KOSGEB Kredisi

Tarım ve Hayvancılığa 100 Bin TL. Hibe Verilecek! Çiftçilere Müjde!

0
Tarım ve Hayvancılığa 100 Bin TL. Hibe Verilecek! Çiftçilere Müjde!

12 ARALIK 2019 günü Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre kırsalda yaşayan uzman ellere 100 bin Tl. hibe desteği verilecek. Uzman eller 100 bin lira hibe desteği başvuruları 25.12.2019 tarihi itibariyle başladı.  Hibe desteği nüfusu en az 20.000’den az olan yerleşim yerleri ve köyler için uygulanacak. Proje 2019 ve 2020 yılları için belirlenen illerde uygulanacak. 100 bin Tl. tarım ve hayvancılık hibesi nasıl alınır, şartları nelerdir, kimlere ödenecek, başvurular nereye yapılacak, Ziraat Bankası hayvan Kredisi faiz oranları gibi tarım ve hayvancılık desteklemelerinde işte ayrıntılar..

100 Bin TL Hayvancılık Hibesi Nasıl Alınır?

Hibenin alınabilmesi için başvuru sahibinin aşağıda yer almakta olan alanlarda eğitim vermekte olan Meslek Yüksek okulu ya da Üniversite mezunu olması gerekiyor. Bölümler;

  1. Gıda ve Su Ürünleri,
  2. Ormancılık,
  3. Tarım,
  4. Hayvancılık

Eğer bu bölümlerden mezun olmuş iseniz, başvuru hakkına sahipsiniz.

İkinci şart olarak başvuru sahibi uzman kişinin proje geliştirmesi ve bu projeyi nüfusu 20 binden az olan ve Bakanlıkça belirlenmiş olan bölgelerde uygulaması gerekiyor. Kişi bu bölgede ikamet etmesi veya ikamet etmeyi taahhüt etmesi gerekiyor.

100 Bin TL Hibe Hangi İllere Verilecek? Pilot İller Hangileri?

Projenin 2019 ve 2020 yılları arasında belirlenmiş olan pilot illerde verilecek. Bu illerimiz şunlar;

  1. Amasya,
  2. Düzce,
  3. İzmir,
  4. Mardin

Çiftçilerimiz şuan itibariyle sadece bu 4 ilde nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerlerinde hayvan hibesine başvuru yapabilecekler. Eğer çiftçi burada yaşamıyorsa, başvuru da burada yaşayacağını taahhüt etmesi gerekiyor.

100 Bin Lira Hibe Verilecek Sektörler Listesi

  1. Hayvancılık projeleri
  2. Su ürünleri projeleri
  3. Tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve yöresel tarım ürünlerine ait projeler,
  4. Bitkisel üretim projeleri,
  5. Yukarıda bahsedilen 4 sektörde üretilen ürünlerin depolanması, işlenmesi, ve paketlenmesine yönelik projeler

5. maddede bahsedilen örneğin çiftçimiz aromatik bir bitki yetiştiriyor. Bu bitkinin paketlenmesine yönelik bir projesi var ve eğer kabul görülürse bu projelere de 100 bin Tl. geri ödemesiz destek verilecek.

Başvurular Nereye Yapılacak?

Hibe hak sahibi kişiler ile Tarım ve Orman İl Müdürü arasında yapılacak bir sözleşme ile verilecek. Bu kapsamda başvuruların İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılması bekleniyor. Başvuru sahibinden talep edilecek evraklar ve belgeler  ile birlikte Tarım ve Orman İl müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekiyor.

  1. Başvuru sahibinin kimliği,
  2. Tarım alanında meslek yüksek okulundan veya üniversiteden mezun olduğunu gösterir diploması,
  3. Hibe ödenecek 4 ilden herhangi birine ait nüfusu 20 binden az olan bölgede ikamet ettiğini gösterir ikamet belgesi veya taahhüt evrakı,
  4. Hibe için tarımsal proje,

Bizim Köyü Kapsıyor mu?

6360 sayılı Kararnamede değişlik yapılmasına dair kanun yayınlanmadan önce ( kanunu buradan görebilirsiniz: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6360.pdf ) eğer ikamet ettiğiniz yer köy olarak geçiyor ve tüzel kişiliği mevcut ise, projeye başvuru yapabilirsiniz. Aşağıda yer alan görsel Resmi Gazete’den alınmıştır.

Hibe başvurusu yapılabilecek yerlere ait açıklama görseli

 

Diğer İllere de Verilecek mi?

Pilot bölge olarak 4 ilimizde başlatılan projeden verim alınabilirse, diğer illerimize de uygulanacağını değerlendirmekteyiz. Ancak bu hususta Resmi Gazete’de bir bilgi mevcut değil.

Başvurular Ne Zaman Yapılacak?

Kırsal Kalkınma da Uzman Ellerin Desteklenmesi projesi 17/12/2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Uzman eller 100 bin lira hibe desteği başvuruları başladı. BAŞVURULAR Cumhurbaşkanlığı tarafından 17,12.2019 tarihli Resmi gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarım hayvancılık ormancılık gıda ve su ürünleri projelerine sağlanacak olan hibe desteği başvuruları resmi internet sitesi üzerinden yapılacaktır.

Başvurular 25.12.2019 tarihi itibariye başvurular alınmaya başlanmış olup 18.02.2020 tarihinde sona ermiştir. Kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla başlatılan uzman eller projesinden yararlanmak isteyen girişimcilerin kabul edilen projelere sağlanacak olan 100 bin lira tutarındaki destek Ziraat bankası aracılığıyla ödemeleri hesaplarına aktarılmıştır.

Ziraat Bankası Hayvan Kredisi Faiz Oranları

Ziraat Bankası aracılığı ile hayvan kredisi kullanmak isteyen üreticilere düşük faizli kredi dönemi geçtiğimiz aylarda başladı. Yatırım ve işletme kredisi ile birçok üretim konularında kredi kullandırılacak olup belirlenen faiz indirimlerine ilave indirim tanımlanacak. Böylelikle herhangi bir üretim konusunda belirlenen faiz oranları yüzde 100’ü bularak çiftçiye sıfır faizli kredi kullandırılacak. 25 Mart 2020’de uygulama esasları tebliği üzerinden detayları belli olduğu tarımsal üretim konularından yararlanma şartları ayrı ayrı ele alınmış ve çiftçilerin bu şartları sağlaması halinde sıfır faizli kredi kullandırılacaktır. Üreticilerin hayvancılık faaliyetleri gösterdiği işletmesine yönelik olarak finansman desteği Ziraat Bankası tarafından sağlanmakta olup kredi kullanmak isteyen kişide Ziraat Bankası’na başvuruda bulunacakken temin etmesi gereken evraklar aşağıda verilmiştir.

Hayvan Kredisi İçin Gereken Belgeler

  • T.C Kimlik kartı
  • Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi
  • Hayvansal işletmeyi kanıtlayıcı nitelikteki belgelerden örnek olarak tapu kaydı
  • Krediye karşılık gösterilecek teminatlar
  • Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yılı konu eden bilanço ve gelir tablosu

Hayvan Kredisi Faiz Oranları

 

 

] }




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.