size bir matbu forum verilmektedir. Bu formu köy muhtarınıza azaları ile birlikte imzalatınız. Daha sonra Ziraat odası kayıt oluşturmak için ise sizden istenilen belgeler aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
Bu belgeler ile birlikte Ziraat odasına giderek çiftçi belgenizi kolaylıkla çıkarabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.
TARBİL ÇKS Belgesi Alma ve Başvurusu
Tekpencere.tarbil.gov.tr adresine e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra ”TekPencere Hizmet Başvurusu Portalı” üzerinden ”Belge Al” seçimi yapılır. Belge seçimi Belge görselde görüldüğü gibi, Çiftçi kayıt sistemi ÇKS Belgesi seçilir, Birim olarak bağlı bulunulan Tarım ve Orman Müdürlüğü il/ilçe seçimi yapılır ”Devam et” butonuna tıklanır.
”Belge bilgileri’‘ ve ”Ödeme Bilgileri” ekranlarını da onayladıktan sonra ÇKS belgesi tekpencere üzerinden kolaylıkla alınabilir. Çks belgesi daha önceden ÇKS Kaydı bulunan çiftçilere online olarak dijitalde hazır olarak sunuluyor. Çiftçi Kayıt sisteminde kaydı bulunana çiftçiler, kendilerine ait ÇKS Belgesini almak için tekpencere.tarbil.gov.tr adresinde ki Belge Al sekmesinden ilgili ve ilçe seçilere sanal pos aracılığıyla doğrulanabilir olarak alıp kullanılabilecektir.
- e-Devlet aracılığı ile Tekpencere.tarbil.gov.tr adresine giriş yapın.
- Daha sonra, “Tek Pencere Hizmet Başvurusu Portalı” ekranına geçin.
- Burada “Belge Al” seçeneği işaretleyin.
- Belge türü “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi” seçin.
- İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü seçimi de bu ekrandan yapılır.
- Bu sayfadan sonra ‘devam et’ denir ve ilerleyin.
- Ödeme türü sayfasından
- Bireysel veya kurumsal ödeme
- Ödemeyi gerçekleştiren kişinin T.C. kimlik numarası
- Fatura adresi ve iletişim bilgileri
- Posta kodu da yazılır.
- Ödeme ve belge bilgileri onaylandığı andan itibaren ÇKS belgenizi e-devlet tek pencere portal üzerinden oldukça basit yöntem ile kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Ayrıca daha önce belge almış olan kullanıcıların ÇKS belgeleri de online ortamda hazır olarak yer alıyor. ÇKS kaydı olan üreticiler tekpencere.tarbil.gov.tr adresine girerek Çiftçi bilgileri sorgulama ekranından sorgulama işlemi yapabilecekleri gibi Daha önceden kayıt oldukları ÇKS belgesini almak için Belge al dedikten sonra ödeme sanal posla alınarak doğrulama yaparak ÇKS belgesini çıkarabilirler.
Çiftçi Kayıt Formu Nasıl Doldurulur?
Yukarıda word olarak hazırlanmış ÇKS link şablonları üzerinde verilen boş kayıt formu üzerinde gerekli tüm alanlar doğru ve kesin bilgiler ile doldurulmalıdır.
- Üzerinde yer alan ad-soyadı, anne ve baba adı, cinsiyet, medeni hali gibi kimlik bilgileri doldurulur.
- Vergi kimlik numarası, t.c. kimlik no, ikametgâh adresi, il,ilçe, köy, mahalle yerleşim yeri bilgileri eklenir.
- Eğitim durumu, sigortalılık durumu (SSK, Emekli Sandığı, Tarım Bağ-kur), emekliyseniz SGK kuruluşu işaretlenir.
- Formu kabul eden personelin imzası ile form alınır ve başvuru gerçekleşir.
- Sigortalı çalışanlar da çiftçi belgesi alanlarını aynı şekilde doldurmaktadır.
ÇKS belgesi alan çiftçiler aldığı destekler hakkında tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri ve tarihlerini görebilirler.
Sigortalı Çalışan Çiftçi Belgesi Alabilir mi?
Çiftçi belgesi alabilmek için yapmanız gereken tarımsal amaçlı kullandığınız, kendinize ait olan yada kiralık arazilerinizi ziraat odasına bildirmektir. Fakat devam eden herhangi bir sigortalılığınız var ve sigortalı olarak özel yada resmi bir iş yerinde çalışıyorsanız tarım sigortalılığı yapılmayacaktır. Yani Sigortalı çalışan biri ÇKS belgesi alamaz.
ÇKS Belgesi Ücretleri 2023 Güncel
Bu yıl da dönüme göre güncelleme için alınan tutarlarda değişiklikler aşağıdaki gibidir.
- 1 dönüm ve 10 dönüm arasında tarlası olanlar için ÇKS Belgesi ücreti 6 TL
- 11 dönüm ile 50 dönüm arazi için 13 TL
- 51 dönüm ile 100 dönüm arasında ÇKS yenileme ücreti 20 TL
- 100 dönümden fazla tarla ve arazi için ÇKS güncelleme fiyatı 26 TL olarak belirlenmiştir.