En Çok Para Kazandıran Hayvancılık Sektörü (AYDA 20-30 BİN TL)

Hayvancılık yapmayı düşünüyorsun? Ancak koyun, sığır veya kümes hayvancılığı konusunda kararsız mısınız? Sizler için bu sektörün tüm detaylarını araştırdık. Hayvancılık ne kadar kolay görünse de çok emek verilen yoğun bir iştir. Bu nedenle sektörün tüm detaylarını bilmeniz ve biraz muhasebe defterlerini anlamanız gerekiyor. Hayvanların satın alınmasıyla iş bitmiyor. Bunları fizibilite koşullarıyla birlikte sunmak gerekiyor.

Bu yazımızda sizlere büyükbaş hayvan çeşitlerini, besicilik nasıl yapılır, koyun kar marjı nedir, hangi hayvan daha karlı, en karlı kanatlı hangisi, kar marjları, mera hayvancılığı, küçükbaş veya büyükbaş hayvancılık nasıl yapılır onu anlatacağız. karlı, arıcılık karlı, besicilik ne kadar karlı, hangi alan daha karlı, yorumlar, evde hayvan yetiştiriciliği ve satışı için en karlı evcil hayvan nasıl üretilir? Araştırdık.

Hayvancılığa sıfırdan başlayacak olanlar için 2023 yılı için en çok para kazanan hayvancılık sektörü adına merak ettikleri tüm soruların cevaplarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

En Karlı Hayvan Yetiştiriciliği Hangisidir? 2023

En karlı hayvansal üretim, iyi bir fizibilite, yeterli emek, yeterli sermaye ve işgücü ile girilen ve sürekliliği sağlanan hayvancılıktır. En çok para kazandıracak hayvancılık fikirleri sayılacak sektörler şu şekildedir.

  • Büyükbaş hayvancılık,
  • Arıcılık,
  • Büyükbaş süt ineği hayvancılığı,
  • Mera hayvancılığı,
  • Solucan yetiştiriciliği,
  • İpek böcekçiliği,
  • Sülük hayvancılık üretimi,
  • Köpek Çiftliği kurmak,
  • At Çiftliği kurmak,
  • Tavuk, ördek, kaz, hindi gibi kümes hayvancılığı,
  • Küçükbaş hayvancılık (koyun veya keçi yetiştirme) en çok tercih edilen ve en karlı hayvancılık sektörlerindendir.

En Çok Para Kazandıran Hayvancılık Sektörü ve Çeşitleri

Türkiye’de yapabileceğiniz hayvancılık türleri, yatırım yapabileceğiniz ve işgücünü artırabileceğiniz hayvancılık türleri aşağıdaki gibidir.

Para kazanabileceğiniz hayvancılık türleri 2023 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Büyükbaş Hayvancılık Sektörü:

Sığır, manda, at, katır, eşek, deve, inek, dana, manda, öküz gibi çeşitleri olduğunu sıralayabiliriz.

  • Küçükbaş Hayvancılık:

Koyun, keçi çeşitleri

  • Kümes Hayvancılığı Sektörü:

İpek böcekçiliği, arıcılık olarak sıralanır.

  • Su Ürünleri:

Deniz balıkçılığı, tatlı su balıkçılığı, kültür balıkçılığı olarak görebiliriz.

  • Arıcılık:

Arıcılık bal üretimi, bal mumu gibi kazançlara etkilidir.

  • Mera Hayvancılığı:

Otlakların gürleşmesine bağlı olarak et ve süt üretimi artar.

Arıcılık bal arısının, bal, balmumu, bal üretimini sağlaması.

  • İpek böcekçiliği:

İpek böceğinden iplik üretmek gibi yapılan yetiştiricilerin olması ve üretim sağlanması.

Para Kazandıran Hayvan Yetiştiriciliği

Ülkemizin hemen her bölgesinde koyun yetiştiriciliğine rastlamak mümkündür. İnsanlar koyun etinden, postundan ve sütünden yararlanır. Koyunlar meralarda yetişen hayvanlardır.

Meralar yem açısından zengin alanlardır. Bu nedenle meralarda yetiştirilen hayvanların et ve sütlerinin daha kaliteli olduğu söylenmektedir. Meralar hafif eğimli bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle toprak suyu tam olarak ememediği için kuru kalır. Bunun için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Özellikle meralarda çim çeşitliliğinin arttırılması, verim ve kalitenin de artması anlamına gelecektir. Meralar ayrıca yem maliyetlerini düşürmeye yardımcı olacaktır. Hayvanlar kendi doğal ortamlarında özgürce dolaşarak farklı yiyecekler yiyecektir. Ayrıca hazır yemlerin verimi düşürdüğünü söylemek yanlış olmaz.

Hayvancılık için Hibe Verilen İller hakkında bilgi alabilir ve sizlerde bulunduğunuz yerde yapmak istediğiniz hayvancılık yatırımları için devletten destek alabilirsiniz.

Hayvancılıkta Para Var mı?

Hangi hayvanın daha karlı olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Diğer soru ise, hayvancılığın geliri nasıl? Ülkemizde hayvancılık hiç bitmeyen sektörlerden biridir. Ancak önceki yıllara göre daha az yapılıyor.

Bunun için birden çok neden var. Onlar hakkında konuşalım. Bu nedenlerden biri, hayvanların yaşam alanlarının azalması, otlatma ve bakılması gereken yerlerin neredeyse çoğunun ortadan kalkması. Bu alanlar şehirleşme nedeniyle daralmıştır. Bu nedenle hayvancılık alanları daralmıştır.

Kırsal alanlardan ziyade şehirlere dönüş nedeniyle azalmaktadır. Ancak büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı ne olursa olsun geliri oldukça yüksektir. Çoğu insan geçimini çiftçilikle sağlar.

Hayvanların satışından fiyatlara bakarak oldukça kazanç sağlayabilirsiniz. Buna dayanarak hayvancılık yapmak istiyorsanız, besleyebileceğiniz, yem ve otlatma için bakım yapabileceğiniz durum ve alana sahipseniz mantıklı bir kazanç yöntemi olacaktır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında en zorlu sektör büyükbaş hayvancılık olarak görülmektedir. Hayvanlarla 7/24 ilgilenmeli, zamanında beslemeli, sağmalı ve ahırdaki gübreyi temizlemelisiniz.

Ancak düşük maliyetle iş kurmak ve zamanla işinizi büyütmek istiyorsanız tavsiyemiz küçükbaş hayvancılığa başlamanız olacaktır. Sayı zamanla artacaktır. Bu, artan gelir anlamına gelir. Devletin girişimcilere küçükbaş veya damızlık koyun hibesi verdiğini unutmayalım. Yem ihtiyacınızı meralardan karşılayabilir, gübre satarak kazancınıza katkıda bulunabilirsiniz.

En Karlı Hayvancılık Türleri

Düşük sermaye ile başlayabileceğiniz en karlı hayvancılık alanları koyun ve keçi yetiştiriciliğidir diyebiliriz. Ancak büyükbaş hayvancılık gelir getirici bir alandır. Ancak giderler hesaplandığında küçükbaş hayvancılıktan daha zahmetli ve maliyetli olacaktır. İneklerin günlük tüketeceği yem miktarı hesaplandığında dayanılmaz hale gelir.

Bu nedenle koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kullanılan meraların yanı sıra büyükbaş hayvancılıkta kullanılacak meralara da ihtiyaç duyulacaktır. Bu meralarda hayvanların yediği yem ve çeşitli otların verimi arttırdığını söyleyebiliriz. Yine de yem satın alacaksanız, aynı tür yemi almayın. Farklı yem türleri alacağınız süt oranını artıracaktır. Saman yemek olarak da yenmelidir. Bu, bir sığır için günlük bir saman balyası anlamına gelir.

Sığır yetiştiriciliği karlı bir endüstridir. Özellikle süt satışından ciddi paralar kazanabilirsiniz. Tarlalarda da inek gübresine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır.

Küçükbaş Hayvancılık Kar Marjı Nedir?

Küçükbaş hayvancılığın geliri, kazancınız açısından daha fazla gelir sağlayacaktır. Hayvancılık sektörüne girmeden önce maliyet ve giderleri iyi bilmeniz gerekiyor. Düşük sermaye ile başlayabileceğiniz en karlı hayvancılık sektörü 2023 yılında küçükbaş hayvancılık olacaktır.

Küçükbaş hayvancılık, büyükbaş hayvancılık kadar gelir getirmeyebilir. Ancak sermayesi düşük çiftçiler için en iyi ve en uygun fiyatlı hayvancılık sektörü kayıpsız küçükbaş hayvancılık olacaktır.

İş kurarken kar-zarar oranlarını iyi hesaplamalısınız. Bu da ancak oturup tüm masrafları yazmakla hesaplanabilir. Meralarda otlayan hayvanların yem maliyetini düşürdüğünden bahsetmiştik. Mera için ayrılmış olan alanların da kendini yenileyebilmesi için alternatif yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle tarlanız varsa ürünleri hasat ettikten sonra hayvanları kalan bitki atıklarını yemek için tarlanıza getirebilirsiniz.

Koyun yetiştiriciliği işinin bir bilgi tabanına ihtiyacı vardır. Öncelikle bu işi yapmayı planladığınız alan coğrafi olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygun olmalıdır. Koyun otlatmak için ne kadar mera bulabileceğin, iklimin hayvancılığa uygun olup olmadığı gibi soruların cevaplarını aramalısın. Yani bir plan ve proje dahilinde çalışmaya başlamalısınız. Tüm detayları sonra düşünmek, işlerin gidişatını olumsuz etkileyecek ve hatta kaybetmenize neden olacaktır.

Büyükbaş Yetiştiriciliği Kar Marjı

Yem masraflarından önce diyelim ki hayvanların yaşaması için bir ahır inşa etmeniz gerekiyor. Bu ahırın elektrik ve suyu olması gerekiyor. Suluklar hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yapılmalıdır. Bu işe başlamak ve ciddi bir kazanç elde etmek istiyorsanız size tavsiyemiz yavru köpek satın almanızdır. Belli bir yaşa getirilmiş hayvanları satın alacaksanız bu hayvanların neden satıldığını öğrenin.

Bazı insanlar işi anlamaz ve hayvancılık piyasasına karar vermeye başlar. Bırak kar etmeyi, hayvanlara bile bakamıyorlar. Bu, verimliliği büyük ölçüde azaltır. Bir başkası verimli değilse, size hiçbir katkısı olmaz.

Bu nedenle kendi ahır ve meralarınızda kendi yöntemlerinize göre hayvan yetiştirmeniz daha uygun olacaktır. Hayvanlar hasta oldukları için satılmış olabilir. Almaya gittiğinizde işi kendiniz anlamıyorsanız, sağlık taraması için bilen biriyle gidin, hatta bir veteriner gözetiminde alışveriş yapın.

Sağım için bir makine satın almak size yardımcı olacaktır. Manuel sağım artık zaman kaybı olmamalıdır. Ayrıca sütünüzü toptan satabilir veya elden pazarlayabilirsiniz. Şu anda köylerde bir kilo süt 2,5 TL’ye zamlarla satılıyor. Yerli inekler, değişken olmakla birlikte günde 5-10 kilogram arasında süt üretirler. Bir inek kendi ağırlığının %2,5’ini yem olarak tüketebilir.

Tavuk Yetiştiriciliği

Gelir elde edebileceğiniz alanlardan biri de tavukçuluktur. Tavukların yumurta ve etlerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle köy yumurtası satışından gelir elde etmek mümkündür. Kümes hayvancılığından inek veya koyundan elde edeceğiniz kazancın aynısını elde edebilmek için büyük bir tesise sahip olmanız gerekir. Tavuk çiftliklerinin toptan satışı sayesinde para kazanabilirsiniz.

Ancak bu bir veya iki tavuğun yumurta bırakabilmesi için gözlerine bakılarak yapılmaz. Bakın, birkaç inekle kazanmak mümkün. 8-10 bin TL harcadığı ineği buzağıyla satarak 35 bin kazananlar var. Ancak tavuğun böyle bir geri dönüşü olması mümkün değildir.

Prefabrik tavuk çiftliği kurarak tavuklarınıza daha sağlıklı bir ortam hazırlayabilirsiniz. Tavuklar çabuk hastalanan hayvanlardır. Bakımları da oldukça zordur. Hijyen koşullarına uyulmalıdır. Ayrıca bu işten para kazanmak istiyorsanız yumurtlama kapasitesi yüksek hayvanları tercih etmelisiniz.

Tavuklar küçük hayvanlar oldukları için et oranları da düşüktür. Ağırlıkları 1,5 ila 2,5 kilogram arasındadır. Ancak tavukların diğer hayvanlar gibi meraya ihtiyacı yoktur. Ayrıca çevrelerindeki otlarla kendilerini besleyebilirler. Tavuklar için satılan organik yemler de vardır.

Tavuk Yetiştiriciliği Kar Oranları

Tavuk yetiştiriciliğinin aylık geliri ve kazancınız tamamen kapasiteye bağlıdır. Kapasite ne kadar yüksek olursa, aylık kar oranınız kazancınızda o kadar yüksek olur. Unutmayın, düşük kapasiteli bir tavuk çiftliği kurarsanız ilk aşamalarda yüksek kar elde etmeniz pek mümkün olmayacaktır.

Piliçler yaklaşık 5-6 hafta içinde yenmeye hazırdır. Yeterli büyüme düzeyine ulaşmış piliçler araçlara konularak kesim yapılacak yerlere götürülür. Bu işten para kazanmak için en karlı kümes hayvanlarını belirlemek ve fiyatlarını iyi araştırmak gerekir.

Tavuk çiftliği kuracak veya yetiştirecek olanlara kar elde etmek isteyenlere süs tavuğu yetiştiriciliğini önerebiliriz. Bu tavuklar meraklıları tarafından bulunabilir. Çünkü bu tavuklar oldukça güzel ve heybetli.

Genel olarak yabancı menşeili tavuklar dolar bazında satılmaktadır. Ayrıca en çok yumurtlayan tavuklar yılda 300 yumurta yumurtlama kapasitesine sahiptir. Organik yumurta ve organik tavuk eti üreterek de kar marjınızı artırabilirsiniz.

Arıcılık Karlı mı?

Arıcılık mesleğinden kazanç sağlamak mümkündür. Arıcılık sektörüne girerek gelirinizi ikiye katlayabilirsiniz. Arıcılık çoğunlukla asıl işin yanında ek gelir olarak yapılsa da sadece bu işle uğraşan çiftçiler de vardır. Arıcılık sektörü, diğer sektörlere göre hesap vermeye biraz daha açık bir sektördür. Koloni başına 16 kg. Bal alındığından mevsim iyi giderse kovan başına 25-30 kg. baldan bahsedilir.

Balın ortalama ağırlığı 50 TL’dir. Düşünürseniz hesaplamak zor olmasa gerek. Arıcılık dışında emekli maaşınız varsa sorun yok ama bu işten evinize sadece ekmek getirecekseniz ve sektör hakkında bilginiz yoksa Halk Eğitim tarafından verilen arıcılık kursuna gitmenizi tavsiye ederiz. ücretsiz. Sektörde para kazanmanın ve kar etmenin en önemli noktası yine PAZARLAMA.

Üretilen bal, polen, arı sütü ve benzeri gıdalar ucuza pazarlanamaz veya satılamazsa kâr oranı da düşecektir.

Besicilik mi Sütçülük mü Karlı?

Süt hayvancılığının karlı bir iş olduğunu biliyoruz. Yeterli miktarda süt sığırı yetiştirebilmek için yetiştireceğiniz hayvanın cinsi, barınağı, koşulları ve sağlık kontrollerinde kullanacağınız mamalardan başlayarak birçok detayı göz önünde bulundurarak bu işi yapmanız gerekmektedir. Sığırlarınız için uygun bir otlak yoksa ve ekipmanınız eksikse süt miktarları düşebilir ve hasta olarak ölebilirler.

O zaman geliriniz risk altında olabilir ve düşebilir. Bu nedenle sütçülük için yaptığınız işler sizi biraz daha zorlaştırabilir ve bu kriterlere uymazsanız kazanç olarak kazancınız düşebilir. Bu nedenle seçim size kalmış olsa da bizce süt hayvancılığı kâr odaklı bir işletme için size zarar verebilir. Hayvancılıkta kar etme durumu nasıl? Bakalım.

Hayvancılık ise hayvan sayısının artırılması, beslenmesi ve satışı esasına göre yapılmaktadır. Erkek sığırlar daha fazla kilo aldıkları için tercih edilirken, hayvan ırkı olarak holstein ve İsveç kahvesi gibi ırklar tercih edilmektedir. Yerli cins hayvanlar 2 yaşında, kültür ırkları 1-1,5 yaşında besiye alınır.

Hayvanların kesileceği tarih belirlenir ve besi programı bu tarihe göre hazırlanır. Hayvanın kilo alımı günlük olarak besi sığırlarına verilen yem oranına göre hesaplanır. Kilo almayan ve besiye tepki vermeyen hayvanlar gecikmeden imha edilir. Çiftlikte tartı aleti var ise yok ise yok ise göğüs çevresi ölçülerek hayvanın kilo alımı belirlenir. Besi sırasında yem ve kesif yemler tercih edilir. Yapay bir mera oluşturarak yem maliyetlerini azaltabilirsiniz.

  • 4 aydan az süreyle besleme yapılırsa kısa süreli,
  • 4 ay – 7 ay arasında orta süreli,
  • 7 aydan fazla besleme yapılırsa uzun süreli besleme kategorisine giriyor.

Hayvanlar merada beslenirse yem maliyetleri düşer ve kar oranı artar. Ancak merada hayvanları beslemek için yeterli ot yoksa işler ters gidebilir.

Mera Hayvancılığı Nasıl Yapılır?

Hayvancılık iki yöntemle yapılmaktadır. Mera ve ahır yöntemiyle yapılır. Mera hayvancılığı ile ilgili tüm sorularınızı sizler için cevapladık. Şimdi gelelim mera hayvancılığının özelliklerine:

  • Çayır alanlarının geniş yerler olması,
  • Bitki örtüsü ve hayvan dağılışı,
  • Bozkırın geniş olduğu yerde küçükbaş hayvancılık,
  • İklim koşullarının değişkenliği sebebi ile süt ve et üretimi değişikliği göstermektedir.
  • Ekonomiktir.
  • Yem girdisini aza indirir.

Mera Verimliliğini Arttırmak

  • Meralara ve bakımsız meralara gübre atılması,
  • Yabancı otlardan temizlenmesi,
  • Kullanıma açık bir alanda yıpratmayı önlemek,
  • Daha kaliteli dayanıklı tohum kullanılmalıdır.

Mera Besisinde Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

  • Meraları uygun bir mevsimde otlatmak
  • Kapasitesine göre doldurmak ve otlatmak
  • Yem tipine uygun hayvan ile otlatma yapmak
  • Uniform Otlatma: Meranın en doğru şekilde ve eşit bir şekilde otlatılmasına denmektedir.

En Karlı Evcil Hayvan Üretimi Yaparak Kazanın

Evde bakılan kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarla zamanla para kazanabilirsiniz. Hayvan sahibi olmak isteyen kişiler öncelikle pet shopları tercih etse de sağlıksız bir ortamda yetiştirilen hayvanların ölümü daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Bu nedenle evcil hayvan sahibi olmak veya satın almak isteyen kişiler daha çok ev ortamında üretilip satılan hayvanları tercih etmektedir.

Bakımını yaptığınız hayvanı belirli periyotlarda evde üretebilir ve hayvanseverlere verebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz hayvanları eğiterek de gelirinizi artırabilirsiniz.

Pet üretiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle hangi hayvanı besleyeceğinize karar vermelisiniz. Ardından üretimi hangi alanda yapacağınızı belirlemelisiniz. En karlı evcil hayvan yetiştiriciliği konusunda araştırma yapanlar için bu işin sanılanın aksine zor olduğunu ve özen gösterilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Kuş yetiştirmek kedi ve köpeklerden daha zordur.

Çünkü kedi ve köpekler için daha büyük ve daha geniş alanlara ihtiyacınız olacak. Ayrıca üretim sürecinde hangi ekipmanlara ihtiyacınız olacağını da araştırmalısınız. Örneğin; Folluk makinesini, yem çeşitlerini, kuluçka makinesini ve ihtiyaç duyabileceğiniz birçok ürünü önceden temin etmelisiniz.

Hazırlık aşamasını tamamladıktan hemen sonra bilgi için bir veteriner ile iletişime geçmelisiniz. Üretim sürecini veteriner hekim ile birlikte gerçekleştirerek hayvanların sağlığını da korumuş olursunuz. Bu süreçte veterinerden bilgi almanız hayvan sağlığını koruduğu gibi maliyet oranınızı da düşürecektir. Böylece sağlıklı ve eğitimli hayvanlar üreterek gelirinizi daha da artırabilirsiniz.

Resmi olarak evcil hayvan yetiştirecekseniz, bunun için izin almanız gerekir. Evcil hayvan yetiştiriciliği profesyonel bir iştir. Evde hayvan yetiştirmek ve satmak için en karlı hayvansal üretimi belirleyerek üretime başlayabilir ve gelir elde edebilirsiniz.

Hayvancılıktan Zengin Olanlar!

Hayvancılıktan zengin olabilmek için önce bilinçli bir yetiştirici olmak gerekir. O halde hayvanlarınıza en iyi şekilde özen gösteriniz. Hayvancılık sayesinde çok geliri, çok iyi geliri ve serveti olan insanlar var.

İnek, tavuk ve keçi besiciliğine başlayan bir kişi, önce 1 inekle başlayan tavuk ve keçileri tek tek, ardından 134 inek, 107 keçi ve 200 tavukla besili bir kadın vatandaş aldı. Vatandaşımızın şu anki geliri 40 bin TL.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Müdürlüğü sayfasından hayvancılık desteklerini inceleyebilirsiniz.

Sıfırdan Hayvancılığa Başlayacak Olanlara Öneriler

GDO’lu gıdaların her geçen gün artmasının ardından organik gıda ve ürünlerin üretimi ve satışı da arttı. Büyük şehirlerde ve apartmanlarda yaşayan insanların et, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi ürünleri üretmesi ve tüketmesi zordur. Hayvancılığın bakımı zor ve meşakkatli olduğu için bu kesimleri sadece tüketici olarak düşünebiliriz. Ancak kırsal kesimde, özellikle köylerde yaşayan insanlar, hayvancılığa sıfırdan başlama fikri ile araştırmalara başlamaktadır.

Doğal beslenmeye verilen önemin artmasıyla birlikte hayvancılığa sıfırdan başlayanların sayısı da her geçen gün artıyor. İlk defa hayvancılığa başlayacaklar için birkaç öneri:

  • Kendi işiniz olacak hayvancılığa başlamadan önce, iş planınızı hazırlamalısınız.
  • Hayvancılık yapacağınız yere karar vermelisiniz. Bu alan size ait olabileceği gibi, hayvancılık için gerekli tüm ekipmanları hazırlayıp kiraladığınız bir tesis de olabilir.
  • Bu tesiste hangi hayvan türü ile ilerleyeceğinizi düşünmelisiniz.
  • Büyükbaş hayvancılık için kapalı, açık ya da yarı açık besi hayvancılığı seçiminizi yaparak, kurduğunuz tesisi aktif hale getirebilirsiniz.
  • Kapalı besi hayvancılığı pek fazla önerilmemektedir. Hem daha fazla maliyetli olduğundan hem de sonuçlarının daha az olmasından kaynaklı tercih edilmemektedir.
  • Açık besi hayvancılığı ise, tüketiciye daha fazla ürün sunduğu için, en fazla tercih edilen hayvancılık çeşitleri arasında yer almaktadır.
  • Açık besi hayvancılığı gibi yarı açık hayvancılık tekniği de, beslenme ve üretim işlemlerinin tamamen doğada olmasından, getirisi fazla olacaktır.
  • Açık ya da yarı açık tekniği hakkında araştırma yaparak, daha sağlıklı ürünlerle tüketicilere ulaşabilirsiniz.
  • Tesisinizi kurduktan sonra besleme, sulama, otlatma ve sağım gibi günlük aktiviteleri kesintiye uğratmadan yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Periyodik olarak veteriner kontrollerinizi yaptırarak, hayvanların aşılarını ve tedavilerini eksiksiz yaptırmalısınız.

Tesisinizi kurduktan sonra sığırlarınız için ihtiyaç duyacağınız tahıl, arpa, tuz, mısır, vitamin, pamuk tohumu küspesi, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu küspesi ve mermer tozu gibi ürünleri temin etmelisiniz. Bu ürünler günlük beslenmede kullanılacak ve hayvanlarınızın kemik gelişimine de katkı sağlayacaktır.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1