KOSGEB Desteklenen Sektörler 2023 Listesi

Kosgeb resmi İnternet sitesinde KOSGEB desteklenen sektörler nelerdir için bir sorgulama robotu oluşturulmuştur. Bu robota faaliyet kategorinizin ismini yazdığınızda hiç kimseye ihtiyaç duymadan anına sonuca ulaşmanız mümkündür. Zira kurum bu sorgulama robotunu en kolay kullanılabilir şekilde dizayn ederek siz girişimci ve esnaflara hibe ve kredilerini sunmaya devam etmektedir. 

KOSGEB Geleneksel girişimcilik NACE kodları ve İleri girişimcilik NACE kodları nasıl bulunur, KOSGEB en çok desteklediği sektörler hangileridir. Nace tipi C, G ne demek, Nace tipi nedir, KOSGEB e-Ticaret Nace kodu tüm merak edilenler yazımızda.

KOSGEB Hangi İşe Hibe Veriyor?

KOSGEB tarafından binlerce girişimci ve KOBİ olan esnaflara hibe veriliyor. Bu alanlardan, bilgi ve İletişimi, İmalat sektörü, İnşaat sektörü, Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, Finans ve sigortacılık sektörü, İdari ve destek hizmet sektörü, Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri, Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor, Madencilik ve taş ocakçılığı işi, Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlere yönelik işler, su temin edilmesi, kanalizasyon işleri, atık yönetimi ve iyileştirme alanındaki işler, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, bakımı işleri ve ulaştırma ve depolama sektöründeki işlere destek veriliyor.

Kurum tarafından yeni bir işletme kuracaklara, yapacakları bu girişim faaliyetleri için birden çok konuda destek veriliyor. Bu destekler KOSGEB hibesi olarak geri ödemesiz veya geri ödemeli olan KOSGEB kredileri olarak en uygun vadelerde KOBİ’lere ve girişimcilere verilmektedir. İsterseniz oto sanayide bir dükkan, isterseniz spor, kültür sanat, eğlence, konaklama, isterseniz de imalat, üretim sektörlerinde faaliyetlerinizi finanse edebilirsiniz. yapacağınız bu işler için en uygun hibe ve kredi desteklerini alabilirsiniz. Tabi ki, her desteğin kendi alanında başvuru ve kabul şartları da bulunmaktadır.

Kosgeb Desteklenen Sektörler 2023 Listesi ve Programlar

KOSGEB bir çok farklı sektör ve meslek dallarına iş kurma hibe ve faizsiz kredi desteğinde bulunmaktadır. Kodlarına göre sıralanmıştır.

2023 yılında KOSGEB tarafından desteklenen sektörler aşağıdaki gibidir:

  • B KODU=Madencilik Ve Taş Ocakçılığı Sektörü
  • C KODU=İmalat Sektörü
  • D KODU=Elektrik, Gaz, Buhar Ve İklimlendirme Üretimi Ve Dağıtımı Sektörü
  • E KODU=Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi Ve İyileştirme Faaliyetleri Sektörü
  • F KODU=İnşaat Sektörü Destekleri
  • G KODU=Toptan Ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımı Sektörü
  • H KODU=Ulaştırma Ve Depolama Sektörüdür.
  • I KODU=Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
  • J KODU=Bilgi ve İletişim
  • K KODU=Finans ve Sigorta Faaliyetleri Sektörü
  • M KODU=Mesleki, Bilimsel Ve Teknik Faaliyetler
  • N KODU=İdari Ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  • P KODU=Eğitim,
  • R KODU=Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence Ve Spor
  • S KODU=Diğer Hizmet Faaliyetleri Sektörü

KOSGEB tarafından desteklenen tüm sektörlerin listesine T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın ‘Desteklenen Sektörler’ sorgulama sayfasından da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, tüm faaliyet alanındaki işler hakkında bilgi almak için aşağıdaki ekli dosyayı indirebilirsiniz.

Bu faaliyet alanlarında KOSGEB’in 4 farklı destek programı olduğundan bahsetmek istiyorum. Önce programları bilelim ki, buna göre başvuracağımız nace kodunu seçelim. Bu programlar şunlardır;

Geleneksel girişimci destek programı65 bin TL’ye kadar hibe vermektedir.
İleri Girişimcilik Programı365 bin TL üst limitli hibe verir.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararası Destekleri
-İşletme Geliştirme
-İş Birliği Destek Programı
-KOBİGEL, Kobi gelişim
-Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek
-Yurtdışı Pazar Destek Programı
-Tematik Proje
-Genel destek programları
Programa göre miktarları farklıdır.
İŞGEM/TEKMER Programı3 milyon 800 Bin TL’ye kadar verir.
KOSGEB DESTEKLERİ

Kosgeb NACE Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Nace kodlarını sorgulama sayfası herkese açık olup, bakmak için kosgeb.gov.tr sitesine giriş yaparak öğrenilir.

  • Siteye giriş yapıldıktan sonra, kayıt işlemleri menüsünde bulunan “Desteklenen Sektörler” bölümüne geçin.
  • Sorgulamak için ise, “NACE REV 2 KODU/SEKTÖR ADI” kısmına istediğiniz faaliyetin veya işin adını, biliyorsanız kodunuzu yazarak anında listede yer alıp almadığını sorgulatabilirsiniz.
  • Örneğin; “Sanayi” yazdığınızda bu konu ile ilgili olan 20.11, 17.12.07, 24, 24.05 vb. kodların listelendiğini göreceksiniz. Ayrıca NACE tipleri de sektör adlarıyla birlikte sol tarafta listelenecektir.

Farz edelim elektrikli motor imalatı yapan bir firma kuracaksınız. Bunun için aşağıdaki sorgulamayı gerçekleştirmeniz gerekir. Devam ederek işlemleri tamamlayınız.

  • Elektrik motoru imalatı iş fikrini görselde ki arama motoruna yazdıktan sonra Desteklenen sektörlerin nace tipi ve nace kodunu bulmanız gerekiyor.
  • Görüldüğü gibi bu iş fikrinin nace tipi C kategorisinde yer alıyor ve nace kodu 27.1 olarak karşınıza çıkacaktır.
  • Peki bu nace koduna sahip iş projesine Kosgeb desteği alabilecek misiniz? Bunun için de 27.1 Nace kodunun İleri Girişimci Faaliyet tablosunda yer alıp almadığını kontrol etmeniz gerekiyor.
  • Kuracağınız iş Elektrik motoru, jeneratör ve transformatörlerin aksam ve parçalarının imalatı 27.11.03 Nace koduna sahip ise bu kod ile İleri Girişimci Faaliyet tablosunda yer aldığı için Kosgeb hibe desteklerinden yararlanabileceksiniz.

İleri Girişimcilik Desteği Alma Şartları 2023 Yılında Nelerdir?

Ancak ileri teknolojiye sahip bir iş fikriniz varsa bu desteğe başvurabilmek için ileri girişimci eğitimini almak gerekiyor. Bu kod ileri girişimci faaliyet tablosunda yer aldığı için tamamlamanız gereken eğitim İleri Girişimci eğitimi olacaktır. Kuracağınız işe yönelik tespit ettiğiniz nace kodu eğer ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer almıyorsa, Geleneksel girişimci eğitimini tamamlamanız yeterli olacaktır. KOSGEB genel olarak sınıflamak gerekirse, 14 farklı sektörde destekleme vermektedir. Bu 14 farklı sektörü, uygun olan destekleme programları ile desteklemekte, NCE kodları ikiye ayrılmış olup, Geleneksel Girişimcilik ve İleri Girişimcilik Destek Programı dahilinde, 65 bin TL hibe ve 365 bin TL’ye kadar destekleme yapılmaktadır.

444 1 567 KOSGEB Çağrı merkezini istediğiniz zaman arayarak detayları öğrenebilirsiniz.

KOSGEB Desteklenen Sektörler NelerdirPin
Kosgeb NACE Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Nace Kodları

Girişimci destekleri geleneksel ve ileri girişimcilik olarak 2 farklı türde incelenmektedir ve şartları ayrı ayrı belirlenmiştir. Geleneksel girişimcilere sağlanan hibe desteklerinin uygulama usul ve esasları için inceleyerek sektör araştırması yapmanız gerekir. Bu sebeple, 65.000 TL’ye kadar olan destekler için NACE kodları faaliyetin yapıldığı sektörler göre ayrı ayrı sıralanmıştır. Geleneksel girişimcilik nace kodları Kosgeb resmi web sitesinden online sorgulanabilir. NACE kodunuz burada yer alıyorsa başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Geleneksel Girişimci Tüm NACE kodları Burada>>

Nace tipi G kodu Toptan Ve Perakende Ticaret Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımını kapsamakta olup, motorlu araçlarla ilgili, bakım, onarım, yedek parça, yıkama, cilalama, aksamlarının toptan veya perakende ticaretini kapsamaktadır. Bu kapsamda örneğin sanayide bir dükkan açacaksanız tüm motorlu taşıt, otomobil, motosiklet için bu kodları incelemenizde fayda var.

KOSGEB İleri Girişimcilik Destekleri Nelerdir?

İleri girişimcilik destekleme programı kapsamında alınan destekler tamamen geri ödemesizdir. Destek alınacak olan programlar dahilince destek oranı %75’tir. Makine teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranını %15 daha ilave yapılmaktadır. Girişimciler, engelli, gazi, genç, kadın yada birinci derece şahit yakını ise her performans döneminde belirlenen tutara 5 bin TL daha eklenir. İleri girişimcilik programı kapsamına dahil olan nace kodları ile faaliyet gösteren kişiler verilen desteklerden faydalanabilir.

KOSGEB İleri girişimcilik NACE kodları 2023 listesi Burada>>

Faaliyet kodlarına göre NACE kodları teknoloji, seviyelerine göre sıralanmıştır. Buna göre alan ve seviyeleri 4’e ayrılan grupları aşağıdaki gibidir:

  • Düşük teknoloji seviyesi
  • Orta-Düşük
  • Orta-Yüksek
  • Yüksek teknoloji seviyesi şeklinde listelenir.

NACE Kodu Orta-Yüksek Teknoloji Olan Sektörler Hangileridir?

Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelerin iş konuları aşağıdaki gibidir:

  • 20 nace kodu ile Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı
  • 25 kodlu Fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç)
  • 27 nace kodu ile Elektrikli teçhizat imalatı
    • ( 27.2 Akümülatör ve pil imalatı faaliyet gösteren işletmeler)
  • 28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
  • 29 nace kodlu Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı
    • ( 29.1 Motorlu kara taşıtlarının imalatı, 29.3 Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı vb.)
  • 30 Diğer ulaşım araçlarının imalatı
  • 32 Diğer imalatlar olarak sıralanabilir.

KOSGEB Kategori Kodu ve REV 2 Kodu Sorgulama

Esnaf bu destekten yararlanacak ise hem kategori kodunu hem de REV 2 kodunu sorgulama yapmak durumundadır.

Doğrulama sayfasından sonra yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle sorgulama sayfasına giriş yapın.
  • Buradan sektörü girin ve “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Sağ tarafta NACE TİPİ bölümünde gördüğünüz HARF nace kodu kategorisidir.
  • Sol tarafta yer alan sütunda gördüğünüz ise REV2 kodudur.

Nace Tipi C Ne Demek?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alan nace tip C imalat grubuna verilen desteklerin nace kodları yer almaktadır. Gıda üretim imalatına verilen destekler dahil edilmiştir. İmalat denildiğinde akıllara mobilya imalatıda gelmektedir. Ancak C tipi imalat sektörü grubuna mobilya hariç destek verilmektedir.

  • 10 Gıda ürünlerinin imalatı
  • 10.1 Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı
  • 10.11 Etin işlenmesi ve saklanması
  • 10.11.01 Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kesimi ve kesim sırasındaki etin işlenmesi mezbahacılık taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olarak saklanması dahil
  • 10.12 Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanması
  • 10.12.01 Kümes hayvanları etlerinin üretimi taze veya dondurulmuş yenilebilir sakatatları dahil
  • 10.12.02 Kümes hayvanlarının kesilmesi, temizlenmesi veya paketlenmesi işi ile uğraşan mezbahaların faaliyetleri
  • 10.12.03 Kümes hayvanlarının yağlarının sofra yağına çevrilmesi
  • 10.12.04 Kuş tüyü ve ince kuş tüyü imalatı derileri dahil
  • 10.13 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı
  • 10.13.01 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen pişmemiş köfte vb. ürünlerin imalatı
  • 10.13.02 Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen sosis, salam, sucuk, pastırma, kavurma et, konserve et, salamura et, jambon vb. tuzlanmış, kurutulmuş veya tütsülenmiş ürünlerin imalatı yemek olanlar hariç
  • 10.13.03 Et ve sakatat unları imalatı et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen
  • 10.13.04 Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların sakatat ve yağlarından yenilebilir ürünlerin imalatı
  • 10.2 Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
  • 10.20 Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
  • 10.20.03 Balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması dondurulması, kurutulması, pişirilmesi, tütsülenmesi, tuzlanması, salamura edilmesi, konservelenmesi vb. faaliyetler
  • 10.20.04 Balık, kabuklu deniz hayvanı ve yumuşakça ürünlerinin üretimi balık filetosu, balık yumurtası, havyar, havyar yerine kullanılan ürünler vb.
  • 10.20.05 Balık unları, kaba unları ve peletlerinin üretilmesi insan tüketimi için
  • 10.20.06 Balığın sadece işlenmesi ve saklanmasıyla ilgili faaliyet gösteren tekne ve gemilerin faaliyetleri

KOSGEB Tarihinde İlk Kez Spor Faaliyetlerine Destek Verecek!

Kosgeb desteklenen sektörler ile ilgili yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ile Kosgeb tarihinde bir ilk olarak uygulamaya geçecek ve spor faaliyetlerine destek verecek

KOSGEB tarihte ilk kez; spor ve eğlence eğitim kursları, spor tesislerinin işletilmesi, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, kendi hesabına bireysel çalışan atlet, hakem, zaman tutucu, antrenör, spor eğitmeni vb. sporcuların faaliyetleri, spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetler ile paraşüt, delta-kanat, dalgıçlık gibi diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetlerini destek programı kapsamına aldı. KOSGEB, artık spor hizmetlerine ilişkin de destek verecek.

Yeni bir iş kuracaklar spor veya imalat dışında hangi faaliyet sektörü için ne kadar nakit desteği alabileceklerini hesaplıyor. Özellikle elektronik ticaret yapmak isteyenler, KOSGEB e-Ticaret destekleri içeriğimizden, elektronik ticaret NACE kodları, başvuru ve aşamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kosgeb İmalat Sektörüne Destekleme Veriyor!

Kosgeb‘ in en çok destek verdiği sektör imalat sektörüdür. Kosgeb imalat sektöründe; Gıda ürünlerinin imalatı, İçeceklerin imalatı, Tütün ürünleri imalatı, Tekstil ürünlerinin imalatı, Giyim eşyalarının imalatı, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı, Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek eşyaların imalatı, Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı, Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, Ana metal sanayi, Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, Elektrikli teçhizat imalatı, Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, Diğer ulaşım araçlarının imalatı, Mobilya imalatı, Diğer imalatlar ve Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektörlerine desteklemektedir. Kosgeb imalat alanında 324 farklı alanı desteklemektedir.

KOSGEB En Çok Desteklediği Sektörler Hangileridir?

Kosgeb’ in en çok destek verdiği ikinci sektör ticarettir. Kosgeb’ in ticaret sektöründe desteklediği alanları genel başlıklar halinde listelemek gerekirse; Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı, Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç) alanlarını desteklemektedir. Kosgeb Toptan ve perakende ticaret alanlarında toplamda 110 farklı sektöre destekleme vermektedir. Örneğin Kuyumculuk sektöründe perakende ticaretin desteklenip desteklenmediğini merak ediyorsanız; Desteklenen sektörlerde arama motoruna kuyumculuk yazarak 47.77.01 nace kodu ile kuyumculuk ürünleri perakende ticareti dahil ) olarak bu sektör grubunda iş planı hazırlayarak Kosgeb’ e başvuruda bulunarak hibe desteğinden yararlanabilirsiniz.

Kosgeb İnşaat Sektörüne Destekleme Veriyor!

Kosgeb Bina inşaatı, Bina dışı yapıların inşaatı  ve Özel inşaat faaliyetlerine Devlet Destekleme hibe ve faizsiz kredi imkanları sağlıyor. Bina inşaatı alanında 4 farklı, Bina dışı yapıların inşaatı sektöründe 12, özel inşaat faaliyetlerinde ise 17 farklı alanda kosgeb desteği verilmektedir.

Ulaştırma ve Depolama Alanında Kosgeb Desteği

Kosgeb desteklenen sektörler arasında depolama ve ulaştırma sektörü de mevcut. Bu sektörde kosgeb tarafından; Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı, Su yolu taşımacılığı, Hava yolu taşımacılığı, Taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetler ve Posta ve kurye faaliyetlerine KOSGEB desteği sağlanıyor. Kosgeb bu alanda 38 farklı hizmete kredi veriyor.

Konaklama ve İçecek Hizmetlerinin Kredisi KOSGEB’ den!

Kosgeb desteklenen sektörler listesi arasından bir sektörü seçerek ona uygun proje hayata geçirmelisiniz. Kosgeb tarafından Konaklama, yiyecek içecek hizmetleri sektöründe çeşitli kredi ve desteklemeler veriliyor. Kosgeb bu sektörde Barlar, Tavernalar, Kokteyl salonları, Diskotekler, Birahaneler, kahve salonları haricinde 14 farklı hizmete Kosgeb destekleri veriliyor.

KOSGEB İleri Girişimci Desteği Kaç TL?

KOSGEB ileri girişimcilik desteğinin ilk döneminde 180-539 prim günü olanlara 5.000 TL, 540-1079 prim günü olanlara 10.000 TL ve günü fazla olanlara 20.000 TL verilmektedir.

Photo of author

Kobi Danışmanı

10 yılı aşkın süredir KOBİ'ler için danışmanlık hizmeti vermekteyim. Banka ve Sigortacılık bölümü mezunuyum. Gündem konularını takip etmekteyim.
“KOSGEB Desteklenen Sektörler 2023 Listesi” üzerine 2 yorum
  1. Yaşam koçu,aile ve evlilik danışmanlığı sertifikam var .ofis açabilmek için kosgebten yardım alabilirmiyim?

    Yanıtla
  2. Ilkkez destek alacagim gen girisimcilikten meslegim reklam ve tabelacilik 20 yasindayim bende destekten yararlanabilirmiyim

    Yanıtla
Yorum yapın

error: Content is protected !!
1